Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Na starých hodinkách Prim Automatic mám číselník s plastickými indexy a různé podobné číselníky se vyskytovaly na primkách od 60-tých let. Jakou technologií se tehdy vyráběly, když dnes nabízí Prim prakticky jenom tištěné?

Odesláno
Na starých hodinkách Prim Automatic mám číselník s plastickými indexy a různé podobné číselníky se vyskytovaly na primkách od 60-tých let. Jakou technologií se tehdy vyráběly, když dnes nabízí Prim prakticky jenom tištěné?

Něco bylo ražené, menší reliefy se dělaly pomocí různého počtu vrstev barvy či laku - na mých Cal 50 z roku 1958 nebo 1959 jsou takto udělány decentní svislé pruhy ve střední části číselníku. Hodinky jsou k vidění tady (ale číselník moc ne):

http://forum.chronomag.cz/index.php?act=At...ost&id=6944

Plastické indexy se pokud vím lepily.

Jinak co je mi známo, tak Elton dnes umí jak plastické indexy, tak reliefní číselníky. V případě číselníků je problém pouze cena a to, že se na ně dodnes nenaučili slušně dělat nápisy. U Pavouka to buranské provedení loga na číselníku dle mého názoru zabíjí jinak dokonalé hodinky.

Odesláno

To, že Prim umí i plastické indexy vím, ale ta cena. Líbí se mi hodinky s jednoduchým číselníkem pouze s indexy. Když jsem projevil zájem o Liney nebo Spartak s individuálním číselníkem pouze s plastickými indexy, byl mi nabídnut, vyrobený galvanoplastikou, ale za cenu, která pro mne byla neakceptovatelná. Jako druhá varianta byl nabídnut individuální tištěný číselník za naprosto příjemnou cenu, ten se mi ale nelíbí.

A s tím Pavoukem je to pravda. Ten šupinový číselník s "dírou" pro logo vypadá docela hrozně. To je taky důvod, proč jsem si Pavouka nekoupil, zrovna tak jako Spartak a Lineu. Řekl jsem si, že chvíli počkám a pak se uvidí, jestli se ty číselníky zlepší.

Číselníky v minulosti rovněž nebyly jenom hladce lakované. Např. na mých již zmiňovaných Prim Automatic je struktura povrchu vypadající jako stopy resp. povrch po broušení, přičemž ty stopy jdou od středu číselníku k okraji.

Je škoda, že Prim v současnosti nabízí převážně jenom ty lacině vypadající tištěné číselníky.

Odesláno
To, že Prim umí i plastické indexy vím, ale ta cena. Líbí se mi hodinky s jednoduchým číselníkem pouze s indexy. Když jsem projevil zájem o Liney nebo Spartak s individuálním číselníkem pouze s plastickými indexy, byl mi nabídnut, vyrobený galvanoplastikou, ale za cenu, která pro mne byla neakceptovatelná. Jako druhá varianta byl nabídnut individuální tištěný číselník za naprosto příjemnou cenu, ten se mi ale nelíbí.

A s tím Pavoukem je to pravda. Ten šupinový číselník s "dírou" pro logo vypadá docela hrozně. To je taky důvod, proč jsem si Pavouka nekoupil, zrovna tak jako Spartak a Lineu. Řekl jsem si, že chvíli počkám a pak se uvidí, jestli se ty číselníky zlepší.

Číselníky v minulosti rovněž nebyly jenom hladce lakované. Např. na mých již zmiňovaných Prim Automatic je struktura povrchu vypadající jako stopy resp. povrch po broušení, přičemž ty stopy jdou od středu číselníku k okraji.

Je škoda, že Prim v současnosti nabízí převážně jenom ty lacině vypadající tištěné číselníky.

Co je podle tebe neakceptovatelná cena?

Odesláno
Co je podle tebe neakceptovatelná cena?

Nedostal jsem konkrétní cenovou nabídku, ale bylo mi řečeno, že jeden číselník, vyrobený galvanoplastikou, bude stát cca 100 000,- Kč.

Odesláno
Nedostal jsem konkrétní cenovou nabídku, ale bylo mi řečeno, že jeden číselník, vyrobený galvanoplastikou, bude stát cca 100 000,- Kč.

Cenu nebudu komentovat ... každý máme nějakou obchodní strategii a snahu najít díru na trhu ... naštěstí si o tom můžu myslet své ... :D ... Firem, které podle předlohy vyrobí podobnou věc ( napříklat zmíněnou galvanoplastikou ) je spousta - stačí zadat do vyhledavače....

Odesláno

:gora:

Muahaha, roflmao, žert roku?!

Odesláno (upraveno)

Že by som ich začal robiť z porcelánu a ručne maľované, niekoľkokrát vypaľované, alebo ručne rytý Sterling Silver, prípadne emailované, alebo Maki-e :bangin: ? Vtedy by cena bola zaujímavá a blížila sa trochu k tej uvedenej cifre. Bohužiaľ, uvedené techniky neovládam, ale viem čo dokážu rytci a zlatníci. Stále sa divím, že sa niekto z ČR, alebo SR týmto už nezaoberá. Kde sú tie zlaté ručič :crybaby: ky?

Upraveno uživatelem railmaster
Odesláno (upraveno)

Plastické indexy i čísla, pokud vím, prim běžně dělá, viděl jsem nové pavouky, spartaky, diplomaty... Určitě nestojí 100.000,-. Udělat vlastní soliterní plastický ciferník jen pro jedny hodinky, to asi bude dražší, to jóó.

JJ - co je to za ručky na těch černých primkách?

Osobně dávám po zkušenostech přednost přesnému tisku před plastickými indexy, ale souhlasím s tím, že prim ciferníkům nevěnuje patřičnou pozornost. Podle mne je to opravdu to nejdůležitější na hodinkách, prostě to nejvíc na očích.

Upraveno uživatelem cigi
Odesláno
JJ - co je to za ručky na těch černých primkách?

Originální šípové s plochami svítící (tedy v neustadtském podání spíše nesvítící) hmoty. Hodinky jsou celé originál až na nové sklíčko a nepříliš úspěšný pokus o obnovu té svítící hmoty (obojí přede dvěma roky v Eltonu). Tchán je dostal při nástupu na střední školu a nosil je až ca do roku 1975, během té doby byly párkrát na seřízení, ale neměnilo se na nich nic.

Odesláno
Dal si niekto z vás obnoviť svietiace body na ciferníku a kde? Ako ste boli spokojní s precíznosťou, t.j. aby body boli pekne okrúhle a rovnako veľké?

Cožpak o to... Okrouhlé a stejně velké celkem i jsou. Jediná drobná vada je to, že nesvítí.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...