zekon7302 Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 (upraveno) když na rotor podle zde uváděných hypotéz nepůsobí žádná síla,logicky z toho vyplívá že se bude chovat jako samostatné těleso,takže můžeš hodinkama točit jak chceš,jeho poloha bude stejná,takže fungovat by měli,ale je to taky jenom hypotéza,tak za tisíc let budou odpovědi ale mi to bohužel nemáme možnost vyzkoušet Upraveno 27. října 2011 uživatelem zekon7302
323GT Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 (upraveno) Špatně umístěno, prosím o smazání. Děkuji. Upraveno 27. října 2011 uživatelem 323GT
Hasňa Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 Ty tuzky jsou urban myth. Tuzkam se, jak znamo, lamou spicky a to v kosmicke lodi fakt nikdo nechce. Navic to vede elektrinu, takze kdyby se vznasejici se zlomena tuha dostala do nejakeho rozvodu, coz by se dostala, tak to by byl tanec. Prace se strouhatkem musi byt ve stavu bez tize musi byt taky humorna. Normalni prupisky normalne funguji.
323GT Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 (upraveno) V 27. 10. 2011 v 10:50, 'zekon7302' napsal: když na rotor podle zde uváděných hypotéz nepůsobí žádná síla,logicky z toho vyplívá že se bude chovat jako samostatné těleso,takže můžeš hodinkama točit jak chceš,jeho poloha bude stejná,takže fungovat by měli,ale je to taky jenom hypotéza,tak za tisíc let budou odpovědi ale mi to bohužel nemáme možnost vyzkoušet Na rotor samozřejmě působí setrvačné síly. Ono to bude velmi podobné tomu, jako když si dáš hodinky na Zemi do vodorovné polohy a hýbeš s nimi, rotor se bude točit díky setrvačné síle a gravitace ho vlastně v této poloze nijak neovlivňuje, pominu-li tření v uložení rotoru, které díky gravitaci může být větší. V prostředí, kde gravitace je, bude díky ní natahování jaksi efektivnější v polohách jiných, než té vodorovné. Upraveno 27. října 2011 uživatelem 323GT
Petr_P Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 Dovolím si velmi laskavě připomenout, že správná odpověď je tady už několik let. V 17. 4. 2008 v 11:41, 'Pavlos' napsal: Musí funguvat. Gravitace tam není, ale rotorem pohybyjí i setrvačné a jiné síly při změně směru pohybu ruky. Já bych si to dovolil upřesnit jen v tom smyslu, že rotorem primárně pohybují setrvačné síly při pohybu naši ruky. Odpor klade při pohybu nějaké tření uložení rotoru, tření a odpor natahovacího mechanismu a také aerodynamický odpor rotoru (uvnitř hodinek je vzduch s nenulovou hustotou, nikoliv vakuum) Kdo nevěří, ať si zkusí natahovat automaty pohybem pouze v horizontální rovině, ciferníkem/dýnkem kolmo na směr gravitační pole Země, kdy se v pozemských podmínkách minimalzuje vliv gravitace na pohyb rotoru (ne úplně, rotor si sedne více na své uložení). Samozřejmě pozemská gravitace je další síla, která na rotor působí. Ale je to síla s konstatní orientací, takže její působení na rotor je odlišné. Pokud by se hodinky pohybovaly ve svislé rovině, ciferníkem/dýnkem rovnoběžně s gravitačním polem Země, tak při pohybu rotoru vzhůru bude gravitace rotor přibržďovat, pokud jde rotor dolů, tak gravitace rotor naopak urychluje. Je to jako kyvadlo, jen u automatů může jít rotor přes horní úvrať. A na oběžné dráze je sice gravitace zanedbatelná, ale setrvačné síly, tření a odpor mechanismů, i ten aerodynamický odpor uvniř hodinek zůstávají. Proto to funguje i tam.
Petr_P Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 (upraveno) Prosím moderátory/admina o spojení obou vláken, které mají identický název, identické umístění a zabývají se identickým tématem. Předem děkuji za přehlednění diskuse. Upraveno 27. října 2011 uživatelem Petr_P
ggrand Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 To čumím,kolik lidí nemá absolutně,ale absolutně žádné ani mlhavé povědomí o fyzice každodenního života, která se učí už na ZŠ..a přitom by stačil zdravý rozum.
323GT Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 V 27. 10. 2011 v 12:17, 'ggrand' napsal: To čumím,kolik lidí nemá absolutně,ale absolutně žádné ani mlhavé povědomí o fyzice každodenního života, která se učí už na ZŠ..a přitom by stačil zdravý rozum. A něco konkrétnějšího by nebylo?
zekon7302 Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 V 27. 10. 2011 v 12:17, 'ggrand' napsal: To čumím,kolik lidí nemá absolutně,ale absolutně žádné ani mlhavé povědomí o fyzice každodenního života, která se učí už na ZŠ..a přitom by stačil zdravý rozum. to by mně zajímalo na jaké ZŠ vyučují astrofyziku
Fikus Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 (upraveno) V 27. 10. 2011 v 12:58, 'Alda' napsal: Tohle ale není astrofyzika. To je fyzika ze základní školy to sice je ale nevidím nikoho že by byl uplně mimo snad kromě ggrand a toho že by se rotor točil furt dokola. mohl nám to pan fyzik vysvětlit. na to kyvadlo bude působit sila setrvačnosti určitě ale jde o to jestli to málo stačí k chodu hodinek Upraveno 27. října 2011 uživatelem Fikus
ggrand Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 (upraveno) Tak třeba " když na rotor podle zde uváděných hypotéz nepůsobí žádná síla,logicky z toho vyplívá že se bude chovat jako samostatné těleso,takže můžeš hodinkama točit jak chceš,jeho poloha bude stejná,takže fungovat by měli,ale je to taky jenom hypotéza"-z tohoto postu jsem pochopil, že autor myslí, že rotor bude stát na místě ikdyž budeš hýbat hodinkama. dále "Takže stačí správně hejbnout rukou a rotor se roztočí a bude se točit (dodávám, že nejsem žádnej fyzik)"-z čehož nejenom já jsem pochopil, že autor myslí, že rotor se bude točit pořád dokola,bez přestání. "Ve vesmíru není tření"-no comment. No a učili nás tyhle věci na základní umělecké škole. Ale k věci: Seiko Spacewalk, pán povídá, že i ve stavu beztíže má nataženo naplno : Upraveno 27. října 2011 uživatelem ggrand
Fikus Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 (upraveno) V 27. 10. 2011 v 13:30, 'ggrand' napsal: dále "Takže stačí správně hejbnout rukou a rotor se roztočí a bude se toči... "Ve vesmíru není tření"-no comment. tak že se bude točit furt dokola to se shodneme je blbost ale že ve vesmíru není tření tomu veřím a učili nás to. tak nějak nevím co by tam třelo když je tam vakuum ale asi oba mluvíme o něčem jiným mě tak napadá. já i ten předemnou aspoň doufám mluvíme o tření který působí na tělesa venku ve vesmíru. prostě vyhodíš šroubovák a ten se už nikdy nezastaví a letí a letí. ale tření jako takový tzn třeba u třecích ploch v hodinkách jistě je. V 27. 10. 2011 v 13:35, 'Alda' napsal: Petr_P to pěkně (jako vždy) popsal v druhém vlákně. Pokud bude kosmonaut rukou hýbat, odstředivá síla se postará o chod jeho hodinek. tak nějak ještě společně se sílou setrvačnosti sakra kdo by to řekl na jaký zázraky tady nepřijdem. :-)) Upraveno 27. října 2011 uživatelem Fikus
ggrand Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 Alda: tím editem bych si nebyl tak jistý. Při cestě nahoru sice gravitace brzdí, ale při cestě dolů zase pomáhá.
Fikus Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 V 27. 10. 2011 v 13:49, 'ggrand' napsal: Alda: tím editem bych si nebyl tak jistý. Při cestě nahoru sice gravitace brzdí, ale při cestě dolů zase pomáhá. pokud leží vodorovně tak ne :-))
ggrand Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 Fikus: já se bavím o třením jako součástek o sebe v hodinkách. To co popisuješ se šrubovákem není ani tak tření jako odpor prostředí. Ale i kdyby, tak hodinky ve volném vesmíru mají ve vnitř plyn(vzduch),takže i odpor prostředí, který je tady na Zemi či uvnitř stanice. Každopádně odpor vzduchu je při takto malých rychlostech a rozměrech rotoru zanedbatelný.
zekon7302 Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 já si tedy myslím že ani jeden z nás nemá ani páru o tom jak tam nahoře to doopravdy funguje,ale pokecat si můžeme
Fikus Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 V 27. 10. 2011 v 13:55, 'ggrand' napsal: Fikus: já se bavím o třením jako součástek o sebe v hodinkách. To co popisuješ se šrubovákem není ani tak tření jako odpor prostředí. Ale i kdyby, tak hodinky ve volném vesmíru mají ve vnitř plyn(vzduch),takže i odpor prostředí, který je tady na Zemi či uvnitř stanice. Každopádně odpor vzduchu je při takto malých rychlostech a rozměrech rotoru zanedbatelný. takže jsem to napsal dobře nebo snad ne? tření i v hodinkách jistě že je ale to čemu ty říkáš odpor prostředí nebo odpor vzduchu tedy tření ve vesmíru není ale napadá mě nová myšlenka a to je na nový vlákno
Fikus Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 V 27. 10. 2011 v 14:04, 'zekon7302' napsal: já si tedy myslím že ani jeden z nás nemá ani páru o tom jak tam nahoře to doopravdy funguje,ale pokecat si můžeme hele já nevím ani jak funguje televize, mobil nebo ženský myšlení ale kecám o tom rád
Fikus Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 nechci zakládat další téma ale co si myslíte o tlaku v hodinkách ve vesmíru? Tak mě tak u diskuze o automatech napadlo že hodinky vyrobený na zemi jsou pod tlakem. Tlakem kterej je tady bežnej co ja vím jakej to je. Atosferickej tlak ale ve vesmíru není takže se tam musí asi upustit ne? resp hodinky by neměly být vototesný ale spíš naopak aby se vyrovnal tlak. mluvím o tom když jsou hodinky ve volným vesmíru. kdyby v nich zustal tlak ze země tak by nejsíš vyskočilo sklíčko ne? ale možná je to tak malej rozdíl že ne. to jen tak přemejšlím nahlas
michal_45 Odesláno 27. října 2011 Nahlásit Odesláno 27. října 2011 (upraveno) ...ja teda nevim, ale mejch na speedmastrech zadnej takovej odpousteci ventil neni...:-)...a nebo sem si ho jenom nevsim... ...co ted budu delat ? Upraveno 27. října 2011 uživatelem michal_45
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se