Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Prosim o radu nejakeho zkuseneho chovatele. Pro sveho milacka (viz. nadpis) jsem si nechal postavit nove terarko. Drive jsem mel male a jako podklad jsem pouzival jedlovou kuru smichanou s kokosovou drti. Ted mi privezli almaru 120x80x50 a ja nevim co tam dat. Drive pouzivana smes neni nejlevnejsi a v takhle velkem terarku by se mi provoz prodrazil. Pres "znamou zname meho znameho" ktera pracuje v ZOO jsem dostal nabidku, ze mi da to co pouzivaji v ZOO. Nejsem horlivy ctenar odbornych chovatelskych publikaci ale vim, ze kdyz jsem presel z krajty kralovske na tmavku, docetl jsem se, ze mam pouzivat smes jedlova kura a kokosova drt. Ikdyz ta drt je tam zrejme jen k udrzeni vlhkosti. Tak nevim, zda muzu pod meho mazlicka nastlat cosi o cem ani nevim co to je. Druhy dotaz se tyka vetve. Driv jsem na radu publikace mel koreny z more, ted potrebuju neco vetsiho a koreny se tak velke neprodavaji. Muzu tam dat nejakou vetev? A pokud ano, je lepsi ji oloupat kuru nebo nechat jak je? Ucast v Chronomag foru me maximalne bere cas ktery jsem ochoten stravit u PC takze se nechci registrovat ne jinem foru. Vsiml jsem si ze jsme rozmanita parta a je tu hodne odborniku na ruzne veci, tak pokud nekdo rozumite chovu hadu prosim poradte! Muj milacek ma cca 3 mtr.

Odesláno (upraveno)

Já mám krajtu královskou a používám Lignocel (kokosové vlákno).

Větev tam mám i s hladkou kůrou.

Doporučuju obrátit se na pana Richarda Horčice - odpovídá ochotně a téměř okamžitě.

richardhorcic@volny.cz

viz: http://www.volny.cz/richardhorcic/richardhorcic.htm

Jak jsi k takovému mackovi přišel?

Kolik váží?

A vůbec hoď sem prosím foto.

Edit:

http://www.terarko.com/Lignocel.htm

Upraveno uživatelem Vit
Odesláno (upraveno)

Diky moc za tip, jdu to zkusit.

Kolik vazi nevim. Prisel jsem k ni tak, ze pote co jsem se pred cca 4 roky rozesel z holkou, dal jsem pryc i hada ktery mi ji pripominal a poridil noveho. Chtel jsem to nejvetsi (jaka posetilost) co lze bez CITESu koupit a anakondu zelenou jsem fakt nechtel. Takze vyhrala tmavka pac dorusta v zajeti cca 5 mtr. Vychoval jsem si ji od "kolebky" a prosim zdrzte se dotazu jak velkeho mam lofase! Nic jsem si tim nekompenzoval, jen me poblouznil kamarad. Kdyz jsem se o vanocich stehoval chtel jsem ji dat pryc, ale nakonec jsem si ted poridil nove terarko.

Fotku mam v telefonu jen jednu, nic moc, to si chtela nevesta zvecnit mou uchylku brat si nejmilejsi veci do vany :goof:

post-3003-1219920964.jpg

Upraveno uživatelem cody
Odesláno (upraveno)
Diky moc za tip, jdu to zkusit.

Kolik vazi nevim. Prisel jsem k ni tak, ze pote co jsem se pred cca 4 roky rozesel z holkou, dal jsem pryc i hada ktery mi ji pripominal a poridil noveho. Chtel jsem to nejvetsi (jaka posetilost) co lze bez CITESu koupit a anakondu zelenou jsem fakt nechtel. Takze vyhrala tmavka pac dorusta v zajeti cca 5 mtr. Vychoval jsem si ji od "kolebky" a prosim zdrzte se dotazu jak velkeho mam lofase! Nic jsem si tim nekompenzoval, jen me poblouznil kamarad. Kdyz jsem se o vanocich stehoval chtel jsem ji dat pryc, ale nakonec jsem si ted poridil nove terarko.

Fotku mam v telefonu jen jednu, nic moc, to si chtela nevesta zvecnit mou uchylku brat si nejmilejsi veci do vany :goof:

To je tada macek!

Není kousavá(ý)?

Někde jsem četl, že o hady nad 3,5m by se měli starat 2 lidi (z bezpečnostních důvodů).

Čím krmíš?

Ten lignocel je je dobrý v tom, že neplesniví a dlouho v teráriu vydrží (když se terárko hned po kálení vyčistí).

Jinak ta cihla Lignocelu je hodně slisovaná, po namočení do vody a následném vysušení z té cihly máš tak kýbl podestýlkové hmoty.

Dceru vedu také k chovatelství.....

EDIT: v terárku je vidět ten Lignocel

post-1538-1219921993.jpg

post-1538-1219922004.jpg

Upraveno uživatelem Vit
Odesláno (upraveno)

Obecne se rika ze tmavky kousou, tahle moje nikdy nekousla nikoho, ani kdyz ji za mlada tahali deti na tabore a nekolikrat ji upustili na zem nez jsem je profackoval. Vyjela po me jen jednou kdyz jsem nedodrzel pravidla krmeni a mohl jsem si za to sam. Prekvapilo me jak je pomala. Uhnul jsem ji v pohode.

Ja bych spis zustal u jine rady, ze na 1,5mtr hada ma byt jeden clovek. Proto mam ted velke terarko ze ktereho ji nebudu vyndavat tak casto. Jinak hresim prave na mirnou povahu meho kusu a uz peclive dorzuju pravidla krmeni. Jinak se priznam, ze nuz mam hned u terarka.

Podle me lignocel ci kokosova drt je super ze drzi vlhkost, ale v byte kdy bydlim (novostavba) je standartne 50-60% vlhkost takze to resit nemusim. Ta kura ci tak neco podle me i pomaha snadnemu svlekani.

Jinak gratuluju k hezke dcerce, je dobre ze ji ucis mit rad zvirata. Kdo nema rad zvirata nema rad lidi. Je zajimave ze se deti hadu neboji. Respektive boji ale pokud ti duveruji (viz. moje netere) behem chvile se prestanu bat o deti ale zacnu se bat o hada.

edit: Co mas ve spodnim terarku? Chtel jsem take terarko a volieru nad sebou (pro andulku) ale neveril jsem ze je jejich pachy nechaji oba v klidu.

Upraveno uživatelem cody
Odesláno (upraveno)
Obecne se rika ze tmavky kousou, tahle moje nikdy nekousla nikoho, ani kdyz ji za mlada tahali deti na tabore a nekolikrat ji upustili na zem nez jsem je profackoval. Vyjela po me jen jednou kdyz jsem nedodrzel pravidla krmeni a mohl jsem si za to sam. Prekvapilo me jak je pomala. Uhnul jsem ji v pohode.

Ja bych spis zustal u jine rady, ze na 1,5mtr hada ma byt jeden clovek. Proto mam ted velke terarko ze ktereho ji nebudu vyndavat tak casto. Jinak hresim prave na mirnou povahu meho kusu a uz peclive dorzuju pravidla krmeni. Jinak se priznam, ze nuz mam hned u terarka.

Podle me lignocel ci kokosova drt je super ze drzi vlhkost, ale v byte kdy bydlim (novostavba) je standartne 50-60% vlhkost takze to resit nemusim. Ta kura ci tak neco podle me i pomaha snadnemu svlekani.

Jinak gratuluju k hezke dcerce, je dobre ze ji ucis mit rad zvirata. Kdo nema rad zvirata nema rad lidi. Je zajimave ze se deti hadu neboji. Respektive boji ale pokud ti duveruji (viz. moje netere) behem chvile se prestanu bat o deti ale zacnu se bat o hada.

edit: Co mas ve spodnim terarku? Chtel jsem take terarko a volieru nad sebou (pro andulku) ale neveril jsem ze je jejich pachy nechaji oba v klidu.

Mám jen jedno terárko s netypickýmy rozměry 90x45x120(výška).

PS: snažím se ze své krajty udělat stromového hada.

EDIT: v těch dvou plastových lištách jezdí posuvné dveře (otvírání terárka).

Upraveno uživatelem Vit
Odesláno
Obecne se rika ze tmavky kousou, tahle moje nikdy nekousla nikoho, ani kdyz ji za mlada tahali deti na tabore a nekolikrat ji upustili na zem nez jsem je profackoval. Vyjela po me jen jednou kdyz jsem nedodrzel pravidla krmeni a mohl jsem si za to sam. ......

Neumyl sis ruce od myšího pachu?

Odesláno

Nevsiml jsem si ze dole kouka ten klacek. Prislo mi to jako dve terarka. Jinak bednu na vysku jsem chtel take, rohovou ze dreva. Je to hezci... Ale cena byla dost vysoka, navic muj soucasny pribytek neni trvaly tak jsem zustal u klasiky. Navic me vysel cca 6kc/litr, coz je polovina nez chteji v CB ti holomci ve zverimexech.

Pan Horčic se jeste neozval, uvidim co napise. Jsem dnes linej jak vandrak v srpnu, v nejhorsim zavolam do vice zverimexu a uvidim co mi reknou.

Odesláno
Neumyl sis ruce od myšího pachu?

Ne. Byl jsem zvyklej pootevrit bocni dvere, naklonit krabicku s morcetem a bacit do ni zezadu. Morce mi vzdycky vyjelo jak namydlene. Ale jednou jsem ho mel poradne velike, sprajclo se v krabicce coz me prekvapilo natolik, ze jsem se s krabickou sprajnul ja za klouby v terarku. Kdyz jsem ji vyndal tak nez jsem dvirka zasunul had vystartoval po me. Holt pach potravy a majitele by se nikdy nemel smichat, hlavne kdyz zvire nesiskujes a spis ho mas hladove jako ja. Zajimave bylo jak uz jsem psal, ze jsem v pohode ustoupil dozadu a had byl pomalejsi. Tomu bych jinak neveril.

Návštěvník Snow
Odesláno

Páni, zajímavé čtení :) , jen když jsem si představil jak ta mrcha dlouhatánská do sebe souká morče, tak se mi takhle po ránu zvedl kufr :D .

Odesláno (upraveno)

Tak to mam z krku. Dekuju ti Filipes za SZ a Vitovi za tip. Pan Horcic se ozval s omluvou (byl v zahranici) a s vycerpavajici odpovedi ve ktere mi potvrdil nazory, ktere jsem uz zaslech a bal se jim verit. Evidentne je to profik, takze se ridim do budoucna jeho radama :thumbsup_anim: Ale jak pise, pozor na vyjimky.

Takze pro inspiraci ostatnim chrono-teraristum:

Dobrý den,nejprve omluvte trochu opožděnou reakci, teprve dneska jsem se vrátilze zahraničí...Podle mých zkušeností je hadům (až na výjimky) úplně jedno, najakém substrátu je chováte. O tom, který substrát je nejlepší se vedou mezi teraristyvleklé spory, každý chovatel má totiž trochu jiné zkušenosti a každému tak vyhovujeněco jiného. Jako podklad se v teráriích používá kdeco, od drahých kupovaných substrátů(Lignocel, mulč, speciální podestýlka do terárií), po hobliny, písek, obyčejnou hlínu,nebo jen linoleum, různé omyvatelné koberce, či novinový papír. Máte naprostou pravdu,že substrát se v teráriích používá především kvůli udržení potřebné vlhkosti, nicméněnemalou měrou přispívá i k celkovému vzhledu. Takový novinový papír na dně nepůsobív teráriu příliš esteticky, i když je maximálně hygienický, prakticky zadarmo a jehovýměna je nejsnadnější. Při chovu na substrátech mohou potíže nastat především přikrmení. Určité podestýlky se rády lepí na kořist a při pozření tak mohou vyvolatnepříjemné zažívací potíže, nebo dokonce ucpání střev. Řešením je krmení mimo terárium,které praktikuje značná část chovatelů. Pokud zvolíte substrát z přírody, je vhodného nějakým spůsobem zbavit případných parazitů, např. v troubě. Co se týče větvív teráriích, tam je situace podobná jako u substrátu. Hodně chovatelů se bojí používatobyčejné přírodní větve a celkem zbytečně kupují předražené kořeny v zooshopech.Vhodně zvolená větev z přírody udělá stejnou službu a to zadarmo. Je jen potřebavolit mrtvé dřevo pokud možno z nejedovatých stromů. S kůrou vypadá větev sice lépenež oholená, ale zase může být nemilým zdrojem parazitů skrývajících se pod kůrou.Těch se zbavíte stejně jako u substrátu, třeba v troubě, nebo jen vymáčením v solnémroztoku ve vaně.Snad jsem Vám alespoň trochu pomohl, přeji hezký den a hodněštěstí v chovu,Richard Horčic

http://ritchi.serpentes.eu

Upraveno uživatelem cody
Odesláno

Jinak oprava. Ta fotka z vany je delana okolo vanoc a kdyz jsem s hadem ted manipuloval vic, musim se opravit s delkou. Ono se to tezko meri pac had ti nepostoji. Ikdyz je natazeny, najednou se natahne o treba dvacet cisel. Ted jsem si dal tu praci a vysla mi delka cca 260 cm.

Odesláno (upraveno)

Tady je hadí poradna.

Jinak osobně hady nemám rád. To vím zcela určitě, protože na vojně jsme je při výcviku přežití museli jíst....

I koprovka je lepší.

Upraveno uživatelem Paullus
Návštěvník Snow
Odesláno
Tady je hadí poradna.

Jinak osobně hady nemám rád. To vím zcela určitě, protože na vojně jsme je při výcviku přežití museli jíst....

I koprovka je lepší.

No, no Paullusi s jedním L, moc se neošklíbej, u Stalingradu bylo dobré kde co :D :D

Odesláno
Tady je hadí poradna.

I koprovka je lepší.

Dik za tip, jinak ten had k veceri me zajima. V jedne chovatelske prirucce o hroznysich jsem recept nasel hned v prvni kapitole. Kdyz jsem o vanocich resil kam s mym hadem a v ZOO na Hluboke me odmitli, uvazoval jsem ze ji snim s kamosema. Ale kuchar u nas v hospode me s tim receptem vyhodil, ze je to moc slozite. Pri tom ale vojaci je ji i pri vycviku, jak pises. Pochybuju ze v polnich podminkach se s pripravou jidla nekdo bude srat pul dne. Tak jak jste hadi delali. Se sipkovou???

Odesláno
Dik za tip, jinak ten had k veceri me zajima. V jedne chovatelske prirucce o hroznysich jsem recept nasel hned v prvni kapitole. Kdyz jsem o vanocich resil kam s mym hadem a v ZOO na Hluboke me odmitli, uvazoval jsem ze ji snim s kamosema. Ale kuchar u nas v hospode me s tim receptem vyhodil, ze je to moc slozite. Pri tom ale vojaci je ji i pri vycviku, jak pises. Pochybuju ze v polnich podminkach se s pripravou jidla nekdo bude srat pul dne. Tak jak jste hadi delali. Se sipkovou???

Včera jsem psal YPOvi zprávu, kde byl i odkaz na řemen z hroznýše (nebo z chřestýše, teď nevim) a psal jsem mu, že by se vám to v tomto vlákně asi nelíbilo. A vy tady plánujete (nebo jen ty, cody, plánuješ), že ty svoje hady sežerete :lol2:

Odesláno

No, ono to bylo tak. Kdyz jsem vazne premyslel ze ji s tezkym srdcem zabiju, pac do zachodu nebo do prirody bych ji nepustil, povida nevesta at ji dam do mrazaku, ze jestli ji strelim tak uz na mou krochnu nikdy nesahne. Kdyz jsem nad tim premyslel, jestli je to bezbolestna smrt, napadlo me ze ji pak z mrazaku donesu k sedlarovi, at mi stahne kuzi (dozivotni zasoba exkluzivnich reminku na hodinky) a pak s ni pujdu do hospody. A udelam vecer pratel horkeho grilu.

Nastesti nad pragmatismem zvitezila laska ke zviratum a dopadlo to tak ze uz jsem si o nove terarko v noci pri ceste na hajzlik malem nabancil. Holt musim rychle doresit svetla apod.

Odesláno

...hele cody, v sobotu tu ZOO zrušíme... Já nevim, co by tomu Fejk řikal, kdybys mu tam kuchnul hada a začal půlku flambovat na příručním grilu a druhou půlku strkat do příruční lednice :-)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...