Přejít na obsah

Tissot - výběr + pár dotazů


cnw

Doporučené příspěvky

Dobrý večír,

cca před deseti lety jsem od rodičů k úspěšnému zakončení studia na VŠ dostal quartzové Tissot V8. Za tu dobu naprostá spokojenost (i když šlo o první a dosud jediné "lepší" hodinky, takže nemám s čím srovnávat), ale přece jen je to sportovní model a v kombinaci se sakem působí zvláštně..

Čili mám v plánu koupit ještě hodinky k obleku, příp. (a to možná spíše) univerzály.

Moje představa:

  • Dále bych se držel značky
  • Automatiky, bez nějakých zásadních komplikací - bohatě stačí datum
  • Cena do 20k české měny (v případě echt zajímavého modelu možno mírně překročit)
  • Kovový tah nebo nenápadný kožený řemínek (hnědý nebo černý bez výrazné textury - teletina)
  • Pouzdro (+ případný tah) nerez ocel, ideálně bez zlatých doplňků (nelíbí se mi)
  • Ciferník - chtěl bych se vyhnout černé (V8 jsou černá varianta, tak ať je změna), indexy nutné - na číslech netrvám

Po zběžném projetí nabídky u Hodinářství Bechyně jsem viděl několik variant Le Loclů a Carsonů (škoda, že jen v černé), které se mi líbily, a na uhrinstinkt jsou Gentlemany za cenu, se kterou bych se vešel do limitu (škoda, že mají jen fotku z profilu). Zatím vede varianta Gentlemany z UI (momentálně váhám mezi stříbrnou a modrou, obě s kovovým tahem).

Tolik k situaci, teď bych měl pár dotazů (bohužel jsem tu hodně nový a ještě jsem nepřiměl vyhledávání ke spolupráci tak, jak jsem zvyklý z fór na bázi PhPBB)..

a) Jaký je zhruba rozdíl mezi jednotlivými druhy strojků - myšleno funkční, resp. jsou nějaké zásadní problémy apod. - ETA, Swissmatic, Powermatic (tam je jasná velká rezerva)

b) Kdybych si např. ke kovovému tahu koupil jako alternativu i kožený řemínek, kolik by (orientačně - 2k apod) stál? A byl bych případně schopen zvládnout výměnu svépomocí (troufám se označit za ne úplného nešiku, a nějaké vybavení bych také měl, i když by asi bylo nutné zakoupení vhodného šroubováčku)

c) Jsou nějaké zásadní problémy s variantou, která mi zatím připadá nejlepší (Gentlemany z UI)?

Děkuji za případné odpovědi / odkazy

CNW

P.S. Nedávno jsem se spálil s PRIM Sport od MPM, naštěstí ještě šly vrátit.. takže tolik k mojí znalosti problematiky 😶

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, jako vstup do světa mechanických hodinek je Tissot naprosto OK. Co se týká strojků, tak ETA je výrobce a Swissmatic, Powermatic, apod. jsou typy strojků, které ETA vyrábí pro hodinářské značky.

Swissmatic bych vynechal, když to přeženu, je to kus plastu, který se snad ani nedá opravovat, když je nějaký problém, mění se prostě celý.

Powermatic jak píšeš vyšší rezerva chodu, ale i zde je více typů strojků a i zde můžeš narazit na nějakou syntetiku.

Mě příjde jako nejlepší varianta ETA 2824 s datumem, nebo ETA 2836 s datumem a dnem v týdnu. Jsou to léty prověřené a spolehlivé strojky.

Kožených řemínků je spousta, kdyby to měl být Tissot, tak začínají určitě nad 1000,- vyměnit si ho můžeš sám, ale jestli to nemáš v ruce a nechceš, aby ta výměna zanechala nějaké stopy na pouzdře, nebo dýnku, raději si to nechej vyměnit někde u hodináře.

Problémy s Tissoty většinou nebývají, ale je to mechanika, takže se vždy může něco pokazit, zejména je potřeba dát si bacha, aby jsi je nepřetáčel ručně pozdě večer, kdy dochází k přeskoku data. Jinak ty strojky ETA co jsem psal jsou tak běžné a spoustu let vyráběné, že je zvládne opravit každý lepší hodinář.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

dík za radu.. problémy swissmaticu jsem tušil, plast v powermaticu je nemilé překvapení, ale alespoň u Gentlemanů by měl být celokovový..

na UI mají modré gentlemany za necelých 18k, ale slyšel jsem, že jim potvrzuje záručáky jejich dodavatel ze Španělska a hodinky pak u nich stráví na skladě klidně půl roku, přičemž worldwide záruka odtikává (OK, jejich záruka platí furt, ale už je oproti té celosvětové trochu opruz).. Zkusím vznést dotaz, a pokud to bude řekněme do 3 měsíců, tak po nich skočím. Kožený řemínek by přišel asi až časem.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, já mám nějaký pátek tyto:

https://www.helveti.cz/tissot-visodate-automatic-t0194301603101

Je tam klasická Eta s menší rezervou nátahu, ale jestli je budeš nosit denně, tak to nevadí. Strojek je držák, nikdy jsem s ním neměl problém. Nevím jak velké más zápěstí, tyto jsou 40 mm a na mém 17 cm zápěstí bych k obleku víc nechtěl. A mají pěkně vypouklé sklíčko + staré pěkné (podle mě) logo. Jediný nešvar je kratší minutová a hodinová ručička.

A mají 20 mm rozteč nožiček, takže řemínků je na výběr spousta, např. se můžeš podívat zde:

https://www.strapshop.cz/hledani-podle-parametru/#param=1&size=20&rangemin=0&rangemax=9000

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...