RomanP Odesláno 5. srpna 2018 Autor Nahlásit Odesláno 5. srpna 2018 Dík, o polarite vím. Přes týden to zkusím pořešit.
pavča Odesláno 5. srpna 2018 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2018 No já jsem měl podobný problém, kdy jedna hlava běžela jak má a druhá byla taková líná. Bylo to ložisky převodovky, byla v háji a tak jsem vytočil mosazná futýrka, vyvložkoval jsem to a winder makal jako divý. Spíše bych sázel na mechaniku než na vadnou elektroniku...
RomanP Odesláno 5. srpna 2018 Autor Nahlásit Odesláno 5. srpna 2018 Když já včera večer rozebral jednu ze tří převodovek a uvnitř nic podezřelého nebylo.Kolečka mastný a žádná špína nebo suchá vazelína.
pavča Odesláno 6. srpna 2018 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2018 Jo, číst umím, to tak na první pohled vypadalo u mě také, ale ložisková futra byla v háji...
RomanP Odesláno 6. srpna 2018 Autor Nahlásit Odesláno 6. srpna 2018 Dneska jsem vyměnil kondík a valná změna se nedostavila. Trochu jsem doprasil spoj v tišťáku a tak jsem to musel proletovat drátkem, ale točí se to tak jak před tím. Stále je mi ale divné, proč se na těch dvou odpůrcích nedá udržet ruka a to doslova. pavča: já to ale rozebral a mimo té kontroly vnitřku jsem zkusil zastavit rukou i samotný motorek bez převodovky a jako by neměl sílu.
pavča Odesláno 6. srpna 2018 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2018 (upraveno) Potom by také mohl být problém v motorku (ložiska, mezizávitový zkrat vinutí,...), potom by to vedlo na větší proudový odběr a proto by ty odpory mohly tolik hřát... Upraveno 6. srpna 2018 uživatelem pavča
RomanP Odesláno 6. srpna 2018 Autor Nahlásit Odesláno 6. srpna 2018 Mohl bych tedy zkusit koupit jeden motorek jako test, tři se mi nechce, když si tím nejsem jistej.
ramon Odesláno 6. srpna 2018 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2018 (upraveno) Zkus vždycky jeden motor odpojit, jestli to něco neudělá. Předpokládám, že je máš venku z převodovky jen tak na volno. Všechny motory naráz by asi neodešly. Upraveno 6. srpna 2018 uživatelem ramon
RomanP Odesláno 7. srpna 2018 Autor Nahlásit Odesláno 7. srpna 2018 Dneska jsem to nechal celý den točit. Když jsem večer přišel, nic nehořelo a navíc jsem přemýšlel, jestli tahle rychlost není jako ta původní, ale asi ne. Každopádně jakmile bude v týdnu trocha času, rozhodím ho znovu a tentokrát se zaměřím víc na ty motorky.
RomanP Odesláno 8. srpna 2018 Autor Nahlásit Odesláno 8. srpna 2018 Dnes mi kolega vnuknul myšlenku zkusit provoz na baterie. To jsem udělal a připadlo mi, že to už není velký rozdíl v otáčkách, ale byl jsem opět na vážkách.Nakonec to rozsekl můj osmiletý syn a navrhl, že by mohl natočit na telefon jak rychle se to točí na zdroj a pak to porovnat s bateriemi. Nojo, no, mladší mozek.Na videu bylo vidět, že provoz na baterie je rychlejší. O malinko, asi o čtvrt otáčky na tři, ale rozdíl tam je. Taky jsem zkoušel osahat hliníkový kryt přepínače pod kterám je deska a na baterky to nehřeje.Tím se vracím ke kolegově nedůvěře ve zdroj. Doporučoval výměnu toho kondíku a pak říkal ještě myslím něco jako bla bla bla kmitání, bla bla.Opatrně jsem kladívkem přes hadr rozklepl zdroj v místech lepení (šrouby nemá, aby to bylo jednodušší) a vyměním tedy ještě ten 1000uF co je tam. Mimo něj jsou tam čtyři diody a trafo. Diody ok, stejně jako ty v natahovači a to trafo budu pro zjednodušení předpokládat, že je ok. Dá se říct, že jsem baterkami docílil svého. Točí se snad stejně jako za mlada a nehřeje. Teď to zkusím dotáhnout ještě s tím zdrojem. Nakonec bych rozebral převodovky a to by byl snad finiš.
Jiří9 Odesláno 8. srpna 2018 Nahlásit Odesláno 8. srpna 2018 (upraveno) Nějaké studené spoje, jsou také možné, Vyměněný elektrolitikcý kondík, může mít i víc mikro nebo mili Faradů, ale pozor, na jeho napětí to může být i v řádu vyžší, ale vůbec ani o volt nižší, protože by šel časem do věčných lovišť , aby napětí a proud bylo víc vyhlazené , když jsou motory stejnosměrné . Prostě vše znovu proletovat s kalfunou v rozumném množství a ne moc dlouho, aby jsi pájku nespálil na prach , pak případně vytvoříš další studené spoje. Všechny spoje musí být lesklé a pevné. Tak snad to dáš J. Upraveno 8. srpna 2018 uživatelem Jiří9
Jiří9 Odesláno 8. srpna 2018 Nahlásit Odesláno 8. srpna 2018 (upraveno) O polaritě elektrolitického kondenzáoru už psal ramon tak pozor na to J Upraveno 8. srpna 2018 uživatelem Jiří9
RomanP Odesláno 9. srpna 2018 Autor Nahlásit Odesláno 9. srpna 2018 Díky moc za rady. Všechny parametry kondíku, včetně polarity ohlídám a ve zdroji ho doufám i bez problémů vyměním. Ta logická deska uvnitř byla horší.Tu bych pro jistotu proletoval komplet, ale jsou tam i SMD součástky a dělat to mojí oranžovou trafopájkou je podobné jako použít rozžhavený dřevěný kůl.
orol Odesláno 9. srpna 2018 Nahlásit Odesláno 9. srpna 2018 ... a dělat to mojí oranžovou trafopájkou je podobné jako použít rozžhavený dřevěný kůl.dřevěný kůl musíš trochu zašpičatit jinak řečeno, do trafopájky si dej tenčí drát ...
PrimFanatic Odesláno 9. srpna 2018 Nahlásit Odesláno 9. srpna 2018 a zkoušel jsi odpojit celou řídící elektroniku a do motorků pouštět napětí přímo(voltage by ideálně mohla být napsaná přímo na motorku, nebo tam bude jejich typové označení a pak by mohl pomoct google) když se vše bude točit jak má tak víš, že problém není, ani v motorcích, ani v převodovce ještě bych změřil odběr a opět porovnal se specifikací (pokud google pomůže)
RomanP Odesláno 9. srpna 2018 Autor Nahlásit Odesláno 9. srpna 2018 To určitě zkusím při další rozborce, až se půjdu podívat do všech převodovek. Na netu jsem vyštrachal staší recenzi přímo na tenhle model a autor mluví o 6,5RPM když zapne ON a o něco víc, když nastaví vypínač na AUTO.To je pro mě zajímava informace a tak jsem to zkusil. Jak na ON, tak i na AUTO otáčky sedí 6,5 resp. 8 za minutu.Takže i když ještě zkouknu převodovky, s rychlostí jsem vlastně spokojen. Ve zdroji jsem dnes vyměnil kondík a nyní jsou otáčky stejné jak na baterky, tak i na zdroj. To je paráda.Jediná a zbývající vada na kráse je, že na zdroj se řídící tišťák pod vypínačem natahovače stále hřeje. Na baterky ne.Nevím v čem ještě může být zakopaný pes, zdroj vs. baterky.
ramon Odesláno 9. srpna 2018 Nahlásit Odesláno 9. srpna 2018 Od zdroje to asi běží přes usměrňovač a odpory, od baterek nejspíš napřímo.
Tomas8 Odesláno 4. září 2018 Nahlásit Odesláno 4. září 2018 Ahoj, já bych vsadil (po osobní zkušenosti) na motorky. Můj vrtič je dvouslotový. Kompletně se zastavil. Jelikož elektronika i mechanika se zdála ok, tka jsem začal odpojovat motory. A najednou se jeden z nich rozběhl. Zkrátím to - druhý měl úplně - ale úplně vylágrovanou uhlíkovou dráhu a roztřepené kartáčky. Takže jeden motor šlusoval celý vrtič. Po odpojení mi druhý slot běžel ještě asi rok a pak se odporoučel taky.Co mi z toho vyplývá?Většinou jsou ve vrtíčích stejnosměrné motorky (modeláři jim říkají plechovky) s uhlíky. Ty se vyšoupou, odlomí a jelikož trochu uhlíkového prášku může zkratovat motorek jen částečně, může se to projevit zpomalením, zvýšeným odběrem atd. Prostě taková závada-nezávada. Proseklé vinutí motorku je také vysoce nepravděpodobné. Na elektroniku bych taky nevsázel. Ta buď chodí nebo nechodí. Ostatní mechanika je asi taky v pořádku - převody atd. Nebo by třeba mohl držák hodinek drhnout při rotaci - ale to bys určitě poznal. Zkus nechat zapojený vždy jen jeden jediný motor a uvidíš. Jinak mi prozraď, kam na ty motorky chceš vyrazit? Jsou jich tisíce hodně podobných, s různým vinutím, různé průměry drátu atd. ale ten, který bych potřeboval já jsem nesehnal. A abych převíjel vinutí na potřebný počet závitů, tak to asi už ne. Naposledy jsem to dělal na střední...Držím palce a pak napiš, čím to bylo.
Tomas8 Odesláno 4. září 2018 Nahlásit Odesláno 4. září 2018 Jo a ještě jsem zahlédl, že se ti tišťák hřeje. Změř, kolik ampéru ti to bere. Myslím tedy za zdrojem (nevím, jestli tam je trafo nebo spínaný zdroj). V krajním případě by ti mohl motor fungovat jako zkrat a mohl by zvýšeným odběrem odpálit i elektroniku. No a to by pak bylo na vyhození asi celé.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se