Přejít na obsah

Sbíráte někdo PRIMky?

Doporučené příspěvky

Abych řekl pravdu, jistý si nejsem, tohle je kromě těch Tvých jediný exemplář, který se mi dostal do rukou :-) A viděl jsem ještě jedny černé pavouky, fotku nemám, bohužel jsem je nezískal... byly s tímhle cifrem, ale šípovitými ručkami. Taky si nejsem jist jejich autenticitou....

post-30813-0-86180700-1410696964.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě jedna informace pro sběratele - když už se tu mluvilo o pavoucích, je dobré vědět, že pouzdra pavouků s mimostřednou vteřinovkou nejsou záměnná s pouzdry pavouků s centrální vteřinovkou. Dostalo se mi do rukou už několik bastlů.

Prim pavouk s mimostřednou vteřinovkou (kal. 50) má nižší (standardní) výšku strojku.

post-30813-0-56130700-1410949985.jpg

Proto hodinky mají o něco kratší nožky vycházející z pouzdra v menším úhlu a také plošší dýnko (cca 2,8mm vysoké). Pokud je položíme na tvrdou rovnou podložku, je pod dýnkem prostor cca 0,5 - 0,8 mm.

post-30813-0-58164000-1410950376.jpg

Prim pavouk s centrální vteřinovkou (kal. 55) má výšku strojku navýšenou o nástavbu můstku centrální vteřinovky.

post-30813-0-01494600-1410950399.jpg

Proto musí mít vyšší dýnko (cca 3,2 mm vysoké) a tudíž i delší nožky vycházející z pouzdra v ostřejším úhlu. Pokud hodinky položíme na tvrdou rovnou podložku, je pod dýnkem opět prostor cca 0,5 - 0,8 mm.

post-30813-0-02807500-1410950431.jpg

Pokud se někdo pokusí dát kal.50 do vyššího pouzdra od kal.55, poznáte to podle zbytečně vysokého dýnka. Kalibr 55 do pouzdra 50 nacpat nejde, brání tomu příliš nízké dýnko. Nejčastejšími bastly jsou ale kousky s vyměněným pouzdrem, ale zachovaným původním dýnkem. Ty lze rozeznat snadno:

Kalibr 50 ve vyšším pouzdru s nízkým dýnkem má po položení na rovnou tvrdou podložku mnohem větší prostor pod dýnkem (1 mm a více)

post-30813-0-45438400-1410950974.jpg

Kalibr 55 v nižším pouzdru  s vyšším dýnkem má po položení na rovnou tvrdou podložku mnohem menší (obvykle žádný) prostor pod dýnkem

post-30813-0-97497100-1410951083.jpg

A nakonec ještě komparativní foto, jak mají oba kalibry vypadat ve správných pouzdrech:

post-30813-0-21778200-1410951148.jpg

A jak oba kalibry vypadají, když něco není v pořádku

post-30813-0-32121700-1410951198.jpg

(Omlouvám se za stav focených exemplářů, jedná se o nálezový stav, nechtělo se mi trápit sbírkové kousky)

Upraveno uživatelem martar
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Díky martarovi za názorné porovnání "pavoukovitých" Primek. Tohoto jsem si dosud nevšiml, i když je to docela jednoduché a logické. Jdu se podívat na své exempláře do své "bonbonierově krabicové" sbírčičky. Jaké "pavoukovité" bastlíky mne tam asi čekají?  :(

Odkaz ke komentáři

Sakryš, pěkná skupinka černoušků... ony mají ty ostatní kalibry taky něco do sebe.... ale ne! Zůstanu věrný padesátkám... Stačí že jsem si dneska koupil jedny hodinky z Lidového družstva hodinářů.... :-) (černé)

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

• po měsíci...
  • po 2 týdnech...

Nevěděl jsem kam to dát, tak jsem to dal jsem.

Je až k neuvěření, jak jsou Primky kvalitní. Dávám jsem dvě fota Primek, které byly vykopané ze země a po natažení "jdou"!!! Ty Potápky jsou v neuvěřitelně dobrém stavu. Kolega přelestít sklíčko a mákají jak o život. Pouzdro supr. Možná nebyly v zemi tak dlouho. Ty druhé, stav skoro smrt, ale po natažení taky jdou.

post-32673-0-16342100-1415202837_thumb.jpg

post-32673-0-16237100-1415202848_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

To Kerob...

Ty Potápky mi taky hlava nebere. Kolega (hledac) je vyměnil s jiným (hledačem) a ten říkal, že je vykopal. Kolegovi jsem akorát poradil jak vyleštit sklíčko a pouzdro. Zvláštní je, že mi psal, že pod lunetu nebyl bordel. U těch taky váhám. Ale ty druhé, taky našel hledač a už jsou na cestě ke mně. Tomu bych věřil. Dal jsem to sem jako takovou zajímavost.

Odkaz ke komentáři

Je fakt, že JR_2010ovo pouzdro použité v experimentu je přece jen trochu chráněné díky šroubovacímu dýnku a tubusu pro natahovací hřídelku... třeba obyčejné primky kal.50 by experiment ve zdraví nepřežily, třídílné pouzdro, naklapavaci dýnko a především nechráněný otvor u korunky jsou příliš velký handicap. Na druhou stranu PS1, PS2 by mohly dopadnout ještě výrazně lépe. Ovšem humusu pod lunetou se vyhly jen těžko.

Odkaz ke komentáři

Já to sem dal hlavně kvůli kerobovo pochybnostem ve vztahu k těm potápkám, vzhledem k vlastní zkušenosti věřím, že je mohl někdo v zemi nalézt a takhle je následně dočistit, to vše s přihlédnutím k tomu, že se jedná o hodinky vodotěsné, oproti těm mým, které jsou jen prachotěsné.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...