Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím všechny. Zakládám toto vlákno, neb řeším poslední rok bydlení a s ním spojené strasti. Zajímaly by mě vaše postřehy a zkušenosti s developery, jednání ohledně smluv, skutečné plnění termínů a vůbec všechno kolem koupě bytů.

Můj osobní problém je momentálně nový dodatek ke smlouvě, ve kterém developer změnil jeden odstavec, týkající se ceny bytu. Podotýkám, že se byty staví už skoro rok. Konkrétně mi jako reakce na moje zamítavé stanovisko přišlo tohle:

V návaznosti na Váš mail Vám tímto sdělujeme, že článek IV. je doplněn z toho důvodu, že naše společnost není poskytovatelem médií (elektřina, voda, teplo), a tudíž smluvní vztah mezi novým nájemcem (Vámi) a poskytovatelem těchto služeb nejsme schopni ovlivnit, stejně jako neovlivníme výši částek, jaké budou účtovány za dodávku, osazení a správu těchto měřidel.

Další gól je v tom, že cenu nespecifikovali, pouze by tím přehráli jednání o připojení všech energií na kupujícího.

Můžete mi někdo prosím poskytnout konkrétní údaj o tom, zda jste koupili byt s instalovanými měřiči a co to bylo za projekt? A ještě jedna drobnost, měli jste možnost si byt prohlédnout v průběhu výstavby?

Odesláno (upraveno)

B.F.G.:

- stavbu jsem viděl od začátku - je lepší návštěvy řešit krabičkou cigaret přes zedníky na stavbě než oficiálně přes developera

- všechny elektro-, vodo- a plynoměry při předání byly (a asi musí být kvůli kolaudaci), developer na závěr projektu dal cosi jako plnou moc k převodu ze sebe na nás (takže jsme museli např. na PRE)

- myslím, že v ceně každého bytu je velká rezerva aby developer nemusel takhle čarovat, zřejmě to dělá proto, že se snaží něco vytěžit z růstu cen trhu (mám z první ruky zkušenost, kdy developer prodal byty za cenu X před třemi lety, protože se mu ale nezadařilo začít stavět, chce původní kupující ze smluv vyštípat, protože je mu jasné, že dnes by prodal dráž).

- co je v ceně bytu (a vůbec celého předání) by mohlo být specifikováno ve smlouvě

- pokud se developer snaží přenést tvoje platby na vodárny, PRE a plynaře, určitě to nebudou horentní sumy - pokud se pod tento odstavec schovává plošné navýšení ceny bytu, pak bych po developerovi vyžadoval navýšení do halíře dokladovat

- myslím, že přípojky na vás developer přehrávat nemůže, ty by snad měly být před kolaudací, tzn. před vaším převzetím (do doby převzetí nedělejte v bytě nic, ani nemalujte, mohlo by to mít za následek horší vymahatelnost reklamací)

EDIT: na převzetí bytu jděte jedině se stavařem nebo znalcem

Upraveno uživatelem bandicoot
Odesláno

všechny sítě jsou součástí stavby... pokud kupuješ stavbu, kupuješ jí vcelku (v souladu s projektovou dokumentací). Kolaudace také probíhá u stavby jako u celku. Navíc, u již podepsané smlouvy musí při její změně dojít ke koncenzu obou stran, tzn. nemůžou tě nutit, i když to zkoušet budou... ty si něco podepsal a nemáš důvod to měnit.

btw: o jakého developera se jedná?

Odesláno

Asi to moc nechápu, ale není řešení jednoduché?

Prostě si přečtu dodatek, a řeknu, že nesouhlasím, nepodepíšu, ale děkuji za informaci.

Odesláno (upraveno)

Co je poněkud podivný, je, že nejsou automaticky nainstalovaný měřáky všech médií ... To se mi snad ani nechce věřit, nikdy jsem se nesetkal s případem, že by si lidi kupovali byt bez toho ...

Budete se divit, ale celá řada lidí neví, že přestože si kupujou byt do osobního vlastnictví, musí platit zálohy na služby a média ... Vim to z osobní zkušenosti, proto to píšu ... Jsou pak překvapený, že se dostali mezi dlužníky ...

V průběhu výstavby je možný chodit dohlížet, každej developer to má jinak, co vim ... Někdo to má dokonce omezený ve smlouvě, že se nesmí chodit na stavbu častěji než např. jednou do měsíce ... Je to ale právo kupujícího, tak mě překvapuje, že se na to ptáš, jako bys tam ani jednou nebyl ...

Taky by mě zajímalo, co je to za developeskou společnost, protože i přes kašlání na zákazníka ze strany Central Groupu nebo Finepu, něco takovýho u nich neni možný ...

Upraveno uživatelem rorda
Odesláno
Zdravím všechny. Zakládám toto vlákno, neb řeším poslední rok bydlení a s ním spojené strasti. Zajímaly by mě vaše postřehy a zkušenosti s developery, jednání ohledně smluv, skutečné plnění termínů a vůbec všechno kolem koupě bytů.

Můj osobní problém je momentálně nový dodatek ke smlouvě, ve kterém developer změnil jeden odstavec, týkající se ceny bytu. Podotýkám, že se byty staví už skoro rok. Konkrétně mi jako reakce na moje zamítavé stanovisko přišlo tohle:

V návaznosti na Váš mail Vám tímto sdělujeme, že článek IV. je doplněn z toho důvodu, že naše společnost není poskytovatelem médií (elektřina, voda, teplo), a tudíž smluvní vztah mezi novým nájemcem (Vámi) a poskytovatelem těchto služeb nejsme schopni ovlivnit, stejně jako neovlivníme výši částek, jaké budou účtovány za dodávku, osazení a správu těchto měřidel.

Další gól je v tom, že cenu nespecifikovali, pouze by tím přehráli jednání o připojení všech energií na kupujícího.

Můžete mi někdo prosím poskytnout konkrétní údaj o tom, zda jste koupili byt s instalovanými měřiči a co to bylo za projekt? A ještě jedna drobnost, měli jste možnost si byt prohlédnout v průběhu výstavby?

fakt moc nerozumím co chceš vědět. Developr jako majitel a investor musí ve stavebním řízení doložit smlouvy s poskytovateli médií, ty pak převádí na nové majitele, podmínka je zaplacené nové přípojné místo( např. elektrika...platíš za každou ampéru na koncovým jističi) atd.. Takže vo co de chtějí po tobě separátně zaplatit přehlášení a instalaci měřáků. Vono pokud se jedná o nějakej větší projekt tak přihlásit třeba 500 ks elektroměrů je pěkná pruda.. a někdo by se z toho třeba chtěl vyvlíknout a přenést to na nový majitele. Nic jinýho v tom asi nevidím. Jo jiná je dodávka tepla, ale vo tom jak je vytápění řešený jsi nic nepsal. Takže sry nemohu dál sloužit.

jo ještě pár mylnejch názorů co zde padlo:

na převzetí bytu jděte jedině se stavařem nebo znalcem Tam už je vám takovej znalec na prd, uvidí jen optický nedodělky. Případný chyby v technologii stavby už dávno nejsou vidět. Takže... pokud uzavíráte smlouvu před započetím stavby, je dobrý si někoho najmout pro dohled nad prováděním a třeba si vynutit účast na některých kontrolních dnech. Takto i jinak toho developera můžete pěkně prudit, stanete se vosinou v jeho řiti a jeho jedinej zájem bude stavbu bez průtahů rychle dokončit, aby se vás co nejdřív zbavil.

Kolaudace také probíhá u stavby jako u celku. ne ne...jsou i případy, kdy se dají kolaudovat jen části stavby.

Odesláno

Topení je řešeno dálkovým vytápěním, systém Logotherm.

Na stavbě jsem nebyl, neb nás tam nechce developer pustit, a ve smlouvě o přístupu v průběhu stavby nic není.

Chci vědět, zdali se něčím podobným někdo setkal. Pokud to chce developer zaplatit sólo, tak chci znát cenu, ovšem tu jsem se nedozvěděl. Jde mi primárně o to, že to v původní smlouvě není uvedeno, tudíž by to měl platit developer z původního rozpočtu.

Z toho jak to chápu já, chtějí po mě zaplatit montáž zařízení, ne přehlášení.

Ze smlouvy nejsem zrovna odvázanej, je napsaná výrazně jednostraně, ovšem buď jsem mohl podepsat nebo nemít nic. Prakticky žádnou změnu nebyli ochotni akceptovat.

Odesláno (upraveno)

Většina těch smluv s developerama je napsaná jednostranně, bohužel tak to je, využívali ideálního tržního prostředí, kdy byla poptávka vyšší než nabídka a byla hysterie ze skokovýho zvýšení cen ... Ale ani to je neopravňuje, aby po člověku požadovali něco, co je jinak běžný ... Vim o x případech, kdy kupující chtěl nějaký změny a trvalo několik týdnů, než to prošlo jejich právníkama a něco málo schválili, to byly ale drobnosti spíše kosmetickýho charakteru, nicméně důležitější pasáže a odstavce odmítli do smlouvy zakomponovat s tim, že u nich člověk kupovat byt nemusí ... :guiltysmiley:

Kdo to teda je?!? ;)

Upraveno uživatelem rorda
Odesláno
Topení je řešeno dálkovým vytápěním, systém Logotherm.

Systém Logotherm je vlastně taková malá výměníková bytová stanice s nezávislou přípravou TUV s měřením a regulací. Nic nehovoří o tom kdo, kde, z čeho a hlavně za kolik vám bude dodávát tu vohřátou vodu ;) A jestli dobře čtu, V návaznosti na Váš mail Vám tímto sdělujeme, že článek IV. je doplněn z toho důvodu, že naše společnost není poskytovatelem médií (elektřina, voda, teplo), a tudíž smluvní vztah mezi novým nájemcem (Vámi) a poskytovatelem těchto služeb nejsme schopni ovlivnit, stejně jako neovlivníme výši částek, jaké budou účtovány za dodávku, osazení a správu těchto měřidel.

tak možná můžete platit i tu celou stanici včetně měření a regulace a to jsou jedny středně "luxusní" Prííímky. ...hale to info co dáváš je vytržený a k ničemu, nedá se na to přesně odpovědět. Zajdi si ve svým okolí k nějakýmu profíkovi (stavař, architekt) a proberte to. To bude asi nejlepší

Odesláno

Zkoušel jsem Ti odeslat docela dlouhou SZ s nedávnou osobní zkušeností s předáním bytu, ale hlásí mi to, že zprávy nepřijímáš??? O jaký projekt jde? Nebo alespoň jaká realitka?

Odesláno (upraveno)

Cybere, tobě taky nejde nic poslat.. :)

To Hciq: Dobrý kamarád je stavební inženýr, ale v tomto mi nepomůže. Mluvím o dodatečném vmontování níže citované věty do smlouvy, která tam před tím vůbec nebyla:

Celková dohodnutá kupní cena dle tohoto článku neobsahuje cenu za pořízení, dodávku a montáž měřících prvků energií pro byt a společné části Domu; ta bude budoucím kupujícím účtována zvlášť.

Převod samozřejmě zaplatím, v rámci projektu je jasné osazení jističi, počet fází, a max. proud. V definici standartu se jasně hovoří o osazení bytu výměníkovou stanicí Logotherm. Tento dodatek ovšem dává dle mého názoru i názoru mého právníka možnost zbavit úhrady za montáž všech měřičů, tzn. vodoměr, Logotherm, elektroměr. Je mi jasné, že se převod musí zaplatit. A je mi jasné, že musím uzavřít s dodavatelem energií smlouvu sám. Samozřejmě je mi i jasné, že pak musím za odebrané energie platit.

Ani zástupce developera se kterým jsem jednal mi nebyl schopen říci kolik to bude vše stát, a čeho se to vlastně bude týkat. Jednou tvrdil, že jen elektorměru, podruhé že i Logothermu.

Primárně jsem chtěl jen vědět, zda jste koupili byt S nebo BEZ těchto měřičů a kde. (proto, abych měl konkrétní údaje pro jedání s developerem - ten tvrdí, že je normální prodávat byty bez meřičů)

Developer sice není dodavatelem, ovšem vybíral dodavatele, měl od nich do projektu všechny potřebné podklady, tedy určitě i cenu. Navíc bude developer spravovat dva roky celý objekt. Tento developer nestaví první takovou stavbu.

Pokud je to vytržené z kontextu, tak se omlouvám, nemůžu sem okopírovat celou smlouvu se všemi přílohami :guiltysmiley: . Případně napiš, které údaje jsou dle tebe klíčové pro doplnění.

Upraveno uživatelem B.F.G.
Odesláno

hciq:

Znalec na přejímku není zcestný, aspoň něco ukecá a všimne si, i kosmetické vady můžou vést k destíkám tisíc z ceny dolů. Představa, že developer v průběhu stavby pustí znalce na kontrolní dny nebo do deníku je podle mě dost fantaskní.

B.F.G:

Nevím o nikom, kdo by přebíral byt bez měřáků, podle mě to ani nemá developer v plánu, trvám na tom, že skrze tuto formulaci jde přenesením nákladů na kupujícího po větším zisku.

Odesláno

Já neznam nikoho, kdo by měl na kontrolu průběhu výstavby nějakého odborníka, aby mu developer dělal problémy a toho člověka do bytu nepustil ... Dle mýho je jim jasný, že na to kupující má nárok a dál to neřešili, i když by třeba měl mít ten odborník nějaký zplnomocnění ...

Odesláno
hciq:

Znalec na přejímku není zcestný, aspoň něco ukecá a všimne si, i kosmetické vady můžou vést k destíkám tisíc z ceny dolů. Představa, že developer v průběhu stavby pustí znalce na kontrolní dny nebo do deníku je podle mě dost fantaskní.

B.F.G:

Nevím o nikom, kdo by přebíral byt bez měřáků, podle mě to ani nemá developer v plánu, trvám na tom, že skrze tuto formulaci jde přenesením nákladů na kupujícího po větším zisku.

je mnoho případů kdy se to děje. Nejběžnější jsou klientské změny, které navrhuje někdo jiný než autor projektu příteli ;)

pro B.F.G.

s tímto názorem bandicoota mohu jen souhlasit. Při větším projektu ty všechny měřáky můžou dělat i několik mega.... A prodej bytů bez měření a regulace aspoň v nějakým standardu je holá blbost. Nemůžou vám přece předat byt co se nedá užívat ne?. :D

Odesláno

hciq, rorda:

Díky za postřehy, při koupi dalšího bytu budu víc vymáhat svoje práva.

Kéž by se všechny ty kladné vlastnosti: znalec při dohlídce, vše předáno dle prvotních dohod atd. daly sloučit do jednoho developera. Většinou platí, že nás (kteří potřebujeme byty ve městě, asi to tak neplatí pro solitérní domy) mají developeři v šachu (i když náš projekt dopadl nad míru dobře a hrálo se fér - měl jsem kliku, že stavební technička, která vykonávala dohlídku ve jménu banky/investora je moje kolegyně a vše jsem měl z první ruky každých 14 dní :-)

Odesláno

podobny problem se resi tady http://www.novezahradnimesto.net/ftopic1028-0-asc-420.html

jen nevim presne, na ktere strance zacina anabaze s elektromery - v podstate jde o to, ze developer chtel pomoci dodatku prehodit placeni elektromeru na kupujiciho (kvuli skokovemu zvyseni ceny) - nakonec po mnoha peripetiich myslim, ze kupujici dosahli sveho.... ale vice v onom diskuznim foru

• Po letech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...