Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dufam ze mi vsetci uzivatelia tohoto fora prepacia, ale chcem polozit jednu hlupu otazku.

Kedy strojcek ziska certifikat cosc? Na ich stranke som cital ze to testuju za urcitych podmienok ( spominat ich netreba ) Mam tomu rozumiet tak, ze vela strojcekov tym testom neprejde? Ci je to velmi nakladne, davat testovat strojceky? Urcite to zvysuje exkluzivitu a predpokladam ze aj cenu.

Ako to teda je?

firma ako napr. ETA vyrobi strojcek a da ho skontrolovat? alebo to ani nerobi lebo je to nakladne?

Prosim o laicke az blbucke vysvetlenie :worried_anim: dakujem

Odesláno (upraveno)

Testing criteria are based on ISO 3159[6] which defines a wrist chronometer with spring-balance oscillator. Only movements which meet the precision criteria established under ISO 3159 are granted an official chronometer certificate. Compare ISO 3158.[7]

Each uncased movement is individually tested for fifteen days, in five positions, at three different temperatures. The movements are fitted with a seconds hand and the automatic winding mechanisms are disengaged for the tests. Measurements are made daily with the aid of cameras. Based on these measurements, seven eliminatory criteria are calculated, each of which must be met e.g. for movements of a diameter over 20 mm, the requirements, indicated in seconds/day, are noted in the table below. There is no ISO standard for quartz timepieces, but COSC has also developed its own standard for testing quartz chronometers with eight eliminatory criteria, also noted in the table below.

COSC Standards Mechanical Quartz * Average daily rate: -4/+6 [8] * Average daily rate at 23 °C: ? 0.07 * Mean variation in rates: 2 [9] * Rate at 8 °C: ? 0.2 * Greatest variation in rates: 5 [10] * Rate at 38 °C: ? 0.2 * Difference between rates in H & V positions: -6/+8 [11] * Rate stability: 0.05 * Largest variation in rates: 10 [12] * Dynamic rate: ? 0.05 * Thermal variation: ? 0.6 [13] * Temporary effect of mechanical shocks: ? 0.05 * Rate resumption: ? 5 [14] * * Rate resumption: ? 0.05 * n/a * Residual effect of mechanical shocks: ? 0.05; 200 shocks equivalent to 100 G (981 m/s²)

Measurements are compared with a time base established by two independent atomic clocks synchronized on GPS time.

Tolik Wikipedie.

Asi to základní je:

V 5 pozicích ... -4 až + 6 s/den

Upraveno uživatelem lib
Odesláno
jj to som nasiel aj ja. je to pisanie aj na ich stranke. Cize strojceky co nemaju tento certifikat nedosahuju kriteria.

Ty, které nemají certifikát pouze NEBYLY takto testovány. Podle mých zkušeností, -4/+6 s/den (+/- něco) v podstatě dosahují všechny swiss made strojky, se kterými jsem se setkal, POKUD tam není nějaký mechanický problém. Zatuhlý lubrikant, žádný nebo časem degradovaný lubrikant, mechanický zásah debilního servismena apod.

Odesláno
Ty, které nemají certifikát pouze NEBYLY takto testovány. Podle mých zkušeností, -4/+6 s/den (+/- něco) v podstatě dosahují všechny swiss made strojky, se kterými jsem se setkal, POKUD tam není nějaký mechanický problém. Zatuhlý lubrikant, žádný nebo časem degradovaný lubrikant, mechanický zásah debilního servismena apod.

No a to je moja otazka :D Preco ich potom nedaju testovat? ci je to velmi nakladne? Vsak by to zvysilo exkluzivitu

"kupte si svajciarske hodinky so svajciarskym strojcekom, budete mat presnost aj na papiery"

Odesláno
No a to je moja otazka :D Preco ich potom nedaju testovat? ci je to velmi nakladne? Vsak by to zvysilo exkluzivitu

"kupte si svajciarske hodinky so svajciarskym strojcekom, budete mat presnost aj na papiery"

Aby mohli výrobci hodinek (za vyšší cenu) nabídnout prověřené hodinky s certifikovanou přesností.

Nejsem odborník, ale myslím si, že zástavba strojku do pouzdra a osazení ručičkama má taky vliv na přesnost. (nebo se mílím?)

Proto si myslím, že se certifikují celé hodinky a ne pouze kalibry.

Odesláno

ano vsak ved o to ide, ze by boli drahsie. Ale tak zvysilo by to exkluzivitu si myslim. Je tak? Nevravim ze to nejako potrebujem, predsa len ked mi hodiny slapu dobre, netreba mi na to papier. zaujimalo by a kolko to stoji...

Odesláno
Aby mohli výrobci hodinek (za vyšší cenu) nabídnout prověřené hodinky s certifikovanou přesností.

Nejsem odborník, ale myslím si, že zástavba strojku do pouzdra a osazení ručičkama má taky vliv na přesnost. (nebo se mílím?)

Proto si myslím, že se certifikují celé hodinky a ne pouze kalibry.

Takřka jistě se certifikuje strojek a ne celé hodinky.

Návštěvník YPO
Odesláno
Pro některé firmy z HH je COSC něco jako "póvl" a své hodinky si otestovat prostě nedají. A exkluzivita se tím nijak nesníží.

naprosto souhlasím

certifikát je více či méně nic neříkající cár papíru, který se určitě odrazí v ceně hodinek a výsledný efekt co se týká přesnosti (stability kalibru) je z 90% shodný s produkcí bez certifikátu a někdy i horší

- je to jak píše lolohh - certifikuje se pouze strojek, který se může vrazit do hodinek klidně i rok po certifikaci (stačí se podívat na datum COSC listu) ;)

Odesláno
Já po hodinkách s COSC certifikátem toužil. A až když jsem si je pořídil, tak jsem zjistil, že je to papír opravdu na h... - stejně jdou jinak.

V rámci záruky nemůžeš vyžadovat reklamaci na nepřesnost mimo oblast COSC?

Odesláno

Můžeš. Ale to nic nemění na faktu, že ten papír je na prd, když to stejně před opravou jde jinak.

Odesláno

V rámci záruky je u některých prodejců/servisů mnohdy těžké se domoci i opravy mnohem závažnějších věcí, natož poladění podle COSC...

Alespoň taková je moje zkušenost...

Odesláno (upraveno)
V rámci záruky je u některých prodejců/servisů mnohdy těžké se domoci i opravy mnohem závažnějších věcí, natož poladění podle COSC...

Alespoň taková je moje zkušenost...

Moje je jiná. Pan Městka je sundal z vibrografu a řekl, že jestli chci, tak že je pošle na seřízení. (pak jsme se dohodli, že je necháme nějaký čas zaběhnout)

A Ondraj mi říkal, že u Dušáka mu štelovali odchylku na Omegách a snad ani nechtěli vidět kartu a byly to hodinky po záruce. Že by si nechali zaplatit prý pouze v případě, že by to bylo něco vážnějšího, než drobné poladění.

Upraveno uživatelem lolohh
Odesláno

.. a pokud nebudou vystavovány teplotním změnám, budou stále nataženy řekněme na 70% a nebudou moc měnit polohy.

COSC strojky (a už to bu bylo popsáno mnohokrát), jsou nejen testovány, ale hlavně jsou to v případě ETA strojky nejvyšší (čtvrté) třídy, tj. kromě zbytečných dekorací mají i třeba vlásek z jiného materiálu, než třída první. Takže tam samozřejmě rozdíl JE - i když pro někoho třeba nedostatečný za ten rozdíl ceny.

Odesláno
Moje je jiná. Pan Městka je sundal z vibrografu a řekl, že jestli chci, tak že je pošle na seřízení. (pak jsme se dohodli, že je necháme nějaký čas zaběhnout)

A Ondraj mi říkal, že u Dušáka mu štelovali odchylku na Omegách a snad ani nechtěli vidět kartu a byly to hodinky po záruce. Že by si nechali zaplatit prý pouze v případě, že by to bylo něco vážnějšího, než drobné poladění.

No já mám jen zkušenosti z Brna, bohužel...

Odesláno

No tak uplne na h...o COSC nebude, firme to supluje jakousi vstupni kontrolu pred zasazenim do hodinek a tim si snizuje pocet pravdepodobnych reklamaci... a zakaznici na to taky radi slysi, ze maji zastaven v hodinkach strojek provereny nezavislym institutem. Takze spokojeny jsou myslim vsechny strany.

Me kuprikladu to jasne reklo, jak mam odkladat hodinky, abych je zpomalil/zrychlil a funguje to u obou i po zastavbe do hodinek presne dle certifikatu.

Samo souhlasim i s nazorem, ze by testaci proslo treba +90% ETY a jen to navysuje cenu hodinek, ale co kdybys pak mel hodinky z tech zbylejch 10%, to pak ma clovek takovej blbej pocit nejistoty, ne?

K puvodnimu dotazu: strojek nedava testovat ETA, ale primo vyrobce hodinek uz svuj kalibr, nez je zasadi do pouzdra, strojky uz v dobe testu maji SN.

JInak lehce k interpretaci COST testu, samo se hlida mnoho parametru a odchylek, ktere jsou pro udeleni certifikatu dulezite, ale nejdulezitejsi pro uzivatele je tech -4/+6 pri beznem noseni (pri testu suplovano testy v 5 polohach a 3 teplotach).

Návštěvník YPO
Odesláno
No tak uplne na h...o COSC nebude, firme to supluje jakousi vstupni kontrolu pred zasazenim do hodinek a tim si snizuje pocet pravdepodobnych reklamaci... a zakaznici na to taky radi slysi, ze maji zastaven v hodinkach strojek provereny nezavislym institutem. Takze spokojeny jsou myslim vsechny strany.

Me kuprikladu to jasne reklo, jak mam odkladat hodinky, abych je zpomalil/zrychlil a funguje to u obou i po zastavbe do hodinek presne dle certifikatu.

Samo souhlasim i s nazorem, ze by testaci proslo treba +90% ETY a jen to navysuje cenu hodinek, ale co kdybys pak mel hodinky z tech zbylejch 10%, to pak ma clovek takovej blbej pocit nejistoty, ne?

K puvodnimu dotazu: strojek nedava testovat ETA, ale primo vyrobce hodinek uz svuj kalibr, nez je zasadi do pouzdra, strojky uz v dobe testu maji SN.

JInak lehce k interpretaci COST testu, samo se hlida mnoho parametru a odchylek, ktere jsou pro udeleni certifikatu dulezite, ale nejdulezitejsi pro uzivatele je tech -4/+6 pri beznem noseni (pri testu suplovano testy v 5 polohach a 3 teplotach).

1.no .... momentálně mám za sebou 9 kousků hodinek s certifikátem z toho dvoje musely jít ihned po nákupu na seřízení = % nic moc

2. jak chceš zjišťovat přesnost u hodinek s certifikátem, které nemají vteřinovku ani minutové indexy = certifikát je tedy na h***o

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...