spiderer Odesláno 24. června 2009 Nahlásit Odesláno 24. června 2009 Dneska napisu par postrehu k hodinkam, ktere jsem kupoval jako spojku mezi mnou a hodinkama s prumerem <40mm, coz mi jeste donedavna pripadalo "neprirozene". Chtel jsem proste neco mensiho a mene napadneho nez jsou Steelfishe od Breitlingu a ziskat predstavu o tom, jestli me dokazi "male" hodinky jeste stale oslovit Co se velikosti hodinek tyka, maji prumer bez korunky cca 38-39mm, s korunkou uz to je 42mm, vyska pouzdra je 11mm. Tah ma u poudra sirku 20mm a zuzuje se na 18mm ke spone coz vzhledem k velikosti pouzdra je celkem optimalni. Pouzdro i ocelovy naramek (drive jmenovano nespravne tah) je z brousene oceli 316L a boky jak pouzdra, tak naramku jsou lestene. Spona tahu je silnejsi plecharina odpovidajici zhruba spone na ocelovem naramku u Steelfish, prijemna je extenze, ktera naramek dokaze pro potrebne situace cca o 2cm prodlouzit. Koncovky naramku u pouzdra nejsou plechove ale "solidni". Korunka je sroubovaci, s logem Eterny, velikostne i funkcne tak akorat. Luneta je take brousena, oboustranne otocna s funkci kompasu (nebo k cemu tam ty uhly jsou?), jeji chod je presny a bezproblemovy. Na 12 nebo zde na severu je luminiscencni bod, ktery sviti ze vsech luminiscencich casti nejvice. Hodinky maji safirove sklicko s antireflexem, ktery funguje naprosto vyborne, urcite je srovnatelny s tim, ktery na svoje hodinky dava Breitling. Matny cerny cifernik je v pilotnim stylu, jednoduchy a citelny. Na pozici 6 je mimostredna vterinovka, tento subcifernik je lehce zapusten a vyzdoben kruhovym drazkovanim. pod vterinovym subcifernikem zaujme sipka namisto indexu 6. Na pozici 3 je datum, asi bych uvital cerny datovy venec s bilymi cisly, aby datum do ciferniku vice zapadlo a bylo vice nenapadne. Ciselne indexy jsou v tenke lince potazeny luminiscencni barvou a diky male plose i celkem malo sviti. Brousene ocelove rucky uz sviti o poznani vic. Co se srdce hodinek tyce, je jim automaticky hodinovy strojek ETA 2895 podporeny 30-ti loziskovymi kameny honosici se jmenem ETERNA MATIC. Dle slov boo-beeka by mel byt v ramci ETA koncernu vyse nez bratricek 2824, ktery pouzivaji napriklad zminene Steelfishe. Presnost je prozatim v ramci cca 45-ti hodinoveho mereni +1s, coz odpovida cca pul vterine denne do plusu - jedna se o pro me vyhovujici hodnotu, vetsi presnost od mechanickych hodinek nevyzaduji Hodinky maji hacking i rychlopreklapeni datumu. Vodotesnost cini 120 metru nebo 400 stop, jedna se o celkem neobvyklou hodnotu, ale myslim, ze na moje uziti plne dostacujici. Co se finalniho resume tyce, jsem spokojen, hodinky moje pozadavky splnily a zjistil jsem, ze i hodinky mensi nez 40mm jsou porad jeste nositelne (samozrejme plati, ze jak ktere), navic je vyhodou, ze se hodinky neustale nepotykaji s urazy o futra a dalsi predmety. Jsou to prijemne decentni, zbytecnou pozornost nebudici hodinky a take jsou mym prvnim osobnim setkanim se se znackou Eterna, ktere dopadlo dobre. No a ted par narychlo cvaknutych fotografii mrzke kvality, na internetu se jich bohuzel prilis nevyskytuje..
spiderer Odesláno 24. června 2009 Autor Nahlásit Odesláno 24. června 2009 A jeste fotografie strojku, ktera prozatim nepochazi ode me:
PhoeniX Odesláno 24. června 2009 Nahlásit Odesláno 24. června 2009 Díky za recenzi pěkných hodinek. Ze kterého jsou asi roku?
Viktor Odesláno 24. června 2009 Nahlásit Odesláno 24. června 2009 Hezký "malý" hodinky. Ten strojek je v tomto případě bezvadně zvolený, řada ETA 289x je odvozena od řady Eterna-Matic 3000, kalibru 1466-U, vyráběného od roku 1963 právě firmou Eterna. Slovo "Matic" označuje jiný vynález Eterny, rotor automatického natahování s ložiskem s pěti kuličkami, od toho je pak odvozeno logo Eterny.
Návštěvník YPO Odesláno 24. června 2009 Nahlásit Odesláno 24. června 2009 konečně můžeš ty B hodit do popelnice --- eterny jsou skvělý
dknespl Odesláno 24. června 2009 Nahlásit Odesláno 24. června 2009 Pěkný,chválím. Sám mám na koženém pásku a musím uznat, že na tom kovovém náramku vypadají líp. Mimochodem, nevíte jak se používá ta úhlová stupnice? K určení světových stran podle slunce, jak nás učili v pionýru?
spiderer Odesláno 24. června 2009 Autor Nahlásit Odesláno 24. června 2009 Viktor - super, diky za velmi obohacujici prispevek!
Andreas.ks Odesláno 24. června 2009 Nahlásit Odesláno 24. června 2009 Moc hezký hodinky i fotky! A pokud by sis to s nima přece jen rozmyslel, hlásím do pořadovníku první rezervaci - minimálně na vyzkoušení a prohlídku!
Baker Odesláno 24. června 2009 Nahlásit Odesláno 24. června 2009 Vypadaji fakt dobre, zda se, ze ani ta velikost neni problem. Dik za recenzi. Fotka na ruce by nebyla ?
Boudy Odesláno 24. června 2009 Nahlásit Odesláno 24. června 2009 (upraveno) Baker napsal: Vypadaji fakt dobre, zda se, ze ani ta velikost neni problem. Dik za recenzi. Fotka na ruce by nebyla ? Mluvíš (píšeš) i za mě,foto na ruce je hodně důležité pro představu ... Upraveno 24. června 2009 uživatelem Boudy
lib Odesláno 24. června 2009 Nahlásit Odesláno 24. června 2009 Fakt moc hezký! Líbí se mi ručky a ten subciferník a taky myslím, že by stálo za to zauvažovat nad černým aligátorem. Určitě zkus něco nafoti.t do kalendáře! Jde Ti to.
spiderer Odesláno 24. června 2009 Autor Nahlásit Odesláno 24. června 2009 Andreas - potkat se muzem aniz bych je prodaval, coz zatim v planu nemam, ale znam se, muzou mi vydrzet rok, muzu je chtit prodat zitra.. spis to ale vidim na variantu a) Baker - zatim nebyla, ale neco cvaknu asi behem vikendu - casu do patku bude malo a musim vas nejak napinat lib - no nejakej remen asi taky probehne, budu muset vychytat az bude mit Simon dostatek casu.
Baker Odesláno 24. června 2009 Nahlásit Odesláno 24. června 2009 spiderer napsal: Baker - zatim nebyla, ale neco cvaknu asi behem vikendu - casu do patku bude malo a musim vas nejak napinat Zkus i neco do kalendare, jsou to rozhodne netuctove hodinky.
Luk Odesláno 24. června 2009 Nahlásit Odesláno 24. června 2009 Mám pět kuliček moc rád, ale tady mi ten subciferník příjde staromódní, centrálka by jim slušela mnohem více. A ta nešťastná klasická datumka. Škoda, pouzdro se jim moc povedlo.
spiderer Odesláno 24. června 2009 Autor Nahlásit Odesláno 24. června 2009 Baker - uvidime co se da delat, ale treba neco vyjde
jfidler Odesláno 24. června 2009 Nahlásit Odesláno 24. června 2009 dknespl napsal: Pěkný,chválím. Sám mám na koženém pásku a musím uznat, že na tom kovovém náramku vypadají líp. Mimochodem, nevíte jak se používá ta úhlová stupnice? K určení světových stran podle slunce, jak nás učili v pionýru? Úhlová stupnice je fajn věc v letadle, když chceš rychle zjistit na kterou stranu a jak moc točit nebo na který kurs se vracet a nechce se ti to počítat z hlavy (jak známo, odlepením od země klesne inteligence na polovinu). Podle mého názoru věc, která by na leteckých hodinkách neměla chybět (na rozdíl od různých tachymetrů, telemetrů, jiných metrů nebo logaritmického pravítka, které jsou v luftě na dvě věci...)
spiderer Odesláno 24. června 2009 Autor Nahlásit Odesláno 24. června 2009 dknespl - nechces sem hodit fotku na kuzi?
Onisan Odesláno 25. června 2009 Nahlásit Odesláno 25. června 2009 Stejnej styl a naprosto jinej výsledek... Ty Eterny jsou krásné, uhlazené... snad bych dokonce řekl přehledné a čisté... ty Brejle... fuj :)
boo-beek Odesláno 25. června 2009 Nahlásit Odesláno 25. června 2009 Jeste par info ke strojku V zakladu ma 27 kamenu, takze v tomhle pripade je Eternou nejak modifikovan. A tady (nechce se mi to prekladat, takze jen pro anglictinare, pripadne pouzit prekladac) je info o pohonu vterinovky: Traditionally, small second hand movements, such as the ETA 6497, have the small seconds run directly of the 4th wheel. Other movements in the ETA line-up (2000, 2824, 2892) also run the second hand off the 4th wheel, but the geometry of the gears is such that the 4th wheel is in the center of the movement. With the second hand run off a wheel in the power train means the gear is loaded. Since the 2895's base movement is the 2892 with the 4th wheel in the center, it cannot have the small second hand run in the traditional manner. Instead, the second hand is run off the minute hand, there is a little set of gears that engages the cannon pinion and speeds up the rotation from one revolution per hour to one rotation per minute. Because this gear train is not loaded (there is no appreciable drag at the end of the gears), backlash in the gears comes into play. Stutter in second hands (the Miyota 8215 is infamous for stutter) is caused when the backlash in the gears allows a driving gear to hit its driven gear with enough energy to move the driven gear's teeth out of contact from the driving gear's teeth. Because the gear teeth are not in contact, the motion of the second hand stops until the driving gear can catch up. Zdroj: WUS forum
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se