Přejít na obsah

ORIS Divers Date

romco

Doporučené příspěvky

Takže môžem definitívne potvrdiť, že zdržiavanie sa na tomto fóre vyústilo do kúpy mojich prvých hodín. Oproti počiatočným plánom som prešiel z quartzových chrono pilotov na automatické divers a rozpočet tiež neostal pri svojej pôvodnej hodnote. Nakoniec som 3 mesačný proces ukončil nákupom u ORISu. Sú to moje prvé hodinky a tiež prvá ?recenzia?, tak Vás poprosím o trpezlivosť.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

ORIS

V roku 1904 Paul Cattin a Georges Christian založili v meste Hölstein vo Švajčiarsku hodinársku spoločnosť ORIS. Názov ORIS pochádza povodne z Keltského ?Aurisa? a Rímskeho ?Orusz?, čo znamená ?vodný tok? a je zároveň pomenovaním potoku a údolia neďaleko Hölsteinu. Obaja zakladatelia pochádzajú z Le Locle, centra Švajčiarskeho hodnárskeho priemyslu a ich firma sa v roku 1961 dostáva medzi 10 najväčších výrobcov hodiniek vo Švajčiarsku. Zaujímavosťou je, že firma stále sídli vo svojej pôvodnej budove, v ktorej bola značka kedysi založená a počas celej svojej existencie sa sústredí výhradne na výrobu mechanických hodiniek. Novodobým symbolom týchto hodiniek je tzv. red rotor, ktorý bol prvýkrát použitý približne v roku 2002.

Dnes sú hodinky ORIS asociované s viacerými známymi osobnosťami, strieborným plátnom, hudbou a športom. Značku ORIS je tak možné vidieť vo filmoch ako Constantine, 8mm, Jurassic Park III alebo Batman Forever. Od roku 1996 je ORIS sponzorom London Jazz Festival-u a je zároveň výrobcom viacerých modelov venovaných tomuto hudobnému štýlu. Motoršport (Williams F1 Team), letectvo (akrobatický team Blue Eagles) a potápanie (freediver Carlos Coste) sú ďalšimi príkladmi tematického zamerania hodiniek ORIS, pričom jedny z vôbec najpredávanejšich modelov ORIS pochádzajú práve zo sveta potápania.

ORIS Divers Date ref. 01 733 7533 8555-07 8 24 01PEB sú základným modelom potápackých hodiniek ORIS. Vyznačuje sa prehľadným modrým číselníkom, centrálnou sekundovkou a 44mm púzdrom.

Balenie

Balenie tychto hodiniek ma fakt dostalo. Čierno-červená kartónová krabica skrýva potápačskú prilbu, ktorá má vo svojich útrobách vlastné hodinky. Prilba má povrch s pogumovaného plastu a je na omak veľmi príjemná a pôsobí solídnym dojmom. Občas je trošku problém prilbu otvoriť takže som parkrát pozeral na hodinky uväznené vnútri. V spodnej časti krabice sú v zásuvke uložené manuály a garančná knižka.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pohyb

O pohyb sa stará automatický strojček s označením ORIS 733, ktorého základom je Sellita SW 200 s 26 kameňmi disponujúca hackingom. Pri 4Hz frekvencii a 28800 kmitoch za hodinu je rezerva chodu 38 hodín.

Konštrukcia

Púzdro hodiniek je vyrobené zo známej 316L ocele a má pre ORIS typický design, ktorý značka používa v prípade celej rady Diving (s výnimkou novinky ProDiver, ktorá tradičný tvar mierne opúšťa). Pri prvom kontakte s potápkami ORIS mi tento tvar vadil. Pripomínalo mi to všelico, najmä nafukovacie koleso na plávanie a nevedel som si predstaviť, že by som ich nosil. Proste antipatia na prvý pohľad. Dni ale plynuli a ja som na ne pozeral čoraz častejšie až som nakoniec nevedel najsť hodinky, ktore by sa mi páčili viac. Ten divný tvar je totiž presne to čo s odstupom času považujem za dôležité. Originalitu a osobnosť. Aj keď s tou originalitou je to diskutabilné. Pamatníci si možno spomenú, že v 70tych rokoch existovali hodinky Jenny Caribbean, ktoré boli takpovediac predchodcami DOXY SUB 300T. Pri pohľade na Jenny je myslím originalita ORISu trošku narušená, v súčasnej produkcii sú však myslím jedineční.

picture.JPG

Zdroj/Source: cmoy/WUS

Oficiálna šírka bez korunky je 44mm, púzdro je však o pár milimetrov širšie ako luneta a tým pôsobia hodinky menším dojmom, opticky ich zmenšuje aj široký ťah. Luneta je jednostranne aretovateľná, na tomto modeli je už vyznačená každá minúta kvoli jednoduchšiemu odčítavaniu, bod na 12 má luminiscenčnú vyplň. Vďaka vrúbkovanému okraju sa s ňou pohodlne a presne manipuluje, pričom je jej chod dostatočné tuhý a tak nehrozí jej náhodné pretočenie.

Konštrukcia púzdra vylučuje použitie iných ako originálnych remienkov a ťahov, čo ľudí občas od kúpy odrádza. Osobne v tomto problém nevidím, nakoľko si viem predstaviť diver hodinky buď na ťahu alebo kaučuku a obe možnosti sú dostupné a kvalitne spracované.

Púzdro je z bočných strán matné, zhora v mieste napojenia ťahu je leštené. Modrý číselník s reliéfom vlniek je veľmi sympatický a pekne korešponduje s tvarom indexov a ručičiek, na ktorých je použitá Superluminova C3. Po nasvietení hodinky svietia naozaj silno, po čase ale intenzita klesá. Čierny dátumový veniec ukazujé dátum v okienku s bielym lemom na 6ke a nenápadne celok dopĺňa.

Tradičným jablkom sváru chronomaniakov po celkom svete je priehľad na diveroch. ORIS povyšuje priehľad na týchto hodinkách na jedno z lákadiel, ja by som však uprednostnil plné dýnko s peknou rytinou. Dýnko je z leštenej ocele, sklíčko na priehľade však nie je zafírové ako v prípade klenutého horného sklíčka ale iba minerálne. Základný oceĺový model Divers Date je taktiež bez akéhokoĺek antireflexu.

Signovaná korunka je šróbovacia, čim je zaručená vodotesnosť 300m, resp. 30 bar. Hmotnosť pri neskrátenom ťahu je 190 gramov.

Ťah je masívny, s leštenými vonkajšími dielmi. Pri púzdre má šírku až 24mm a postupne sa mierne zužuje smerok k spone, ktorá disponuje extenziou pre potápačov. Extenzia je plechová, inak je celá spona z masívnej ocele. Na ruke je ťah vďaka svojej šírke pohodlný a zabezpečuje rovnomerné rozloženie hmotnosti.

Vzhľadom nato, že mám hodinky ešte veľmi krátko, bolo toto skor preview ako review. Na prvý pohľad im ale nemám čo vytknúť, som zvedavý na presnosť ktorú budem v najbližšej dobe sledovať.

Ešte by som povedal pár slov ku kúpe. Hodinky som kúpil prostredníctvom stránky Friends of ORIS z Austrálie. Musím povedať, že jednanie s akým som sa tam stretol ma naozaj presvečilo o tom, že toto je miesto pre nákup. Friends of ORIS sú autorizováným dealerom ORIS s veľmi priaznivými cenami. Moje mierne špecifické požiadavky boli okamžite splnené a promptná emailová komunikácia (v rámci možností časového posunu) len celkový výborný dojem dotvárala, aj ked sme boli nútení využiť alternatívny spôsob platby, ktorý vyplynul z problémov s mojou platobnou kartou.

Vo finále som ušetril oproti kamennému obchodu cca 30% (vďaka neplateniu cla), všetko s riadne vyplnenou garančnou knižkou a tiež dokumentáciou o vykonanej skúške tesnosti, rezervy chodu a bezkazovosti.

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dakujem vsetkym :)

Jedny z mála hodinek, které vypadají na fotkách lépe, než na ruce.

Ja myslim ze dovodom bude hlavne ich velkost. Na obrazku vyzeraju tak normalne ale asi som divny, ale podla mna je toto kategoria opticky malych hodiniek, aj ked maju 44mm. Iste zalezi od osobnych preferencii, ale normalne narastenemu cloveku by som urcite odporucil ORISi 47mm, aj ked to znie mozno sialene. Kedze ale ja nosim 16.5cm rucicky, tak myslim ze su v mojom pripade OK :)

Odkaz ke komentáři

Dakujem vsetkym :)

Ja myslim ze dovodom bude hlavne ich velkost. Na obrazku vyzeraju tak normalne ale asi som divny, ale podla mna je toto kategoria opticky malych hodiniek, aj ked maju 44mm. Iste zalezi od osobnych preferencii, ale normalne narastenemu cloveku by som urcite odporucil ORISi 47mm, aj ked to znie mozno sialene. Kedze ale ja nosim 16.5cm rucicky, tak myslim ze su v mojom pripade OK :)

Mozna to bude tim ze to pouzdro je zkoseny...

Jinak to baleni je originalni a hodinky jsou super....

Odkaz ke komentáři

Do včerejška jsem měl jejich titanové sourozence ORIS Divers Titan Date, které jsem s těžkým srdcem prodal, aby uvolnily místo někomu dalšímu.

Sam som dost riesil ci ist do titanovych alebo ostat pri oceli.. Nakoniec ma presvedcil modry ciselnik, potrebujem ten morsky pocit vzdy ked sa na ne pozrem :)

Pridavam este 2 wrist shots pre tych, ktorych to zaujimalo...

Odkaz ke komentáři

Ja som dost hladal, kde by som nakupil najlepsie vzhladom na cenu aj povahu obchodu.. Podla mna v pripade ORISu su FOO idealni tym ze su AD a da sa s nimi na podmienkach dohodnut ked treba. Inak Precision Time maju este trosku zaujimavejsie ceny, ale zase zaruka je myslim len priamo u nich.

Je tu aj zopar nazorov na Precision Time.

Odkaz ke komentáři

Ja som dost hladal, kde by som nakupil najlepsie vzhladom na cenu aj povahu obchodu.. Podla mna v pripade ORISu su FOO idealni tym ze su AD a da sa s nimi na podmienkach dohodnut ked treba. Inak Precision Time maju este trosku zaujimavejsie ceny, ale zase zaruka je myslim len priamo u nich.

Je tu aj zopar nazorov na Precision Time.

FOO? -omlouvam se za neznalost, ale fak nemam tuseni, co by to tak mohlo byt..=/

a jinak na precision time sem koukal, ale kdyz srovnam ceny s jiz zminovanymi strankami friends of Oris..tak jsou drazsi cca tak 10%..(co se tyce tech "levnejsich" modelu typu divers TTx) jinak u tech drazsich je mozny, ze to bude hodne podobny..

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...