Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Waltera Millera Chvalozpěv na Leibowitze - kdyby tak někdo natočil pořádný film, to by byl mazec.

Kerdrigern to je aspoň kolík, první kniha, kde semi líbilo, jak se píše o alchymistech :) Jen škoda, že je to tak uhlazené a dětinské.

Odesláno
J. M. Troska bylo prvni sci-fi, ktery jsem precetl - Zapas s nebem. Zral jsem Arne Farina, paprsky smrti, "Agir volá Luznou!", Nema a jeho podzemni risi, zluty prizrak a padouch na Marsu (ted mi vypadlo jmeno) - kde ty casy jsou. Naposledy jsem to cetl tak pred 6-7 lety, dluzno dodat, ze s pobavenym usmevem na tvari. Mam to ale porad doma - nehynouci klasika. Dal od nej potom tridilna saga o starym Farinovi, materialu Holanit apod. ;). Nadhera!

Jinak Zemeplocha, Kedrigern, A. C. Clark, Herbert a Duna (pokracovani od syna uz se mi tolik nelibilo), Stopar .. spousta a spousta ;).

už nevím co jsem četl jako první ale buď to byl taky J.M.Troska-Kapitán Nemo nebo Lem-Astronauti nebo Běhounek-Robinzoni vesmíru. Když jsem pak viděl Armageddon tak jsem si hned řek že tenhle příběh už jsem kdysi četl. Možná to byl i Verne, těžko říct. V naší obecní knihovně byl na tehdejší dobu pozoruhodný výběr. Na vojně jsem si ladil mozkovnu Futurologickým kongresem od Lema. Četl jsem to pořád dokola a pořád objevoval nové blbinky a narážky. Když jsem u polské SF tak musím zmínit něco ze současné. Hodně jsem se bavil u knížek o Jakubovi Vandrovcovi od Andrzeje Pilipiuka. Je to trochu svérázný žánr zvaný veselý horor nebo taky buran fiction. Vandrovec je stařík neurčitého věku a je to amatérský exorcista, lovec démonů a upírů, mistr páleník nelegálního alkoholu, pašerák a pytlák.

Odesláno

První kniha, kterou jsem sám a dobrovolně přečetl (do té doby ze mně byli rodiče nešťastní, že nečtu) byla 20 000 mil pod mořem - Verne. A tím to bylo dané. Asimov, Troška, Clarke, Herbert, Tolkien, Pratchett..... Četl jsem všechno. Teď už je to trochu horší.

Odesláno
J. M. Troska bylo prvni sci-fi, ktery jsem precetl - Zapas s nebem. Zral jsem Arne Farina, paprsky smrti, "Agir volá Luznou!", Nema a jeho podzemni risi, zluty prizrak a padouch na Marsu (ted mi vypadlo jmeno) - kde ty casy jsou. Naposledy jsem to cetl tak pred 6-7 lety, dluzno dodat, ze s pobavenym usmevem na tvari. Mam to ale porad doma - nehynouci klasika. Dal od nej potom tridilna saga o starym Farinovi, materialu Holanit apod. ;). Nadhera!

Jinak Zemeplocha, Kedrigern, A. C. Clark, Herbert a Duna (pokracovani od syna uz se mi tolik nelibilo), Stopar .. spousta a spousta ;).

Jseš můj člověk :smile_anim:

Odesláno (upraveno)

Přestože jde v tomhle vláknu především o literaturu, dovolím si upozornit na film Sunshine. Dlouho jsem kolem něj nesměle obcházel a včera jsem se na něj konečně kouknul. Musím říct, že se jedná o velmi příjemné překvapení. První polovinu bych nejspíš (atmosférou) přirovnal k výtečnému "Setkání s Rámou" od Arthura C. Clarka. Přesto jde o film originální a velmi zábavný, v určitých ohledech až mysteriózní. A hudební stopa, kterou má "na svědomí" partička Underworld je výtečná. Doporučuju.

http://www.csfd.cz/film/222329-sunshine/

Upraveno uživatelem Kalifx
Odesláno
Přestože jde v tomhle vláknu především o literaturu, dovolím si upozornit na film Sunshine. Dlouho jsem kolem něj nesměle obcházel a včera jsem se na něj konečně kouknul. Musím říct, že se jedná o velmi příjemné překvapení. První polovinu bych nejspíš (atmosférou) přirovnal k výtečnému "Setkání s Rámou" od Arthura C. Clarka. Přesto jde o film originální a velmi zábavný, v určitých ohledech až mysteriózní. A hudební stopa, kterou má "na svědomí" partička Underworld je výtečná. Doporučuju.

http://www.csfd.cz/film/222329-sunshine/

Souhlas. Skvěle udělané sci-fi, jako ze staré školy, jen ten konec si mohli odpustit. Ale jinak fakt výtečné.

Odesláno

Ten padouch, nebyl to Smrtonoš? Ale nejsem si jistý. Kromě toho, co jsi uvedl, jsem měl ještě Vládce mořských hlubin, tam se Holan spustil v gondole z holanitu do Mariánského příkopu :thumbsup_anim: . Možná to ještě u matky někde je, kouknu a v případě zájmu rád zapůjčím.

Jinak Clark, Bradbury (Marťanská kronika je skvělá), Strugačtí, Asimov, Lem a tuny dalších. Stopařův průvodce je super, hlavně první dva díly a v poslední době mě moc pobavila Futurama - animovaný seriál od Groeninga co dělá Simpsonovy, o poslíčkovi z NY který se omylem hibernuje a proberou ho za tisíc let, velká zábava. :speak_cool: . Jo, a taky Červený trpaslík mě bavil jako knížka možná víc než v TV.

A teď jsem si vzpomněl na Šíp času - knížku napsanou pozpátku, sice to není klasické sci-fi, ale ta metoda reverzní časové osy, či jak to nazvat, je tam opravdu dobře zmáknutá. Vyšlo to asi před dvěma lety, úmyslně nepíšu o čem a o kom to je, protože stojí za to si to přečíst, aniž by člověk tušil co příjde. Tam se dějou věci. Doporučuji.

Odesláno (upraveno)

Takisto mám rád podobné žánre, okrem toho horroru. V podstate ani nič iné nečítam. Teda osobne skôr fantasy a iné nereálnosti ako sci-fi (nie som moc technický typ :-) ). Pratchett, samozrejme, ale aj Zelazny (super štýl podania príbehu), Stasheff a podobne. Momentálne sa mi moc páčia príbehy, kde existujú nejaké reality vedľa seba - napr. Nikdykde od Gaimana, Unlundun od Mieville a napr aj taký Harry Potter je podoný. Cynickosti á-la Žamboch a Kulhánek ma nejako neberú ...

Upraveno uživatelem Lovap
Odesláno
Hodně jsem se bavil u knížek o Jakubovi Vandrovcovi od Andrzeje Pilipiuka. Je to trochu svérázný žánr zvaný veselý horor nebo taky buran fiction. Vandrovec je stařík neurčitého věku a je to amatérský exorcista, lovec démonů a upírů, mistr páleník nelegálního alkoholu, pašerák a pytlák.

Souhlas souhlas, u toho umírám smíchy!!!!

Odesláno (upraveno)
Souhlas. Skvěle udělané sci-fi, jako ze staré školy, jen ten konec si mohli odpustit. Ale jinak fakt výtečné.

Presně tak. Ten konec nebyl ani tak špatný jako naprosto zbytečný. Ovšem celkový dojem to nepokazilo.

Koukám, že horor je tak trošku upozaděn. Mám moc rád S. Kinga a samozřejmě taky jeho velkého inspirátora H. P. Lovecrafta. Od Kinga mám docela dost knih (hodně bohužel jen v elektronické podobě), včetně mé nejoblíbenější "To", kterou z vypravěčského hlediska považuju za dokonalou. Další doporučení hodnou knihou je sbírka dvou povídek "Tělo" a "Nadaný žák". Obě mají také filmovou podobu a v obou případech (světe div se!) jde o kvalitní převedení. Povídka tělo byla natočena pod názvem "Stand be Me"

Od Lovecrafta doporučuju především výběr povídek V horách šílenství. Soubor skvělých, temných příběhů, ve kterých neschází ani oblíbený kult Ctulhu :)

No a co by to bylo za stať o hororech bez E. A. Poa. Jen málo povídek je pro mě tak depresivních jako "Sud vína amontilladského"...

Upraveno uživatelem Kalifx
Odesláno
No a co by to bylo za stať o hororech bez E. A. Poa. Jen málo povídek je pro mě tak depresivních jako "Sud vína amontilladského"...

To Ti jiste udela radost tato zprava: Nový kontrakt by také mohl Stalloneho pøiblížit k realizaci jeho vysnìného projektu, totiž adaptace povídek Edgara Allana Poea. :gun_bandana:

:starwars: :shuriken: :sniper: :raygun: a mozna tam bude i :tomcat:

Nicmene Lovercraft je opravdu vyborny!

Odesláno
Presně tak. Ten konec nebyl ani tak špatný jako naprosto zbytečný. Ovšem celkový dojem to nepokazilo.

Koukám, že horor je tak trošku upozaděn. Mám moc rád S. Kinga a samozřejmě taky jeho velkého inspirátora H. P. Lovecrafta. Od Kinga mám docela dost knih (hodně bohužel jen v elektronické podobě), včetně mé nejoblíbenější "To", kterou z vypravěčského hlediska považuju za dokonalou. Další doporučení hodnou knihou je sbírka dvou povídek "Tělo" a "Nadaný žák". Obě mají také filmovou podobu a v obou případech (světe div se!) jde o kvalitní převedení. Povídka tělo byla natočena pod názvem "Stand be Me"

Od Lovecrafta doporučuju především výběr povídek V horách šílenství. Soubor skvělých, temných příběhů, ve kterých neschází ani oblíbený kult Ctulhu :)

Jak jen jsem mohl na Kinga Zpaomenout, TO je neuvěřitelná kniha. Pravidelně si ji sebou beru na dovolenou k moři. :D Na roveň bych ještě postavil Nezbytné věci - dokonalá věc. Od Kinga mám sice jen asi 6 knih, ale až do poslední doby jsem četl snad všechno, co v čr vyšlo. Zajímavá je třeba i sbírka povídek Sluneční pes nebo Půlnoční směna.

Filmů jsem moc neviděl, ale z těch co znám je to všechno hrůza!!!

Odesláno
To Ti jiste udela radost tato zprava: Nový kontrakt by také mohl Stalloneho pøiblížit k realizaci jeho vysnìného projektu, totiž adaptace povídek Edgara Allana Poea. :gun_bandana:

:starwars: :shuriken: :sniper: :raygun: a mozna tam bude i :tomcat:

Nicmene Lovercraft je opravdu vyborny!

No, tak to bude nejspíš hodně zajímavý projekt :) Počítám, že "Vraždy v ulici Morgue" pojme jako standardní vykosťovačku ála somálské uličky a i v tomto případě bude myslím Černý jestřáb sestřelen :thumbsup_anim:

Odesláno
Jak jen jsem mohl na Kinga Zpaomenout, TO je neuvěřitelná kniha. Pravidelně si ji sebou beru na dovolenou k moři. :D Na roveň bych ještě postavil Nezbytné věci - dokonalá věc. Od Kinga mám sice jen asi 6 knih, ale až do poslední doby jsem četl snad všechno, co v čr vyšlo. Zajímavá je třeba i sbírka povídek Sluneční pes nebo Půlnoční směna.

Filmů jsem moc neviděl, ale z těch co znám je to všechno hrůza!!!

Já pár filmů taky viděl, ale většinou nešlo ani tak o film jako spíš o katastrofu. Na Kinga je potřeba talent a ten má momentálně snad jen Frank Darabont (Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle - oba filmy jsou v mé top ten), ale ten netočí čistě hororový věci. Snad ještě Bryan Singer (Nadaný žák), kterej už sice nic lepšího než "Obvyklí podezřelí" nenatočí (protože to nejde :) ), ale tohle zvládnul na výbornou. Zpracování "To" je hrozný a oč je parádnější "Prokletí Salemu" jako knížka, o to je to horší film.

Kingovo "To" je rozhodně epický kolos s fantastickou provázaností, ale nejděsivější je pro mě Řbitov zviřátek. Určitě nejde o příběh se šťastným koncem :) Nezbytné věci jsou výborný, snad jen příliš okatý "ďábel" v podání vetešníka to trochu kazí. Noční směna - paráda. Povídky "Šroťák", ale hlavně "Nekuřáci a.s." a "Římsa" jsou fantastický.

Odesláno

U mě vede o míle Tolkien se Silmarillionem, pak Pán Prstenů. Považuji za nepopsatelné a takřka dokonalé ( a nesnáším označení "novodobý Tolkien", všichni ti Heitzové, Sapkovskové a Nixové mi tedy nic neříkají ). A nenávidím film Pán Prstenů!!!! Dle mého by za tento film měl být Peter Jackson minimálně zastřelen!!! :) Chudák Tolkien toho již narotoval ve svém hrobě... :)

No a jinak Zeměplocha a Stopař :) ( plus trocha Wellse, Orwella, Asimova...)

Odesláno

takze aj literarne vlakno :)

SF&F je moja dlhorocna srdcovka. doma velka zbierka knih, v PC velka zbierka ebookov. kedysi som pomahal pri organizacii istroconov, robil som stary web fantazie, adminujem web brlohu :)

naj knihy:

simmons > hyperionska saga asi to naj scifi za posledne dlllhe roky

P.K.D > blade runner

p. hamilton > porucha reality

robert holdstock > les mytag, hloubeni....

samozrejme pratchett > niektore diely su neuveritelne, napr nocni hlidka

lukanjenko > 4 knihy o hliadkach, fakt neuveritelne kvalitne citanie

c.j.cherryh > trilogia starnuci slunce

gerrold > chtorrania, kto neprecital, neuveri

no a namatkovo este takmer vsetky veci od Gemmella ale ak chcete zacat, zoberte si Legendu

Odesláno
U mě vede o míle Tolkien se Silmarillionem, pak Pán Prstenů. Považuji za nepopsatelné a takřka dokonalé ( a nesnáším označení "novodobý Tolkien", všichni ti Heitzové, Sapkovskové a Nixové mi tedy nic neříkají ). A nenávidím film Pán Prstenů!!!! Dle mého by za tento film měl být Peter Jackson minimálně zastřelen!!! :) Chudák Tolkien toho již narotoval ve svém hrobě... :)

No a jinak Zeměplocha a Stopař :) ( plus trocha Wellse, Orwella, Asimova...)

No vida! To já považuju Jacksonova Pána prstenů za velmi zdařilou adaptaci a je škoda, že pan Tolkien už nežije. Podle mě by byl velmi spokojen. Pamatuju se, jak jsme se známým před lety v hospodě řešili, jak mohl takovej šílenec jako P. Jackson po natočení Bad Taste a Braindead (vynikající úchylárny) dostat šanci dělat "film filmů" :) . Ale povedlo se. A moc.

Odesláno

Nejhorší věc na pánu prstenů je xicht Froda, pokaždé to vypadá, že se ze všech emocí, které se snaží "vyxichtit" najednou posere. Pardon za výraz, prostě se na toho magora nemůžu dívat. Ten příběh byl podle mě prostě vyprávěn jinak, ne že se "všichni dobří rodáci" pro dobro světa prostě i podělají.

Zazněl tu Holdstock a Les mitág, zejména pak povídka Za domem je les a ten je plný kostí, tohle je podle mě etalon fantasy.

Odesláno

Aha, David Gerrold a jeho Chtorr... to je vzpomínek - překládal jsem do češtiny první a třetí díl :-) zbytek bohužel ne. A pokud máte někdo rád Raymonda E. Feista, tak toho jsem od Impéria až po Hadí ságu překládal taky. A ještě asi třicet dalších knížek. Ale ten Chtorr, u toho jsem se vyřádil nejvíc :-)

Odesláno
No vida! To já považuju Jacksonova Pána prstenů za velmi zdařilou adaptaci a je škoda, že pan Tolkien už nežije. Podle mě by byl velmi spokojen. Pamatuju se, jak jsme se známým před lety v hospodě řešili, jak mohl takovej šílenec jako P. Jackson po natočení Bad Taste a Braindead (vynikající úchylárny) dostat šanci dělat "film filmů" :) . Ale povedlo se. A moc.

taky si myslím že Pán prstenů se povedl. Jako kniha je to silně vizualizující, každý čtenář si v hlavě vytváří obraz a ten nikdy nebude u všech lidí zcela totožný. Taky mám ve filmu scény které bych měl radši jinak, některé bych vypustil úplně a jiné mi zas chybí ale můžu říct že z devadesáti procent Jackson měl stejné vize jako já. Jen Aragorn mi moc nesedl, toho mám v hlavě jako kohosi nenápadného, tajemného, skrývajícího velké tajemství a poslání. Tenhle spíš vypadal jako znuděné princátko které z dlouhé chvíle vyrazilo na výlet.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...