Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
QUOTE(J.F. @ 31.12.2007 - 13:15) 133550[/snapback]
Několikrát jsem tady četl, že existuji systémy kolíčkového kroku (to horší) a kotvového kroku (to lepší)
Víte někdo jaký je v těchto mechanismech rozdíl? Popřípadě přidat nějakou fotku, ze které by to bylo patrné? Koukal jsem na vnitřek těch kapsáčů (http://forum.chronomag.cz/index.php?showtopic=10109&st=0&&do=findComment&comment=133546) a mé laické oko tam nic nenalézá.

Kolíčkový je proto, že místo kamenů jsou na kotvě použité kalené kolíčky - viz foto... 1. obrázek - nejčastější typy kolíčkového kroku, 2. obrázek kotvový tzv. švýcarský krok

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno
Děkuji za briskní a vyčerpávající odpověď. Konečně to chápu.

No a když už jsme u toho teoretizování tak jedno schémátko Kotvového i s popisem a zbývající 2 používané kroky tedy Válečkový a Chronometrový....

Odesláno

O válečkovém a chrometrovém jsem nikdy neslyšel. Princip válečkového jsem pochopil, ten chr. mi zatím hlava nebere. Předpokládám, že ten chr. je něco super a používá se ve speciálních hodinách (námořní chr. atd) jeví se dost složitý. A jaké je použití a vlastnosti válečkového?

Odesláno

krásné animace,jen bych dodal že válečkový krok se používal u kapesních hodinek ale popravdě řečeno nic moc. Krokové kolo je velmi složité,kotvu nahrazuje výřez ve válečku-duté hřídeli setrvačky.Ve skutečnosti ten váleček má mnohem větší rozkyv než na té animaci,to by ta setrvačka sotva lezla.Vzhledem k tomu že váleček opisuje velký úhel tak dráha po které se tře zub kola je dlouhá. Čili to brzdí pohyb setrvačky a opotřebovává se to.

• po měsících...
Odesláno (upraveno)
Kolíčkový krok používaly tzv. Roskopf strojky, který byly známy vysokou poruchovostí.

... a celkem mizernou přesností ...

Upraveno uživatelem koblih69
Odesláno
... a celkem mizernou přesností ...

To můžu potvrdit. Když je nechám přes noc položené " na korunku", tak udělají +5min, ciferníkem nahoru +1 min a v poloze korunkou nahoru -4min.

Při nošení přes den na ruce mají odchylku +-1 min/12hod.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...