Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

K tomuhle mě "vyprovokoval" Kamilův příspěvek ve fóru o PRIMkách - přišla mu vykradená zásilka.

Lidi POJIŠŤUJTE zásilky a pořádně je balte. Speciální plastová bezpečnostní obálka (nejde otevřít bez viditelného poškození) stojí 10 Kč. Pojistka zásilky na 5000 Kč stojí jenom 5 kč, pojistka na 30 000 Kč stojí jenom 12 Kč.

Pojistka na 30 000 Kč u balíku zařídí zařazení mezi tzv. cenné balíky (dostane červenou cedulku) a takový jde mezi velkými městy jen jeden den (večer podáte, zítra je tam - je to levnější a lepší než Obchodní/Profi balík, ten se musí podat zpravidla do 16:00, cenný balík se může podat klidně až večer). Balík do 5 000 Kč dostane bílou cedulku a jde týden.

Zásilky se prostě ztrácejí a vykrádají, z bývalé práce mám zkušenost jak se službami České pošty, tak jiných firem (PPL a Fexdex). Na druhou stranu Česká pošta na rozdíl od ostatních firem vyplácí částku, na kterou je balík pojištěn, bez "keců" a v plné výši.

Fakt nechápu, jak může někdo poslat hodinky za několik tisíc a šetřit několik korun na pojištění.

Odesláno

Díky...to s tím pojištěním jsem nevěděl.Běžně pojišťuji zásilku na 5000 kč a balím do bublinkovek,které ještě oblepím.Od teď jsem chytřejší a budu pojišťovat na 30000kč.Ještě jednou díky za info.

Návštěvník Kamil
Odesláno (upraveno)
Lidi POJIŠŤUJTE zásilky a pořádně je balte. Speciální plastová bezpečnostní obálka (nejde otevřít bez viditelného poškození) stojí 10 Kč.

Zajímavostí je, když pošlete obyčejnou nebo bublinkovou obálku (ne tu speciální) pojištěnou na částku vyšší než 500 Kč, což je automatické pojištění bez udání ceny, pošta to klasifikuje jako cenný balík! A cenný balík se počítá od minimální hmotnosti 2 kg. Tady jsou základní ceny a tady příplatky za pojištění. Proto je opravdu lepší a do hmotnosti 1 kg i levnější, používat speciální plastovou bezpečnostní obálku (já do ní někdy ještě vkládám klasickou bublinkovou):

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem Kamil
Odesláno
EMS / obchodní balík + dobře zabalit

k těmto zásilkám se doručovatelé většinou chovají lépe než k obyčejným balíkům

EMS je pojištěna na 10 000 Kč - nelze zvýšit, obchodní balík, cenné psaní a cenný balík s cenou nad 5000 Kč jedou stejným autem (podle toho, jak nám je vozili do firmy) i na poště jsou zpracovávány společně (aspoň co jsem měl možnost vidět "přes okénko" za přepážku, kam balíky dávali, když jsem je podával, je to jedno. Obchodní balík je jen (zbytečně) dražší, nic jiného.

Teda má jednu výhodu - nejsou na něj extra požadavky na balení (na rozdíl od cenného balíku), na druhou stranu má omezený obsah

5. Obsahem zásilky nesmějí být:

a) předměty, které by mohly ohrozit lidskou bezpečnost nebo lidské zdraví, nebo poškodit jiné věci, např. výbušné, omamné a psychotropní látky a předměty, hořlaviny bez ohledu na stupeň nebezpečnosti, chemické, radioaktivní a zkáze podléhající biologické látky;

B) bankovky, mince, cestovní šeky, šeky na doručitele, kreditní karty, poukázky na odběr zboží nebo služeb, ceniny všeho druhu, směnky, drahé kovy (zlato, platina) a drahé kameny včetně výrobků a šperků z nich, umělecké předměty a sbírky apod.;

Tedy ještě jedna výhoda, pokud máte s poštou smlouvu, tak si pro obchodní / profi balíky přijedou, ale firmy by tu prodávat neměly, že :thumbsup_anim:

EMS jsme ve firmě používali jen, pokud jsme potřebovali doručit v sobotu, tady jsme někdy i dost zariskovali - byla to otázka prodat/neprodat, většinou to bylo do Karlových Varů a "ten Rus zítra odlétal" :-) . Naštěstí se zásilka nikdy neztratila. Cenné psaní ale mívají ještě k tomu navíc v přepravkách (jsou to malé zásilky, tak aby se jim "nepotulovaly po celém autě a oni je snadněji našli), takže se k tomu chovají šetrněji.

Odesláno
Zajímavostí je, když pošlete obyčejnou nebo bublinkovou obálku (ne tu speciální) pojištěnou na částku vyšší než 500 Kč, což je automatické pojištění bez udání ceny, pošta to klasifikuje jako cenný balík! A cenný balík se počítá od minimální hmotnosti 2 kg. Tady jsou základní ceny a tady příplatky za pojištění. Proto je opravdu lepší a do hmotnosti 1 kg i levnější, používat speciální plastovou bezpečnostní obálku (já do ní někdy ještě vkládám klasickou bublinkovou):

Jo, to je pravda. Pro cenné psaní je totiž potřeba ta speciální obálka, jinak to nejde jako cenné psaní poslat - bez ohledu na rozměry a váhu. Když jsem v bývalé firmě začínal, tak šlo cenné psaní ještě poslat v obyčejné papírové obálce, pokud se všechny spoje přelepily a byla pojištěna do částky 1000 Kč, ale pak to bylo zrušeno.

Ještě jsem se setkal se speciálními papírovými obálkami na cenné psaní, ty byly levnější, než ty plastové a byly takovým zvláštním způsobem skládané. Musely se ale ještě přelepit "hnědou smradlavkou" a podpisy přes, nebo průhlednou izolepou a podpisy pod (stejné podmínky jaké platí pro cenné balíky s udanou cenou nad 30 000 Kč nebo se speciálním obsahem (peníze, drahé kovy a obdobné cenné předměty).

Odesláno

ems se doručuje na větších poštách i v neděli a státní svátky, obchodní balík lze pojistit do 30tisíc bez vlivu na cenu poštovného - doručený je na druhý pracovní den, pokud je zásilka podána do 17h.

balíků jsem už pár poslal a na výše uvedenou kombinaci nedám dopustit...

cenné psaní/balík je cenově zajímavý při zasílání do zahraničí, ale mám nepotvrzené zprávy, že někde se uskutečňuje pouze jeden pokus o doručení, pak se zásilka vrací

Odesláno
ems se doručuje na větších poštách i v neděli a státní svátky, obchodní balík lze pojistit do 30tisíc bez vlivu na cenu poštovného - doručený je na druhý pracovní den, pokud je zásilka podána do 17h.

balíků jsem už pár poslal a na výše uvedenou kombinaci nedám dopustit...

cenné psaní/balík je cenově zajímavý při zasílání do zahraničí, ale mám nepotvrzené zprávy, že někde se uskutečňuje pouze jeden pokus o doručení, pak se zásilka vrací

Já neříkám, že Obchodní balík je špatný, jen že službu kvalitativně stejnou (a možná i lepší, protože Obchodní balík se musí podat většinou do 16:00, cenný balík klidně těsně "před zavíračkou" ) lze mít i za menší peníze:

2 kilový balík na 30 000 Kč.

Jako Obchodní balík - 79 Kč

Jako Cenný balík - 51 + 12 (pojistné) = 63

V případě menší váhy pak jako cenné psaní: 32 až 51 Kč (dle váhy, max. 2 kg) + 12 Kč pojistné + cena obálky (papírová 5 nebo 9 Kč, plastová 7 nebo 9,50, plastová dobírková 10 nebo 13 Kč).

Na druhou stranu firmy s určitým obratem mají na profi / obchodní balíky množstevní slevy a ještě si pro to pošta sama přijede.

Odesláno

Posilal jsem ted hodinky do UK. Cenne psani, specialni obalka, pojisteni na 10.000,- a cena 150,- korun. Pri cene hodinek je to zanedbatelne. I kdyz je pravda, ze zatim vse, co jsem posilal, doslo v poradku i jako obycejne doporucene psani.

Odesláno
Posilal jsem ted hodinky do UK. Cenne psani, specialni obalka, pojisteni na 10.000,- a cena 150,- korun. Pri cene hodinek je to zanedbatelne. I kdyz je pravda, ze zatim vse, co jsem posilal, doslo v poradku i jako obycejne doporucene psani.

Mě už se 5 zásilek do SRN ztratilo, naštěstí pošta bez problémů zaplatila :-).

Šlo o hotové peníze v obálce, kupoval jsem pro známého vláčky. Sranda, že to je levnější než bankovní převod :-)

Jinak u zahraničních zásilek jsou ty cenové relace jiné. Pojistné stoji 3 Kč / tisícovku, takže zaokrouhlovat na celé tisícikoruny nahoru. Záleží pak na cílové zemi, ale už při váze nad 0,5 kg může vyjít (i výrazně) výhodněji cenný balík, než cenné psaní; jsou také různé limity pojištění pro různé země, jiné u cenného psaní, jiné u cenného balíku, různé podle obsahu zásilky, atd.

Výhodou cenného psaní je to, že je možné ho poslat na klasický "český" podací lístek nebo hromadný podací arch, u balíku se musí vždy vyplňovat speciální formulář a to je někdy dost vopruz - v bývalé firmě jsme posílali hodinky na Slovensko.

Pro ty, co to budou posílat poprvé, je rozdíl mezi udanou cenou a cenou pojištění. Udaná cena je jen pro celní účely, pošta vyplácí náhrady podle ceny pojištění. Blanket na cenný balík má fialové kolonky, blanket na obyčejný balík (je pojištěn tuším jen na 1500 Kč) má žluté kolonky!

Odesláno

Měl bych ohledně pojištění dotaz.

Když si koupím něco na ebay, a při platbě tam tuším jde zaškrtnout položka INSURANCE, zaškrtnu a mělo by být pojištěno.

Když mi potom příjde třeba vykradený balíček, na kom se vymáhají peníze za poškozenou zásilku a jakým způsobem??

Odesláno
Měl bych ohledně pojištění dotaz.

Když si koupím něco na ebay, a při platbě tam tuším jde zaškrtnout položka INSURANCE, zaškrtnu a mělo by být pojištěno.

Když mi potom příjde třeba vykradený balíček, na kom se vymáhají peníze za poškozenou zásilku a jakým způsobem??

Obecně platí, že nárok na náhradu má odesilatel - ten uzavřel smlouvu s poštou.

Ideální je, pokud si všimneš poškození balíčku přímo na poště - potom balíček nepřebírat s tím že je poškozený a informovat odesilatele (aby mu ten balíček "nepodšoupli". Pokud zjistíš vykradení až doma, tak zajít zpět na poštu a reklamovat, tuším že jsou na to dva dny, ale důkazní břemeno je na tobě - a to může být leckdy oříšek. I v tomto případě by měla být náhrada vyplácena odesilateli.

Odesláno
Obecně platí, že nárok na náhradu má odesilatel - ten uzavřel smlouvu s poštou.

Ideální je, pokud si všimneš poškození balíčku přímo na poště - potom balíček nepřebírat s tím že je poškozený a informovat odesilatele (aby mu ten balíček "nepodšoupli". Pokud zjistíš vykradení až doma, tak zajít zpět na poštu a reklamovat, tuším že jsou na to dva dny, ale důkazní břemeno je na tobě - a to může být leckdy oříšek. I v tomto případě by měla být náhrada vyplácena odesilateli.

Takže prostě otevřít balíček na poště, popř. před pošťačkou a pak bych měl být za vodou, teoreticky.

Odesláno (upraveno)
Takže prostě otevřít balíček na poště, popř. před pošťačkou a pak bych měl být za vodou, teoreticky.

Pokud tě nechá. Zpravidla tě nenechá balíček otevřít před podpisem převzetí a po podpisu už jí většinou nezajímá :-(.

Zkus si zavolat na 800 10 44 10, mě tam vždycky dost pomohli a "vyzbrojen" znalostmi z této linky jsem úspěšně válčil s větrnými mlýny na poště.

Ideální by samozřejmě bylo přesvědčit odesilatele, aby zboží zasílal v takovém balení, kde bude na první pohled vidět jakékoliv "vniknutí".

Upraveno uživatelem Patrik
  • po 3 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...