Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ja jsem napnutej jak ksandy, jestli sem nezavita nejakej hodinar a nevnese do toho svetlo. Fejkovy petky jsem videl, to, ze se to delalo tricet let zpatky, jsem nemel tuseni. Clovek se furt uci.

K tomu ETA strojku, to, ze je to lidova tvorivost, je asi zrejmy, neni snad jedinej relevantni duvod, proc by to takhle bylo z fabriky. Otazkou zustava, proc by to nekdo delal. Jasne, techhle svycarskejch strojku muselo bejt strasny mnozstvi, ale to asi plati i pro ty japonsky. Proc zrovna kalibr 6309? Ze by tahle ETA byla rozmerove a zaroven kvalitativne to jediny dostupny, cim to slo nahradit?

Cumim na to jak tele na novy vrata. Stejne jsem vejral nedavno, kdyz jsem videl chromovany pouzdro na Seikach ze sedesatejch roku. To, ze vyrabeli "oblekovky" a ty mely zlaceny pouzdra, vim. Tohle ale bylo normalni mosazny, jako u starejch Primek.

Odesláno (upraveno)

dtto

já je mám od lucida, tak jestli se může vyjádřit  :notworthy:

Sry že odpovídám teprve nyní, ale poslední dobou už moc vlákna neprolézám. Zbastlené hodinky jsem neprodával, ale přihodil je jako bonus k origo hodinkám se strojkem 6309: viz inzerát, ve kterém výslovně upozorňuji na to, že se jedná o bastl a hodinky že mají strojek nyní již zaniklé francouzské firmy France Ebauces. Podle mne se ale jedná o "originál" bastl z poloviny sedmdesátých let. Seiko do svých hodinek určitě jiné strojky nervalo. Na možné vysvětlení jsem narazil, když jsem dával dohromady vlákno o hodinkách Seiko ve Vietnamu. Díky tomu, že hodinky Seiko byly Američany dávány Vietnamcům za odměnu, staly se pětky hodně populární, což se odrazilo i v nabídce, kdy až 90 % trhu bylo zaplaveno falešnými modely, protože každý chtěl mít Seiko a tedy vypadat jako king, ale na originál prachy neměl. Dostatek jiných strojků byl ale v té době jak v Indii, tak i v Číně, kde se např. ETA oficiálně dělala v kooperaci a dávala do hodinek Seagull (čínská ETA je ale méně kvalitnější než ta původní). Troufl bych si tvrdit, že podobně zbastlené hodinky se pak v té době dostaly i do Evropy.  

Upraveno uživatelem lucid
Návštěvník eloga
Odesláno

jo to je v klidu, s tím nemám problém, myslím, že to je evidentní dobře vysvětlený původ, větší záhadu v tom hledat není potřeba.

pro lucida  :cheers:

**

Odesláno

Zas bych ale neřekl, že jsou to prvoplánové fejky. Ten zbytek hodinek je origoš, za to bych dal krk. Tak spíš nějaká oprava, když strojek dochodil a chtěli je nějak zachránit. Typické Seiko fejky z minulého století vypadají jinak, tam je všechno na h.... lacinej strojek mnohem horší než originál, i  pouzdro, který bývá mosazný.

Odesláno

Zas bych ale neřekl, že jsou to prvoplánové fejky. Ten zbytek hodinek je origoš, za to bych dal krk. Tak spíš nějaká oprava, když strojek dochodil a chtěli je nějak zachránit. Typické Seiko fejky z minulého století vypadají jinak, tam je všechno na h.... lacinej strojek mnohem horší než originál, i  pouzdro, který bývá mosazný.

Já ale taky vůbec nepíšu, že jsou to typické fejky, ale bastl, tzn.pouzdro, hodinky apod. jsou vesměs původní, to se možná dalo sehnat za přijatelnou cenu, strojek je ale jiný. A protože v tý době byl quartz drahý jako kráva, do úvahy přicházely jiné, lacinější strojky: viděl jsem jich celou řadu, včetně poljotů. "Předquarzová" éra fejků podle mne začíná s čínským strojkem ZJS, který má jen datový věnec, takže k němu bylo pro pětky nutné vyrobit i příslušný ciferník s jedním okýnkem. Má zkušenost s hodinkami se strojky 6309 je ale opačná: spíš odešlo vše ostatní než strojek.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...