Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Když jsem prolézal svoje staré fotky, tak jsem narazil na jednu z 2007. Měla být na péefko,ale nakonec z toho nic nebylo, tak ji šoupnu aspoň teď, ať povytáhnu tohle uslé vlákno. Tak tady je trocha historie :)

post-11518-044388100 1326760611.jpg

• Po letech...
Odesláno

Dovolím si tu exhumovat jedno hodně starý vlákno. Protože lidí s různýma koníčkama je tu mraky, co nějaká lukostřelba? Ideálně někdo, kdo střílí holý luk (indoor, terénní, 3D, ...). Řeším jaký jsou dostupný střelnice v Brně a v okolí na sever...

Odesláno

Za mlada, kdysi dááávno, jsem střílel závodně a měli jsme hnízdo na mysliveckém stadionu na Lesné. Nedávno jsem šel okolo a překvapilo mě, že tam ta naše bouda pořád stojí v nezměněné podobě. Ale jestli je tam ještě lukostřelecký klub, to nevím. Možná by to stálo za dotaz.

Odesláno
  V 2. 3. 2025 v 11:40, Lamiczka napsal:

Dovolím si tu exhumovat jedno hodně starý vlákno. Protože lidí s různýma koníčkama je tu mraky, co nějaká lukostřelba? Ideálně někdo, kdo střílí holý luk (indoor, terénní, 3D, ...). Řeším jaký jsou dostupný střelnice v Brně a v okolí na sever...

Rozšířit  

Ahoj, dostupná lukostrelnice je v Tišnově. Terénní lukostřelbu 3d provozují taky. Mají i obchod s luky a vybavením,  který zásobuji.

Odesláno

Ona se rozjela lukostřelba i u nás ve městě, vrátil se Milan Hladil, který byl preprezentant v holém luku, dnes už střílí za seniory a otevřel se nový klub. Teď už bude dobrý počasí, takže půjde střílet venku, spíš mi šlo o to, jestli nejsou dostupný nějaký halový střelnice...

Odesláno
  V 2. 3. 2025 v 11:40, Lamiczka napsal:

Rozšířit  

Ahoj, jelikož je mi toto téma velice blízké, tak sem hodím trošku informací.

Veškeré info o lukostřelbě se dozvíš na stránkách ČLS: https://www.czecharchery.cz

V Brně jsou dva kluby: "nula-pětka" https://www.czecharchery.cz/cz/jihomoravsky-kraj/lukostrelecky-klub-brno-05-z-s/#article_45844

a z ní pak před jedenácti lety odloučení "Patrioti" https://www.czecharchery.cz/cz/jihomoravsky-kraj/patriot-brno-zs/#article_45846

Oba kluby jsou velice kvalitní a na závodech se umísťují na předních příčkách.

Nad Brnem je jen Odyssea v Tišnově: https://www.czecharchery.cz/cz/jihomoravsky-kraj/spolek-odyssea-tisnov/

V odkazech máš kontakty do jednotlivých klubů. Nábory se dělají většinou kontinuálně, není potřeba čekat na začátek sezóny, ale chce to se zeptat v konkrétním oddíle.

Na začátek není potřeba nic nakupovat, výbavu ti zapůjčí a až zjistíš že tě to opravdu baví, tak si teprve něco seženeš. 

Jinak výběr holého luku velice chválím, většinou lidé časem inklinují k reflexnímu luku, tak je pak holáčů málo. 

• Like 1
Odesláno

@Oskar Moc díky za info. Něco už jsem si dohledal, ale měl jsem problém najít, jestli není v Brně nebo okolí nějaká krytá střelnice, která je dostpuná celý rok a říkal jsem si, jestli mi něco neuniká, nebo prostě jen špatně hledám :D. Na stránkách klubů jsem pochopil, že spíš ne a pronajímají si haly jen na zimní sezonu. O Tišnově jsem už taky slyšel, ale to mám z ruky :( 

Už jsem v oddílu u nás ve městě, protože začali střílet naše holky a trenér mě pak "ukecal" (pravda vůbec nemusel, stačilo, že se mě zeptal :D) ať začnu střílet za dospělý a včera se chytla i manželka 🤣 Já jsem začal už na konci ledna, ale přes zimu mi chyběla možnost trénovat, protože děcka mají treningy v tělocvičně 2 ze 3 dnů moc brzo a já to nestíhal z práce, tak jsem hledal, jestli není někde indoor střelnice v Brně, ale nedařilo se mi nic najít a chápu, že asi ani nic není :(

Teď jsem byl o víkendu na závodech v Olomouci a tam má FTK krásnou malou permanentní střelnici na loděnici, to by byla pecka mít u nás. Vím, že hodně lidí pak střílí doma v garáži/sklepě/obyváku - prostě kde může, klidně na 3-5m...

Výbavu už jsem pořídil. Dle doporučení trenéra jsem zbytečně nešetřil na středu, kterej mi prý vydrží a zbytek tak moc nehrotil. Podařilo se mi sehnat nový Gillo GT 27" za půlku (o necelý 2k dražší jak Kinetic Sovren 27, což byla jinak nejlevnější volba v té délce) a zbytek vzal na archery. Jsem velkej, takže mám luk 72". Než mi přišlo Gillo z Itálie, tak se ale objevila sada na bazaru, která mi přesně sedla komponentama (Kinetic střed, wns CB1 ramena, ZT zakládka, decut button,  délka a tvrdost šípů, ...), takže jsem nakonec poskládal sadu pro sebe a pro manželku relativně za pusu, ve který mi chybí pro ni jen ramena - potřebuje nějakých 22lbs, víc neutáhne

Do olympijskýho se mi nechce, není mi to sympatický. To už bych z těch závodních zkusil spíš kladku, ale upřímně mě nejvíc láká právě ten holý luk a u nás v klubu se ani nic jinýho nestřílí.

• Like 1
Odesláno

Ono klub od klubu to má každý jinak, u nás se začínalo na pronajaté zahradě a střílelo se jen v létě, pak jsme si od města pronajali lepší prostory a na zimu sehnali tělocvičnu. No a dnes máme vlastní střelnici, pro licencované střelce k dispozici v podstatě nonstop. 

Jinak je velice důležité si vybrat klub zapsaný pod ČLS kde je jistota, že střelbu učí licencovaný trenér, nebo alespoň instruktor pod záštitou trenéra. Protože není nic horšího než si hned ve startu zafixovat chybnou techniku, to pak trvá roky se odnaučit...

A výbavu fakt chválím, na začátek konkurence schopné i na závody. Akorát ten button bych časem pořídil lepši, ale na začátek je to v pohodě. Hlavně si nech ten luk dobře seštelovat. 

PS: kdybys chtěl, tak se můžu večer podívat, jestli mi neleží doma nějaká slabší ramena, kdyžtak napiš SZ.

• Like 1
Odesláno

U nás je to prakticky stejně, začalo se loni, oficiálně klub vznikl pod ČLS někdy v létě, bylo štěstí, že škola vyšla vstříc s tělocvičnou, venkovní střelnici máme za sportovní halou, testovací závody v hale jsme už letos taky zvládli včetně vypsání na rcherz. Pokud se podaří v dalších letech trvalý krytý prostor, bylo by to skvělý. Klub právě vznikl díky trenérovi a už máme i mistrini v kategorii U11 z loňského roku, letos byla druhá a v družstvech 3. V sobotu se uvidí co U13, tam bude střílet dcera...

Jo jo, button bych chtěl Beiter, jako všichni, ale tuším je to teď nad moje potřeby (i když asi si udělám časem radost).

Díky mocNapíšu SZ, ať tu nepácháme prodej mimo k tomu určenou sekci ;)

Odesláno

O tom to zjevně vůbec není, i proto jsem prvně sháněl bazarový věci, jenže než se něco smysluplnýho objevilo, nasměrovali mě na to Gillo a za ty prachy byla blbost ho tam nechat :) myslím, že krásně to celý ukazuje tohle video...

Jinak sem rád, jak se to tu pěkně nabaluje, to by za chvíli mohl být nějakej Chronomag Open s hodinkama :D 

Odesláno

Když si vzpomenu,že jako mladej před mnoha lety jsem si koupil 60lbs kladkáč a střílel u nás na střelnici do vycpaného pytle plného hader na pistolový terč a nic o tom nevěděl -Kuwa to byly časy

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Dát hlas 1
Odesláno
  V 4. 3. 2025 v 15:09, Klotzman napsal:

Tvl, když to tu čtu, tak kdybych vedle vás vytáhl svoje starý vybavení, tak by to bylo jak v cyklistice vysoký kolo... a že to nebylo nic lacinýho.

Rozšířit  

V rámci závodů v ČR je výbava docela nepodstatná a střední třída ti stačí i na mistrák. Pokud něco nakoupíš i z druhé ruky, tak i na vysoké úrovni ti stačí sestava do 20K. V rámci luku je mnohonásobně důležitější jak máš seštelováno a jak si to všechno jako celek sedne k sobě než kolik to stálo (pokud se nebavíme vyloženě o tom nejlevnějším co se dá koupit, protože to ani neseřídíš). 

Pokud střílíš pro sebe, tak ta radost že ses trefil je úplně stejná bez ohledu na cenu vybavení. Ale od určité chvíle se budeš chtít poměřit s ostatními a třeba si i stoupnout na stupínek v nějaké lokální soutěži a tam už tě levná výbava začne omezovat... prostě ten šíp ve vzduchu plave, pokaždé letí jinam a to neděláš nic špatně, tak tě to začne štvát a jdeš nakupovat... no a pak je to začarovanej kruh jak s hodinkama... ještě toto, ještě tohle... no a už se vezeš😆

On totiž ten šíp vůbec neletí rovně, jak by se mohlo zdát, ale mrská se a plave jak ryba🤬

Odesláno

U mě ještě dlouho nebude limit výbava a v tuto chvíli by mě přestřílel slušnej střelec s tětivou na kusu roxoru 🤣

Já jsem poslechl aspoň z části rady zkušenějších a na pár věcech úplně nešetřil (protože tam by platilo levně kupuješ, dvakrát kupuješ)

• střed vydrží klidně 20 let a nemá se na něm co pokazit a něco s čím střílí borci na ME a světovým šampionátu je v ceně jedněch potápek od seika, někdy dokonce až z druhé ruky (10-20k)
  • zakládka šípu Spigarelli ZT je za cenu gumy od hirshe (7 kil)
  • button - udělal jsem chybu, že jsem zrovna nekoupil beiter, zbytečně vyhozenej litr za avalon, nebo jsem měl vzít levnej decut, nechal jsem se v kšeftě ukecat, jsem blbej - cena v rozmezí hodinkovnice z lidlu až po malej levnej vrtič (300 - 3k)
  • chránič prstů - stojí asi jako řemen na hodinky z té stejné kůže (klokan, cordovan, levná hovězina) (pár stovek až litr)

Ramena, šípy, tětivy....budu měnit v průběhu asi častěji a dá se v nich utopit nesmysl, ale tady jsme zase u toho roxoru...stačí na začátek dokupy za 3k z druhý ruky. V hodinkovým přímeru jsou to všechny ty steinharty, G-shocky, levný i drahý tahy a řemeny, který člověk točí, aby často zjistil, že to potřeboval jako svoji cestu ale vlastně na tom jen vytekl prachy a aby si nakonec stejně koupil moony nebo suby na tahu 🤣

• Díky 1
Odesláno

To jednoznačně je, tady na foru se jiný ani nepěstují 🤣

Osobně mi to tak přijde, zatím jsem v tom chviličku, ale potkal jsem tam jen samý fajn lidi. Vypadá to jako takovej rodinnej koníček i z toho co jsem viděl a bavil se s lidma - postupně se to totiž v těch rodinách rozjelo tak, že začali střílet všichni a zatímco hodinky moji ženu nějak nechytily, tak s lukem už koketovat začala...

Líbí se mi i představa, že to může být cíl rodinných výletů a společná aktivita, některý ty okruhy a závody jsou na fakt pěkných místech...

Odesláno

Krása, v tomto prostředí jsem se kdysi taky pohyboval (čistě living history). Byla to bojová družina z 9-10 století, prvně slovanská, pak se spojila s varjažskou. Dokonce jsme pořádali i vlastní bitvy, kam nám jezdili skupiny z půlky evropy (Poláci, Maďaři, Slováci, tuším i Němci). Tam jsem se k luku dostal díky kamarádům, ale jen okrajově, nebyly peníze na všechno :)

Tohle jsou moc pěkný koníčky a v té lukostřelbě je fakt hrozně moc různých úrovní, stylů, směrů, ... stejně jako v hodinkách.

• Like 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...