Přejít na obsah

walter10

Členové_50
  • Příspěvky

    1 074
  • Registrace

1 sledující

Profile Information

  • Pohlaví
    Muž

Návštěvy profilu

12 195 zobrazení profilu

walter10's Achievements

Megazávislák

Megazávislák (7/8)

11

Popularita

  1. @hufnor Máš pravdu. Konkrétně jde o nabídky: KAVA.CZ Guatemala Tres Maria 1 kg (espreso/filtr) - KAVA.CZ KAVA.CZ Dominikánská republika Barahona 1 kg (espreso/filtr) - KAVA.CZ P. S. Kávu si sami nepraží, ale mají smlouvu s (neuvedenými) pražiči. Viz popis:
  2. Alespoň pár postřehů: Líbí se mi tvar čepele, použitá ocel, její zpracování, slušný výbrus (de facto konvex s malinkatou fazetou). Ku škodě ale pokulhává vyhotovení rukojeti; použili hezké dřevo (palisandr), bohužel jedna střenka nedoléhá k oceli; hádám (spekulace), že po vyhotovení nože dřevo zapracovalo, s čím možná počítali, a škvíry dodatečně vyplnili jakýmsi béžovým tmelem či lepidlem. Při zběžném pohledu si toho možná nevšimnete, ale při bližší prohlídce vám cuknou koutky. Z druhé strany, našel bych v šuplíku tovární nůž podobného zpracování čepeli i vlastností ze Země vycházejícího slunce (Kanetsugu, Seki Japan), a oblast bolstru má nedostatky obdobného rázu (nedobré napasování i broušení).
  3. Otevřel jsem i druhý 1kg balíček, dle nabídky "středně pražená" Guatemala Tres Maria. Tady jsou zrna už i zřetelně "opocená" mastnými fleky (praženo 3. 2. 2025). Opět srovnání s běžně odebíranou Brazílii Santos by CoffeeSpot (světlejší zrna), dle nabídky praženou na stupeň č. 4 z 5 možných (intenzivní):
  4. @wawrik Čoveče, je to nůž čínské výroby v japonském stylu; respektive v japonském stylu se "západní" rukojetí (XinZuo Yun B9H 8,3"). Mě stál v přepočtu cca 800 Kč (akce, plus rozpočítáno na více položek): https://www.xinzuo.cz/kucharsky-nuz-xinzuo-yun-serie-b9h-210mm/ P. S. Ocel 10Cr15CoMoV lze chápat jako čínskou alternativu k (osvědčené) japonské VG10; dle dostupných reakcí jde o ocel opravdu dobrou. Sám za sebe můžu říci pouze tolik, že jsem příjemně překvapený. Mám z této oceli více nožů, jeden používám cca měsíc a půl docela intenzivně i na kořenovou zeleninu (XinZuo Lan B37S 7"), a pominu-li nějaké výtky k ergonomii, jde o skvělý nástroj.
  5. Jako vtip by to vzali. A pak by možná začali pít čaj... Zelený...
  6. @Bert Díky za reakci! Kdyby ta káva nechutná jenom mně, čert vem. Problém je, že těžce nejede kolegům; kolegyně, milovnice kávy, ji s omluvou vylila. A to mě mrzí. Dopadne to nejspíš tak, že nakoupím dobrou kávu za své, neboť je to moje chyba. Příště pořídím u osvědčených pražíren. P. S. Štve mě, že intenzitu pražení si řada pražíren vykládá po svém.
  7. Rád bych se vás zeptal... Minulý měsíc jsem do práce pořídil praženou kávu z jiné pražírny než obvykle. Prostě jsem chtěl ušetřit čas a při jednom přibrat také čistící tablety do kávovaru (Nivona NICR 660). Běžně beru kávu z CoffeeSpotu, která všem vyhovuje. Kupříkladu naposled jsme měli Brazílii Santos, dle nabídky pražená na stupeň č. 4 z 5 možných (intenzivní). Z konkurenční pražírny dorazila dominikánská Barahona, pražení "střední". Ale je to v pravdě divočina. Je cítit spíš po spálení, stejně tak i chutná; jako kdybych olizoval zuhelnatělé dřevo, tělo chabé, řídké. Brazílie Santos z CoffeeSpotu výborná; očekávaná vůně, chuť, vyšší viskozita. Máte k tomu, prosím, nějaký komentář? Fakt si většina Čechů pochutnává na tak tmavě pražené kávě? Níže přikládám foto obou káv (pozor, z CoffeeSpotu je ta světle pražená):
  8. Potřeboval jsem nové prkénko na krájení zeleniny, nakonec padla volba na směs buku, dubu a ořechu. A nevypadá marně. Přemýšlel jsem i nad prkénky Hasegawa apod., ale... Když já mám to dřevo tak rád...
  9. @Conrad Mám doma mnohé lahvičky načaté víc jak 10/15 let. Všechny jsou v dobrém stavu. Pravda, občas je protřepu; přece jen má každý inkoust trochu jinou konzistenci už od počátku - viz různé určení, vlastnosti; viz různé přísady apod. Jinak záleží, jak byly skladované - ideálně na místě bez přístupu slunečního světla, dobře uzavřené (viz možný odpar a z toho hustší konzistence či zřetelné usazeniny - zhoršený tok, ucpávání apod.), zdali inkoust nějak nepáchne, neobsahuje plíseň apod. Takže zkontroluj obsah pohledem, nanes trochu inkoustu na papír - třeba čistou špejlí, párátkem apod., a uvidíš.
  10. Nejsem si jistý, jak by se na 12letou Kilkerran zatvářil člověk whisky příliš nepolíbený - aktuálně nějaká vánoční návštěva, ale mně vyhovuje velmi.
  11. 10letá Port Charlotte, další z těch opravdu dobrých... P. S. Přes vyšší procenta alkoholu jde o relativně dosti přístupnou whisky. Ve vůni lehce zatuchlý sklep, dehet, citrusy, sušené ovoce, kůže, mentol, kouř dřevěného uhlí, možná i trocha pepře. V nástupu chuti relativně plná a sladká po sušeném ovoci s citrusy. Zároveň promořená neagresivním kouřem, dehtem, asfaltem, dřevěným uhlím, mátou a tmavou čokoládou. Směrem k závěru sice trochu slábne, ale nejde o nic zásadního. Dochuť je střední délky, později s pozůstatky jemné slanosti a čerstvého dubového dřeva.
  12. @tedwine aktuálně otevřená nese datum 01.08.2023; ve vůni chytám hodně koňakových tónů, sušené jižní ovoce, tmavou čokoládu, spálený třtinový cukr, jemné koření... Moc pěkné. Připomínku koňaku vnímám i v chuti, ačkoliv tady se objevuje celkově méně sladkých tónů, nebo už nejsou zdaleka tak výrazné jako ve vůni... Nad 18letou Springbank jsem přemýšlel ne zas tak dávno, kdy byla k mání ještě za cca 4 tis. Kč. Zdálo se mně to moc. Ale zpětně si uvědomuju, že cena to byla vlastně výborná. Nakonec jsem místo ní vzal 24letou AnCnoc.
  13. V obou případech jde nejspíš o materiálově stejné hroty, finálně pokovené. Rozdíl v návrhu loga, textu apod. není podstatný.
  14. Ten hrot je nejspíš skutečně ze 14karátového zlata, finálně ale pokovený rutheniem.
×
×
  • Vytvořit...