Přejít na obsah

Svítící barvy hodinek - test

Bary

Doporučené příspěvky

Při prohlížení na internetu jsem narazil na zajímavou adresu viz http://www.traserusa.com, kde je porovnána svítící barva hodinek GTLS ? H3 technologie (tritium) a SuperLumiNova. Je to velmi zajímavé porovnání. Porovnána je intenzita světla v ncd k délce času vyzařování světla v hodinách. Chci se zeptat. Existuje nějaké podobné porovnání používaných svítících barev jako je třeba LumiBrite (Seiko), LumiNova, SuperLumiNova, GTLS ?H3 (Luminox, Traser..), Tritium (Omega)? Myslím, že k takovému porovnání by měla být další hodnota a to stárnutí neboli zkracování délky osvětlení v závislosti na stárnutí. Kdo máte nějaké zkušenosti nebo víte něco zajímavého v této oblasti, tak dejte vědět nám ostatním. Já zastávám názor, že kdyby měl člověk sebelepší a dražší hodinky, ale v noci na ně neviděl, tak jsou k ničemu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 76
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

no máš dva druhy, Tricium (to je to radioaktivní hned za uranem a svítí furt) a různý luminofory (organické látky, které jsou při obyč. světle exitací schopný pohltit fotony a po návratu je zase po určitou dobu vyzářit) všechno to co uvádíš jsou ty luminofory, vlastně jejich obchodní názvy. To jak "svítěj" to se asi nedozvíš, neb zatím neznám nikoho kdo by provedl nějakej rozumnej

srovnávací test (hledej dál na netu..možná). Jinak na závěr, byli jsme předním výrobcem oněch radioaktivních barev (Příbram) a ruku na srdce, umřel na světě někdo na nemoc z ozáření, když nosil hodinky s barvou obsahující Tricium. Byla to asi podobná válka jako loby bavlna a konopí v USA. A kdo to vyhrál?

Odkaz ke komentáři

S dovolením přidám pár detailů:

H3 = tritium se tak jmenuje proto, že má 3 (TRI) nukleony v jádře. tedy proton a dva neutrony. určitě tedy není hned za uranem, který má 238, nebo 235 nukleonů.

Luminofor nemusí být jen organická látka.

princip svícení je opravdu excitace a zpětný přeskok elektronu na nižší energtickou hladinu, při čemž dochází k vyzáření fotonu.

rozdíl je jen v tom, jak se ty elktrony nabudí-excitují.

pokud barva nemá v sobě radiokativní sloýku, tak se excituje jen pohlcovám fotonů (nasvícením).

pokud ji má, tak energii dodává i radioaktivní rozpad.

u tritia není problém odfiltrovat produkty např. i sklíčkem kolem kaplse (na traser.com se takové svítící kapsli říká "vial")

ale nepouziv alo se kdysi jen tritium...

co třeba barvy s radiem atd ?

to mohl být na ruce průser, na gamma záření nepomůže ten půlcentimetr mozasi nebo oceli.

Odkaz ke komentáři

S dovolením přidám pár detailů:

H3 = tritium se tak jmenuje proto, že má 3 (TRI) nukleony v jádře. tedy proton a dva neutrony. určitě tedy není hned za uranem, který má 238, nebo 235 nukleonů.

Luminofor nemusí být jen organická látka.

princip svícení je opravdu excitace a zpětný přeskok elektronu na nižší energtickou hladinu, při čemž dochází k vyzáření fotonu.

rozdíl je jen v tom, jak se ty elktrony nabudí-excitují.

pokud barva nemá v sobě radiokativní sloýku, tak se excituje jen pohlcovám fotonů (nasvícením).

pokud ji má, tak energii dodává i radioaktivní rozpad.

u tritia není problém odfiltrovat produkty např. i sklíčkem kolem kaplse (na traser.com se takové svítící kapsli říká "vial")

ale nepouziv alo se kdysi jen tritium...

co třeba barvy s radiem atd ?

to mohl být na ruce průser, na gamma záření nepomůže ten půlcentimetr mozasi nebo oceli.

a profální věda útočí:

ano Tricium má jeden proton, dva neutrony a jeden elektrooooooooooon, pokud to chcete slyšet takto, a produkuje nízkoenergetické beta záření, neb je "trochu" nestabilní. Omluva za laický výkad. Trvám však na tom, že je za Uranem. Tímto nechci napadnout Mendělejevovu dlouholetou práci rolníka.

Odkaz ke komentáři

Mno, já si dovolím malinko pochybovat.

Nemám ten dojem, že by Tritium svítilo vždy a stále a bez nasvícení.

Buď už mám Tritium v hodinkách staré nebo mě podvedli a nebo jsem slepej :)

... a nebo platí pravidlo Occamovy břitvy a Tritium prostě stále nesvítí :D

Odkaz ke komentáři

Mno, já si dovolím malinko pochybovat.

Nemám ten dojem, že by Tritium svítilo vždy a stále a bez nasvícení.

Buď už mám Tritium v hodinkách staré nebo mě podvedli a nebo jsem slepej :)

... a nebo platí pravidlo Occamovy břitvy a Tritium prostě stále nesvítí :D

tricium prostě svítí a basta s poločasem 12,5 let to je Occamova "břitva"

Odkaz ke komentáři

Při prohlížení na internetu jsem narazil na zajímavou adresu viz http://www.traserusa.com, kde je porovnána svítící barva hodinek  GTLS ? H3 technologie (tritium) a SuperLumiNova. Je to velmi zajímavé porovnání.  Porovnána je intenzita světla v ncd k délce času vyzařování světla v hodinách. Chci se zeptat. Existuje nějaké podobné porovnání používaných svítících barev jako je třeba LumiBrite  (Seiko), LumiNova, SuperLumiNova, GTLS ?H3 (Luminox, Traser..), Tritium (Omega)?  Myslím, že k takovému porovnání by měla být další hodnota a to stárnutí neboli zkracování délky osvětlení v závislosti na stárnutí. Kdo máte nějaké zkušenosti nebo víte něco zajímavého v této oblasti, tak dejte vědět nám ostatním. Já zastávám názor, že kdyby měl člověk sebelepší a dražší hodinky, ale v noci na ně neviděl, tak jsou k ničemu.

Já jsem dostal k hodinkám s tritiem záruku 10 let na nepřetržité svícení (cca odpovídá poločasu rozpadu 3H). Ve srovnání s běžným čerstvě nasvíceným luminforem to svítí slabě, ale po pár minutách se to srovná a po několika hodinách v absolutní tmě už neexistuje nic co by se tomu vyrovnalo. S názorem, že hodinky musí ve tmě svítit furt se plně ztotožňuju.

Odkaz ke komentáři

ano Tricium má jeden proton, dva neutrony a jeden elektrooooooooooon, pokud to chcete slyšet takto, a produkuje nízkoenergetické beta záření, neb je "trochu" nestabilní. Omluva za laický výkad. Trvám však na tom, že je za Uranem. Tímto nechci napadnout  Mendělejevovu dlouholetou práci rolníka.

Za kterým Uranem? Za uranem by mělo být neptunium a pak hned plutonium. Protože jestli ne tak jsem pěkně naletěl a místo dvaceti kil plutonia koupil nějaký volovo nebo co.

Odkaz ke komentáři

ano Tricium má jeden proton, dva neutrony a jeden elektrooooooooooon, pokud to chcete slyšet takto, a produkuje nízkoenergetické beta záření, neb je "trochu" nestabilní. Omluva za laický výkad. Trvám však na tom, že je za Uranem. Tímto nechci napadnout  Mendělejevovu dlouholetou práci rolníka.

Za kterým Uranem? Za uranem by mělo být neptunium a pak hned plutonium. Protože jestli ne tak jsem pěkně naletěl a místo dvaceti kil plutonia koupil nějaký volovo nebo co.

Je to slovní hříčka na kterou poukazuje Fulcanelli nejedná se o prvek ani o planetu ale o boha podle kterého je pojmenována. Řecká konstrukce vzniku světa je, že na začátku vládl světu Chaos. Toho svrhl právě Uranos(Ouranos) zrozenec matky země (Gaia), pote mu Gaia porodila Titány a mezi nima byl nelmladší Kronos (Khronos) (Chronos) Ten taťkovi uříz jeho mužství a stal se vládcem nebes a všech Titánů. Zjednodušeně tato konstrukce poukazuje z pohledu alchymie na některé vlastnosti nestabilních prvků. Hmm, hodnotnej příspěvek k tématu to ale neni co?

Odkaz ke komentáři

Je to slovní hříčka na kterou poukazuje Fulcanelli nejedná se o prvek ani o planetu ale o boha podle kterého je pojmenována. Řecká konstrukce vzniku světa je, že na začátku vládl světu Chaos. Toho svrhl právě Uranos(Ouranos) zrozenec matky země (Gaia), pote mu Gaia porodila Titány a mezi nima byl nelmladší Kronos (Khronos) (Chronos) Ten taťkovi uříz jeho mužství a stal se vládcem nebes a všech Titánů. Zjednodušeně tato konstrukce poukazuje z pohledu alchymie na některé vlastnosti nestabilních prvků. Hmm, hodnotnej příspěvek k tématu to ale neni co?

Hezký výklad :)

A když alchymie, tak alchymie :)

Nechceš navrhnout další edici hodinek, kterou tentokrát nazveš "Solve et coagula"? ;)

Odkaz ke komentáři

......................

Nechceš navrhnout další edici hodinek, kterou tentokrát nazveš "Solve et coagula"? ;)

Myslíš něco pro "pradleny"

Tak teď jsem silně mimo, tu narážku jsem nepochopil. Sorry...

Solve et coagula = Odděluj a spojuj ===> Toť motto alchymistů...

Odkaz ke komentáři

"Velké dílo" je někdy přirovnáváno ke hře malých dětí, co leželo nahoře je nyní dole (druhé arkánum- koagulace) nebo taky k ženské práci-praní bělení, vařit a péci (třetí arkánum-sublimace). Takže to nebyla narážka. Jen sranda. :)

Odkaz ke komentáři

"Velké dílo" je někdy přirovnáváno ke hře malých dětí, co leželo nahoře je nyní dole (druhé arkánum- koagulace) nebo taky k ženské práci-praní bělení, vařit a péci (třetí arkánum-sublimace). Takže to nebyla narážka. Jen sranda. :)

Byla to narážka, byla k věci, byla inteligentní a měla hlavu a patu, leč jsem ji nepochopil, což je smutné.

Vzhledem ke tvým zájmům se těším na den, kdy dáš do rubriky Prodám (místo hodinek) svůj Necronomicon ;)

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Na téma bezpečnosti a různých složek luminiscenčních barev na hodinkách jsem před pár dny četl zajímavý článek zde:

http://uglx.org/radwatch

Máte někdo zkušenosti s obnovou luminiscenční barvy? U hodináře? Sami? Odkud ji sehnat? Vzhledem k tomu jak výrazně se liší jednotlivé značky ( a co uvádí mnou odkazovaný článek) složení barvy i každý výrobce mírně upravuje. Mě nejlíp svítí Junkersy, jejich ručky šajní celou noc o 106. Rozdíly také pozoruji ve svítivosti ruček indexů (každá značka to má trochu jinak), zřejmě tlouštka nanesené vrstvy...

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...