Klotzman Odesláno 13. října 2008 Nahlásit Odesláno 13. října 2008 Tak mě napadlo, jestli ono tradicí doporučované natahování hodinek vždy ráno (tedy pravidelně po 24 hodinách) není jen nějaký relikt minulosti ? Možná to mělo logiku v době, kdy hodinky měly rezervu cca 30 hodin a docházelo tak k pravidelnému uvolnění a natažení pružiny. Ale není dnes situace přece jen jiná ? Když mají hodinky rezervu třeba skoro 60 hodin, tak při každodenním natahování je pružina vlastně pořád udržovaná ze dvou třetin plně natažená (plus mínus autobus, předpokládám že to uvolňování není úplně konstantní). Nebylo by logičtější (a pro strojek zdravější) odvodit interval natahování od rezervy chodu, třeba 48 hodin, aby se hodinky pěkně protáhly ?
Baker Odesláno 13. října 2008 Nahlásit Odesláno 13. října 2008 Nebylo by logičtější (a pro strojek zdravější) odvodit interval natahování od rezervy chodu, třeba 48 hodin, aby se hodinky pěkně protáhly ? Ja to tak delam, natahuju co druhy den uz kvuli pohodli.
cody Odesláno 13. října 2008 Nahlásit Odesláno 13. října 2008 Myslim ze by pero melo byt napnuto stabilne, na konci uz nema takovy dech a hodinky se predchazi. Ne ze bych to sam zkousel, ale verim:-)
Baker Odesláno 13. října 2008 Nahlásit Odesláno 13. října 2008 Myslim ze by pero melo byt napnuto stabilne, na konci uz nema takovy dech a hodinky se predchazi. Ne ze bych to sam zkousel, ale verim:-) Otazka je, zda tim v dlouhodobem meritku nezkratis rezervu chodu.
lolohh Odesláno 13. října 2008 Nahlásit Odesláno 13. října 2008 Myslim ze by pero melo byt napnuto stabilne, na konci uz nema takovy dech a hodinky se predchazi. Ne ze bych to sam zkousel, ale verim:-) Natahuju jednou za dva dny a hodinky se mi nepředbíhají
Baker Odesláno 13. října 2008 Nahlásit Odesláno 13. října 2008 Natahuju jednou za dva dny a hodinky se mi nepředbíhají Me sice ano, ale predbihaly se mi vsechny co jsem kdy mel
Návštěvník YPO Odesláno 13. října 2008 Nahlásit Odesláno 13. října 2008 moje pozorování: automaty bez cosc: plně natažené se předbíhají - při "dojezdu" se opožďují automaty s cosc : těm je jedno jak jsou natažené - jdou pořád stejně unitas s, i bez cosc (Panerai) jiný unitas jsem neměl možnost trénovat:zdá se mi, že jdou stále stejně (ty bez cosc o trochu přesněji) obecně bych řekl, že čím měně komplikací tím přesnější chod, ale to nemá s natahováním a rezervou chodu asi nic moc společného
cody Odesláno 13. října 2008 Nahlásit Odesláno 13. října 2008 Koukam ze to nebude tak jednoduche jak jsem si myslel. Otazka je, zda tim v dlouhodobem meritku nezkratis rezervu chodu. Myslis to tak, ze peru nedela uplne dobre stabilni plne natazeni? Spis jsem hadal ze s timhle stavem konstrukteri pocitaji. Natahuju jednou za dva dny a hodinky se mi nepředbíhají A neni to tim, ze by se tve hodinky nepredbihali ani kdyby jsi je natahoval 2x za den? Ne vazne, mas porad OP? Zkousel jsi rozdil v presnosti v zavislosti na intervalech natahovani? ... automaty bez cosc: plně natažené se předbíhají - při "dojezdu" se opožďují... Ajajaj, myslel jsem, ze obecne je to presne opacne.
lolohh Odesláno 14. října 2008 Nahlásit Odesláno 14. října 2008 A neni to tim, ze by se tve hodinky nepredbihali ani kdyby jsi je natahoval 2x za den? Ne vazne, mas porad OP? Zkousel jsi rozdil v presnosti v zavislosti na intervalech natahovani? Ano, stále OP. Ale žádné pokusy jsem nedělal. Zpožďování mi nevadí (není to tragické), takže na nějaké zkoušení kašlu a jsem spokojen. Ale možná to někdy zkusím...
Baker Odesláno 14. října 2008 Nahlásit Odesláno 14. října 2008 Myslis to tak, ze peru nedela uplne dobre stabilni plne natazeni? Presne tak, ale je to jen teorie.
Seamaster Odesláno 14. října 2008 Nahlásit Odesláno 14. října 2008 Moje zkusenost je, ze COSC SMP cal 1120 jdou porad stejne, COSC cal 2500 coaxialove PO lehce pridaji na tempu, blizi-li se dojezd... Co se tyka otazky, zda-li udrzovat porad natazene na full, zrejme je odpovedi rezim winderu, kdy lepsi modely nabizi i tzv. sleep phase, kdy je vrteni treba na 12 hod preruseno, aby si pruzina ufoukla.... U hodinek s manualnim natahem bych to neresil, tam pokud je nenatahujes do plna 3x denne, je to asi sumak...
cody Odesláno 14. října 2008 Nahlásit Odesláno 14. října 2008 Takze ja si z tohohle vlakna beru tohle: Hodinky natahuj tak aby se ti nezastavili (pokud nechces) a tak jak ti to vyhovuje (coz je u me denne, ikdyz ted zadne manualni nemam)
Vit Odesláno 14. října 2008 Nahlásit Odesláno 14. října 2008 Takze ja si z tohohle vlakna beru tohle: Hodinky natahuj tak aby se ti nezastavili (pokud nechces) a tak jak ti to vyhovuje (coz je u me denne, ikdyz ted zadne manualni nemam) Jak je ten svět malý - následující měření přesnosti jsem provedl na Poljotech s budíkem, koupených od tebe. první týden: 21s/den (natahováno každých 24 hodin) druhý týden: 11s/den (natahováno každých cca 36 hodin) třetí týden: 11s/den (natahováno každých cca 36 hodin) čtvrtý týden: měření probíhá Hodinky seřizuju 1x týdně a celkovou odchylku podělím počtem dnů.
cody Odesláno 14. října 2008 Nahlásit Odesláno 14. října 2008 Clovece tohle obdivuju, me to taky zajima, ale dokopat se k mereni abych zjistil ze mi nejdou presne - na to jsem linej jak vandrak. Radsi nic nemerim dokud si nevsimnu ze mi jdou mimo o nejakou tu minutu. Jinak ti ale dekuji za podporeni meho skromneho nazoru. Svet je fakt malej. Ikdyz jeste me napada, byli to funglovky, mozna jsou ty odchylky zpusobene tim ze si kalibr po dlouhem nic nedelani zvyka na kazdodenni tvrdou drinu. Kazdopadne data uz tu od tebe mame tak jestli tenhle pokus zopakujes za pul roku, muzem se presvedcit.
smarter Odesláno 14. října 2008 Nahlásit Odesláno 14. října 2008 Zvlastni, nikdy me to nenapadlo. Taky zkusim vykoumat jak se hodinky budou chovat pri 48 hodinovych intervalech.
Vit Odesláno 15. října 2008 Nahlásit Odesláno 15. října 2008 Jak je ten svět malý - následující měření přesnosti jsem provedl na Poljotech s budíkem, koupených od tebe. první týden: 21s/den (natahováno každých 24 hodin) druhý týden: 11s/den (natahováno každých cca 36 hodin) třetí týden: 11s/den (natahováno každých cca 36 hodin) čtvrtý týden: měření probíhá Hodinky seřizuju 1x týdně a celkovou odchylku podělím počtem dnů. první týden: 21s/den (natahováno každých 24 hodin) druhý týden: 11s/den (natahováno každých cca 36 hodin) třetí týden: 11s/den (natahováno každých cca 36 hodin) čtvrtý týden: 10s/den (natahováno každých cca 36 hodin) Pátý týden je zkusím natahovat zase každých 24 hodin a dám vědět, jak to dopadlo.
nivarox Odesláno 16. října 2008 Nahlásit Odesláno 16. října 2008 Už jsem to tady kdysi dávno psal. Důvodem ranního natahování je, že přesnost strojku je konstruovaná v intervalu max. až cca 1/3 síli hancí pružiny. Při slabém napnutí pružiny může být přesnost horší, ale ani tak to není žádná hrůza jak píšete výše. Dalším důvodem je, že po natažení je styk kotvy a krokového kola silnější (vyšší tlak) a hodinky jsou tak více odolné proti nárazům. Tak jsem to kdysi vyčetl z chytrých knížek.
cody Odesláno 16. října 2008 Nahlásit Odesláno 16. října 2008 ...Dalším důvodem je, že po natažení je styk kotvy a krokového kola silnější (vyšší tlak) a hodinky jsou tak více odolné proti nárazům... Tak tohle me zajima. Muzete nekdo znaly tohle potvrdit nebo vyvratit pls?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se