kvejkr Odesláno 27. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 27. srpna 2015 Zdravím, stala se mi hloupá věc. Svému dodavateli z Malajsie jsem poslal tradičně zálohu na zboží, dva měsíce jsme spolu komunikovali přes email a vše bylo v pořádku. Dnes se mi ozval na mobil a ukázalo se že o žádné objednávce ani o záloze neví. Dle jeho printscreenů z emailu to vypadá, že někdo hacknul náš email a odpovídal za toho druhého. Háček byl v tom, že dodavatel mě informoval o novém bankovním účtu pro evropské transakce. Přišla i oficiální zálohová faktura atd., vše vypadalo legitimně. Peníze jsem samozřejmě dávno odeslal a jediné na co se v mé bance zmohli bylo, že podaly žádost o navrácení peněz na účet, což je samozřejmě k ničemu. Je nějaký způsob jak se bránit? Je mi jasné, že peníze jsou asi už v nenávratnu. Vypadá to, že dodavatel je v tom nevinně, ale jeden nikdy neví. Díky za každou radu. Popřípadě nemá někdo známého na policii, kdo se zabývá tímto druhem kriminality? Martin
blackhead Odesláno 27. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 27. srpna 2015 Jde o to, o kolik se jedna penez, jestli malo, tak tomu nema cenu venovat energii, sance na uspech jsou minimalni ...
TLD Odesláno 27. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 27. srpna 2015 Kvejkr, ja takto utopil skoro 300tis v Nigerii. Nemel jsem jakoukoliv sanci to resit. Me na tom stalo dalsi zbozi za x mil, tak jsem to proste musel zkousnout. Resil jsem to i pres nigerijce co dlouhodobe zije v CZ ( manzel kamosovi kamosky), takze jsem mel cloveka se stejnou mentalitou co znal prostredi a nic. Ten poradil at se na to vyflaknu, ze vzit si lokalniho pravnika je nesmysl, protoze by me uplne vysal a nic nedelal. Zapricinil to krach male belgicke aerolinky, ktera dluzila kde mohla, takze bez sanci na proces i v belgii. Resp moznost to byla, ale za tezky penize s minimalni sanci na uspech.Preju Ti az dopadnes lepe nez ja.tl
kvejkr Odesláno 27. srpna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 27. srpna 2015 No už jsem byl na fízlárně :-) dozvěděl jsem se že je takových útoků čím dál tím víc, takže nejsem jedinej debil. Nejzákeřnější je to v tom, že hacker se mnou komunikoval místo dodavatele asi 2 měsíce a měl to do detailů vymakaný. Dá se to poznat podle toho, že emailová adresa hackera je o fous jiná, obvykle tam přebývá jedno písmeno. Prý jsou to profesionální gangy, jejichž stopy vedou obvykle do zemí mimo EU, naposled to prý byla Nigerie, takže není absolutně žádná možnost jak prachy dostat zpátky, jen být příště obezřetnější a vše stokrát kontrolovat :-) Díky za sdílení TLD, aspoň tu nejsem jedinej Nechám to vlákno ještě chvíli otevřený, třeba to někomu zachrání peníze.
geometr Odesláno 27. srpna 2015 Nahlásit Odesláno 27. srpna 2015 A co tak začít používat základní bezpečnostní prvky elektronické komunikace. Elektronický podpis, komunikace přes zabezpečené servery prokazující se příslušnými certifikáty, apod. Nechci se tvářit jako generál po bitvě, je to námět do budoucna. Elektronickej svět už opravdu není v plenkách.
Doporučené příspěvky
Archivováno
Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.