Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

snad to neni uplne OT gdyz se toto vlakno jmenuje PRESNOST.

No tak teda nevim chci presny cas a nejak se mi to nedari a tak skusim zda nekdo neni v tomto zbehlej. Mam takove udelatko ktere prijima signal DCF z nemecka a take mam na pc program ktery synchronizuje systemovy cas PC s nejakymy NTP servery pokud PC zesynchronim napr s ntp.cesnet.cz tak se dostavam na chybu proti tomu prijimaci na cca 60 ms ten protokol NTP si hraje na presnost do cca 10ms ale kde se strati tech 50 ???

Jinac z toho prijimace jdou jen impulzy program jsem si psal sam a prvni operaci kterou provedu po preruseni je cteni vnitrniho casovace.

• Odpovědi 128
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Těch 50 ms se může ztratit například kvůli špatné implementaci NTP v daném operačním systému, ať už na klientovi, nebo na serveru, nejsem si jist, zda DCF obsahuje nějaké mechanismy pro korekci vzdálenosti a zpoždění na vysílači (spíš ale ne, protože ani přijímač svoji posici nezná)... Důvodů je spousta.

Používáš-li veřejné služby, kde nemáš pod kontrolou vše od atomových hodin po koncový počítač, nemůžeš si být přesností nikdy jist na víc než dejme tomu 100msec.

Odesláno

no co se tyce te vzdalenosti tak to mam slabych 500 km to je urcite do 2ms ta implementace NTP nevim nevim. Ale jak rikas tomu NTP by jsem asi veril o neco vice, no skusim se jeste podivat dovnitr te krabicky jak vypada vystup v porovnani se signalem na antene jen si nejsem jist jestli mam tak dobrej oscil aby jsem to zmeril pred zesilovacem :(

Odesláno

Tak co se tyce presnosti, becka si asi sedly uplne a nebo jim vyhovuje jak je nosim, protoze od zmeny casu na zimni, tzn za nejake 3 tydny jsou steelfishe dohromady -4s, denni odchylku tedy skoda pocitat ;)

Odesláno
no co se tyce te vzdalenosti tak to mam slabych 500 km to je urcite do 2ms ta implementace NTP nevim nevim. Ale jak rikas tomu NTP by jsem asi veril o neco vice, no skusim se jeste podivat dovnitr te krabicky jak vypada vystup v porovnani se signalem na antene jen si nejsem jist jestli mam tak dobrej oscil aby jsem to zmeril pred zesilovacem :(

Výsledky bádání by mne opravdu zajímaly :-)

NTP je sice principiálně čistší tím, že v sobě obsahuje mechanismy pro korekci přenosového zpoždění, nicméně v praxi zase nevíš, jak to kde skutečně funguje, jak často a s kým se synchronisuje ten server, ke kterému se připojuješ Ty apod. Zpožděním u DCF jsem myslel i

V podstatě si můžeš vybrat - teoreticky lépe navržené řešení s NTP, ovšem obsluhované kdo ví kolika různými subjekty s kdo ví jakým vybavením, nebo zařízení s vlastními atomovými hodinami, profesionální obsluhou atd. ale v principu méně přesné.

A stejně, nejpřesnější jsou stojící hodiny - dvakrát denně ukazují naprosto přesný čas, zcela bez ohledu na to, v jakém časovém rozlišení to měříš ;-)

• po 2 týdnech...
Odesláno

Může někdo poradit přesnou časomíru (optimálně asi stopky) za rozumný peníz? Optimálně nějaké domácí atomové hodiny :thumbsup_anim:

Chtěl bych si udělat takový domácí COSC ...

Odečítání podle webu (presnycas.cz) není přesný, vlivem latencí se načte pokaždé jiný čas, rádiem řízené hodiny/budíky se aktualizují jednou za den a jinak jedou na vlastní quartz a tedy s odchylkou, stopky v mobilu dělají i 2,5sek/den, teletextový čas je také nepoužitelný at. další domácí zdroje času ...

Odesláno

a co obycejny program na synchron casu? treba Dimension 4. server si vyberes podle libosti. ja potrebuju kvuli praci presny cas na vteriny a tohle je spolehlive. jsem vetsinou par milisekund vedle.

Odesláno (upraveno)
a co obycejny program na synchron casu? treba Dimension 4. server si vyberes podle libosti. ja potrebuju kvuli praci presny cas na vteriny a tohle je spolehlive. jsem vetsinou par milisekund vedle.

Mám zkušenost s odchylkou i -1 sekunda.

Rád bych našel nějaké stopky s absolutní přesností (alespoň na 1/10 sekundy) ...

Upraveno uživatelem max
Odesláno
Mám zkušenost s odchylkou i -1 sekunda.

Rád bych našel nějaké stopky s absolutní přesností (alespoň na 1/10 sekundy) ...

hmm, zvlastni. ja sem max -0,5s ale spise 0,1. synchronizuje to kazdou hodinu. na mou praci mi to staci. zkusim se poptat

Odesláno
Může někdo poradit přesnou časomíru (optimálně asi stopky) za rozumný peníz? Optimálně nějaké domácí atomové hodiny :thumbsup_anim:

Chtěl bych si udělat takový domácí COSC ...

Odečítání podle webu (presnycas.cz) není přesný, vlivem latencí se načte pokaždé jiný čas, rádiem řízené hodiny/budíky se aktualizují jednou za den a jinak jedou na vlastní quartz a tedy s odchylkou, stopky v mobilu dělají i 2,5sek/den, teletextový čas je také nepoužitelný at. další domácí zdroje času ...

A co si tak koupit hodiny řízené DCF, které se synchronizují každou hodinu. Mám takové doma a zatím nejsem žádnými prostředky schopen postřehnout rozjetí interního quarz strojku během jedné hodiny. Nic přesnějšího asi nelze pro amatérské časoměřiče mít.

Odesláno

Možná jsem nečetl úplně pozorně, ale nikdo tady ještě nezmínil rádio jako zdroj referenčního přesného času. Konkrétně Český rozhlas - Radiožurnál. Pravidelně vysílají přesný čas i s kompenzací času nutného pro šíření radiového signálu. Kombinace sluchového vjemu z rádia a odečtu sekund/času z hodinek je podle mě lepší než současný vizuelní odečet dvou hodnot z referenčních hodin / stopek a z hodinek. Jediná nevýhoda je v tom, že se musí čekat na celou, evtl. půl, a je třeba být v ČR nebo někde blízko.

Odesláno

Já bych to viděl v tomto pořadí:

- DCF hodiny s častější synchronisací

- GPS přijímač

- Kvalitní NTP server a klient (implementující všechny mechanismy pro kompensaci přenosových problémů)

- Rozhlasový přesný čas - ten by měl být odvozen od atomových hodin a měla by tam být kompensace zpoždění

Jinak pokud se nemýlím, tak přesný čas má v Praze DP, někde jsem slyšel, že snad mají i vlastní atomové hodiny. Předpokládám, že ta kvanta hodin v autobusech, tramvajích apod. synchronisují vzduchem, ale netuším, jak to je technicky řešeno a zda/jak by se to dalo využít.

Odesláno
Výsledky bádání by mne opravdu zajímaly :-)

.......

Tak jsem laboroval s DCF a zjistil jsem toto :

Chyba u te DCF je klidne mozna v radech desitek milisekund a je zpusobena interferenci signalu protoze na presny signal je potreba opravdu kvalitni antena a nejaky ten volny prostor kuli odrazum, za druhe je potreba vytvorit algoritmus ktery prumeruje casy nabeznych hran signalu a delky impulzu atd. takze celkem drina ale pokud nas nezajima presny cas ale jen casovy usek tak je to celkem v pohode protoze dle me zkusenosti vetsina zdroju ruseni je dana usporadanim okoli (domy, hory atd.) pri stejnem pocasi je odchylka delky jedne hodiny (dele jsem nevydrzel testovat) vzdy pod 1 ms (rozliseni meho programu na PC ) coz by cinilo pod 10 s za rok ale korekce se da delat teoreticky 59 x v jedne minute :) jedna sekunda se da urcit s presnosti nekolika ms.

Nejvyssi stability lze dosahnout asi jedine pouzitim krystalu pri konstantni teplote a pri konstantnim napeti coz v radu do jednoho stupne a do jednoho mV by nemelo cinit zadny, vetsi problem bude zmerit presny kmitocet na kterem to bezi. Na to ale staci dostatek casu a napr. NTP nebo DCF pripadne i GPS je velice presne pokud HW sledujete prijimane data a synchronizujete na start bit je tam konstantni odchylka.

• Po roku...
Návštěvník Kamil
Odesláno

Neuvěřitelné!

Ve čtvrtek minulý týden jsem odjížděl na svatbu. Ve středu večer jsem nařídil a nasadil AN. Nějak mě teď napadlo, podívat se na přesnost, kterou normálně moc neřeším. Ale koukněte se sami, je to přesně týden od seřízení (hodinky nesundavám).

post-147-016060700 1290031310.jpg

Návštěvník Kamil
Odesláno

Z fotky vypadá čas na hodinkách jako 22:53:33 :)

To bych neřekl, vypadá to spíš na 22:52:55, ale podívej se na úhel focení.
  • po měsíci...
Odesláno

Prekvapil ma rozdiel v casoch na breitling.com a presnycas.cz... breitling pozadu o 6 sec!

(moje pripojenie g3 orange zrejme hraje rolu, ale taky vysoky rozdiel, to mi pride na rozne atomove hodiny)

svoje B SA skusim podla rad v tomto vlakne odkladat na poziciu 9, maju 2 mesiace, spociatku som bol na krajnej plusovej cosc tolerancii (+6s), nasledne sa to znizilo... ale po zacati experimentovania s polohou (vacsinou sklom hore, alebo dole) a prilezitostnym odlozenim do windera na "nutne" dotiahnutie som opat na krajnej plusovej hranici.

Dozvedel som sa zaujimavu vec ale, hodinar s vibratorgrafom mi dokaze vyplut listok s polohami (snad je to pravda), pekne... to sa mi paci viac, ako testovat, ktora poloha je idealna pre samozriadenie presnosti.

Ako zdroj casu som pouzival internet (tyfo, alebo breitling), ale po dnesnom zisteni tych rozdielov prejdem na slovensky rozhlas - podla neho som sem tam kontroloval.

Alebo kupim nejake lacne radiovky.

• po měsících...
Odesláno

Ahojte kupil som si hamiltonky viewmatic je vnich strojcek eta 2824-2, ktory mi cca 3 dnoch je v pluse 8-9s za den. Myslite ze to ma cenu ist niekam dat doladit ? Pripadne poradit nejake hodinarstvo v Kosiciach ?.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...