Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Vím že dráždím hada bosou nohou, ale zajímá mě obecný názor na věc. Diskuse se částečně odehrává v sekci "Čínské hodinky - téma Čína, aneb musíme si zvykat", ale tam si nejsem jist skladbou návštěvníků a přispěvatelů.

Odesláno (upraveno)

Četl jsem, že se mají přitvrdit kritéria Swiss made. Pokud si pamatuji, tak by mělo být nově 85% ceny vyrobeno ve Švýcarsku, do tohoto se nebudou započítávat např. drahé kameny, skla aj. U strojků musí jít i v původním prototypu o čistě švýcarskou záležitost.

Myslím, že i sami Švýcaři tuší, že jejich značka "kvality" začíná pomalu degradovat. Dále by se měla nějak omezit nebo úplně zrušit známka Swiss movement.

Já bych s tím souhlasil, myslím, že "Swiss made" mají dnes i takové výrobky, které žádnou prazvláštní kvalitu nemají, možná ji mají dokonce podprůměrnou. Nemělo by se podle mě stávat, že těmto výrobkům např. běžně odpadávají korunky, brzy se strhne závity na korunce, vady na ciferníku, prach v nových hodinkách atd.

Podle mě, pokud se má tato známka i do budoucna zachovat jako synonymum opravdové kvality, tak ani jiná cesta nevede a to ještě za předpokladu, že Švýcaři budou schopni stále vyrábět trochu lépe, než ostatní. Což zřejmě u čistě ručně vyráběných hodinek zatím není asi problém. Přeci jen zkušenosti-tradice, různá výrobní tajemství se nedají jen tak lehce okopírovat.

Upraveno uživatelem Ondraj
Odesláno

Myslím si, že kvalitní firmy si kvalitu svých produktů ohlídají - bez ohledu na to, zda budou mít na číselníku zprofanované swiss made či nikoliv.

Omega či Longines (a dosadit by šla hromada jiných značek) si jméno nebude kazit tím, že pustí zmetek či nedodělek.

Ať už budou vyrábět ve Švýcarsku či Laponsku, standard kvality bude dodržen.

Na druhou stranu si stejně většina z nás hodinky neznámého výrobce / značky nekoupí jen proto, že je na nich uvedeno swiss made, ne?

Odesláno
Na druhou stranu si stejně většina z nás hodinky neznámého výrobce / značky nekoupí jen proto, že je na nich uvedeno swiss made, ne?

To máš síce pravdu, ale myslím si, že ak sa použiva "swiss made" na šmejdoch, tak to kazí i celkovú prestíž švajčiarskych hodiniek. A preto si myslím, že sprísnenie podmienok pre udeľovanie známky "swiss made" je v tomto prípade na mieste.

Odesláno
Četl jsem, že se mají přitvrdit kritéria Swiss made. Pokud si pamatuji, tak by mělo být nově 85% ceny vyrobeno ve Švýcarsku, do tohoto se nebudou započítávat např. drahé kameny, skla aj. U strojků musí jít i v původním prototypu o čistě švýcarskou záležitost.

Myslím, že i sami Švýcaři tuší, že jejich značka "kvality" začíná pomalu degradovat. Dále by se měla nějak omezit nebo úplně zrušit známka Swiss movement.

Já bych s tím souhlasil, myslím, že "Swiss made" mají dnes i takové výrobky, které žádnou prazvláštní kvalitu nemají, možná ji mají dokonce podprůměrnou. Nemělo by se podle mě stávat, že těmto výrobkům např. běžně odpadávají korunky, brzy se strhne závity na korunce, vady na ciferníku, prach v nových hodinkách atd.

Podle mě, pokud se má tato známka i do budoucna zachovat jako synonymum opravdové kvality, tak ani jiná cesta nevede a to ještě za předpokladu, že Švýcaři budou schopni stále vyrábět trochu lépe, než ostatní. Což zřejmě u čistě ručně vyráběných hodinek zatím není asi problém. Přeci jen zkušenosti-tradice, různá výrobní tajemství se nedají jen tak lehce okopírovat.

No myslím, že ona "kompletáž Swiss made" i po úpravách vydá za 85% ceny výrobku. Jaká asi výrobní tajemství myslíš? Žeby "jurské" jemné popouštění hrotů setrvaček ve směsi lidské moči a kozlí krve, za úplňku sedminásobně destilované a koagulované.

Odesláno
:D :D trefa hciq!! jen bych dodal, že jen marketing, distribuce a značka je na někerých produktech v poho víc, než 85% ceny, tak proč se unavovat kompletací ?
Odesláno (upraveno)

to hcig:

Dokážu si představit že tradiční hodináři zabývající se ruční výrobou zdědili generacemi různé vyzkoušené technologické postupy, můžou mít své vlastní originální nástroje, přípravky. A to vše si určitě trochu hlídají.

Nebo že by si např. nástroje kupovali všichni třeba v OBI a opracovávají s nimi složité mechanismy podle přiloženého návodu?

Moč a kozly sem taháš akorát ty. Ale zase je to vtipný.

Jinak tam tuším psali, že těch 85% se počítá ve výrobních či nákladových cenách. (budu muset ten článek ještě najít)

Takže úspěšnost marketingu se do toho také počítat nebude.

Odesláno (upraveno)

Dosavadní pravidla používání značky Swiss made z roku 1971 jsou překvapivě volná. Vztahují se pouze na strojek - srdce hodinek - a nikoli na další, často drahé součásti jako řemínek, ciferník a pouzdro. I podle zpřísněných pravidel z roku 1992 k hrdému označení stačí, aby 50 % hodnoty strojku představovaly švýcarské díly a práce. Tuto normu tehdy přivítali švýcarští výrobci hodinek střední a nižší cenové třídy. Uváděli, že poměrně pružná pravidla jim umožňují dovážet mnohé materiály i některé součásti z nízkonákladových zemí, zvláště z Asie.

Poměrně nízký švýcarský podíl však začal vadit výrobcům luxusních hodinek jako Patek Philippe či Audemars Piquet. Výrobci proto již delší dobu kritizovali, že definice Swiss made je příliš laxní. V posledním červnovém týdnu Federace švýcarského hodinářského průmyslu navrhla novou definici: k označení Swiss made by 80 % hodnoty mechanického strojku muselo být švýcarské. Dále navrhla zavést nové kritérium pro mechanické hodinky, u nichž by minimálně 80 % výrobních nákladů musela představovat práce vykonaná ve Švýcarsku. Změny musí schválit švýcarská vláda.

O výše uvedeném obranném kroku se diskutovalo dlouhá léta, ale stal se důležitým, jak v posledních dvou až třech letech poptávka po švýcarských hodinkách postupně roste. Přitom levnější švýcarské značky zpřísnění označení Swiss made kritizují.

Po krizi v 70. letech minulého století vyvolané nástupem quartzových hodinek dnes švýcarský hodinářský průmysl pociťuje nedostatek vyškolených mistrů na výrobu mechanických hodinek.

Není to přesně ten článek, který jsem četl před tím, tam to myslím bylo psané ještě trochu jinak.

Odesláno (upraveno)
To máš síce pravdu, ale myslím si, že ak sa použiva "swiss made" na šmejdoch, tak to kazí i celkovú prestíž švajčiarskych hodiniek. A preto si myslím, že sprísnenie podmienok pre udeľovanie známky "swiss made" je v tomto prípade na mieste.

A co je podle tebe šmejd? Hmmm?

Respektive uveď mi příklad šmejdu, který má na sobě swiss made, prosím.

Pochybuji, že Šímovy Tissot jsou šmejd, přestože na sobě mají Hong Kong či co...

Jasně, třeba já měl vždy rád značku Zodiac (ideálně vintage Zodiac Seawolf).

A teď dělají kvarcky a na ciferníku je swiss made. No a co? Já si jedny za nemalé peníze koupil. A měl bych za to obstojné mechaniky. Ale šmejd to není a swiss made mi tam pranic nevadí.

Takže co bys nazval šmejdem, který si swiss made nezaslouží? Poprosil bych o foto. Děkuji.

Třeba Mercedes je luxusní automobilová značka a vyrábí jak S třídu, tak i A třídu.

VW má luxusní Phaeton i prťavé Lupo. Je Lupo šmejd, který si nezaslouží nosit označení VW?

Upraveno uživatelem NIGHTinGALE
Odesláno
No myslím, že ona "kompletáž Swiss made" i po úpravách vydá za 85% ceny výrobku. Jaká asi výrobní tajemství myslíš? Žeby "jurské" jemné popouštění hrotů setrvaček ve směsi lidské moči a kozlí krve, za úplňku sedminásobně destilované a koagulované.

A zapomněl jsi na to hlavní, ne?

Hodinář musí mít nad ponkem stylizovaný nápis solve et coagula a občas vykřiknout abracadabra :)

Ale Ondraj má určitě pravdu v tom, že tam, kde se dědí řemeslo z otce na syna, se dá očekávat i něco víc, než u (byť šikovných) ťamanů.

Odesláno
A co je podle tebe šmejd? Hmmm?

Respektive uveď mi příklad šmejdu, který má na sobě swiss made, prosím.

Pochybuji, že Šímovy Tissot jsou šmejd, přestože na sobě mají Hong Kong či co...

Jasně, třeba já měl vždy rád značku Zodiac (ideálně vintage Zodiac Seawolf).

A teď dělají kvarcky a na ciferníku je swiss made. No a co? Já si jedny za nemalé peníze koupil. A měl bych za to obstojné mechaniky. Ale šmejd to není a swiss made mi tam pranic nevadí.

Takže co bys nazval šmejdem, který si swiss made nezaslouží? Poprosil bych o foto. Děkuji.

Třeba Mercedes je luxusní automobilová značka a vyrábí jak S třídu, tak i A třídu.

VW má luxusní Phaeton i prťavé Lupo. Je Lupo šmejd, který si nezaslouží nosit označení VW?

To je obracene NiGu, Phaeton je nabubrele nedomrle cosi, co si nezaslouzi nosit znacku VOLKSwagen.

Odesláno
To je obracene NiGu, Phaeton je nabubrele nedomrle cosi, co si nezaslouzi nosit znacku VOLKSwagen.

Když myslíš :)

Já bych ho bral raději než Audi A8 či BMW 7.

Nemám ani jedno z těchto aut, ale řídil jsem všechny tři a bral bych Phaeton.

Nejen proto, že je to jediné auto, kde mi plně vyhovuje klimatizace a její výdechy...

Odesláno

Nejen proto, že je to jediné auto, kde mi plně vyhovuje klimatizace a její výdechy...

:thumbsup_anim: volks wagen=lidové vozidlo :thumbsup_anim:

Odesláno (upraveno)

Ale NG provezu Tě v Octavii II a ofouknu ti klimatizací varlata že budeš hýkat blažeností

Upraveno uživatelem Conrad
Odesláno
Jo, přesně. To si řekne snob a koupí si radši něco ze silné německé trojky.

Přesně na to Phaeton dojel.

Smutné.

právě proto jsem se vždy orientoval na produkci vozů za oceánem. Bohužel i zde již často není co vybírat. Končí plavná estetika a vše je sraženo již v aerodynamickoekonomickém tunelu za účelem co největších úspor.

Odesláno
právě proto jsem se vždy orientoval na produkci vozů za oceánem. Bohužel i zde již často není co vybírat. Končí plavná estetika a vše je sraženo již v aerodynamickoekonomickém tunelu za účelem co největších úspor.

V aerodynamickoekonomickém tunelu ?? :thumbsup_anim:

post-798-1192228635.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...