junior300 Odesláno 12. ledna 2021 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2021 (upraveno) @Ivan Lelák asi mas na mysli scitac na 6 hodine, nie na 9. Nie som rustinar, mozno sa mylim. Neznamena "Vremja Poljota" v preklade cas pilota? Mozno je to naozaj len 24h subcifernik urceny na prozaicke rozlisenie dna a noci. Ked to piloti resp. kozmonauti mozu mat pocas dlhych letov alebo napriklad pobytov na obeznej drahe problem urcit. Mozno to nema ziadny vyssi zmysel. Ale ako vravim, nie som rustinar, mozno s tym pilotom len strielam do vzduchu. Upraveno 12. ledna 2021 uživatelem junior300
Snekofon Odesláno 12. ledna 2021 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2021 Je to tak, na 9 je klasická vteřinovka a na 6 je 24h ukazatel času, nic víc, t.j. není to sčítač spojený s chrono.
Ivan Lelák Odesláno 12. ledna 2021 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2021 Díky vážení kolegové. Samozřejmě jsem měl na mysli sčítač na pozici 6. Junior300 - já jsem se ruštinu učil ve škole a snažím se ji udržovat vzhledem k zahraničním obchodům i dnes. Opravdu se jedná o "Čas letu". A protože, jak píše Snekofon, sčítač není spojen s chrono ani s žádným GMT systémem, který tyto hodinky nemají, v zásadě se jím dá rozlišit jen noc a den, což by mi opravdu dávalo smysl v kosmu, ale už ne v běžném letounu, takže když jsou tyto hodinky poctou letu Jurije Gagarina, chápu to. Ale k dovršení všeho je sčítač označen již zmíněným "Čas letu", což mi už smysl nedává. I když POZOR, vlastně ano - hodinky mají otočnou vnitřní lunetu ovládanou korunkou na pozici 10. A teď si představte, že pilot či kosmonaut nastaví ve chvíli startu lunetu číslem 12 do stejné pozice jako je ručička sčítače na pozici 6. A od této chvíle může nahrubo měřit čas až po dobu 24 hodin. A když v okamžiku startu spustí i stopky, dokáže měřit čas až do 24 hodin s přesností na sekundy, i když dělení minutového sčítače na pozici 3 po 2,5 minutách je nezvyklé a přesné určení času neulehčí..
Snekofon Odesláno 12. ledna 2021 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2021 Když se tady dnes šturmuje, tak jsem vytáhl své nejoblíbenější z tohoto vrhu...s datumem jsem se ale neobtěžoval... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Snekofon Odesláno 12. ledna 2021 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2021 Ještě doplním obrázek z katalogu 1996 - čas letí už i tyto kousky budou mít za chvíli čtvrt století za sebou.... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
junior300 Odesláno 12. ledna 2021 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2021 @Ivan Lelák nechcel som s tebou polemizovat ani spochybnovat tvoje znalosti, kedze o rustine viem kulove. To som len rozumoval, zjavne mimo. Ale nazad k hodinkam. Ste ma hecli so Snekofonom, tak som k veceru vytiahol moje Gagarinky. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
mkshort Odesláno 13. ledna 2021 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2021 V 12. 1. 2021 v 7:35, Ivan Lelák napsal: Dnes Šturmanskie, limitovaná edice k 40. výročí Gagarinova letu do kosmu, legendární a skvělý kalibr 31681, mám je už opravdu dlouho. Dělaly se ve verzích 40 a 42 mm, já mám tu větší, ta menší se opravdu podívala i do vesmíru. Ale mám dotaz - za celou dobu jsem nepřišel na praktický význam subcifru na pozici 9, což je běžný 24 hodinový sčítač, který se ovšem se stopkami nenuluje a nejen na těchto hodinkách, ale i mých Aviatorech s tímto strojkem je ožnačen "Vremja poljota", čili "Čas letu". Vzhledem k nemožnosti nulování by se čas dlouhého letu měřil blbě, to už by asi bylo lepší pomocí otočné lunety a hlavního ciferníku. Pravda, ve vesmíru by se dalo poznat, zda je na místě startu, tedy místního času noc či den, ale to mi přijde jako chabý argument. Nemáte někdo lepší vysvětlení? Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Nehledal bych v tom žádnou vyšší filozofii. Palubní letecké hodiny ACS-1 (a mnohé další sovětské/ruské) mají subcifr s dalšími plnohodnotnými hodinami, které měří čas letu, a ten je označený nápisem: Время полёта. A protože ty Gagarinky jsou jakože letecké hodinky, tak tam na ten 24h subcifřík prostě napsali taky Время полёта. Toť fše...
Ivan Lelák Odesláno 14. ledna 2021 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2021 mkshort - máš pravdu, ale jsem puntičkářská panna a říkám si, že když už to někdo vymýšlí, mělo by to být funkční. U těchhle hodinek jsem nakonec to využití (při současném použití lunety, viz. výše) našel, ale autoři designu o tom nejspíš nepřemýšleli. Pravda, tyhle ruské palubní hodiny mám také (zde s leteckými Prim), je tam stejný nápis, ale hodiny na pozici 12 se dají pustit ve chvíli startu, takže je to zcela v pořádku. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Snekofon Odesláno 31. ledna 2021 Nahlásit Odesláno 31. ledna 2021 Bastlík k blížícímu se 60. výročí vzletu připraven. Jinak samozřejmě základ Sportivnie, kal. 2634, vč. hackingu, modřené ručky, AM ciferník...snaha o maximálni shodu s 17j. verzí těch pravých Šturmů.... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Štrůdl Odesláno 1. února 2021 Nahlásit Odesláno 1. února 2021 Dnes slávky, noviny přečtené, akademik Krylov se vydal na cestu. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Plattfuss Odesláno 16. března 2021 Nahlásit Odesláno 16. března 2021 Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Návštěvník eloga Odesláno 16. března 2021 Nahlásit Odesláno 16. března 2021 V 31. 1. 2021 v 10:24, Snekofon napsal: Bastlík k blížícímu se 60. výročí vzletu připraven. Jinak samozřejmě základ Sportivnie, kal. 2634, vč. hackingu, modřené ručky, AM ciferník...snaha o maximálni shodu s 17j. verzí těch pravých Šturmů.... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. pěkná práce a ten ciferník je slušný Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
junior300 Odesláno 23. března 2021 Nahlásit Odesláno 23. března 2021 Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Dirk Odesláno 25. března 2021 Nahlásit Odesláno 25. března 2021 авиатор хронограф. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Vit Odesláno 29. března 2021 Nahlásit Odesláno 29. března 2021 Zdravím místní osazenstvo. Dá se u ruských hodinek podle čísla na dýnku identifikovat rok výroby? Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Martin JJJ Odesláno 9. dubna 2021 Nahlásit Odesláno 9. dubna 2021 I já přispěji svou troškou do mlýna... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Snekofon Odesláno 12. dubna 2021 Nahlásit Odesláno 12. dubna 2021 Dnes jasná volba....nakonec jen pro dnešní den ten bastlík vzniknul.... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
eurus Odesláno 17. dubna 2021 Nahlásit Odesláno 17. dubna 2021 Po sobotním obědě je čas na trošku dobrodružství. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
eurus Odesláno 20. dubna 2021 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2021 Ke klasice ruské fantasticko-dobrodružné literatury Plutonie patří jedině cestovatelské hodinky Putnik od Konstantina Chaykina. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
MaS Odesláno 24. dubna 2021 Nahlásit Odesláno 24. dubna 2021 Vím, že jsou to "low cost" mechaniky, ale prostě mi neuvěřitelně vyhovuje 24-hodinový systém, ale s "12" na pozici 12, kde má ovšem většina dvacetčtyřek 0/24. Prostě den = horní polovina hodinek, noc = dolní polovina, a to už holt tolik hodinek nemívá. Alespoň se o ně tolik nebojím, když třeba blbnu s dětmi na zahradě. A kdyby měly datumovku, tak pro mě ideální vizuál ... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se