Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Byl jsem nedávno u babičky (dala mi ty cibule Omega, postoval jsem je v sekci kapesní hodinky) a civěl jsem na její noname nástěnné hodiny, s výrazným nápisem quartz. Důvod je prostý, vteřinová ručička se pohybovala NAPROSTO plynule, plynuleji nez u mechanik co mam nebo jsem mel.

Jak je to možné? Třeba je to normální a dělá se to, ale ještě jsem to neviděl.

Odesláno
Byl jsem nedávno u babičky (dala mi ty cibule Omega, postoval jsem je v sekci kapesní hodinky) a civěl jsem na její noname nástěnné hodiny, s výrazným nápisem quartz. Důvod je prostý, vteřinová ručička se pohybovala NAPROSTO plynule, plynuleji nez u mechanik co mam nebo jsem mel.

Jak je to možné? Třeba je to normální a dělá se to, ale ještě jsem to neviděl.

Já jsem to viděl včera v obchodě u nějakejch reklamních nás. hodin. Vypadá to dobře.

Odesláno
Já jsem to viděl včera v obchodě u nějakejch reklamních nás. hodin. Vypadá to dobře.

Na dovolené jsme měli něco podobného v apartmánu, bylo to v kombinaci s barometrem a vlhkoměrem a vypadalo to dobře, ale viselo to tak vysoko, že jsem nepřečetl značku a ze židle jsem na to nedosáhnul.

Odesláno

Já značku klidně zjistím, ale jak znám babičku, jsou to hodiny za pár korun, asi by to mělo mít káždé hodinářství. Ale souhlasím, vypadá to dobře :)

Odesláno

Ahoj,

Mame jedny takove doma. Znacku nevim, ale budou asi z Makra, Ikey nebo podobneho obchodu, Taky me zaujal plynuly pohyb vterinovky. Bohuzel ale vydavaji namisto uklidnujiciho tikotu jen takove neprijemne "skvrceni", jak o sebe ty plastovy kolecka zabiraj.

Odesláno (upraveno)

Ono to nic mimořádného nebude. Stačí do krokového motorku pouštět impulsy 10x /s a patřičně upravit převody. Na děličce kmitočtu ten signál někde je. V náramkových hodinkách se to používá málo, protože je třeba šetřit energii, ale nástěnné hodiny s buřtovým monočlánkem si to můžou klidně dovolit. Třeba moje nástěnné hodiny řízené rádiem při nařizování taky točí vteřinovkou, jako ventilátor :) A starý budík Prim používal obvod, který měl jeden vývod na tlačítko zrychleného chodu. Tlačítko se sice nepoužívalo, ale podle parametrů z katalogu jsem příslušný vývod IO zapojil a budík šel 6x rychleji. Dobré pro seřizování.

Upraveno uživatelem VS
Odesláno
Ono to nic mimořádného nebude. Stačí do krokového motorku pouštět impulsy 10x /s a patřičně upravit převody. Na děličce kmitočtu ten signál někde je. V náramkových hodinkách se to používá málo, protože je třeba šetřit energii, ale nástěnné hodiny s buřtovým monočlánkem si to můžou klidně dovolit. Třeba moje nástěnné hodiny řízené rádiem při nařizování taky točí vteřinovkou, jako ventilátor :) A starý budík Prim používal obvod, který měl jeden vývod na tlačítko zrychleného chodu. Tlačítko se sice nepoužívalo, ale podle parametrů z katalogu jsem příslušný vývod IO zapojil a budík šel 6x rychleji. Dobré pro seřizování.

Přesně tak. Žádná složitost.

Taky mám na stole budík na AA baterii s naprosto plynulou vteřinovkou.

Důvodem nákupu ale nebyla ta plynulost - spíš to, že nedělají v noci rámus :-)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...