Přejít na obsah

LCD digitálky 70. a 80. let

siwi

Doporučené příspěvky

Aha díky za osvětu. Já mám jen dvoje digi Seika. Jedny se screwbackem a jedny zaklapávací. Baterku jsem měnil jem v těch zaklapávačkách a tam se mi zdál modul i konstrukce celku bez slabin. Těm se screwbackem ted došla batt. Ale jsou tak utažený, že se mi to zatím nepovedlo otevřít.

Jinak k tomu kvízu s Ankerama : našel jsem zatím jen dva rozdíly: logo a quarz vs. quartz LC.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Aha díky za osvětu. Já mám jen dvoje digi Seika. Jedny se screwbackem a jedny zaklapávací. Baterku jsem měnil jem v těch zaklapávačkách a tam se mi zdál modul i konstrukce celku bez slabin. Těm se screwbackem ted došla batt. Ale jsou tak utažený, že se mi to zatím nepovedlo otevřít.

Jinak k tomu kvízu s Ankerama : našel jsem zatím jen dva rozdíly: logo a quarz vs. quartz LC.

Jo to je ono. Logo, quarz / quartz a LC. Nic víc.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Chilliluk

Ta špatná řešení jsou v každém období jiná. Seika z let tak 1975 - 77 mají, přestože to jsou digi, zbytečně mnoho pohyblivých dílů a vůbec mechanických částí, proto je větší riziko, že se něco pokazí. A tím, že to je všechno z pohledu materiálu poctivě dělané, tak je na tom strašně železa a je to tudíž zbytečně těžké. Dvoje, co mám nafocené z tohoto období jsou zde.

attachicon.gifP3281096.JPGattachicon.gifP3281143.JPG

Potom Seika z let kolem roku 1980, což jsou například ty dvoje, co jsem dával předvčírem, mají elektronickou desku jen kousek fólie, která se dá i ohýbat, což působí hrozně lacině. Sice tím tvůrci ušetřili prostor, co do tloušťky samotných hodinek, ale já z toho mam pocit, že se to může snadno zničit.

Potom Seika z těchto dvou období mají pouzdra hodinek (ne sice vždy ale často) dělaná tak, že do víčka včetně tlačítek je zasazen modul a obojí se tedy vyklopí po otevření společně. Zbytek pouzdra je potom jen horní část se sklíčkem a boky. Hrozně blbě se to rozebírá a v mezerách se drží dost nečistoty.

No a potom Seika z dob, kdy už jsou lihiový baterie (80. léta), tak mají, aspoň pro mě, hrozně blbě skládaný moduly, ale to se už nedá takhle napsat, to bych musel ukázat. Moduly jsou hodně křehké, je na tom plno plastu (i části, které jsou u Casio kovové) a snadno se při rozebírání poškodí. Plno těch Seiko z této doby má také víčko dělané tak, kdy samotné víčko se namačkává na pouzdro ne na vylisovaný kroužek zvně, jako třeba u Casio, ale dovnitř přes plastový kroužek, který se častým otevíráním očvachtá a víčko pak nedrží. Poměrně málo jich má screw back. Jinak pozitiva Seiko jsou skoro vždy ocelová pouzdra, 99 % hodinek má tvrzená skla a většina z těch skel nejsou s potiskem, ale s poctivou kovovou destičkou s nápisy pod sklem.

Já si vždycky myslel, že stará Seika digi jsou na o něco vyšší úrovni než Casia, ale jak vidím, není to úplně pravda. Už jsem taky četl (a asi na tom podle zkušeností z Ebay něco bude), že Seika byla i obecně víc náchylná na vady displejů (bleeding).

Odkaz ke komentáři

Ty displeje nevim, to bych snad ani neřekl. Seiko mi ale zase tolik rukama neprošlo, tak nevim... Naopak Casio má snad patent na to, aby odcházely displeje jen na těch dnes vzácných a na těch obyčejnějších jsou i po letech v pohodě... Hlavně na modulech 103 (třeba typ A201) nebo 118 (třeba AX-250) nebo 104 (třeba AN-8) nebo 285 (DB-1000) nebo hlavně 134 (třeba CA-901) nebo 261 (DBX-100) atd. Jestli je to tim, že čim složitější hodinky, tím víc segmentů má displej, a tim větší riziko, že odejde, nebo proč.... Jinak podle mě, zpracování a řešení modulů na Casio je jednoznačně nejlepší ze všech digitálek ze všech značek na světě. Ještě komplikovanější (zbytečně) než Seiko jsou některé moduly Citizen. 

Upraveno uživatelem casiotron
Odkaz ke komentáři

No, muselo by se to všechno vyčistit, možná tam trochu někdy vytekly baterky nebo to zoxidovalo, to je moje zkušenost, proč to třeba někdy jde, ale jen chvíli. Proč nejdou tlačítka, s tim jsem se už setkal jednou u tutoho modulu (šlo jenom světlo) a jednou u modulu 183, což je téměř shodný modul jako 134 a je v Casio J-100. A tam nevim, co s tím..... Pokud nejsou nějak zašpiněný samotný kontakty (nebyly), což by byla náhoda u 8 bočních tlačítek najednou, tak prostě nevim.

Odkaz ke komentáři

Abych to popsal správně. Modul funguje venku, funguje i v pouzdře ale jen bez dýnka, jakmile se dýnko zaklapne tak začíná pohasínání až úplně zhasne display a reset.

post-673-0-35392600-1428011272_thumb.jpg

post-673-0-70077200-1428011647_thumb.jpg

post-673-0-05400900-1428011655_thumb.jpg

Upraveno uživatelem t2
Odkaz ke komentáři

Hmmm, tak tady se zdá všechno v pořádku. Myslel jsem, jestli nechybí ta izolace z plíšku na pravé baterce nebo by to mohlo být, kdyby chyběl ten šroubek, který je jediný na modulu shora (ten s tim malým plíškem), ale to je taky OK. Na několika digách různých značek to bylo ještě tím, že když jsem zaklapl víčko, tak se uvnitř uzavřelo trochu vlhkosti k ruky a to stačilo spolu s nečistotami na elektronické desce k tomu, že za pár vteřin to takhle pomalu chcíplo... Musel jsem to všechno rozebrat a vyčistit. A už ale nevim, jestli to pomohlo na všech, ale u pár jo. Zkus, když je modul venku a jde, na něj dýchnout a poznáš, jestli je to tou vlhkostí.

Odkaz ke komentáři

Jeden Casiotron (asi) 52S modul QW-04 (značeno 04-502) z roku 1975. Vzácnější kus s "trianglem", tedy "trojúhelníkem" na víčku (tedy ne pouze s typovým označením a malým víčkem na výměnu baterie, ale víčkem, která bývala pouze u nejstarších Casio s modulem QW-02 a u ostatních (QW-01, QW-03 asi nikdy a QW-04) pak méně.

post-97-0-10954100-1428579927_thumb.jpgpost-97-0-39279300-1428579957_thumb.jpg

Upraveno uživatelem casiotron
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...