Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

No Pane jo ! :-)

Do kostela nechodím a nemodlím se ani potichu.Prostě jsem ateista a nemám rád fláterníky.

Tohle téma se líbí a fandím mu. Za mne mohu jen dodat, že jsem si Bibli přečetl ( starý zákon) a jistě mi to neuškodilo.

Jen škoda, že si tu bibli nepřečetli místní rádoby vtipálci, kteří jsou dle mého v kolektivu díky svým komentům stále oblíbenější, jen u stále menšího počtu členů. :-)

Kdyby někdo z nich chtěl, tak Bibli zakoupím a zašlu na jejich adresu. Příliš bohatý nejsem,ale na todle kačku pustím i když si od toho popravdě moc neslibuji.

p.s .tydle hodinky mají nejspíše na plášti i diamanty :

3. Dámské Art deco EsZeHa

Jasně že po babičce. Brala si dědu v roce 1930, ale fotku, na která by bylo vidět, jestli je má na ruce, nemám. Možná ale jsou novější ? podobné hodinky firma dělala až do 40. let.

Když jsem je v pozůstalosti objevil, nějakou chvíli mi trvalo dešifrovat firmu. Na ciferníčku jsou jen poslední stopy loga, víc pomohl vyražený nápis zevnitř na dýnku. A pak už se rozpovídal internet. Podobné jsem našel třeba TADY. Zaujali mě některé detaily jako ?jantarově? zatmavené sklíčko nebo nápaditě provedená spona u plátěného pásku.

Odesláno

Bibli z r.1735 mam ulozenou na chalupe. Je od mych predku, kteri z duvodu rekatolizace opustili tuhle krasnou zemi v r.1732. Pokud jste videli F.L.Veka, tak vite, ze Bible byla pro ne to nejcennejsi. Momentalne ctu Slovo na cestu, je to parafrazovana bible a vice srozumitelna nez Bible kralicka co cetli me prarodice a rodice.

Nechtel jsem prispivat, ale nakonec mi to nedalo. Kvartusi diky za vlakno.

Odesláno

Ak je pre niekoho Biblia prilis narocna na citanie a chce odlahcenejsie podanie starozakonnych pribehov, vyskusajte knihu " Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti / Starej zákon a proroci". Biblicke pribehy su tu podane velmi jednoduchou a humorne ladenou formou.

Odesláno

BeeK86, lucid: Tak jsem si dneska (včera) večer udělal čas na vámi doporučeného Pozemšťana. Sice jsem ten český "dabing" vydržel jen asi dvě minuty, pak jsem si to našel raději v původním znění, ale zajímavý film. Příjemné nízkorozpočtové sci-fi o čase, věku, Bibli i náboženství. Rád bych si o tom někdy popovídal u pivka. (Jen v náznaku - asi bych se s Johnem Oldmanem úplně ve všem neshodl, ale mnohem míň s Edith.)

Arthur N.: Bible z roku 1735? To by mě zajímalo, nevím o takovém vydání. Nemohla by být z roku 1745, nebo jen Nový zákon? Každopádně bych rád viděl foto titulní stránky, pokud by to šlo. Díky :)

long: Díky. To by bylo zajímavé, kdyby na pouzdru bylo 16 malých diamantů. Díval jsem se znovu na ty "kamínky", jsou každý jinak velký (1,5-2,5mm), a zdá se, že nemají pravidelný tvar. Ale moc se v tom nevyznám. Přidávám zvětšený detail fota:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

Dnes namíchám na fotkách něco asi pro někoho neslučitelné ? hodinky, zbraně a Bible. Zbraně mají s Biblí společné třeba to, že ve špatných rukou mohou napáchat strašnou škodu.

Vyhlédl jsem si tady na fóru hodinky Vratislavia Conceptum VIS 1935.2. Prostě mě bere ta patina. V pátek mi z Polska dorazilo komplet balení. K pistoli Radom nemám přístup, tak jsem pro focení vzal za vděk brazilským revolverem Rossi, americkou malorážkou Browning Buck a vykopanou kostrou německé parabelly. V dalších vedlejších rolích vystupují: faksimilie Blahoslavova Nového zákona z roku 1568, druhé vydání Nového zákona v rámci kralické Šestidílky z roku 1601 a třetí vydání Bible hallské z roku 1766.

(Prosím opravdové fotografy za prominutí ? uvědomuji si nedostatky v kompozici, při volbě pozadí, v hloubce ostrosti i příliš tvrdé světlo, ale mohl jsem ?hraní si? věnovat jen chvilku; jinak fotky nejsou upravované ani ořezávané.)

Už to tu zaznělo, ale zmiňuji při této příležitosti znovu, co řekl Kazatel v Bibli, že je...

?...čas pro milování a čas pro nenávidění, čas pro válku a čas pro mír.?

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

Ještě pro zájemce o historii: Zmíněný Nový zákon z roku 1601 pochází ze sboru Jednoty bratrské z obce Šach na Dačicku. Před Bílou horou v něm pravděpodobně listoval i Jan Amos Komenský, když navštěvoval jednotlivé sbory. Po Bílé hoře byla kniha zakázána a když po ní ?koniášovci? šli, byla prý schována v hřídeli mlýnského kola u místního mlynáře. V té době zde inkvizice mučila některé z českých bratrů a dva prý zavraždila ? možná i při snaze najít zde schované zakázané knihy. Snad mi prominou, že knihu fotím se zbraní a s hodinkami...

Odesláno

YPO zde před časem vyslovil asi oprávněnou poznámku... ?jestli teda tadle one men show nezanikne před rozuzlením...? To se může stát. Zatím počty zobrazení dávají mému počínání jakýsi smysl.

Před pár dny jsem si pořídil knížku od Naoki Higašida: A proto skáču. Napsal to 13tiletý těžký autista z Japonska o tom, jak autisté vidí svět a proč se chovají, jak se chovají. Mám dojem, že jsme všichni do určité míry autisté, proto mně taková knížka může pomoci líp chápat mě samotného i lidi kolem mě. Docela doporučuju.

Dovoluji si tu níže přetisknout dva úryvky z té knížky, které se týkají autorova vnímaní času.

Je čas lineární? Nebo shluk izolovaných bodů? Nebo, jak říká opět Kazatel v Bibli ? spirála, či kruh? Nebo je to jinak?

?Znova se bude opakovat, co se tu dělo dřív, a co se děje teď, se zopakuje příště, prostě nic nového pod sluncem. Dá se snad o něčem říct: Hele, něco nového? Vždyť to tady bylo už dávno před námi! Nikdo si nepamatuje, co dělali naši předkové a nikdo si nebude pamatovat, co udělají naši potomci. Ti, co přijdou po nich, si na ně ani nevzpomenou? Bible, Kazatel 1.

Odesláno

A jedna divná fotka s chuchvalcem přerostlých digitálek a jedinečným výtiskem kompletní Bible kralické z roku 1910. Tahle Bible je výjimečná tloušťkou bloku 14mm při počtu téměř 1000 stránek. I dnes je v Evropě jen několik málo tiskáren, které dokáží tisknout na gramáž papíru 20g/m3 (tzn. že 4 listy dohromady jsou tlusté jako jeden list kancelářského papíru). Ty Protreky, Suunta i Timexy jsou každé tlustší než Bible :)

Odesláno

Wow, 20g na kubík, to si ani neumím představit. To chce asi silnou víru :)

Díky za upozornění. Dobrá, nebudu teda tvrdit, že papír je čtyři a půlkrát lehčí než vodík :sad01_anim: takže oprava g/m2 :smile_anim:

Odesláno

YPO zde před časem vyslovil asi oprávněnou poznámku... ?jestli teda tadle one men show nezanikne před rozuzlením...? To se může stát. Zatím počty zobrazení dávají mému počínání jakýsi smysl.

Před pár dny jsem si pořídil knížku od Naoki Higašida: A proto skáču. Napsal to 13tiletý těžký autista z Japonska o tom, jak autisté vidí svět a proč se chovají, jak se chovají. Mám dojem, že jsme všichni do určité míry autisté, proto mně taková knížka může pomoci líp chápat mě samotného i lidi kolem mě. Docela doporučuju.

Dovoluji si tu níže přetisknout dva úryvky z té knížky, které se týkají autorova vnímaní času.

Je čas lineární? Nebo shluk izolovaných bodů? Nebo, jak říká opět Kazatel v Bibli ? spirála, či kruh? Nebo je to jinak?

?Znova se bude opakovat, co se tu dělo dřív, a co se děje teď, se zopakuje příště, prostě nic nového pod sluncem. Dá se snad o něčem říct: Hele, něco nového? Vždyť to tady bylo už dávno před námi! Nikdo si nepamatuje, co dělali naši předkové a nikdo si nebude pamatovat, co udělají naši potomci. Ti, co přijdou po nich, si na ně ani nevzpomenou? Bible, Kazatel 1.

Diky za osvezujici tema plne prijemne autisticke poetiky. Priklanim se k tomu ze cas neexistuje, je to jen pomocny konstrukt nasich nedokonalych mysli. To ze shluky opakujicich se historickych udalosti mohou pripominat spiralu nebo kruh je dano lidskou neschopnosti mezigeneracne predavat jiste zkusenosti viz. tva citace Kazatel. Tato neschopnost ustici pravidelne ve strasne tragedie jednotlivcu i milionu je ale mozna i tim co nas jako druh odlisuje a je zdrojem a skrytym pohonem pokroku, kdo vi...:)

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Dát hlas 1
Odesláno

Ahoj, opět zde zdravím skoro po týdnu. Dnes mám šanci i lehce rozzlobit některé radikálnější fandy Bible, protože tu bude citát z Apokryfů, které radikální protestanti škrtli z Bible někdy kolem roku 1820. Do té doby byly součástí všech Biblí včetně slavné Bible kralické.

Nekonečné téma je ?správný?, nebo ?pravý? nebo ?vhodný čas.? A citát z knihy Sírachovec, nebo přesněji Moudrost Ješuy, syna Eleazara, syna Sírachova by se mohl líbit většině:

Je výtka vyřčená v nepravý čas,

a je mlčení, v němž se projeví rozumnost člověka.

Oč lepší je někomu domlouvat než se na něho osopit.

Kdo se přizná, ochrání se před zneuctěním.

Jako kleštěnec, který by chtěl zbavit dívku panenství,

tak dopadne ten, kdo právo prosazuje násilím.

Někdo mlčí, a je shledán moudrým,

jiný je nenáviděn pro svou upovídanost.

Někdo mlčí, protože nenachází odpověď,

a jiný mlčí, protože zná vhodný čas.

Moudrý člověk bude mlčet, dokud nepřijde ta pravá chvíle,

avšak nerozumný mluvka vždycky mluví v nepravý čas.

(Sírachovec 20)

(Očekávám příspěvek typu: ?Měl by ses tím řídit hlavně sám, a moc tady nežvanit.? Dobrá budu o tom následující týden přemýšlet. Díky. :) )

Odesláno

Napadlo mě, že by se k Apokryfům hodily i z mého pohledu ?apokryfní? hodinky. Profláklé Tissoty, a ještě na baterku. Pořídil jsem si je dávno před tím, než jsem poznal zdejší fórum, někdy v roce 2006. Dokonce ještě před tím, než reklama na ně zaplnila mantinely některého MS v hokeji ? kdybych to tušil, nechtěl bych je. Ale dovedou možná líp všechno, co Protreky nebo průměrnější Suunta...

A pár slov o knížce ? je to 5. díl kralické Šestidílky z roku 1588. Autoři v předmluvě vysvětlují, jak odlišně se stavět k těmto ?deuterokanonickým? (druhořadým) biblickým knihám, ale jak z nich mít i tak užitek. Možná po přečtení těchto pár přísloví z knihy Sírachovec napsané někdy 200-300 let před Kristem i někdo další dostane chuť přečíst si ji celou. Hezký den přeju!

Odesláno

Neminout, ale naopak přesně trefit ten pravý čas, pravý okamžik. Tady ty mé pokusy mě pomaličku vedou k zamyšlení nad tím, jak je to ? jako ale fakt ? důležitý nebo ne.

Fotbalista je v pravou chvíli před brankou, spekulant v pravou chvíli koupí komoditu a v pravou chvíli ji prodá, generál v pravou chvíli vydá povel k útoku nebo se člověk v pravou chvíli podívá na chronomág a přesně trefí okamžik, kdy koupí své vysněné hodinky.

Co je k tomu všechno potřeba? Štěstí, zkušenosti, vzdělání, informace, moudrost, selský rozum, intuice, cit, přesné hodinky, nebo...?

Tak zas související citátek z Bible možná i trochu k blížícím se volbám:

Běda ti, země, když je tvým králem dítě

a tvoji velmoži zrána hodují!

Blaze ti, země, když je tvým králem šlechtic

a tvoji velmoži v pravý čas hodují

- pro posilnění, ne pro opití!

Pro zahálku se bortí krovy, pro líné ruce teče do domu.

Pro potěšení se pořádají hody, radost ze života víno přináší

- vše ale záleží na penězích.

Odesláno (upraveno)

Nadčasová grafika, sazba i úprava prvního vydání kompletní Bible kralické v jednom maloformátovém svazku z roku 1596 je stále nedoceněným dílem a zůstává ve stínu ?jednodílky? z roku 1613. Za 420 let od vydání měla neoddiskutovatelný vliv na češtinu i celý náš národ.

A stále mé ? LÜM-TEC 300M-1XL od dacambaryho. Už jsou zase doma po úpravě a utěsnění volné lunety. Stýskalo se mi. Jednou jsem napsal, že se u jejich lumi dá skoro číst. Šlo by to, ale neumím fotit po tmě ostře, tak je ta fotka trochu méně průkazná.

Díky za 5000 shlédnutí vlákna a přeji fajn zbytek víkendu s citem pro správný čas :)

Upraveno uživatelem kvartus
  • po 2 týdnech...
Odesláno

Zrovna jsem plánoval, co na konci roku, co příští rok, jak ušetřit, do čeho investovat (hlavně čas) a zítra jedu do jiného města (Náchoda) zařizovat nějaké dlouhodobější pracovní záležitosti a zavadil jsem v Bibli o tohle:

?A teď vy, kdo říkáte: Dnes nebo zítra se vypravíme do tamtoho města. Strávíme tam rok a vyděláme si obchodem ? vy přece ani nevíte, co bude zítra! Co je váš život? Nic než pára. Na chvilku se ukáže a pak mizí? (Jakub 4).

Snad nenáboženské, jen lidské, pošťouchnutí: Co takhle ve světle těchto slov někomu, nebo aspoň sobě udělat dnes radost i když venku zrovna prší :)

Odesláno

Právě před týdnem se ke mně dostala výměnou tato krásná Suma. Zatím se kochám krásným designem a ?potápím? se s nimi leda do hlubin textů Bible.

Kniha na fotografiích je jedna z prvních Biblí vytištěných již ne švabachem, ale v roce 1875 dnešní latinkou. Je to jediné další vydání 6. dílu kralické šestidílky (tedy Nového zákona) s rozšířenými poznámkami z roku 1601. Pro fandy dost poklad :)

Odesláno

Jen kratičká úvaha o budoucnosti a moudrosti:

- Pohleď na poctivé, všímej si upřímných - budoucnost patří pokojným.

- Budoucnost totiž patří tobě - tvá naděje tě nezklame! Pravdu získej, za nic ji neprodávej, rovněž tak moudrost, kázeň, rozumnost.

- Jez med, můj synu, vždyť je tak dobrý, plástev je sladká na patře. Právě tak zachutná tvé duši moudrost - najdeš-li ji, budoucnost patří tobě, tvá naděje tě nezklame!

Chvílema to vypadá, že Bible říká: Dělej vše správně, spravedlivě a hlavně moudře, a budeš se mít dobře. Čeká tě dobrá budoucnost... Ale jinde jakoby říkala, že to tak vždycky není. Někdo by řekl, že si protiřečí. Možná je to jen pohled na stejnou věc ze dvou stran. Tohle všechno napsal jeden z nejmoudřejších lidí, král Šalomoun.

- Moudrý má oči otevřené, hlupák však bloudí v tmách. Nyní ale sám poznávám, že stejný osud čeká oba dva! Čeká-li mě i hlupáka týž osud, říkám si, nač je mi vůbec tolik moudrosti? A tak jsem usoudil, že i to je marnost. Po moudrém ani hloupém památka nepotrvá věčně. Vše minulé se v budoucnu zapomene - jak moudrého, tak hlupáka čeká smrt. Proto mě omrzel tento život; nelíbí se mi vůbec nic pod sluncem.

K tomu kapička radosti v podobě ještě 3 obrázků včera pořízených Seiko Power Design (další neotřelé nápady Naota Fukasawy - pokud jste je náhodou neviděli - jsou zde) a Blahoslavova Nového zákona. Přeju hodně moudrosti a dobrou budoucnost.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...