Přejít na obsah

Nože Kukri

Doporučené příspěvky

Odesláno
  Kamil napsal:
Tak jsem se byl podívat v prodejně a nejvíc mi sedl tenhle:

318.jpg

http://www.namaste.cz/historical-world-war...ersion-6-prodej

Cena: 2.590 Kč

Je to evidentně ruční práce, prý to kovají z vyřazených kolejnic. Příjemně se drží, nádherně sedí v ruce.

Otázkou zůstává budoucí použití a využití, jestli si kupovat sekyrku za dvaapůl tisíce. Ale je krásný. :)

Ještě když jsem měl čas chodit na ryby, něco přesně takového bych potřeboval. Vhodný pomocník pro úpravu místa na chytání. Tady byly jen mačety z nevalného plechu. Kamarád to vyřešil výrobkem, který byl "vývojově" inspirován potřebou a nakonec se velmi tvarem blížil Kukri o němž jsme v té době neměli ani ponětí. Finální kus byl vyroben z břitu nějaké řezačky na trávu kterou používali v JZD. Zlaté české ruce.

• Odpovědi 78
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
  horal napsal:
Ještě když jsem měl čas chodit na ryby, něco přesně takového bych potřeboval. Vhodný pomocník pro úpravu místa na chytání. Tady byly jen mačety z nevalného plechu. Kamarád to vyřešil výrobkem, který byl "vývojově" inspirován potřebou a nakonec se velmi tvarem blížil Kukri o němž jsme v té době neměli ani ponětí. Finální kus byl vyroben z břitu nějaké řezačky na trávu kterou používali v JZD. Zlaté české ruce.

No a kde je foto :) Ať se kouknem na zlaté české ručky ;)

Odesláno

Uz se to tady urcite v minulosti resilo, ale je jasne, ze kvalitni noze jsou podobna hracka jako hodinky. I cenove to neni uplne nejlevnejsi konicek. Ja sam jsem take neodolal kouzlu one-hand noze a zakoupil jsem jeden :thumbsup_anim:

post-643-1185437240.jpg

Odesláno (upraveno)
  body3 napsal:
No a kde je foto :) Ať se kouknem na zlaté české ručky ;)

To bylo asi před dvaceti lety. A kde ta mačeta(tak jsme tomu říkali) skončila???? :sad01_anim:

Jen snad, že přední a zadní záštita byla mosazná. Rukověť tvořena z navlékaných plátků kůže obroušených rašplí, zakončení trnu bylo myslím nejoriginálnější. Kamarád rozřezal nějaký mosazný vodovodní kohout a vyvrtal do něj závit. Samozřejmě kožená pochva k opasku a dlóóuhé třásně. Možná jsme to měli tenkrát začít vyvážet do Nepálu? Jenže to nás Nenapálo :thumbsup_anim:

Upraveno uživatelem horal
Odesláno (upraveno)
  risa7 napsal:
Pred nekolika lety jsem cetl recenzi. Bylo to na knife.cz nebo nuz.cz

tam psali, ze to nebylo vubec zakalene.

Dobre jsou noze z Talonitu maji tvrdost 91 HRC

(Pro porovnani samurajsky mec ma kolem 62 HRC)

(Noze Mikov mam dojem kolem 49 HRC)

Omlouvám se, že oponuju, ale Talonit určitě nemá 91 HRC, už z toho prostého důvodu, že stupnice Rockwell C je použitelná do 67 (možná do 68), což je zároveň strop tvrdosti oceli. Některé tvrdoměry umí sice zobrazit třeba 75 nebo 80 ale to už jsou hausnumera bez vztahu k realitě.

Číselně by mohlo jít o tvrdost HRA, na devadesáti začínají slinuté karbidy, cermety a keramiky, ale pokud jsem to správně pochopil tak Talonit je titanová slitina a u ní se metodou HRA nic smysluplného nenaměří.

Upraveno uživatelem prochaska
Odesláno

Nasel jsem nejake podrobnosti. V podstate jsou to krystalky chromu v kobaltove mrizce. Bohuzel je to ukrutne drahe.

Čepel: je vyrobena z chrom-kobaltové slitiny zvané Talonite (Talonite 6BH). Tento materiál obsahuje 32% chromu, 3% niklu a železa, 3.5-5.5% wolframu, po 2% křemíku a manganu, 1.5% molybdenu a uhlíku a zbytek je kobalt. Toto složení mu propůjčuje vlastnosti u jiných materiálů, používaných doposud na výrobu nožů, téměř nevídané. Čepel nerezaví ani v tom nejagresivnějším prostředí, není magnetická, karbidům chromu o tvrdosti 91 stupňů na Rockwellově stupnici se tvrdostí vyrovná už jen diamant. Pro srovnání běžná tvrdost kovové čepele se pohybuje kolem 55-60 stupňů. Kobaltová matrice, ve které jsou mikrokrystalky usazeny, má však tvrdost pouze 49 stupňů, a tak přebroušení je pouze dílem okamžiku.

Jeste jedna perlicka.

Kamarad dela historicky serm. Mece jim delal nejaky nozir z Brna (ted mluvim o obycejne uhlikove oceli)

Kvalitu prezentoval tak, ze s mecem primo pred nimi presekl kovovou trubku od leseni. Pry uplne spadli z kolen.

Odesláno
  risa7 napsal:
Kamarad dela historicky serm. Mece jim delal nejaky nozir z Brna (ted mluvim o obycejne uhlikove oceli)

Kvalitu prezentoval tak, ze s mecem primo pred nimi presekl kovovou trubku od leseni. Pry uplne spadli z kolen.

Pekne :-) Nemas na toho nozire kontakt? Ze bych konecne poprve v zivote mel poradny nuz?

Odesláno
  risa7 napsal:
Nasel jsem nejake podrobnosti. V podstate jsou to krystalky chromu v kobaltove mrizce. Bohuzel je to ukrutne drahe.

Čepel: je vyrobena z chrom-kobaltové slitiny zvané Talonite (Talonite 6BH). Tento materiál obsahuje 32% chromu, 3% niklu a železa, 3.5-5.5% wolframu, po 2% křemíku a manganu, 1.5% molybdenu a uhlíku a zbytek je kobalt. Toto složení mu propůjčuje vlastnosti u jiných materiálů, používaných doposud na výrobu nožů, téměř nevídané. Čepel nerezaví ani v tom nejagresivnějším prostředí, není magnetická, karbidům chromu o tvrdosti 91 stupňů na Rockwellově stupnici se tvrdostí vyrovná už jen diamant. Pro srovnání běžná tvrdost kovové čepele se pohybuje kolem 55-60 stupňů. Kobaltová matrice, ve které jsou mikrokrystalky usazeny, má však tvrdost pouze 49 stupňů, a tak přebroušení je pouze dílem okamžiku.

Jeste jedna perlicka.

Koukám že to bude cenově něco podobného jako ten materiál TiPtOsIr. Materiálové vlastnosti skvělé, ale výrobky na nic. Za prvé je to špatně obrobitelné, za druhé to umí udělat jen v laboratořích a za třetí je cena jak z kosmickýho programu NASA :jawdrop:

Odesláno (upraveno)
  risa7 napsal:

Jeste jedna perlicka.

Jo, takhle je to jasnější, vlastně slinutý karbid (s neobvyklým složením), tvrdost karbidu 91 HRA, tvrdost matrice 49 HRC + trochu reklamního zatemňování :-)

Upraveno uživatelem prochaska
Odesláno (upraveno)

Není to sice kukri ale jsou to tři nejoblíbenější.

pokud by to někoho zajímalo zezhora

Van Horn od Petra Dohnala- eben, bruyer a jeho vlastní uhlíkový damašek

Odísek od Zdenka|Janči -thuje,damasteel vzor odin, záštity damasteel vzor twist

Tara od Milana Pokorného- mamutovina a divoký damasteel

post-227-1185807478.jpg

Upraveno uživatelem Conrad
Odesláno

Bambulka.A takovýhle nůž se dá udělat z řetězu staré motorové pily když doslouží při kácení dubů v Tatrách, jsou to 3 druhy oceli / zuby,spojovací články a nýty / a je to majstštyk kovařiny stačí špatně zkovat tak,že uvnitř zbyde nějaký vzduch a může se celá práce vyhodit

Štefan Horváth- Yellow heart a řetězový damašek.Tu dámu neznám,tak měl Štefan bambulku prezentovanou já ji nosím za opaskem je to pohodlnější

Omlouvám se za plevelení vlákna o kukri

post-227-1185810359.jpg

post-227-1185810410.png

Odesláno

Bohužel jsem již nestihl včas editovat/ je to dost nepraktické / tak jen omluva Hovátha jsem překřtil omylem na Štefana je to samozřejmě Filip

Odesláno
  kubson napsal:
bambulka je perfektní! koncepce mi připomíná Mygg od Norbert Leitnera

On ma nekolik naprosto genialnich nozu, predevsim Nanook je uzasnej kousek.

Odesláno

Jeste jedna perlicka.

Já taky málem spadl do kolen, smíchy. :D Je to ještě lepší než mistr Yoda. ( pokud s tím mečem sekal hodinu a půl trubku z čínského lešení na nějakém hodně houževnatém dřevěném špalku tak se omlouvám, ale jinak Sci-fi hadra :thumbsdown_anim: )

Odesláno
  risa7 napsal:
Tak tady je recenze noze Camillus - Talon :

http://www.knife.cz/Knifecz/Recenze/tabid/...45/Default.aspx

To Prochazka: bohuzel na toho nozire kontakt nemam.

Zmíněná recenze vypadá spíš jako něco mezi citátem z katalogu a PR. Pokud je z takto neuvěřitelného materiálu :D, tak výchozí množství na čepel(navíc průběžnou) musí cenou daleko převyšovat zmíněnou sumu za celý nůž. Při odhadu vycházím z ceny moderních materiálů na obrábění kovů, které jsou navíc vyráběny relativně běžně a ve velkosériích. Nejvíc pitomé mi přijde tvrzení je tak tvrdý a odolný a přitom jde velice lehce brousit. Největší opotřebení ostří čepele jde právě na vrub otěru, ne? Musím přiznat, tvar nože je opravdu příkladný a i podle mě prakticky ideální pro všestrané použití.

Perlička nakonec, čím asi tak vyrazili na prostředním obrázku značku do čepele?

Odesláno
  B.F.G. napsal:
Zmíněná recenze vypadá spíš jako něco mezi citátem z katalogu a PR. Pokud je z takto neuvěřitelného materiálu :D, tak výchozí množství na čepel(navíc průběžnou) musí cenou daleko převyšovat zmíněnou sumu za celý nůž. Při odhadu vycházím z ceny moderních materiálů na obrábění kovů, které jsou navíc vyráběny relativně běžně a ve velkosériích. Nejvíc pitomé mi přijde tvrzení je tak tvrdý a odolný a přitom jde velice lehce brousit. Největší opotřebení ostří čepele jde právě na vrub otěru, ne? Musím přiznat, tvar nože je opravdu příkladný a i podle mě prakticky ideální pro všestrané použití.

Perlička nakonec, čím asi tak vyrazili na prostředním obrázku značku do čepele?

Ono by stačilo, kdyby místo samých "zázračných" materiálů nebo naopak nějaké pitomé konstrukční nerezi někdo použil na normálně prodávané nože normální nástrojovou ocel, třeba 19733 nebo něco podobného co snese ostrý úhel břitu. Věřím, že tím by se ta lešenářská trubka překrojit dala (jen by nožík musel být namontovaný na pořádném masivním ramenu s hydraulickým pohonem :-)). Navíc by se to nemuselo brousit pokaždé co tím nakrájím chleba :-))

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...