Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Musim se s vámi podělit o mojí dnešní zkušenost. Byl jsem za hodinářem, kterého jsem si našel zde a odnesl mu na opravu mé milované střely. Překvapilo mě několik věcí. 1) ukázal mi renovaci ciferníku, ale řekl mi, že na ty moje střely je to zbytečný, je to drahé a hodí se to jenom pro kousky do sbírky a srdeční záležitosti. Že střely jsou moje srdeční záležitost a opravuji je právě proto, že je chci mít ve své sbírce, jsem mu už neřekl, jenom nechápu jak se tito lidé uživí.

2)co mě však hodně překvapilo a na co bych rád slyšel i vaše názory je skutečnost, že mě v podstatě vyhodil, když jsem vyndal kalibr 96, který jsem si dovolil sám opravit a jeho se zeptat na radu. Kutily nesnáší, všechno zkazí, ať si vystuduju v Jihlavě hodinářskej učňák, ubíráme mu práci... Překvapilo mě to, protože mě prostě baví, když můžu poznat jak věci fungujou, mám radost, když se mi podaří opravit nebo zrenovovat hodinky, které už nikdo nechtěl a zrovna tak vím, že dobrý řemeslo mi udělá jenom hodinář a s hodinkami, na kterých mi záleží, jdu vždy k nim. O to více mě to překpvapilo, že u jiného hodináře jsem se setkal s naprosto opačným názorem, ale je bohužel až na Severní Moravě.

Také si myslíte, že je amatérské hodinaření po nocích ztráta času a nesmysl a jsme pitomci?

Odesláno

Po profesionálovi těžko chtít nadšení z fušeřiny. To platí asi obecně. Nicméně v lecjakém oboru je spousta kutilů,šťouralů a nadšenců kteří tou nadšeneckou cestou jdou. Od toho jsou mimo jiné i tyhle fóra. Tady jseš mezi svými :rolleyes:

Odesláno

Vážím si profesionálů, ale ( a ti poctiví prosím snad odpustí ) značkoví automechanici, obkladači, zedníci, topenáři, vodaři, anténáři ... mě za poslední roky utvrdili v tom, že to na co člověk u nich běžně narazí je ostuda řemesla. Stejnou zkušenost mám i s hodináři. Jsou pánové hodináři a ti ostatní... takže v řadě věcí dávám přednost vlastní fušeřině před jejich profesionálním odfláknutím.

Odesláno

Já bych ho za to zas až tolik neodsuzoval. Zeptej se někdy hodináře, kolik oprav různých kutilů mu projde pod rukama. Nejslušnější výrok, který jsem slyšel byl "Které prase se v tom zase hrabalo?" :D Netvrdím, že se to sám člověk nemůže naučit, ale víc je těch, co mají jen silné sebevědomí a myslí si, že dokážou všechno. A když to zmrví, pak teprve jdou zkroušeně za odborníkem. Mám taky bohaté zkušenosti s výsledky práce domácích IT odborníků. :D Ale bazarové primky jsou ideální materiál na zkoumání, tak hodně štěstí. :)

Odesláno

Takze jestli to chapu spravne, az se v necem povrtam a zjistim ze je to horsi nez lepsi, dam je hodinari. Ale budu tvrdit ze se v nich hrabal nekdo jinej a dam pruchod rozhorceni nad jeho hlouposti a opovazlivosti... Tim bych si pana hodinare mohl naklonit a odvratit jeho opravneny vztek od me osoby. Jinak ja se vzdy smeju, kdyz vidim jak nekdo chce usetrit za pomoc odbornika a zpusobi si svoji "sikovnosti" jeste vetsi skodu:-) To je myslim pro nas Cechy typicke. Ale je fakt ze par vseumelu kteri si poradi snad ze vsim na co si vzpomenes znam. No par - to jsem prehnal, ale je jich vic nez jeden.

Odesláno

Nevěřím tomu, že by tu někdo rozebíral a skládal strojky, aby ušetřil. Podle mě ten hodinář asi nemá tolik práce, co by si představal, proto ta lehká hysterie. Ale nepochopí že to není proto, že by mu pár šílenců za zády "dělalo" strojky. Jeho problém, s tím ciferníkem mě to mrzi, máte někdo kontakt na renovaci ciferníků?

Odesláno

Mám čerstvou zkušenost s profesionálními hodináři, a bohužel, špatnou. Chtěj jsem si nechat seřídit kalibr Unitas, protože se opožďoval o víc než o minutu za den. Postupně jsem ho zanesl dvěma pražským hodinářům a výsledek byl ten, že jsem poprvé čekal dva měsíce, podruhé dva týdny a když jsem dostal hodinky zpátky, tak šly beze změny, tedy stále pozdě. Mám za to, že hodinky ani neotevřeli, protože ručička pro regulaci byla v naprosto nezměněné poloze. Tak jsem se naštval, hodinky si otevřel sám, trochu si s tou regulací pohrál a po dvou dnech se dostal na téměř nulovou odchylku. Ale to jsem si mohl dovolit u Unitasu za pár tisíc. Kdybych se měl sám hrabat v opravdu drahých hodinkách, tak by se mi do toho asi moc nechtělo. Ale jak je vidět, tak ani profesionál nemusí být zárukou dobré práce.

Odesláno (upraveno)

Samohodinařina je to co mne laka a chci to take zkusit jen nevim jak do toho potreboval by jsem nejake info, navody na udelatka treba jak chytit hodinovy strojek, a vubec neni nekde na netu navod, popis opravy nejakych zakladnich (tipickych) zavad. Treba mam ted doma hodiny nastene asi 100 kc staly nove a ted delaji to ze obcas jdou nazpet. Nevim proc to je ale myslim si to neni problem je vyhodit a koupit nove (treba jen pinzeta je drazsi). Nemate nejaky odkaz na web pro samouky cesky nebo anglicky pripadne jeste rusky ale tu uz umim hur nez anglicky.

Aby to nebylo uplne off tak za mne samohodinarina ANO protoze si myslim ze pokud se to clovek nauci tak si muze dovolit pustit i na neco slozitejsiho a pokud je to srdecni zalezitost tak si da kazdej moc pozor aby se nepustil do neceho co jeste neumi a nedejboze si poskodil 'miláška'

Upraveno uživatelem tyfo
Odesláno

Hlasim, ze jsem si dnes na Severni Morave pokecal asi 45 minut s hodinarem. Kecal bych dele, ale musel jsem do prace.

Krome jineho si postezoval, ze lidi, kteri dokazi opravit hodinky (nejenom vymenit jeden kalibr za druhy) je uz v okoli jenom par. Z jeho rocniku 18 lidi uz zustali u hodinariny jen dva. Na nedostatek prace si opravdu postezovat nemuze.

Navic. Ma taky rad hodinky ;)

Odesláno

Když prohledáš fórum, dají se tu koupit na CD učebnice hodinařiny, nářadí tu prodává tuším Qvido, něco jsem dokoupil v Parexu něco mi poradil Mikina a pak jsem šel do toho. Koupil starý PRIM, a rozebíral a přitom koukal do knížek. Stejně jsem tu 96 udělal špatně, musím znova:) hodinář měl pravdu, jsem levej. Ale co si mám myslet o výrobcích a hodinářích, co maj certifikáty, když moje B jsou během 8 měsíců už třikrát v servisu, protože buď jdou rychle, nebo pomalu nebo nepracují, jak by měly???

Odesláno
  tyfo napsal:
Samohodinařina je to co mne laka a chci to take zkusit jen nevim jak do toho potreboval by jsem nejake info, navody na udelatka treba jak chytit hodinovy strojek, a vubec neni nekde na netu navod, popis opravy nejakych zakladnich (tipickych) zavad. Treba mam ted doma hodiny nastene asi 100 kc staly nove a ted delaji to ze obcas jdou nazpet. Nevim proc to je ale myslim si to neni problem je vyhodit a koupit nove (treba jen pinzeta je drazsi). Nemate nejaky odkaz na web pro samouky cesky nebo anglicky pripadne jeste rusky ale tu uz umim hur nez anglicky.

Aby to nebylo uplne off tak za mne samohodinarina ANO protoze si myslim ze pokud se to clovek nauci tak si muze dovolit pustit i na neco slozitejsiho a pokud je to srdecni zalezitost tak si da kazdej moc pozor aby se nepustil do neceho co jeste neumi a nedejboze si poskodil 'miláška'

No tak já se přidám, jen bych to potřeboval česky, nebo existuje nějaká kniha ? Tu bych měl ještě radši, miluju knihy... pustil jsem se do otevření dýnka, vezmu do ruky šroubováček, povolím jeden ze šroubečků (aniž bych věděl co všechno drží) a v poho, tak povolím druhý a najednou něco povolilo a bylo po zkušenostech vylomily se čepy a hodinky jsou nemocný a se slovy že jsem vůl jsem došel k hodinářovi a úžasně si pokecal a on že je nás hodně a svým způsobem že nás má rád... toť opačný přístup a hodinář je černého mostu... :thumbsup_anim:

Odesláno
  Me2d napsal:
No tak já se přidám, jen bych to potřeboval česky, nebo existuje nějaká kniha ? Tu bych měl ještě radši, miluju knihy... pustil jsem se do otevření dýnka, vezmu do ruky šroubováček, povolím jeden ze šroubečků (aniž bych věděl co všechno drží) a v poho, tak povolím druhý a najednou něco povolilo a bylo po zkušenostech vylomily se čepy a hodinky jsou nemocný a se slovy že jsem vůl jsem došel k hodinářovi a úžasně si pokecal a on že je nás hodně a svým způsobem že nás má rád... toť opačný přístup a hodinář je černého mostu... :thumbsup_anim:

Knihy prodával Vana na CD - tedy prodával, distribuoval sotva na náklady :)

Návštěvník tolja
Odesláno
  mareks napsal:
..... máte někdo kontakt na renovaci ciferníků?

Před delším časem zde nabízel přemalování číselníků nick ticktacktate. Cena začínala na cca 70 ojro. Problém s touto "renovací" je v tom, že po ní je číselník defacto zničený=bezcenný. Pokud se jedná o Primky, tak se mi jako lepší cesta jeví sehnat za ty 2000 ty samé hodinky ve 100% stavu

Odesláno

jinak nechce se mi zakladat nove vlakno, ale kolik si tak vydela hodinar? ted nemyslim ten, co je na malem meste a je mu 50. vzdyt kazdy luxusni prodejce u nas porad hleda hodinare. poptavka je velika a co teprve v zahranici.

Odesláno
  Me2d napsal:

Ať to nemusejí nováčci hledat:

http://forum.chronomag.cz/index.php?showtopic=4497&hl=

Odesláno

Dekuji moc, vubec mne nenapadlo co mam hledat tak jsem uz neco stahl a pripadne obednam i to CD ono je to forum tady celkem rosahle a opravdu novacek potrebuje obcas nakopnout aby vedel co presne hledat jeste jednou DIK a jdu studovat.

Odesláno
  911 napsal:
jinak nechce se mi zakladat nove vlakno, ale kolik si tak vydela hodinar? ted nemyslim ten, co je na malem meste a je mu 50. vzdyt kazdy luxusni prodejce u nas porad hleda hodinare. poptavka je velika a co teprve v zahranici.

Moc ne, Mechano ma Bentleye a vilu v Tróji. :D

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...