Perun73 Odesláno 11. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2014 Dobře Ty . Nechceš to trochu rozvést?Ještě trochu doladím technologii a někdy příští týden podám podrobnější report s dalšími vzorky. Mám ještě pár prázdných vložek, na které hodlám aplikovat "renovační" proces. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 11. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2014 Každopádně to vypadá dobře. Jak to je odolné proti vodě? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Perun73 Odesláno 11. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2014 Pecka!Jaks to udělal, prosím návod pro blbé i s obrázky, musím to stejné udělat na své zničené lunetě. Ten originál je původní, nebo novovýroba Elton (předpokládám to druhé)Dobře, máme před sebou víkend, tak posílám svůj návod, jestli ho budete někdo chtít vyzkoušet. Je to docela prča a je to opravdu mimořádně jednoduché. Nejdřív očistíte starou lunetu. Zbytky barvy sundáte tak, že si v panáku teplé vody rozpustíte lžičku hydroxidu sodného (sypat hydroxid do vody, ne naopak, a to pomalu - bacha, je to hustá žíravina - doporučuji brejle a gumový rukavice), do vzniklého roztoku hodíte lunetu a necháte ji tam 10 minut, barva se sloupne jak šlupka z banánu. Lunetu opláchnout a vyleštit (Sitol nebo Silichrom nebo levná zubní pasta), potom odmastit v denaturáku a už neopatlávat. Zaběhnete do modelářských potřeb (např. na rohu Myslíkovy a tý ulice jak je tam hospoda u Fleků) a koupíte arch obtiskového papíru pro modeláře, buď transparentní (pokud chcete dělat nějakou divokou podkladovou barvu pod černé indexy) nebo bílý (ten budete potřebovat pro inverzní - bílé - indexy a pro standardní černobílé provedení je taky ok). Stáhnete si přiložený soubor, na kterém je pár předloh pro tisk (kvalita je nevalná, ale jde o bastl, že jo). Předlohu si vytisknete na laserovce na obyč bílý papír. Z obtiskového papíru vystřihnete čtverec dostatečně velký, aby přesahoval lunetu tak o 1 cm ze všech stran a čtverec nalepíte na potištěný papír dvěma kousky izolepy (po stranách) tak, aby překrýval ten tiskový vzor, který chcete na lunetě. Čtverec musí být nalepen lícem (tou hladkou stranou) NAHORU. Vložíte papír s nalepeným obtiskáčem do tiskárny tak, aby se vám to vytisklo na správném místě a dáte tisk. S trochou štěstí vám z tiskárny vyjede papír se vzorem natištěným tam, kde má být, tedy na obtiskovém papíře. Obtiskový papír s nátiskem sundáte z podkladového papíru, položíte na hladkou plochu lícem (tiskem nahoru) a lehce přetřete štětcem namočeným do disperzního lepidla (Herkules je OK). Nezkoušejte na to lepidlo s organickým rozpouštědlem, zle byste pochodili (jako já při prvních dvou pokusech). Možná by mohlo fungovat nějaké epoxy dvousložkové lepidlo, ale nezkoušel jsem to. Potom přiložíte suchou čistou odmaštěnou lunetu lícem nahoru (lepí se na spodek lunety) tak, aby čísla a indexy byly přesně ve středu lunety a nešlo to šejdrem (tohle je asi ta nejtěžší část) a zatížíte něčím rovným a plochým (talíř a na něj postavit flašku rumu), aniž by se to celé posunulo a necháte zaschnout. Až to zaschne, modelářským nožem nebo skalpelem objedete vnější a vnitřní hranu lunety (moc netlačit) a máte hotovo, luneta se sloupne z papíru i s obtiskem. Pokud by se nechtěla sloupnout, stačí papír zespodu navlhčit a chvilku počkat. Et voila. Přeji štěstí, bastlení zdar. Lamiczka: Ta druhá luneta je Eltoní novovýroba, co ti pošle paní Krsková, když si to u ní objednáš.LUNETA míra OK.docx Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Perun73 Odesláno 11. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2014 (upraveno) Každopádně to vypadá dobře. Jak to je odolné proti vodě?No, je to lepený Herkulesem, tak na nějaký velký čvachtání to asi nebude. Ale až najdu voděodolné lepidlo, které mi nerozmaže tisk, tak předpokládám, že tomu voda neublíží, páč tam nebude nic vodorozpustného. Budu ale muset u někoho objednat kvalitní tiskovou předlohu. Tohle je sken dodělávaný v programu Microsoft malování, takže opravdu profi záležitost. Tak mě napadlo, že o tu tiskovou předlohu bych si mohl napsat do Eltonu, tam ji určitě mají a mým upřímným zájmem budou dojati Upraveno 11. dubna 2014 uživatelem Perun73 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JZED Odesláno 11. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2014 Tak to se ti fakt povedlo. Gratulace. Mam podobně bastlený lunety akorát mě nenapad ten obtiskový papír. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Perun73 Odesláno 11. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2014 Tak to se ti fakt povedlo. Gratulace. Mam podobně bastlený lunety akorát mě nenapad ten obtiskový papír. Jak jsi to dostal na lunetu bez obtiskáče? Už jsem taky zvažoval přímý tisk tamponem, aby to bylo jo echt, ale to bych musel tiskaři dodat min. 50 ks lunet. To bych si rovnou mohl doma otevřít pobočku parexa. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JZED Odesláno 11. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2014 (upraveno) Tak ja jsem se s tim nepatlal jak ty, vzdyt ty predlohy jsi videl. Jen jsem to vytisk na fotopapir a vyriznul. Pak jsem to jen pod to vlozil a nic nelepil. Dal bych i foto, ale proti ty tvy to vypada dost amatersky. Co se tyce 50 lunet, urcite bychom to dali dohromady. Ja potrebuju nejmin 5. Ale jinak pekna prace a dik za navodSent from my iPhone using Tapatalk Upraveno 11. dubna 2014 uživatelem JZED Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lamiczka Odesláno 12. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. dubna 2014 To je pouze u některých hodinek s kalibrem 66/68. U kalibru 52 si nejsem vědom, že by tuhle idiotinu udělali. To je pouze u některých hodinek s kalibrem 66/68. U kalibru 52 si nejsem vědom, že by tuhle idiotinu udělali. Tak jsem blbej a nepamatoval jsem si to, nemůžu se dostat do pyžama. Šroubky zezadu povolím, ale strojek se jen točí - přišlo mi to stejně jako u .50, ale nezdá se mi to.Fotka z webu To by nemělo hrát roli - povolení šroubky na strojku a natlač tam cifr a utáhni. Musí to pasovat. Tak mi to nešlo, povolil jsem zezadu všechny šroubky, i ten co drží uložení setrvačky, ale můstky jsem nesundával a stejně mi to nešlo Jsou to modrý malý sporty, ale to asi nehraje roli. Fotka z webu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Perun73 Odesláno 14. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. dubna 2014 Tak tady máme další díl mého "renovačního" seriálu o lunetách. Oproti předchozí verzi jsem trochu upravil a dopiloval předlohu a tisk. Sice je to pořád jen kostkovaná bitmapa, ale vidět to je jen když se to pořádně zvětší. Při zmenšení, při kterém se to tiskne, není nic vidět ani lupou. Tohle budu večer lepit na prázdné lunety. Stupnice jsou vytištěné na bílém podkladu, takže dodatečně není třeba patlat žádné pozadí. Nalepit a hotovo. Inš´Allah. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Luděk Talián Odesláno 15. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. dubna 2014 Paráda!Dobrá práce...Já si dělám obtisky podobným způsobem na poštovní lepící pásku. To, že se dá koupit papír v modelářství mne nenapadlo... Člověk se pořád učí... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Luděk Talián Odesláno 17. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna 2014 Ještě mne napadlo, že na kreslení podkladů by se asi lépe dal použít nějaký vektorový editor...Buď Corel Draw, nebo zadarmo Inkscape (www.inkscape.org). Naučit se s tím dělat je otázka půl hodiny a výsledky jsou o řád lepší, než z bitmapových editorů... Myslím pro tyto účely... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Perun73 Odesláno 17. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna 2014 Na mém todolistu je pod položkou č. 2 už dobrý měsíc zaznamenáno "pořídit jednoduchý vektorový editor a naučit se ho ovl?dat" Máš recht, tohle je fakt nouze a vektor by pomohl. Dík za tip na ten inkscape. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JZED Odesláno 18. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. dubna 2014 (upraveno) (úlovek v konvolutu) Bastlení ala Babica..... když nemáte 68.3, dejte tam třeba 66.3. Když nemáte ručky, dejte tam jiné. A když nemáte vteřinovku, nedávejte ji tam vůbec.......... Upraveno 18. dubna 2014 uživatelem JZED Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Perun73 Odesláno 18. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. dubna 2014 (úlovek v konvolutu) Bastlení ala Babica..... když nemáte 68.3, dejte tam třeba 66.3. Když nemáte ručky, dejte tam jiné. A když nemáte vteřinovku, nedávejte ji tam vůbec.......... Prim Frankenstein? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Luděk Talián Odesláno 18. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. dubna 2014 Prim Frankenstein? IRIM Plomat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Perun73 Odesláno 22. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. dubna 2014 Ještě mne napadlo, že na kreslení podkladů by se asi lépe dal použít nějaký vektorový editor...Buď Corel Draw, nebo zadarmo Inkscape (www.inkscape.org). Naučit se s tím dělat je otázka půl hodiny a výsledky jsou o řád lepší, než z bitmapových editorů... Myslím pro tyto účely... Tak jsem se trochu seznámil s inkscapem a nakreslil si ciferník k traktorům. Při převodu do PDF se to trochu rozhodilo, ale aspoň náhled.CIFR TRAKTOR.pdf Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JZED Odesláno 22. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. dubna 2014 Myslím, že ELTONU roste zdravá konkurence. Gratuluji, jen tak dál.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Perun73 Odesláno 22. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. dubna 2014 Myslím, že ELTONU roste zdravá konkurence. Gratuluji, jen tak dál.. Dík, mám pár mrtvých ciferníků na traktory, které svádějí k pokusům. 1. předloha2. přemalovat ve vektorech (s tím czechoslovakia jsem se moc nepral - plácnul jsem tam nějakej font)3. výsledný cifr pro tisk (modrý kroužek jako bonus) ... a pak už jen vytisknout a přenést na cifr. Jsem zvědav, co z toho vyjde. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 22. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. dubna 2014 Pěkný! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 22. dubna 2014 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. dubna 2014 Nojo- ale ten modrý proužek nesmí vést přes ty zlaté indexy... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se