Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
nevite pri jake teplote prestanou quartzovy hodinky chodit

Zaujímavá otázka,

myslím si, že skôr by v quartzových hodinkách pri veľmi nízkej teplote zmrzla batéria a nemalo by ich čo poháňať. Bolo by zaujímavé to vyskúsať aspoň pri nejakých -25°C.

Odesláno
Zaujímavá otázka,

myslím si, že skôr by v quartzových hodinkách pri veľmi nízkej teplote zmrzla batéria a nemalo by ich čo poháňať. Bolo by zaujímavé to vyskúsať aspoň pri nejakých -25°C.

Já si spíš myslím, že se sníží kapacita baterie, ale při teplotách, které tu panují bude zkrácení životnosti v řádu desetin procenta.

Odesláno

nizka teplota bude mat vplyv na dve veci... jednak na elektricke parametre pouzitych suciastok a teda oscilatora a teda na presnost a potom predovsetkym na kapacitu baterie... v neposlednom rade potom aj na displej pokial tam nejaky je ten to prestane zvladat niekde pri -10C

ja odhadujem problemy quartzu bez displeja na teploty niekde okolo -15 a menej

obecne myslim ze nizke teploty su jedina vec kde by mohla mat mechanika oproti elektrike v odolnosti mierne navrch ... mechanika pokial viem s nizkymi teplotami (rozumej teplotami kde sa pouzitie hodiniek na ruke cloveka predpoklada cize tak do -30) zasadnejsi problem nema, jedine co sa trochu riesi je tesnenie skla ktre sa vlyvom teploty roztahuje asi inak nez kov puzdra a suvisiaca vodotenost....no a potom mazanie ktore by samozrejme nemalo mrznut....

inak osobne som mechaniky s ETA2824 uz zamrazit skusal bol to obyc domaci mrazak okolo -15C a na presnosti sa to nijako neprejavilo.

Návštěvník YPO
Odesláno

...škoda,že sem nechodí Klára Poláčková ta by nám to řekla úplně přesně ... :)

Odesláno
nevite pri jake teplote prestanou quartzovy hodinky chodit

Určitě bude záviset i na materiálu strojku kov/plast. Plast má totiž výrazně vyšší tepelenou roztažnost než kov. Také se mi to zdálo divné, když mi to hodinář tvrtil a tak jsem si trochu zagooglil a zjistil jsem, že tomu tak opravdu je.

Kromě speciálních plastů (které se na výrobu strojků nepoužívají) má plast asi 2,5 x větší tepelnou roztažnost než hliník, 6 x větší než ocel a 7 x více než sklo. Záleží tak na konstrukci stroje a výrobních tolerancích, ale teoreticky se může stát, že se strojek při teplotě výrazně od "běžné pokojové" opravdu mechanicky "zadrhne", samozřejmě neplatí pro hodinky bez pohyblivých součástí (digitálky). Navíc většinou se nosí hodinky "pod bundou", takže ten výkyv teploty bude minimální.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...