safi Odesláno 12. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2008 (upraveno) Značka Louis Bolle patří mezi tkz. značky podvrženého luxusu. Co to znamená? Hodinky, které v reálu stojí 70-150 USD jsou na oficiálních stránkách výrobce a v jeho oficiálních propagačních materiálech prezentovány jako hodinky za 4000-5000 USD. Samozřejmě, že si je nikdo za tuto cenu nekoupí, protože cílovým trhem těchto hodinek jsou aukční servery typu Ebay. Obchodníci na aukčních serverech prodávají tyto hodinky 70-200USD a s odkazem na katalogovou cenu v tisících USD ji prezentují jako úžasnou koupi. Louis Bolle společně s dalšími značkami jsou marketingovými projekty jisté americké firmy, která si nechává hodinky na zakázku vyrábět v Číně a výše uvedeným způsobem prodeje si zajišťuje pomalu rostoucí solidní prodeje. Nicméně zkusme odhlédnout od způsobu marketingu a položme si otázku - odpovídá cena 100-150 USD kvalitě hodinek? Z nabídky jsem si vybral jedny z decentních hodinek, které nejsou inspirovány designem žádné notoricky známě značky. Hodinky dorazili 4 dny od objednání z USA. Vybral jsem si model Slope. Jedná se o hodinky sportovně-městského stylu Pouzdro hodinek je ocelové, rozměry 40mm x 14mm, voděodolné do 3 ATM. Horní sklíčko je lehce vypouklé, pravděpodobně mirální (tvrzené), dolní sklíčko je ploché minerální. Na pozici 2:30 nalezneme integrované tlačítko pro nastavení data. Pouzdro má integrovaný kovový tah z plných článků, zakončených motýlovou tlačítkovou sponou. Podklad ciferníku je tmavě modrý až černý, s matnou povrchovou úpravou. Na ciferníku nalezneme na pozici 10:30 ukazatel rezervy nátahu s bílým matným podkladem. Na pozici 6 nalezneme malou ocelovou vteřinovou ručičku s červeným zakončeným. Subciferníček má bílý podklad s plastickým kružnicovým rýhováním. Na pozici 2:30 je ukazatel data, opět ve formě ocelové ručičky. I tento subciferník má bílý podklad s plastickým kružnicovým rýhováním. Oba dva kruhové subciferníčky mají plastické odlišení stupnice od vnitřní části subciferníku. Vymezení jednotlivých hodin je plastické ve formě trojhránků. Ručičky jsou šípovité, s bílou neluminiscenční výplní. Kvalita pouzdra, ciferníku: Pouzdro je po technické stránce zpracováno velmi dobře, tlačítko pro nastavená data je zarovnané s povrchem pouzdra. K pouzdru ani ke korunce nelze mít žádnou výhradu až na ty 3 ATM..chtělo by to alespoň 5 ATM, aby člověk mohl s hodinkami plavat. Ostatně hodinky jsou určené cenou i designem na běžné nošeni a aktivní trávení času. Ručičky i ciferník jsou rovněž technicky zpracovány velmi dobře, nelze k nim mít žádnou výhradu. Design ciferníku i pouzdra je subjektivní, mě osobně se pouzdro i ciferník líbí. Design ocelového tahu je průměrný, v tahu by mohly být lépe vyřešení vůle, ale nejde o nic tragického. V porovnání s tahem Seiko Samurai je tento tah tak o třídu níže (ale zase výše než Seiko 5). Upraveno 12. ledna 2008 uživatelem ¨safi
falkkon Odesláno 12. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2008 Jedny mám,ale nejsem takový znalec,abych posoudil jestli je strojek v rámci číny kvalitní nebo ne. Používám je při práci,zčásti manuální. Jdou spolehlivě,přesnost +- 10s za den ,rezerva nátahu kolem 55hodin.Jen jsem si udělal nový ciferník.Nemůžu přijít na chuť těm orientálním kudrllinkám. Mám je asi rok.
falkkon Odesláno 12. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2008 Ještě poslední poznámka,tak rychle natažené automaty nadoraz jsem ještě neviděl.
safi Odesláno 12. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 12. ledna 2008 (upraveno) Dostáváme se ke strojku. Tyto hodinky (stejně jako mnoho jiných) jsou vybaveny kalibrem od firmy Sea-gull. Jedná se o čínského producenta hodinek, který produkuje významnou část celosvětové produkce automatických strojků. Je to firma, která rovněž legálně vyrábí na bývalé výrobní lince Venusu kalibr Venus 175 (nyní Sea-gull ST1901 nebo TY2901). Ačkoliv tato firma prodává hodinky pod svoji značkou, většina její produkce je vyráběna pro ostatní firmy. Její kalibry najdeme i v hodinkách Fossil, Zodiac. Ostatně použití kalibrů v hodikách Fossil a Zodiac dává tušit, že se jedná o to nejkvalitnější z masové produkce, co je Čína schopná nabídnout. Klíčová otázka je, zda-li je tato produkce kvalitní alespoň jako kalibry Seiko řady 7x. Podle dosavadních zkušeností uživatelů na zahraničních fórech je kvalita těchto strojků odpovídající down-mass produkci a je přibližně stejná jako u kalibrů řady Seiko 7x... Problém je, že zatímco kalibry řady Seiko 7Xx jsou na trhu již přes 10 let (a jejich předchůdci až 40 let) a jsou tedy dostatečně otestované milony uživatelů, kalibry od firmy Sea-gull jsou relativně nové. Na skutečné otestování kvality si budeme muset nějakou dobu ještě počkat. Zpět k použitému kalibru. Jedná se o kalibr TY-2714, automat, rezerva nátahu přes 40 hodin, 28 kamenů. Ukazatel rezervy nátahu, mimostředná vteřinová ručička a mimostředný ukazatel datumu. Možnost ručního nátahu, bez hackingu. Stejné rozmístění komplikací jako u JLC Master Control Reserve De Marche (což jsou na použité komplikace velmi tenké hodinky) Kvalitu kalibru můžete posoudit na níže uvedených fotkách. Pocit z natahování je stejný jako u Seiko kalibru 6R15. Pokud v natahovací poloze 0 otočím korunkou proti směru natahování, neozve se žádný zvuk. Vytahování a zandavání korunky bez problému, trošku mi schází zvuk a pocit takového toho lupnutí. Nastavování ručiček je plynulé a hladké. Ukazatel rezervy nátahu podle prvních pokusů funguje přesně jak má. Datum se překlápá okamžitě v 0:15. Osobně mi přijde, že navzdory komplikacím je kalibr konstrukčně velmi jednoduchý - což může být výhoda z pohledu ceny produkce a spolehlivosti. Korunka má pouze pozici 0 a 1, datum se nenastavuje korunkou, ale přímo tlačítkem, Kruhový ukazatel data bude asi také jednoduší na konstrukci než klasické okénko. Po prvních dojmech mi přijde, že kvalita odpovídá ceně hodinek. V porovnání se Submariner-like hodinkami Invicta (vybavených kalibrem Myiota) mi přijde kvalita téměr stejná. Invicty mají klasický okopírovaný design, který je na vyšší úrovni. Recenzované hodinky mají vlastní "originální" design. Pověstný ocelový tah Invicty má lépe zpracované články tahu, Louis Bolle má zase kvalitnější uzavírání tahu. Louis Bolle nabízí na cenovou hladinu zajímavé komplikace a osobně mi přijde že by kalibr mohl být držák. Jen pro zamyšlení - Orient vyrábí hodinky se stejnými komplikacemi bez natahování za cenu cca 180 USD a o kvalitě a trvanlivosti nikdo nepochybuje, takže je možné vyrobit v tomto cenovém segmentu trvanlivý kalibr s těmito komplikacemi. Závěr: pokud dokážete odhlédnout od marketingu firmy a naleznete si zde model, který se Vám líbí, za cenu kolem 100-120 USD se nebude jednat o špatnou koupi. Upraveno 12. ledna 2008 uživatelem ¨safi
mars65 Odesláno 12. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2008 ¨safi napsal: Dostáváme se ke strojku. Tyto hodinky (stejně jako mnoho jiných) jsou vybaveny kalibrem od firmy Sea-gull. Jedná se o čínského producenta hodinek, který produkuje významnou část celosvětové produkce automatických strojků. Je to firma, která rovněž legálně vyrábí na bývalé výrobní lince kalibr Venus 175 (nyní Sea-gull ST1901 nebo TY2901). Ačkoliv tato firma prodává hodinky pod svoji značkou, většina její produkce je vyráběna pro ostatní firmy. Její kalibry tak najdeme i v hodinkách Fossil, Zodiac, Trias a ostatních. Ostatně použití kalibrů v hodikách Fossil a Zodiac dává tušit, že se jedná o to nejkvalitnější z masové produkce, co je Čína schopná nabídnout. Klíčová otázka je, zda-li je tato produkce kvalitní alespoň jako kalibry Seiko řady 7x. Jen bych poupravil, tento kalibr nepatří zdaleko do toho nejlepšího co může čínská produkce nabídnout a Sea-gull je dnes asi největší světový producent kalibrů do náramkových hodinek. No a závěrem jejich poslední pecka, minutová repetice v platině.
safi Odesláno 12. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 12. ledna 2008 falkkon napsal: Jedny mám,ale nejsem takový znalec,abych posoudil jestli je strojek v rámci číny kvalitní nebo ne. Používám je při práci,zčásti manuální. Jdou spolehlivě,přesnost +- 10s za den ,rezerva nátahu kolem 55hodin.Jen jsem si udělal nový ciferník.Nemůžu přijít na chuť těm orientálním kudrllinkám. Mám je asi rok. Takže přesnost i po roce je odpovídající :-) Trochu jsem se dnes snažil původní leštěné pouzdro i tah lehce zmantnit známými leštícími ubrousky - sametový povrch hodinkám sluší více
safi Odesláno 12. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 12. ledna 2008 mars65 napsal: Jen bych poupravil, tento kalibr nepatří zdaleko do toho nejlepšího co může čínská produkce nabídnout a Sea-gull je dnes asi největší světový producent kalibrů do náramkových hodinek. No a závěrem jejich poslední pecka, minutová repetice v platině. Děkuji za upřesnění. Měl jsem na mysli masovou produkci levných strojků typu Seiko 7X
safi Odesláno 12. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 12. ledna 2008 Jinak ze šílené designové produkce by stály za úvahu asi tyto dva modely: LOUIS BOLLE CLIVE a LOUIS BOLLE HARRISON
Hanz21 Odesláno 12. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2008 Díky za pěknou recenzi... Musím říci, že Bolle s Big Date se mi dost líbí, takové Epos za dobrou cenu
mars65 Odesláno 12. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2008 (upraveno) ¨safi napsal: Děkuji za upřesnění. Měl jsem na mysli masovou produkci levných strojků typu Seiko 7X bohužel na tuto odpověď si netroufám, neb nemám dostatek informací a ani zkušeností Upraveno 12. ledna 2008 uživatelem mars65
dubraro Odesláno 14. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2008 mars65 napsal: Jen bych poupravil, tento kalibr nepatří zdaleko do toho nejlepšího co může čínská produkce nabídnout a Sea-gull je dnes asi největší světový producent kalibrů do náramkových hodinek. No a závěrem jejich poslední pecka, minutová repetice v platině. Podle vlastních údajů vyrábí Seagull celosvětově 1/4 produkce mechanických strojků do náramkových hodinek.
boo-beek Odesláno 14. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2008 dubraro napsal: Podle vlastních údajů vyrábí Seagull celosvětově 1/4 produkce mechanických strojků do náramkových hodinek.
safi Odesláno 14. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 14. ledna 2008 boo-beek napsal: Mnoho amerických i ostatních firem používá jeho strojky..to, co je k vidělní na ebay na značkách podvrženého luxusu je jen špička ledovce.
New X-Bob Odesláno 14. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2008 (upraveno) Takováékacířské pošťouchnutí: Vadilo by Vám nějak, kdyby Vaše oblíbená solidní značka používala třeba kalibry od Seagull? Mě v zásadě ně, pokud by byla splněna podmínka dostatečné přesnosti kalibru a jeho životnosti. Neb jaký je rozdíl pro mě mezi Eta a Seagull, budou-li oba kalibry vyrobeny stejně kvalitně (t.j. odběratel pro svoje hodinky si bude hlídat kvalitu a preciznost)? Upraveno 14. ledna 2008 uživatelem New X-Bob
safi Odesláno 14. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 14. ledna 2008 New X-Bob napsal: Takováékacířské pošťouchnutí: Vadilo by Vám nějak, kdyby Vaše oblíbená solidní značka používala třeba kalibry od Seagull? Mě v zásadě ně, pokud by byla splněna podmínka dostatečné přesnosti kalibru a jeho životnosti. Neb jaký je rozdíl pro mě mezi Eta a Seagull, budou-li oba kalibry vyrobeny stejně kvalitně (t.j. odběratel pro svoje hodinky si bude hlídat kvalitu a preciznost)? Pokud by tento kalibr byl hodinářskou komunitou považován za spolehlivý, robustní a přesný, tak bych v tom neviděl problém.
dubraro Odesláno 14. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2008 New X-Bob napsal: Takováékacířské pošťouchnutí: Vadilo by Vám nějak, kdyby Vaše oblíbená solidní značka používala třeba kalibry od Seagull? Mě v zásadě ně, pokud by byla splněna podmínka dostatečné přesnosti kalibru a jeho životnosti. Neb jaký je rozdíl pro mě mezi Eta a Seagull, budou-li oba kalibry vyrobeny stejně kvalitně (t.j. odběratel pro svoje hodinky si bude hlídat kvalitu a preciznost)? Nakolik to vadí fandům hodinek, to nevím. Ale výrobcům to nevadí ani trochu. Pro zajímavost - zde http://jitteryjim.com/?p=414 článek o tom, jak strojek Seagull ST-16 objevili v ne zrovna levných hodinkách Zodiac Oceanaire...
safi Odesláno 14. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 14. ledna 2008 dubraro napsal: Nakolik to vadí fandům hodinek, to nevím. Ale výrobcům to nevadí ani trochu. Pro zajímavost - zde http://jitteryjim.com/?p=414 článek o tom, jak strojek Seagull ST-16 objevili v ne zrovna levných hodinkách Zodiac Oceanaire... Díky za odkaz...před pár dny jsem tento článek četl, ale nemohl jsem si vzpomenout kde :-)
boo-beek Odesláno 16. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2008 Ty Clive jsou pekne, pomerne strizlivy design (na China made), docela elegantni, hodne se mi libi z fotek strojek, hlavne rotor, vypada jako z drazsi ETY ALE: komplikaci big date IMHO moc zvladnutou nemaji, citace z e-bay: "After the 31st, the date mechanism will continue to run through until it reaches '39'. To correct this, you will need to advance the window until it reaches '01' again." Nevim, jestli to je u big date komplikace bezne... ? Pokud jo, tak to je pekne trapny
safi Odesláno 16. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 16. ledna 2008 boo-beek napsal: Ty Clive jsou pekne, pomerne strizlivy design (na China made), docela elegantni, hodne se mi libi z fotek strojek, hlavne rotor, vypada jako z drazsi ETY ALE: komplikaci big date IMHO moc zvladnutou nemaji, citace z e-bay: "After the 31st, the date mechanism will continue to run through until it reaches '39'. To correct this, you will need to advance the window until it reaches '01' again." Nevim, jestli to je u big date komplikace bezne... ? Pokud jo, tak to je pekne trapny To je ta stinna stranka cinskych komplikaci....ono zase nemuzeme cekat u hodinek za 100-200USD takove komplikovane komplikace Pokud tato "zjednodušení" povedou v dusledku k vyssi spolehlivosti, tak me osobne to vadit nebude.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se