Přejít na obsah

Thajsko - itinerář

Doporučené příspěvky

Já se tam na ulici stravuju rád, nejradši mám krevetový a krabí kiosky, ale musím říct, že už jsem se jednou v takový okrajový čtvrti BKK taky strašně poblil :) po něčem, co jsem si provizorně pojmenoval jako krysí nožičky. Asi už to byla PŘÍLIŠ zastrčená ulička :) a navíc jsem v časovém presu jedl první jídlo u prvního stánku, který jsem potkal.

Jinak teda bacha na některý jejich piva, který jsou myslím vyráběný odlišnou technologií (umělá alkoholizace), takže když dáš sedm kousků jako doma, tak tě sejmou. Ted bohužel nevím, který značky to jsou, mně na alkohol moc neužije. MCstingere, pomoz, ty to budeš vědet z hlavy :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 121
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Snídani bych řešil v rámci ubytka... hlavně teda z pohodlnosti, že ráno vstaneš a sedneš si k nachystanému, než někde chodit po ulicích a hledat. Navíc myslím, že snídaně poskytuje nejmenší prostor k nějakému vymýšlení specialit, takže se o nic neokradeš - narozdíl od "velkých jídel"

Odkaz ke komentáři

:D

Jinak jedna takova rada ohledne orientace, pokud teda nebudes online na google maps: asijská ulice (a o thajské to platí dvojnásob) se v průběhu dne hodně mění. Je to kvůli odlišnému typu pouličních stánků oteevřených přes den a večer, a kvůli tomu, že přes den koukáš lidem do "garážovejch" obýváků, zatímco brzo ráno, v noci a před bouřkou jsou rolety zavřený. Pokud půjdeš tou samou ulicí v různou denní dobu, nemusíš ji vůbec poznat. Takže na to myslet při zapamatovávání orientačních bodů :)

Odkaz ke komentáři

Pokud chceš bydlet v jižní části, nechceš za ubytko nechat majlant v Pimalai, ale chceš bydlet aspoň trošku slušně, tak Anda Lanta Resort. Byl jsem a úplně v pohodě. Privátní pláž, na pláži kajaky zdarma k půjčení, národní park s opicema a nádhernou pláží hned za rohem. Ale pozor, je to už fakt docela daleko od míst, kde to po večerech trošku žije...

To co doporučuje decebal, tak je takový ten klasický thajský baťužkářský lowcost, někomu může asi vyhovovat, já bych to asi nedal.

Nastartuj tripadvisor a čti recenze a prohlížej fotky. Těžko radit, každý očekává něco jiného.

Anda Lanta resort je vybookovanej, skoda, hrozne se mi libil. I ty kycovity vecere na plazi pri zapadu slunce :)

Zatim mam zaplaceny 21-25.12 na Karon beach, ted teda dal hledam neco na Lante 25-30.12.

Upraveno uživatelem Qwuiddo
Odkaz ke komentáři

Čo sa týka jedla v Thajsku. Treba mať trochu zdravého rozumu. Nie všetci stánkári sú čistotní a hlavne nie vždy majú čisté taniere a príbory, ak teda nedávajú jednorazové príbory a taniere. Človek sa naje dobrého jedla a zobudí sa ráno s vyhádzanou hubou.

Takisto nie všetky prísady do jedla sú pre našinca úplne vhodné. Z tých drsnejších by som menoval Pla Ra, čo je ryba naložená v ryžovej múke, ktorá rok kvasí pekne v teple. V anglických jedálnych lístkoch je uvádzaná ako Preserved fish. Niektoré druhy Pla Ra sú silné a naozaj môžu človeku zahýbať žalúdkom, keďže sa do niektorých jedál pridajú až na záver, tepelne neupravené. Najbežnejším jedlom s Pla Ra, s ktorým sa turista v stánku môže stretnúť, je papájový šalát Som Tam. Treba si pýtať Som Tam Thai, do toho nedajú Pla Ra. Môže sa totiž stať, že dostanete Som Tam v isánskom štýle a v tom je okrem Pla Ra nadrvený aj čerstvý krab, čo tiež môže byť hranie sa s parazitmi. Inak je Som Tam skvelá záležitosť, výborná ako šalát k jedlu, alebo aj namiesto ryže.

Ak sa niekto bude motať po časti Isán (severovýchod), múže natrafiť na jedlá, v ktorých je čerstvá kačacia krv, to by som tiež asi moc nedoporučil.

Inak obmedzovať sa na pouličné stánky je síce finančne výhodné, ale niektoré jedlá sa skrátka v stánkoch pripraviť nedajú a človek sa o ne zbytočne ochudobňuje. Typicky napríklad niektoré náročnejšie spôsoby prípravy rýb.

Pár tipov na jedlá, ktoré mám rád a nie sú úplne v hlavnom prúde záujmu, ako Pad Thai a rôzne kari. Možno niekomu prídu vhod. Fotky sem nebudem dávať, kto chce, ľahko si vygoogli:

Larb - niečo ako šalát, z nasekaného mäsa, cibuľkou, praženou drvenou ryžou a bylinkami. Bravčový Larb Moo, kurací Larb Kai. Výborný a nie úplne obvyklý je kačací Larb Ped a špica je rybí Larb Pla.

Moo Manau - varené bravčové mäso s limetou, cesnakom, chilli apod.

Kai Mun - klasické grilované kura, buď na pahrebe, alebo aj na elektrickom grile. Výborné v kombinácii s lepivou ryžou (Khao Niaw) a papájovým šalátom (Som Tam Thai)

Khao Larm - lepivá sladká ryža, zapečená v bambuse. Ak niekde uvidíte behať borca, čo predáva krátke opálené bambusové palice, zrejme predáva práve túto zapečenú ryžu. Niekedy majú viac druhov, treba zobrať všetky :). Dá sa to jesť studené aj po dlhšej dobe.

Odkaz ke komentáři

Lebo pre tých čo tam aspoň raz boli, je tento názor slušne povedané divný. Ak máš nejakú negatívnu skúsenosť so stravovaním v Thajsku, tak ju napíš a vysvetli.

A ty si sa tak kde a ako stravoval, keď ako píšeš si tam bol 2x. Takú skúsenosť ako má Vintage mám presne aj ja.

Já vždycky raději řeším prevenci než následky. Jen jednou v životě jsem prevenci podcenil, a to když jsem se jel před pár lety podívat na pyramidy v Uxmalu na Yucatanu. Říkal jsem si, že to bez repelentu zvládnu, ačkoliv nás varovali. Večer byla v tom komplexu světelná show s hudebním doprovodem. Btw celkem magický zážitek na hodně zvláštním místě, doporučuju. Bohužel mě tam bez toho repelentu poštípali komáři a domu jsem si přivezl dengue. Přes měsíc na infekci na Bulovce. Paráda. V Meridě měli taky streetfood. Vždycky když si tam někdo objednal, tak paní zamávala rukou, aby odehnala hejna much. Chuťovka. Ale vás by to určitě neodradilo - tady je to samý Indiana Jones. Z toho pramení moje obavy z jídla na ulici a celkově možná zvýšené nároky. O hygienických standardech Asiatů (nepočítám v to Japonce a jižní Korejce; ikdyž na ulici bych ani tam;) ) si nedělám žádné iluze.

Ale abych Ti odpověděl, v Thajsku a v jihovýchodní Asii obecně jsme se stravovali výhradně! v kamenných hospodách a v případě akutního hladu na první pomoc jsme si skočili do 7-eleven pro něco baleného. Ty sámošky jsou tam všude.

Říkám hospody - ani ne ty bistra. Do jednoho jsme si ve Vietnamu zašli (přes moje protesty, ale nechtěl jsem dělat scény) na "Phóčko". Na stole byla sklenice s hůlkama. Vždycky sis je vzal a po jídle vrátil zpět. Tak jak byly. Věřím tomu, že se ta polívka dala uvařit jen z těch hůlek. Prostě humus!

Nevím no, stačí ti to takhle? Za důležitou považuju tu první větu svého výplodu, ale jak jsem Ti už psal - dělej jak myslíš. V pohodě. Přeju Ti každopádně příjemnou dovolenou.

Odkaz ke komentáři

Toto je velmi informacne zaujimave vlakno, cloveku co v tajsku nebol a nejak ho tam ani netaha (to ako ja) sa to dobre cita.

Inac nejaky stankovy predajca stritfudu tusim zo singapuru dostal aj michelinovu hviezdu.

Odkaz ke komentáři

Toto je velmi informacne zaujimave vlakno, cloveku co v tajsku nebol a nejak ho tam ani netaha (to ako ja) sa to dobre cita.

Inac nejaky stankovy predajca stritfudu tusim zo singapuru dostal aj michelinovu hviezdu.

http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/asia/singapore/articles/singapore-street-food-stalls-get-michelin-star/

Odkaz ke komentáři

Diky vsem moc za rady.

Ubytko mam bookle, (4 noci Karon beach, 5 noci Long Beach, 2 noci Patong beach).

Podarilo se mi sehnat ve vsech lokalitach mista v beachfront resortech, ale sehnat neco slusnyho na Lante byl celkem problem (hold jsem mel bookovat asi driv).

Backpackers bungalow a podobne jsem nechtel a 12 tisic na noc v rezortu typu Pimalai aj. se mi davat taky nechtelo ... Nakonec po dvou dnech beznadeje se objevily slusny mista v resortu na long beach, tak jsem je hned vzal.

Chtel jsem se jeste zeptat, jestli ma smysl si tam napriklad nechat sit oblek, kosile apod?

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...