Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Fotky se nějak nepovedly, poprosil bych vlčáka, aby sem dal fotku strojku trochu větší a pak požádal někoho z moderátorů, aby tohle hluché místo smazal.

Jsou to podovuhodné hodinky. Na první pohled nedávají smysl, ale přitom vše dokonale pasuje a sedí. Mají tlačítka stopek, malý ciferníček má jakoby stopkovou stupnici, ale strojek vypadá jen jednoduše bez stopek. Buď by musel být nějaký chronografový mechanismus pod ciferníkem, nebo nevím.

Na natahovacím soukolí strojku je nějaký nápis...

Ed: ... a ten nápis vypadá jako Helvetia. Jestli jo, tak je to jednoduchý strojek bez chronografu a to pak nechápu proč jsou tam ta tlačítka a jaký má význam stupnice u vteřinovky.

A nerozumím ani tomu špatnému převodu u vteřinovky.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno

Je to divné  Hlavně ty fotky  Jirka

Odesláno (upraveno)

Zvláštní. Nejspíš se někomu povedlo napasovat obyčejný strojek do původně chronografového pouzdra (hodinek se stopkami).

A pak nechal natisknout ciferník, aby pasoval. Proto nemá žádný nápis. A ciferníček vteřinovky si zřejmě vymyslel.

Vteřinovka by ale jít měla, nenapadá mě proč by nešla, když strojek jinak jde.

S tím tedy znovu k hodináři. Jinak bych s hodinkami nic nedělal, je to skládačka bez větší hodnoty, investovat do toho nemá význam.

A je zajímavé, že jim pasovala i výška strojku.

Ta boční tlačítka, jaké mají otvory v pouzdře? Není to nějak ručně dodělávané?

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno

Karlosi díky.To jsem chtěl slyšet.Renovace nemá cenu a uchovat jak to je.Vteřinovka má prý špatný soukolí nebo kolečko,který nemá.Poslední fotka z boku.Já to nepoznám jestli je to dodělávaný.

post-37783-0-17718100-1453405541_thumb.jpg

Odesláno

Je možný, že vteřinovka je jenom nalepená na číselníku už jsem se s tím také setkal. Protože kdyby byla normálně na vteřinovém kole nasazená, není možné, když strojek jde, aby se nepohybovala.  Ale ty tlačítka bez využití mě připomínají Čínské strojky :smile_anim: . Jirka

• po 5 týdnech...
Odesláno

Dobrý den,

jsem zde na fóru nový, snad píšu do správného tématu.

Dovoluji se na vás zkušené členy obrátit s prosbou o radu, našel jsem na půdě po tátovi, možná dědovi kapesní hodinky Lanco. Přikládám fotky. Chtěl bych vás poprosit o bližší identifikaci hodinek. Dále bych se chtěl zeptat, zda má smysl je nechat u hodináře zprovoznit, zrenovovat, případně s jakou částkou bych měl počítat? Hodinky jdou natáhnout, rozjedou se asi na pět sekund a zase utichnou. Předem děkuji za radu. Omlouvám se za kvalitu fotek, pokud bude potřeba, pokusím se nafotit lepší.

post-41750-0-12821300-1455969588_thumb.jpg

post-41750-0-82585000-1455969593_thumb.jpg

post-41750-0-00014700-1455969599_thumb.jpg

post-41750-0-04686000-1455969603_thumb.jpg

Odesláno

Těžko říct. Může to být externí dodavatel pouzder pro Lanco, může to být jejich vlastní pobočka či dceřinná firma, mohlo to tak být i na něčí objednávku, možností je mnoho. Google mi na dotaz KJ Monopol Lanco našel vícero hodinek, dokonce i tady na fóru, takže to skládačka není, je to tak původní.

Možná by delší pátrání na internetu dalo nějakou další informaci.

Odesláno

Dnes jsem s hodinkami Lanco navštívil dvoje hodinářství, v obou mi potvrdili, že je prasklá hřídelka setrvačníku, v prvním mi řekli, že výroba hřídelky cca 1000,-Kč, ale nedělají a je to zbytečné, oprava dražší než hodinky. V druhém mi řekli výroba hřídelky 1500,- a další práce (vyčištění, promazání, oprava, atd.) 3000,- až 3500,-Kč, celkem tedy 4000,- až 4500,-Kč. Když pominu sentimentální vztah k hodinkám po dědovi, má smysl do nich investovat? Nebo si je nechat na stole jako vzpomínku?

Odesláno

Proč se ptáš nás? Na to si přece musíš odpovědět sám. Že je cena opravy vyšší než cena hodinek už víš.

Ale pokud by ses rozhodl pro opravu, asi bych nevolil to druhé hodinářství, ta cena se mi zdá přehnaná.

Odesláno

Já mám na svých "Lanco", zase něco jiného. To KJ Monopol mám na hodinkách po babičce. Fotka děsná. Je tam KJ Monopol a 1932.

post-373-0-35030800-1456605944_thumb.jpg

post-373-0-46186100-1456605959_thumb.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...