Přejít na obsah

Breguet generálka u Dušáka

romulada

Doporučené příspěvky

V polovině prosince roku 2008 jsem dal svoje tehdy asi týden staré hodinky Breguet Type XX Aeronavale na generální opravu do servisu hodinářství Dušák. Hodinky jsem kupoval již použité, ale byly v hodně slušném stavu, co se zachovalosti týče. Asi po dvoudenním nošení jsem zjistil, že se předchází cca o minutu denně, což je na hodinky takovéto kvality celkem dost-proto jsem je vlastně do servisu odnášel. Navíc jsem si ještě k hodinkám přiobjednal krokodýlí řemínek s překlápěcí sponou - byly totiž na ocelovém tahu a já mám rád, když můžu po čase hodinky obout do něčeho nového. Již z předešlých zkušeností jsem tušil, že si na opravu nějakou dobu počkám - a nemýlil jsem se, bylo mi řečeno, že takovéto hodinky budou nejdřív tak v březnu. Smířil jsem se s krutou realitou - co jiného mi taky zbývalo. Nejvíc mě mrzelo, že jsem se s nimi ještě ani pořádně nezkamarádil, ale vždycky mě štve, když nemám něco na hodinkách v pořádku, tak museli na vandr. Po měsíci a půl už jsem si říkal, že by mohly být třeba hotové dřív, ale telefonát do servisu mě vyvedl z omylu - ještě jim prý ani nedorazili součástky ze Švýcarska. Někdy v polovině března mi volal pán ze servisu, že řemínek na hodinky Breguet konečně dorazil a že si jej můžu vyzvednout. Vysvětlil jsem, že řemínek samostatně používat nebudu a že si jej proto vyzvednu až spolu s hodinkami. Dočkal jsem se až včera - 27.4., kdy konečně zavolali ze servisu, že jsou hodinky připravené k vyzvednutí. No, pravda - trvalo to chvilku dýl, ale hodinky se mi vrátili v dokonalém stavu - vypadají, jako kdyby právě vyšly z fabriky - nikde není ani nepatrný škrábaneček. Celé pouzdro i náramek bylo přeleštěno precizním způsobem, myslím, že mi dokonce vyměnili mírně ošoupanou lunetu za novou. Pán ze servisu sice tvrdil, že je jen přeleštěná, což ale není možné, protože na té původní chyběla barva na půlce jedné číslice. Chápal bych tuhle výmluvu, kdyby byla třeba navýšena předem stanovená cena za opravu, ale takhle? Pan servismajstr dokonce tvrdil, že cena byla nakonec vyšší, ale šlo to prý na jejich účet, protože jsme se předem dohodli na jiné částce. Prostě vůbec nevím, co to mělo znamenat, ale je mi to fuk, vzhledem k tomu, že jsem s výsledkem víc než spokojen. Při odchodu jsem ještě na hodinky získal originální cestovní pouzdro Breguet, což mě velice potěšilo. Hodinky mám dnes na ruce druhý den a udělaly odchylku cca 2 vteřiny do plusu, což si myslím že je víc než dobré! Takže suma sumárum - spokojenost veliká i přes opravdu delší čekací dobu.

No řekněte, jestli nejsou pěkný? :)

P.S.: Strojek pod průhledným spodním víčkem vyfotím až při výměně tahu - teď se mi ho nechce sundavat a s ním to prakticky nejde.

post-2985-1240930734.jpg

post-2985-1240930743.jpg

post-2985-1240930749.jpg

post-2985-1240930759.jpg

post-2985-1240930768.jpg

post-2985-1240930774.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 46
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

ahoj,tak Ti gratulujem k "novemu" peknemu nabytku. Strojovna tam bude isto zaujimava. Tesime sa na fotky. Inak po vlastnej skusenosti(Omegy GMT som si vyzdvihol tiez pred asi 2tyzdnami) viem uplne ako si bol na nich uz vysponovany . Zapastie i oci si od TEJ VECI odvykli a zarazu je TO doma v dokonalejsom stave ako si sa s tym maznal pred servisom. Super,som rad,ze si mas tiez pozitivnu skusenost.

Odkaz ke komentáři

No vypadají opravdu výborně, jako nové, gratuluji. Musím přiznat, že jsem zpočátku dostal strach, poté, co jsem si přečetl nadpis příspěvku - očekával jsem totiž nějakou kritiku. Ale těší mne, že jsi nakonec spokojen, a že se potvrdila i moje zkušenost, že Dušák umí dělat servis hodinek dobře a na úrovni (na rozdíl od prodeje nových o pár pater níže).

Odkaz ke komentáři

Dostal jsi me, cekal bych uz od tebe ledasjakou pecku, ale tohle!

Ani to nekomentuju, HH jak ma byt. Obrovska gratulace. Navic ten pribeh... At ti dlouho delaji radost!

Odkaz ke komentáři

• po měsících...
  • po měsících...

Hlavně pro cigiho...

Protože mi vrtala hlavou otázka třicetiminutového sčítače a patnácti indexů - což jaksi s přehledností pilotek nejde moc dohromady, napsal jsem uctivý dotaz do samotného Breguetu.

Rozsah odpovědi mě uzemnil...

Dear Sir,

Your question is of great interest.

The attached, illustrated document was found on internet, written by a certain Mr. Stephen Sugiyama who researched the history of French

military chronographs ( http://www.qahill.com/tz/type20/type20.html ).

It shows that there existed five historic makers of Type XX chronographs in the 1950s and 1960s, all of them producing models with 30-minute

counters, except Breguet, who used both 15-minute and 30-minute counters.

In the case of the Breguet Type XX, we wish to add that the Valjoux 22 caliber could be set in such a way that the minute hand would jump

either by 1 step for a 30-minute counter or by 2 steps for a 15-minute counter. The client was given the choice, and the dial changed accordingly.

In its modern Aeronavale and Transatlantique models of the Type XX, Breguet uses the index of the 15-minute counter (most probably because

its design is much more appealing than the rather ordinary and largely used 30-minute counter) with a 1-step jump of the minute hand, making it

a 30-minute counter. This setup can be interpreted as an historical reminder of the existence of both systems and as the wish to offer the

maximum length in computing minutes.

As you correctly observe, this choice makes the minute counter of the Type XX chronograph seemingly difficult to read (1 index worth 2

minutes) but, interestingly enough, we have not received one single complaint or comment ever about this fact.

It was a pleasure for us to answer your request of information about this interesting historical matter around the iconic Type XX and hope to

have fully satisfied it.

With our very best regards

JJ Gagnebin

Jean-Jacques GAGNEBIN

Customer Care Manager

Montres Breguet SA

...pán je borec

Upraveno uživatelem bandicoot
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...