Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)
Může mi prosím někdo vysvětlit co jsou to špindlovky ? Jednoduchý dotaz...prostě to nevím a google mi v češtině nabídl jen tuny inzerátů na koupi.

Toto jsem si vydedukoval já po přečtení několika inzerátů na Aukru:

Jsou to hodinky, kde se kroutící moment přenáší pomocí řetězového převodu.

Je to předchůdce dnešních typů strojků (kalibrů).

EDIT: Pokud se pletu, tak mě někdo opravte.

Upraveno uživatelem Vit
Odesláno
Toto jsem si vydedukoval já po přečtení několika inzerátů na Aukru:

Jsou to hodinky, kde se kroutící moment přenáší pomocí řetězového převodu.

Je to předchůdce dnešních typů strojků (kalibrů).

EDIT: Pokud se pletu, tak mě někdo opravte.

No bať, na obrázkách jsem si všiml toho řetězu a nějak si nedovedu představit odkud kam vede a k čemu je dobrý převod kroutícího momentu pomocí řetězu. Jedniné co mě napadá, je že ten řetěz by byl na kuželu, takže by se tím vyrovnávala nestejná síla natažené /skoro nenatažené pružiny. Ale stejně mi ten mechanismus není jasný, třeba proč musely mít tak velkou setrvačku atd...

Odesláno

"...že ten řetěz by byl na kuželu, takže by se tím vyrovnávala nestejná síla natažené /skoro nenatažené pružiny.:

A přesně tak to taky je. Uhodl jsi to.

A ta velká setrvačka by mě taky zajímala. Může to být třeba tak, že tehdy neuměli vyrobit menší s dostatečně přesnými rozměry? Jako že větší setrvačka má delší a pomalejší chod a tak u ní (a tím i u celého strojku) nejsou takové nároky na výrobu, materiály, přesnost,...?

Odesláno

Špindlovky jsou hodinky s vřetenovým krokem. Byl to první typ kroku vůbec, který se používal ještě před vynálezem kyvadla a setrvačky z vláskem, ale i potom. Převod síly přes kužel a řetízek (závitkový vyrovnávač) se opravdu používal pro vyrovnání síly nataženého a méně nataženého pera. Ale některý z místních odborníku mě určitě dále doplní.

Odesláno
Pánové díky za osvětu, žil jsem v bludu. Co bylo na klíček jsem nazýval špindlovky.

Hele, víte někdo proč se jim říká špindlovky?

vřeteno = die Spindel

(samozřejmě z němčiny)

Odesláno

Mě by třeba zajímalo jak se nastavoval čas, podle téhle fotky bych si tipnul že taky klíčkem, na tom jakoby malém ciferníčku na zadní straně strojku. Ale zase nechápu to rozdělení na 6. Kromě toho na novějších strojcích už tenhle "subciferník" není. Ale třeba to dáme společně nějak dohromady ;) Mimochodem na fotce jsou švédské hodinky Helmstein ze Stockholmu z let 1765 - 95.

post-3688-1225443286.jpg

Odesláno

Jak už zde Vít správně poznamenal, vřeteno = die Spindel. Lidově špindlovky neboli hodinky s vřetenovým krokem. Vřetenový krok byl tvořen krokovým kolem tvaru koruny s pilovitými zuby, do kterých střídavě zabíraly dvě plošky, nazývané palety, upevněné na hřídeli (vřetenu). Vřeteno bylo pevně spojeno s oscilátorem ? původně lihýřem nebo kyvadlem u kapesních hodinek setrvačkou. Tlakem zubu krokového kola byla paleta odtlačena. Tím byl oscilátoru udělen impulz. Krokové kolo se pootočilo o polovinu zubové rozteče, příslušný zub na protilehlé straně kola narazil na druhou paletu a jejím vychýlením obdržel oscilátor další impulz v opačném směru. Tento cyklus se pravidelně opakoval. Původně, vzhledem k velké nepřesnosti, byla pouze jedna ručka, která se nařizovala prstem anebo klíčkem pomocí čtyřhranu na kterém je nasazena. Klíček mohl být jeden, na nařizování i na natahování ev. dva s jinou velikostí čtyřhranu. Natahování bylo ze strany stroje nebo ze strany ciferníku. A převod z pérovníku řetízkem sloužil na vyrovnání hnací síly odvíjejícího pera.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...