Přejít na obsah

zdenek.prachar

Členové_50
  • Příspěvky

    248
  • Registrace

  • Přítomen

Profile Information

  • Fanoušek značky
    Grand Seiko

Návštěvy profilu

5 101 zobrazení profilu

zdenek.prachar's Achievements

Kandidát závislosti

Kandidát závislosti (5/8)

0

Popularita

  1. Filltos: Jako člověk, jehož jméno ty čaje nesou, Vám mohu s klidem doporučit další archivaci Případně, pokud jsou čaje v pořádku, Vám je rád vyměním za nějaké sypané čaje které třeba ted pijete.
  2. Michal_R: Lapsangy budou vlastně všechny, jen některé nenakuřované a jeden či dva nakuřované Tak to vypadá, že máme plno, ale samozřejmě pokud by byl další zájem, tak termín určitě najdeme...
  3. Po dohodě se zájemci změna: Prozatím pouze degustace čer(ve)ných čajů (vhodná myslím i pro kávičkáře, whiskaře atd :)) bude v pondělí 16. 8. od 18:00. Volná jsou ještě dvě místa. Ochutnávat se bude mj. opravdu top nakuřovaný Lapsang Souchong (nakuřovaný tradičně), čaj ze starých divokých keřů rostoucích v nejlepší poloze Tong Mu a další opravdu moc dobré čaje (4-5). Plus k tomu povídání o tom, kde se černé čaje vůbec vzaly, jakou mají souvislost s evropskými a americkými dějinami, něco málo o zpracování a tak...
  4. xbraj19: Klidně ty čaje vyřešíme podle toho, co Ti bude chutnat na místě, nebo po SZ, jak je to pro Tebe lepší. Budu se moc těšit a moc děkuju!
  5. Když ted na chvíli corona polevila, tak si říkám, nebyl by zájem navázat na čajové podvečery? Mám tu teď naprosto výjimečné červené čaje (kdo pamatuje nakuřovaný lapsang z loňska tak tu je ještě lepší a pár dalších naprosto neuvěřitelných červených čajů) a taky jsou tu nějaké fakt výjimečné oolongy (dělané vždy z jednoho starého stromu, hodně oldschoolové, fakt něco, co člověk úplně často nepotká)... Říkal jsem si jeden podvečer s těmi červenými čaji (11. 8. od 18:00?) a druhý s těmi oolongy (18. 8. 18:00?) Kapacita 4 osoby. Bohužel si nemůžu dovolit to udělat zdarma, tak aspoň za (vzhledem k cenám těch čajů symbolických) 200,-/osoba/degustace? Pokud bude zájem, dám sem bližší detaily k těm čajům, ale hádám, že kdo kdy byl něco ochutnat, tak váhat nebude
  6. Dagoberd: 1. Pokud necháte připravený čaj déle (píšete, že ho pijete zchladlý průběžně během dne), začnou v nálevu probíhat chemické reakce a změny, které nejsou úplně žádoucí z hlediska zdravotního. Osobně bych doporučil připravovat si čaj vždy po menších dávkách čerstvý. 2. Oplachovací nálev u kvalitního čaje není k ničemu potřeba. Je ale otázka, nakolik je čaj v retailové ceně 1200/kg ex ČR kvalitní. Počítejte se mnou: 1200 je cca 50 usd. V té ceně je DPH, doprava a další náklady a marže. Tzn jestli ten čaj v Číně u výrobce stojí 10 usd, tak je to moc. Kolik asi může být výkupní cena čerstvého listí na tento čaj (počítejte cca 4 kg čerstvého listí na 1 kg hotového produktu)? Když se podíváte na výkupní ceny opravdu kvalitního čerstvého listí z letošního jara, jste nejméně o dva řády pod nimi. 3. Zalití vroucí vodou bych považoval za spíše žádoucí. Osobně nevěřím v jediné správné cesty, připravujte si čaj tak, jak Vám chutná. Odesláno z mého BBB100-2 pomocí Tapatalk
  7. Irwinek: "chuť starých ponožek" je chuť typická pro shu pu erhy se špatně provedenou fermentací, případně pro sheng pu erhy, které zrály v příliš vlhkém prostředí. Tím nechci říci, že Vám nemohou chutnat, chuť je samozřejmě čistě subjektivní, ale z hlediska objektivní kvality tato chuť značí nekvalitní, defektní a špatně vyrobený či špatně skladovaný čaj. A že se člověk propíjí od čínských čajů k japonským, to se říká zejména tam, kde se prodávají japonské čaje. Z mé zkušenosti je ta cesta spíš opačně. Obecně z toho, co píšete, má trošku pocit, že se příliš spoléháte na slova prodejců, což na českém trhu bohužel není úplně dobrá cesta, a ochuzujete se o spoustu zážitků, které by Vám skutečně kvalitní čaj mohl přinést. Řeknu to takhle - pokud jste z Prahy nebo tu býváte, napište mi, domluvíme se, a já Vám dám ochutnat skutečně špičkové červené čaje, bílé čaje a oolongy. Nemusíte nic platit ani kupovat, nebudete-li chtít. Ale třeba zjistíte, že Vás spousta čajů dosud neoslovila jen proto, že jste nepil dost dobré zástupce té které kategorie...
  8. puerhy v normálních cenách je něco jako lovit jednorožce plujícího na duze. Leckdo ho naslibuje, ale nikdo ho nikdy neviděl. Z toho co jsem viděl, tak ceny meziročně poskočily minimálně o 50% (a třeba jeden koláč z Yiwu, který jsem chtěl vzít stál před koronou cca 200 USD a dneska stojí 600 USD) a ceny čerstvého listí ze všech i jen trochu známějších lokací se dnes prodávají (respektive přesněji řečeno vykupují) za naprosto nesmyslné peníze. A tím myslím opravdu nesmyslné. Lepší listí ze známějších míst se pohybuje minimálně v desítkách tisíc yuanů za kilo čerstvého listu. Na kilo hotového čaje počítej cca 5 kilo čerstvého. Takže když se dostaneš k tomu, že co se na různých eshopech nabízí za tisíc, dva, tři Kč jen v reálných výrobních nákladech ve skutečnosti stojí vyšší desítky tisíc Kč, tak je asi zjevné, že dobře už bylo a už nebude. Takže doba, kdy ještě šlo něco tu a tam najít a nezaplatit nesmysl je obávám se pryč... Já sám jsem nějak plynule přešel na Wu Yi a Dan Cong oolongy, červené čaje z Tong Mu a bílé čaje, ale upřímně, prodávat v ČR opravdu topové čaje vpodstatě nejde. Těch levných fejků je tu prostě tolik, že drahé čaje skoro ani nejde prodat, je to fakt hrůza, co se tu děje...
  9. Tak to jsem moc rád, že se to takhle zaonačilo, myslím, že by byla fakt škoda, kdyby bylo volné místo. Moc se těším!
  10. xbraj19: ono DHL "neoficiálně" upřednostňuje malé zásilky, pokud byste posílal něco většího (více krabic nebo větší váhu), tak by to tak rychlé nebylo. Mně to šlo z HK 4 týdny. Ale musím říct, že jsem byl velmi mile překvapen servisem a spoluprací jejich celního oddělení. Asi jsem trefil obzvláště vstřícného člověka, ale jejich kooperace byla vzorová.
  11. Čínská klasika - bílý orientál na turistickém místě rovná se chodící peněženka. 150 yuanů za pivo je masakr, za ty prachy ulil dalších deset pro sebe za 150 yuanů jde v Číně pár dnů docela dobře jíst i pít Mně takhle jednou na trhu prodali longan asi tak za desetinásobek normální ceny Pro Evropana je to divný svět, ale správná odpověď na tu cenu je protinávrh typu dám 5 yuanů. A neustíle se otáčet, že člověk odejde. No a pak to uhádat na 15 Já ty Číňany fakt obdivuju a miluju - omlouvám se za OT, ale tohle mne svým způsobem hrozně pobavilo
  12. Dovolím si doplnit a snad i trochu lákat Čaje dnes dorazily a chystaný set červených čajů, který budeme ochutnávat, je nejlepší set, jaký jsem kdy v životě takhle pokupě pil, bez jakéhokoli přehánění... Ještě jsou volná tři místa na 16. 6 v 18:00, pokud se někdo zdráhá, protože "tomu moc nerozumí" atd, tak na to si fakt nehrajeme. Jde o to ochutnat nejlepší červené (v evropské terminologii černé) čaje a něco málo si o tom říct, ale účastníci předchozích sezení snad potvrdí, že si nehrajeme na žádné rozumí/nerozumí. Konkrétně budeme ochutnávat: Lapsang Souchong z divokých čajovníků (nenakuřovaný) Lapsang Souchong ze starých stromů (nenakuřovaný) Lapsang Souchong z divokých stromů (tradičně nakuřovaný) Jin Jun Mei Honey Style (droboučké křehké zlaté tipsy) Jin Jun Mei Flowery Style (trošku větší tipsy) Těch 150 Kč je vzhledám k ceně těch čajů spíš symbolických, takže bych neváhal :)))
  13. Par-pa: kapacita jsou čtyři místa, mohu Tě přesunout na druhý termín?
  14. Experimántálně nabídnu i druhý termín, snad to dopadne lépe než minule, když byly dva termíny a nakonec se moc lidí nesešlo Na programu jak jsem psal bude ochutnávka úplně čerstvých a vážně hodně špičkových červených čajů, příspěvek na vypité čaje bych nechal těch obvyklých 150,- Kč a samozřejmostí je velmi individuální cenotvorba pro hosty na případné nákupy Adresa je Vetržní 379/46, dveře vlevo od vchodu do domu. Parkovat lze v blízkém OC Stromovka. Úterý 9. 6. v 18:00: 1. dr. Sphinx 2. xbraj19 3. Tittus Úterý 16. 6. v 18:00:
  15. Přátelé, špičkové čerstvé čaje jsou už Evropě na dohled. Tak dávám do placu další čajové úterý. Hodilo by se vám (tenhle dotaz je asi primárně pro účastníky toho minulého, ale klidně zaonačím dva termíny, bude-li zájem) úterý 9. 6.? Tématem by byl červené čaje té nejvybranější kvality (tradičně nakuřovaný lapsang, nenakuřovaný lapsang z divokých stromů, jin jun mei a tak :))
×
×
  • Vytvořit...