Alessio Odesláno 11. října 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. října 2008 (upraveno) Poměrně příjemnou souhrou náhod jsem byl pozván na prohlídku špičkové hodinářské manufaktury v Glasshute. Její jméno je světovým pojmem v hodinařině - A. Lange & Söhne. Nejprve nástin reálií: tato manufaktura, největší a nejznámější výrobce v Glasshute (zaměstnává 500 lidí), navázala roku 1990 na práci zakladatele společnosti, Adolpha Langeho. Ten manufakturu v Krušných horách, co by ?kamenem dohodil? od Cínovce, založil roku 1845. Tou dobou byl třicetiletý A. Lange dvorním hodinářem na Saském dvoře. A že to nebyl žádný amatér dokládá i to, že studoval u opravdové kapacity v oboru, u mistra J.CH.F. Gutkaese (jeho dceru si pak mimochodem vzal...), od něhož se naučil špičkovému hodinářskému řemeslu. Následovalo mnoho let plných zakázek mimo jiné pro krále či císaře, A. Lange & Söhne byl po boku tradičních švýcarských manufaktur jednou z vedoucích autorit na trhu hodinkami. Jeho přední postavení dokládá i dlouhý seznam patentovaných zlepšení... Pak přišel rudý bratr a v roce 48 manufaktury v Glasshute zestátnil a spojil v jeden velký podnik, vyrábějící hodinky pro masy. Po pádu Berlínské zdi se rozhodl Walter Lange (před válkou vrchní hodinář společnosti) pravnuk A. Langeho manufakturu obnovit. To, že se mu to povedlo na jedničku dokládá i tento krátký článek... Ted ale honem na prohlídku. Návštěvy provází klasický PR společnosti, který ví o hodinkách spíše takové ty základní věci a komplikovanými otázkami je často zaskočen. Ještěže mu je k ruce šikovný irský hodinář (bohužel, už si nepamatuji jméno), s ním je zábava a hlavně má o všem dokonalý přehled. Na ruce má digitálky a když na to s úsměvem upozorním, začne se smát a řekne: ?Ale ony jsou lepší než ty co vidíte okolo...jdou přesněji?. PR má klasické Langovky 1 a velmi rád je ukazuje. Rozhodně má co. Mužští pracovníci v hrubších provozech (frézování atd.) mají jeansový stejnokroj, dámy a dívky striktně bílý hodinářský plášť s tradičním růžově vyšitým jménem společnosti. Na rukách má pracující veřejnost zpravidla úplně normální hodinky, muži mají pěkné kousky jako brajtle nebo tag heuery. Když zabředám v rozhovor s PRistou dozvídám se, že například takové IWC jsou normální levné hodinky. Raději mu neříkám, že si takové šunty hodlám zanedlouho pořídit. Pracující personál sice návštěvy mého typu (maník s foťákem) asi nemá moc v lásce, ale všichni jsou příjemní (co když jsem nějaký brunejský bratránek prince, že...). Zde je krásně vidět, že ruční výroba hodinek je, odpusťte, kurevsky náročná práce. Paní dělá povrchovou úpravu jedné z pěti set součástek ve strojku tím, že ji šmirgluje na třech druzích papíru tak, aby byl směr i hloubka vrypů dokonalý. Jednu součástku nedělá minutu, ale deset minut. Nemyslete si ale, že to je nějaká buhvíjak krásná práce ? celý den sedíte s loktama na stole a děláte monotónní činnost, kterou by zvládl kdejaký stroj...tedy...zvládl, ale ne tak precizně. Ta součástka sice bude uvnitř stroje a majitel ji NIKDY neuvidí, i přesto se jí dostane takové péče, jako by byla pohledová a vyjímala se uprostřed ciferníku. Podívám se na mé Archimede a schovám je pod rukáv. Pro každý model je vyvíjen vlastní kalibr. Pro každý model je vyvíjen vlastní kalibr. To není chyba, jen mi přišlo vhodné to zopakovat. Vývoj kalibru trvá 3-5 let, záleží na podmínkách. Ten nejkomplikovanější model, s cenou přesahující pět milionů korun, má více než tisíc součástí. Když jsem tohle slyšel, byl jsem hodně rád, že jsem je pěkně v pořádku zase položil zpátky na stůl. Mimochodem, úžasné na celé prohlídce bylo, že jsem mohl osahat a prozkoumat všechny v současné době produkované modely (je jich přes dvacet). Udělal jsem i srovnávací foto s mými (v této společnosti notně nepatřičnými) Archimédkami aby bylo vidět, jak jsou hodinky A. Lange & Söhne propracované. Hodinky to jsou povětšinou malé, delikátní, barokně dokonalé. Člověk by si je opravdu rád koupil ? jenomže ty nejlevnější stojí 12.000,- Eur , střed produkce okolo 30-40 tisíc Eur. Důvodem je nejen špičková technika uvnitř a ruční, zakázková práce, nýbrž i to, že A. Lange & Söhne nedělá hodinky z oceli, jen ze zlata či platiny. Roční produkce mnufaktury je 5000 kousků. Asi hodina a půl uběhla jako voda a návštěva je u konce. Na památku dostávám taštičku plnou knížek o společnosti (váží tak pět kilo) a paní mi omluvným tónem povídá, že ?se omlouvají, ale že hodinky tam nenajdu?. No, to jsem ani nečekal (na rozdíl od jisté narcistické hlavy státu, která pak byla nutně zklamaná), knížky a cd jsou krásné a alespoň je co číst na hotelu. Vlastně...můžeme udělat soutěž. Kdo uhádne, v jakém drážďanském hotelu jsem si knížky četl, dostane podložku pod myš A. Lange & Söhne :-). pozn.: fotky sem budu dávat následně, nejdřív je musím zmenšit. Dám si limit 15 fotek, takže bude chvíli trvat, než to proberu... thats all folks! Dial-upistům se omlouvám, ale někdy se v životě vyplatí si počkat... Upraveno 15. října 2008 uživatelem Alessio Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JohnDoeX Odesláno 11. října 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. října 2008 Hezka reportaz. Uz se tesim na fotky. O podlozku soutezit nebude, moje func mi staci Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
spiderer Odesláno 11. října 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. října 2008 Pekna reportaz, diky! Tesim se na fotky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Baker Odesláno 11. října 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. října 2008 Pekne napsano. Chceme fotky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Alessio Odesláno 11. října 2008 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 11. října 2008 (upraveno) Fotky budou...ještě dnes doufám. zatím mé vbírání funguje jako známá soutěž "5 ze 40" edit: na limit peču, nejsou velké, tak sem dam fotek co nejví - je někdo proti? Upraveno 11. října 2008 uživatelem Alessio Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
911 Odesláno 11. října 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. října 2008 kdo ma neco proti dostane banana jen davej. taky se tam chystam. jinak zatim fotky hezke. uz je na case vymenit muj kompakt za dslr. ach jo. tohle forum me ekonomicky znici Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
INA Odesláno 11. října 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. října 2008 (upraveno) pekna reportaz, u fotek prosim jestli to jde alespon o dvojslovny popis o co jde, napr. nazev modelu, kalibru, procesu atd.... moc dekuji Upraveno 11. října 2008 uživatelem INA Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
INA Odesláno 11. října 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. října 2008 .....ach jo. tohle forum me ekonomicky znici rekl makler z Wall Street... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
911 Odesláno 11. října 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. října 2008 rekl makler z Wall Street... jj, tohle je moje zkaza, ne Wall Str. manzelka zatim nema pochopeni. hodinky pro ni jsou jen "funkcni zalezitost". treba casem zmeni nazor Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Alessio Odesláno 11. října 2008 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 11. října 2008 pekna reportaz, u fotek prosim jestli to jde alespon o dvojslovny popis o co jde, napr. nazev modelu, kalibru, procesu atd.... moc dekuji něco časem doplním, až budou fotky kompletní, ale asi tě zklamu, protože netuším, co všechno s tím dělají, nejsem hodinář a modely nepoznám, snad jen ty základní. Doplním jen takové ty zajímavosti, určitě ale nečekejte fundované a přesné popisky - nebyl čas ptát se každé Helgy co že to přesně dělá :-). Něco vím, ale třeba název kalibru - opravdu nemůžu sloužit Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Alessio Odesláno 12. října 2008 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 12. října 2008 (upraveno) Další fotky přidány, ještě jich sem dám během dneška cca. 15 edit: hotovo, foto kompletní edit2: ty redundantní fotky nakonci neumím odstranit, vím o nich ale neumím je smáznout (při editaci tam "nejsou"). Jen na vysvětlení. Upraveno 12. října 2008 uživatelem Alessio Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gilius Odesláno 15. října 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. října 2008 edit2: ty redundantní fotky nakonci neumím odstranit, vím o nich ale neumím je smáznout (při editaci tam "nejsou"). Jen na vysvětlení. omluva za OT- musíš je fyzicky odstranit tam,kde je nahráváš...otevři si to okno a tam je určitě najdeš.....a dej "odstranit"..... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Alessio Odesláno 15. října 2008 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 15. října 2008 omluva za OT- musíš je fyzicky odstranit tam,kde je nahráváš...otevři si to okno a tam je určitě najdeš.....a dej "odstranit"..... Vypadá to, že je to již v pořádku. Díky! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cody Odesláno 16. října 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. října 2008 Diky chlape. Me osobne se Nemecka vysoka hodinarina libi vic nez ta Svycarska. At uz jde o desing nebo o to co nedokazu popsat slovem. Takze ted jsem byl v risi snu:-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník brequet Odesláno 22. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. února 2012 Nádhera,ta vysoká Německá hodinařina je opravdu něco mimořádného.Škoda jen,že se normální člověk k nim nedostane,ale nemusíme mít všechno,stačí snít,i to je bezva a dívat se.Obdivuji to,jak se ten pravnuk s tím vypořádal a založil úplně novou firmu,která ctí tradice.Při té příležitosti mě napadá jak u nás dopadla Poldi,i když je to o něčem jiném,jen ta tradice je pryč,nenávratně. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
long Odesláno 22. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. února 2012 Dost dobrý a navíc se ai ani nedivím, že se zrovna nesmáli ,když si to fotitl takhle v detailech.Fajn napsané a fajn fotky ,které zprostředkovaně ukáží nám, co jsme tam ještě nebyli ten vysoký podíl ruční práce. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 22. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. února 2012 (upraveno) Díky za připomenutí, člověk se zamyslí nad tím, jak toto malé město je vlastně hodinářská velmoc, kde sídlí a vyrábí 5 hodinářských firem. Ještě si dovolím připomenout i nedávný článek. Upraveno 22. února 2012 uživatelem Josef01 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mechano Odesláno 22. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. února 2012 Kdyby se sem náhodou zatoulal safi, doporučuju jeho pozornosti tento výcuc z původního článku: " Zde je krásně vidět, že ruční výroba hodinek je, odpusťte, kurevsky náročná práce. Paní dělá povrchovou úpravu jedné z pěti set součástek ve strojku tím, že ji šmirgluje na třech druzích papíru tak, aby byl směr i hloubka vrypů dokonalý." Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
safi Odesláno 25. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. února 2012 :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se