Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj,

rád bych se Vás zeptal na názor na Lunety hodinek. Zjistil jsem, že je jich dost druhů s různým použitím. Nejčastější jsou tachymetrické, ale zaujaly mne telemetrické a přímo fascinovali ...lunety s logaritmickým pravítkem. Zajímalo by mne, které značky hodinek (kromě Poljotů) mají  telemetrickou lunetu a lunetu s logaritmickým pravítkem. Jaké máte s lunetami zkušenosti? Ovlivňuje vás jejich přítomnost a provedení při výběru hodinek??

Předem se omlouvám pokud to bylo již diskutováno v jiném vláknu..

Díky a hezký den

Odesláno

Mě osobně ovlivňují pouze vizuálně, dovedu si představit využití v podobě nastavení nějaké "deadline" (čas vaření apod...), ale sám ji takto nepoužívám. Takže za mě pouze vzhled...

Odesláno

Sčítací lunetu na odměření časového intervalu používám, jak píše Tichus, a to mimo jiné proto, že signál v hodinkách vestavěného timeru neslyším. Tachymetrické škály se dnes moc neužije, ale výborná věc je GMT luneta. No a logaritmická luneta je fajn kalkulačka, pokud ji člověk umí používat. Trochu problém bývá jemná a tím pádem hůře čitelná stupnice.

Vzhledem k tomu, že jsme se k zájmu o chronometry a chronografy dostal od zájmu o navigaci a střelecký sport, tak mě hraní s těmito funkcemi baví.

BTW, moje aktuálně nejoblíbenější hodinky mají balistický kalkulátor Horus Vision (i když jsem ho zatím mnoho nevyužil) :)

Odesláno

Známý (kvůli kterému jsem založil vlákno i Seiko telemeter), je vášnivý houbař a telemetrická stupnice mu slouží ryze prakticky: je kalibrovaná na rychlost zvuku ve vzduchu, takže měří vzdálenost od události která je vidět a zároveň slyšet, klasicky např. mezi zábleskem a úderem hromu. Při blížící se bouřce tak dokáže poměrně přesně určit jak je od něj vzdálena a tedy zda se stačí např. vrátit k autu anebo zda se bude muset někde schovat v lese.

Odesláno

A hrome, "kalibrovaný telemetr" - a to mu ty houbařský Seika přesně odměřujou i vzdálenost a rychlost poklusu k autu?  :lol2:

Nám teda už na základce tloukli do hlavy, že k určení vzdálenosti bouřky stačí podělit odpočítané sekundy mezi bleskem a hromem třema - přičemž "telemetrická stupnice" není nic jiného, než minuta dělená 20 dílky namísto tradičních 60... ale připouštím že i taková banalita může být pro všudypřítomné dys-cosik s nedostatkem prstů a nebo ruské analfabety co znají leda sčot dodnes užitečná.

U hodinek se stopkama a logárem jde stejnou funkčnost dosáhnout nastavením převodového poměru 1:3, takže vzdálenost v km (v rámci příslušné dekády) leží proti číslu udávajícímu dobu v sekundách. Více o používání logaritmické lunety např. zde, dá se toho dělat samozřejmě mnohem víc, přičemž tyhle užitečné hračky zdaleka nedělá je jen Breitling a Seiko

U stopek považuju za "téměř povinnost" spíš tachymetrickou stupnici - nejde jen o onen přepočet sekund mezi kilometrovníky ke stanovení rychlosti v kilometrech za hodinu, ale i o obecné kalkulace typu "operace trvá XYZ sekund - kolik výrobků to bude za hodinu?" - které sice jdou i s logárem, ale jsou na to potřeba už 2 operace a znalost koeficientu pro přepočet. 

Speciální variantou "tachymétru" je pak pevná "doktorská" stupnice pro měření tepu na mechanických hodinkách beze stopek (druhou rukou doktor drží pacoše, takže nemá jak mačkat čudlíky): když vteřinovka dojde na libovolný začátek stupnice, odpočítá se 15 pulzů - a hodinky právě ukazují minutovou frekvenci, viz např. zdejší limitka Prim Aeskulap.

U hodinek se střelkou magnetického kompasu (Suunto Core, Tissot T-touch...) se může hodit i obousměrně otočná azimutová luneta, na hodinkách bez skutečného kompasu je to bohužel jenom zbytečná atrapa. 

A konečně (kancl)diveři nedají dopustit na své otočné "počítadlo piv" s dělením na 12(druhá zóna), 24(GMT) a nebo 60 (minuty pod vodou) dílků, ať už obousměrně, jednosměrně (a nebo vůbec ne)otočné - stejně to většina z nich má jenom jako stylový doplněk aby byly hodinky větší, čest výjimkám  :whistling:

Odesláno (upraveno)

U hodinek se střelkou magnetického kompasu (Suunto Core, Tissot T-touch...) se může hodit i obousměrně otočná azimutová luneta, na hodinkách bez skutečného kompasu je to bohužel jenom zbytečná atrapa.

Ne tak docela... myslím, že když ukážeš hodinovou ručkou na Slunce, tak mezi ručkou a 12 hodinama by měl být jih nebo sever(záleží, na jaké polokouli člověk je, u nás je to jih). Když je GMT ručka nastavena na lokální čas, tak by měla automaticky ukazovat sever /jih při ukázání hodinovou na Slunce. Samozřejmě, že to má trošku úpravu při zimním/letním času.

Upraveno uživatelem ggrand
Odesláno

2ggrand: ...pokud ovšem tu GMT ručku nemáš (tak jako spousta cestovatelů) nastavenou na "domácí čas"  ^_^

Ohledně určování severu jsou tímhle způsobem použitelné i hodinky s 24-hodinovým ciferníkem a dvanáctkou nahoře (de-facto jde o hodinovou ručku osazenou na pozici GMT - viz Chronomatic 24, z quartzek třeba Uno24) - ale střelka je střelka, ať už virtuální na LCD (Suunto) a nebo fyzická (Tissot, Timex...)  B)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...