Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Protože zase uvažuji o "investici" do jednoho konkrétního modelu Primek, napadlo mě, zda-li se vůbec mohou takové hodinky považovat za alespoň trochu "originální". Mám na mysli zejména renovaci v Eltonu, po které často z původních hodinek zůstane pouze kalibr a všechno ostatní je nové, včetně nerezového pouzdra, které kromě tvaru neodpovídá mosaznému originálu.

Tož co vy na to?

Odesláno

Když renovaci dělá původní výrobce, tak je to samozřejmě originál, ale nikoli už dobový originál. Rozhodující pro celou tuhle věc bude jen a jen tvůj vlastní pocit.

Odesláno
  Karlos napsal:
Když renovaci dělá původní výrobce, tak je to samozřejmě originál, ale nikoli už dobový originál. Rozhodující pro celou tuhle věc bude jen a jen tvůj vlastní pocit.

Priklanim se k tomuto nazoru. Stejne jako kdyz koupis treba jedny hodinky s dobrym strojkem, druhe (stejny typ) s pouzdrem a udelas z nich jedny, tak je to podle me naprosto ok. Co se tyce renovace v Eltonu a napriklad presazeni do nerez pouzdra, tak to jsou porad originaly, i kdyz ne puvodni. Nemel bych s tim problem.

V hlasovani jsem zaskrtl, ze preferuji renovaci vlastnimi silami. Mel jsem na mysli, ze s vetsinou hodinek se piplam sam. Vycistim pouzdro, kdyz je potreba, tak vyberu novy remen, sam si prelestim sklicko. Cisteni a mazani strojku necham na hodinari, takze je to neco mezi.

Odesláno

Pokud to udělá výrobce za použití dílů, odpovídajících tvarem a velikostí originálu, beru to za renovaci. A to i v případě, že se použije třeba právě to nerezové pouzdro místo mosazného. Pokud se použijí díly, které tvarově neodpovídají, je to pro mne už přestavba - například tlusté vypouklé sklo (a la originální Orlíky) či průhled na strojek u mých Sport I a jsou to spíše nové hodinky, i když osobně tomu označování nepřikládám zásadní důležitost.

Dělá-li to někdo jiný, než výrobce, tak za renovaci to považuji pouze při použití originálních náhradních dílů. Netovární přestavbu nazývám bastlem, ale to berte jako terminus technicus, nikoli pejorativní označení - estetická úroveň některých bastlů a jejich provedení může být i na velmi dobré úrovni.

Odesláno

Subjektivně používám následující terminologii:

1. konzervace - pouze vyčištění a zakonzervování původního kusu

2. renovace - výměna potřebných dílů za nové, odpovídající rozměrem i materiálem (a vyrobené kýmkoliv, kdo zajistí shodu kvality)

3. tovární přestavba - použití tvarově nebo materiálově odlišných dílů, zhotovených přímo výrobcem

Je pravda, že se tyto varianty v některých pohledech mohou prolínat - ale shodují se s mou představou možných sbírkových exemplářů. Obvykle zmiňované "renovace v Eltonu" bych proto řadil spíš k továrním přestavbám (což jim ale zajímavost nijak neubírá).

Odesláno
  monsieur napsal:
Obvykle zmiňované "renovace v Eltonu" bych proto řadil spíš k továrním přestavbám (což jim ale zajímavost nijak neubírá).

No jo, ale některé součástky se jinde než v Eltonu sehnat nedají (nebo ne snadno) a třeba takové totálně ošoupané pouzdro nebo odrbaný číselník často vyměníš pouze za novodobou repliku.

Odesláno
  CzechJoker napsal:
No jo, ale některé součástky se jinde než v Eltonu sehnat nedají (nebo ne snadno) a třeba takové totálně ošoupané pouzdro nebo odrbaný číselník často vyměníš pouze za novodobou repliku.

To je pravda. Ale možná časem narazím na NOS díl a dostanu se do kategorie renovace, nebo ne - a jsem na tovární přestavbě (pokud to novodobě vytvořil Elton za použití odlišných matric nebo barev) nebo na bastlu (alespoň v tom dobrém smyslu slova, jak předeslal JJ). A pokud se chci "zviditelnit", tak to budu vydávat za původní stav pouze po konzervaci, i když k sobě jednotlivé komponenty nebudou pasovat opotřebováním :)

Ale je to vše prázdná teorie... Pokud hodinky nosím, asi je budu chtít mít v co nejlepším stavu a nikdo (...kromě členů Chronomagu B) ) asi nebude porovnávat nesnadno postřehnutelné rozdíly. Pokud je mám do sbírky, je vedle stavu žádoucí i původnost (včetně přiměřené patiny dokladující stáří) a tady je už třeba postupovat s rozumem.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...