Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Tak jsme s kolegou, na noční, v práci zavedli zajímavou diskuzi... mám zrovna na ruce hodinky Omega z roku cca 1936, podle této reklamy vycházely v té době na 85 francouzkých franků....

Nemáte někdo představu, nebo spíš... nevíte někdo, kolik to bylo v přepočtu na koruny a jaká to tedy byla částka v poměru k platu?!

..... zkoušeli jsme něco hledat a našli jsme, že by měl být poměr koruna/ frank - 1,6 / 1....

post-20230-0-51531800-1491681382_thumb.jpgpost-20230-0-62444100-1491681306_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Delawer
Odesláno (upraveno)

Narychlo jsem se dočetl, že průměrná dělnická mzda byly (prý) 520 Kč. Ze zápisu z PSP z roku 1936 plyne, že mzdy administrativních pracovníků byly nižší - 300 - 500 Kč.

http://www.psp.cz/eknih/1935ns/ps/stenprot/057schuz/s057002.htm

Tak nevím no. Ale i při tomhle hodně hrubém přepočtu se zdá, že omegy šly hodně nahoru :) Přepočet frank / Kč bude sedět - přes paritu zlata to cca odpovídá (FR/USD 16,36:1, Kč/UDS 28,74 v říjnu) - tedy poměr 1,7:1 (parita CZK k 10.1936)

http://www.historie.cnb.cz/cs/menova_politika/prurezova_temata_menova_politika/3_kurzovy_vyvoj_a_zlata_mena.html

http://www.paper-dragon.com/1939/exchange.html

edit: aktualizace kurzu

Upraveno uživatelem Funthom95
Odesláno

Tak to je zhruba to, co jsme našli taky... až mě to zaskočilo. Myslel jsem si, že náramkové hodinky v té době byly "luxusní" zboží, na které rozhodně nedosáhl každý. I proto se hojně předělávaly kapesní na náramkové atd.... 

Podle tohohle by si "dělník" mohl koupit z měsíčního platu patery Omegy.....

Jinak díky na odkazy s kurzy měn

Odesláno

Zajímavé. Ale prostý přepočet měny na to asi nebude nejlepší, asi by to chtělo ještě najít cenu hodinek v té době u nás a pak ceny běžného zboží (jídlo a podobně) u nás a ve Francii.

Odesláno

Jak tak hledám, v téhle době na tom byla Evropa hodně špatně, takže ceny hodinek byly asi nejníž v historii. A i tak pro mnoho lidí určitě byly hodinky to poslední, co by si potřebovali koupit.

www.phil.muni.cz/plonedata/wurj/vyuka/FJIA009/mat7.rtf

Odesláno

Uvážil bych taky příjmy na rodinu, ženy asi většinou nepracovaly a sociální a zdravotní zabezpečení musel sobě respektive rodinným příslušníkům člověk zajistit sám. Pak jsme dnes na té úrovni, co tehdy, tak dvoje kvalitní moderní hodinky (řekněme solár+rádio Citizen) za měsíční plat.

Zajímavé by pro srovnání bylo, kolik tehdy stály luxusní hodinky, řekněme Cartier Tank ve zlatě.
Odesláno

Průměrování tehdejší situaci zkresluje a neukazuje realitu. V Německu byla 30% nezaměstnanost, ve Francii to asi nebylo o moc lepší. Prodat v takové době hodinky byl velký úspěch.

Odesláno

Paradoxem je, že v době krize se luxusní zboží prodává více, než v době mimo ní. Bohužel jsem pochopil dost pozdě, že v době recese je potřeba nakupovat a v době růstu prodávat.

Odesláno

Je pravda, že ekonomická kriza byla v té době velká.... zkoušel jsem najít cenu hodinek v té době, ale zatím bez výsledku. Našel jsem ceny běžného zboží a i obleku, ale hodinek ne.

Odesláno

Ale zrovna u mých hodinek mi říkal táta, že si je děda měl koupit v nějakém, snad vojenském, výprodeji a že to zase taková pálka nebyla. Zároveň mě dostává, že je děda nosil na ruce celý život a vypadají, jak vypadají...

Odesláno

Někde je tu sken letáku z první republiky. Obyčejné roskopf za 20 Kč, švýcarské za 300. Ale myslím, že to byly kapesní hodinky.

Odesláno

Jestli si to pamatuju dobře, někde jsem četl, tak nové auto stálo cca 12tis. a pětistovka Rumpál asi 6 tis. Ještě bych mohl dohledat dobovej ceník fotoaparátů. Myslím, že ty jednoduché stály cca 300, slušnej střed byl za ccca 1500 - 1800 a hodně kvalitní a vybavené přístroje ke 4 tis.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...