skalis Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2008 Ze ja jsem do toho starozitnictvi lezl... Shanel jsem nejakou dalsi kozenou brasnu ma svoje kozene hratky a nakonec jsem si koupil hodinky. Jde o velmi popularni model znacky Doxa z padesatych let. Konkretne tento model nazvany "grafic" byl uveden na trh v roce 1957, tedy pred jedenapadesati lety. Podle informaci na tomto blogu melo jit o cenove dostupnou variaci na podobny model od firmy Patek Phillipe (napr. zde). Kazdopadne byly tyto hodinky diky pravouhlemu tvaru pouzdra v druhe polovine padesatych let velmi avantgardni a brzy si ziskaly oblibu kupujicich. Grafika ciselniku je velmi jednoducha, decentni a jasne ukazuje vliv nemecke designerske skoly Bauhaus. Namisto cislic nebo indexu najdeme na ciselniku pouze dvanact tenkych linek, ktere vymezuji petiminutove useky. Na pozici 11:30 je datumove okenko kruhoveho tvaru vkusne doplnujici zakladni funkcionalitu hodinek, kterou obstaravaji jednoduche rovne rucky bez jakokoliv vyplne. Podle meho nazoru jsou hodinky nadherne vyvazene a ani dnes neztraceji nic ze sve nadcasove elegance. V pravem spodnim rohu ciselniku najdeme jeste nevtirave logo vyrobce "DOXA" a napisy "grafic Automatic". Na lince vyznacujici 6 hodin je velmi nenapadny napis "swiss", ktery vyuziva namisto pismene "i" prave tuto svislou linku. Ciselnik samotny ma stribrnou barvu s perletovym leskem. Pouzdro obdelnikoveho tvaru ma rozmery 31 x 35 mm, pricemz remen je upevnen primo ve "vyrezech" pouzdra (nema tedy klasicke nozicky). Sirka uchyceni je solidnich 20 mm, coz ve vysledku zpusobuje vyvazenost rozmeru pouzdra a reminku. Akrylatove sklo je mirne vypoukle, dynko naklapavaci a celkova vyska hodinek je 10 mm. Korunka signovana opet logem vyrobce je zapustena do pouzdra, takze nerusi celkovy kompaktni vzhled hodinek. Vsechny dily pouzdra jsou vyrobeny z oceli, coz je u vintage hodinek jednoznacna vyhoda, dynko je cislovane a zevnitr signovane. Moje hodinky nejsou bohuzel v uplne idealnim stavu. Konkretne jedinym ale vyraznym problemem je oxidace ciselniku, ktera pokryva uhrnem zhruba 20% jeho plochy. To byl take hlavni zdroj meho nelehkeho rozhodovani, zda koupit, ci ne. Rozmyslel jsem se zhruba tri dny, behem kterych jsem si vymenil nekolik emailu se zakaznickou podporou firmy Doxa. Byl jsem prekvapen, ze odpovidaji i behem vikendu. Prvni zpravu jsem odesilal v patek odpoledne a odpoved prisla jiz behem nekolika hodin. Bohuzel jsem se dozvedel, ze stare ciselniky se jim v zadnem supleti neschovavaji a s renovaci mi nemuzou pomoci. Pri dalsi komunikaci mi sdelili, ze v sedesatych letech prisli o firemni archiv a nejsou tedy ani schopni napsat mi zadne konkretni infomace o hodinkach podle cisla vyrazeneho na dynku. Mirnym zklamanim byla i skutecnost, ze po zakoupeni hodnek nebyli ani schopni napsat mi jakekoliv informace o kalibru, jehoz fotografie jsem jim zaslal. Vratme se ale do faze meho rozhodovani. Zamiril jsem na Ebay a pana Googla, abych zjistil, za jake ceny se tyto hodinky prodavaji. Zjistil jsem, ze jich po svete beha jen malo kousku (jedny jsem nasel na polske 'bay a dalsi, jiz prodane, na soukromem webu nejakeho starozitnika). Dale jsem objevil, ze existovalo jeste nekolik dalsich variant hodinek "grafic", nektere dokonce s plastickymi indexy. Ty moje se mi ale zdaly nejpovedenejsi. Po vikendu jsem se vydal podivat na hodinky podruhe a vybavil se vlastni lupou. Hodinky jsem v prodejne otevrel, abych se zbezne podival, v jakem stavu je stroj. A v tu chvili jsem byl ztracen. Automaticky strojek, o kterem bohuzel nevim vubec nic (uvitam jakekoliv informace!), byl pohledove ve velmi dobrem stavu a hodinky se ihned rozesly. Strojek je velmi pekny, zaujaly me zejmena kolecka na ustroji samonatahu (asi menic) s efektnimi kruhovymi prorezy a rucka regulace strojku, ktera "vykukuje" z plotny nad setrvackou (s narazuvzdornym ulozenim). Strojek me presvedcil a byl jsem temer rozhodnut. Dalsi podrobne zkoumani hodinek odhalilo dalsi "mouchy" jako prasklina skla (mala, zatim nevadi v uzivani) a mirne ohnuta minutova rucka. Ale tu chci nechat narovnat, az budu davat hodinky na vycisteni a nove namazani. Diky temto skutecnostem se mi podarilo stlacit cenu na necelych 60% puvodni a hodinky putovaly k novemu majiteli. Doma jsem vycistil pouzdro od necistot a poprve prelestil sklicko. Jeste mam v planu opakovat lesteni skla (to prvni bylo spise testovani, jeste by to trochu chtelo), prelesteni pouzdra (mam v planu koupit od Kubsona ty nove obrousky Cape Cod) a po vanocich necham udelat servis strojku. Nicmene strojek v soucasnem stavu velmi dobre drzi cas, predchazi se o nekolik malo (cca 5) sekund za 24 hodin. Oxidace ciselniku mi nevadi, pripomina mi, ze hodinky nosil nekdo prede mnou a to dava prostor pro fantazii. I kdyz jsem i premyslel o jeho pretisk (Elton, polaci -- maji pekne vysledky), i kdyz spis nechci ztratit historickou autenticitu ciselniku. Jaky na to mate nazor? Na zaver pridavam fotografii na ruce. Hodinky jsou sice na dnesni pomery male, ale podle meho nazoru je to jen psychologicka bariera. Hodinky jsou velmi elegantni a vyborne se hodi pod dlouhy rukav kosile. Zejmena pak pri pouziti kosile s manzetovymi knoflicky vubec neprekazeji pod manzetou. Diky sirce remenu (20 mm) nepusobi nijak titernym dojmem a jejich velikost mi vubec nevadi (a to jsem posledni dobou zvykly nosit i MM, ktere maji 47 mm, tedy o 12 mm vice). Uplne posledni poznamku bych venoval skutecnosti, ze v minulem roce (tedy po 50 letech) vypustila Doxa na trh remake tohoto designu. Pokud vim, tak nabizi ale pouze quartzovou verzi. Hodinky jsem mel moznost si dnes prohlednout (Brno, nove centrum Campus Square, prodejna Planeo Top Time) a musim rict, ze me zklamaly. Duvodu je vice, ale komentar k jejich designu by byl na delsi povidani. Krome toho prodavajici damy mely mizerny prehled o svem sortimentu, no asi jsem prilis narocny zakaznik. PS: hodinky jsou ve skutecnosti hezci nez na fotografiich
Radimk Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2008 Hele, tohle je jeden z mých " dream". Kdysi tu proběhla diskuze a dokonce i fotky remake, ale nějak to nemůžu najít. Pro mě asi definitivně jeediné hranaté hodinky, které bych chtěl mít.. Ty nové jsou ještě o chlup dokonalejší, než původní. Našel sem je v Polsku v ektrice, ale to je vše. Doxa už zřejmě není DOXA a taky původní dokumentace je v hodinkovém nebi. Nicméně, každá informace o tomto kousku potěší.
atim Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2008 Z hlediska designu myslím jedny z nejovedenějších hranatých hodinek co jsem viděl, pohled na strojek je opravdu úžasný. Ciferník bych nechal pokud možno v původním stavu, přetisk by tomu myslím jenom uškodil. Ještě jedna možnost by byla nechat udělat kopii, a ten původní zašít do matrace. Ale každá manipulace je s takovým kouskem trochu hajsavá. Jednou mi hodinář opravoval stopky heuer a popraskal porcelánový číselník. Vím že za to nemohl, ale dodnes mě to mrzí. Jdou ale pěkně, měly také ohnutou jednu ručku. Jinak gratuluji, moc hezký popis, zejména duševních bojů.
mengelis Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2008 geniální! a teď ty nepříjemné otázky - kdes je ulovil a kolik tě to vyšlo?
grga_pitic Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2008 (upraveno) skalisi, ty jsi KRAL. Nadherny ulovek - nejkrasnejsi hranate hodinky co znam - klanim se az k zemi - opravdu nadhera nejvetsi- ten remake co ted Doxa udelala je opravdu JEN quarz jinak by se uz skvely na me nemyte pazoure Upraveno 21. prosince 2008 uživatelem grga_pitic
skalis Odesláno 21. prosince 2008 Autor Nahlásit Odesláno 21. prosince 2008 geniální! a teď ty nepříjemné otázky - kdes je ulovil a kolik tě to vyšlo? Starozitnictvi na krizovatce Jugoslavske a Merhautovy, je to naproti zastavce 11. Kupoval jsem tam i svoje prvni Chronomag hodinky -- Sporty II, ktere mam v podpisu. Co se tyce ceny, tak byly puvodne naceneny na 7k, usmlouvany a koupeny za 4k po telefonatu s majitelem.
NIGHTinGALE Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2008 Na Aukro proběhly nedávno jedny za 2.700Kč. Číselník měly perfektní, ale chyběla mu ta rajcovně umístěná datumovka a byly, bohužel, zlacené. http://www.aukro.cz/item488922557_doxa_gra...swiss_made.html
mengelis Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2008 Starozitnictvi na krizovatce Jugoslavske a Merhautovy, je to naproti zastavce 11. Kupoval jsem tam i svoje prvni Chronomag hodinky -- Sporty II, ktere mam v podpisu. Co se tyce ceny, tak byly puvodne naceneny na 7k, usmlouvany a koupeny za 4k po telefonatu s majitelem. no budu se opakovat, ale paráda a luxus! takové hodinky, to je sen. jinak za mně bych dal ten ciferník renovovat, protože tohle nejsou hodinky, u kterých je patina žádoucí
mengelis Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2008 Na Aukro proběhly nedávno jedny za 2.700Kč. Číselník měly perfektní, ale chyběla mu ta rajcovně umístěná datumovka a byly, bohužel, zlacené. http://www.aukro.cz/item488922557_doxa_gra...swiss_made.html http://www.aukro.cz/item512822376_doxa_gra..._pozlatene.html fresh jako jahoda
skalis Odesláno 21. prosince 2008 Autor Nahlásit Odesláno 21. prosince 2008 skalisi, ty jsi KRAL. Nadherny ulovek - nejkrasnejsi hranate hodinky co znam - klanim se az k zemi - opravdu nadhera nejvetsi- ten remake co ted Doxa udelala je opravdu JEN quarz jinak by se uz skvely na me nemyte pazoure No me se jeste nelibi ty spicate rucky. Obecne spicate rucky zboznuju, ale k tomuhle jednoduchymu designu notabene s tenkymi linkami (jako leitmotivem) mi sednou vic ty originalni tenky rucky. A pak se mi nelibi potisk datoveho vence -- datum je svisle, takove nanicovate. U tech puvodnich je datum pekne sklopene ve smeru pomyslne linky, ktera by vedla na pozici 10:30 a ma mnohem hezci font. Treba "6" a "9" jsou tak pekne zakroucene (ale mozna je to jen dojem diky tomu sklopeni). A skoda toho kvarcu... Ale nejsou vyslovene spatne, to urcite ne.
HB63 Odesláno 21. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2008 skalisi, ty jsi KRAL. Nadherny ulovek - nejkrasnejsi hranate hodinky co znam - klanim se az k zemi - opravdu nadhera nejvetsi- ten remake co ted Doxa udelala je opravdu JEN quarz jinak by se uz skvely na me nemyte pazoure Remake je i v automatu a jako chronograf.Velmi vážně jsem o nich uvažoval,ale díky souhře okolností dostalo přednost něco jiného.
ladmat Odesláno 22. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 22. prosince 2008 Tyto DOXY se mě také líbí.Mají duši.Gratuluji.
Foundryman Odesláno 22. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 22. prosince 2008 (upraveno) Mám něco podobného, dnes už zaniklá značka Koha, kalibr Peseux 7040, ruční nátah, pouzdro nerez 35x35 mm. Upraveno 22. prosince 2008 uživatelem Foundryman
skalis Odesláno 22. prosince 2008 Autor Nahlásit Odesláno 22. prosince 2008 Mám něco podobného, dnes už zaniklá značka Koha, kalibr Peseux 7040, ruční nátah, pouzdro nerez 35x35 mm. Ty moje jsou hezci . No, vsak je odhadem za hodinku uvidis
CzechJoker Odesláno 22. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 22. prosince 2008 Só betálný. Akorát pokud by měly sloužit jako oblekovky, ten ciferník....
grga_pitic Odesláno 22. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 22. prosince 2008 Remake je i v automatu a jako chronograf.Velmi vážně jsem o nich uvažoval,ale díky souhře okolností dostalo přednost něco jiného. mas recht - o chronografech jsem vedel ale u klasik jsem byl na 100% presvedceny ze existuji jen v quarz verzi (myslim ze na zaklade nejakeho clanku co jsem kdesi cetl). Jdu se kouknout kolik by staly v automatu a zvazim zda si po novem roce neudelam radost kazdopadne diky za upresneni (i kdyz moje pritelkyne by tvou radu asi videla jinak
HB63 Odesláno 22. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 22. prosince 2008 mas recht - o chronografech jsem vedel ale u klasik jsem byl na 100% presvedceny ze existuji jen v quarz verzi (myslim ze na zaklade nejakeho clanku co jsem kdesi cetl). Jdu se kouknout kolik by staly v automatu a zvazim zda si po novem roce neudelam radost kazdopadne diky za upresneni (i kdyz moje pritelkyne by tvou radu asi videla jinak Úplně jistý si nejsem,ale myslím,že přijdou na 16 kapříků.
mengelis Odesláno 22. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 22. prosince 2008 Úplně jistý si nejsem,ale myslím,že přijdou na 16 kapříků. de je soldují online? je o těch rimejcích někde nějaké betelné info?
spiderer Odesláno 22. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 22. prosince 2008 skalisi pekne napsano, mas pravdu ze to datum vypada na puvodnich mnohem lepe, viz napriklad: kazdopadne pokud je budes nosit asi bych uvazoval o renovaci/nakupu noveho ciferniku, takhle by pro me byly bohuzel nenositelne (krome jeste jinych okolnosti) Celkem se mi libi i tato verze:
NIGHTinGALE Odesláno 23. prosince 2008 Nahlásit Odesláno 23. prosince 2008 Mám něco podobného, dnes už zaniklá značka Koha, kalibr Peseux 7040, ruční nátah, pouzdro nerez 35x35 mm. Ty tvé Koha jsou perfektní. Dokonce se mi líbí ještě více, než ty Doxa. Fakt krása. Jo, na Joseph Watch jsou dvoje Doxa Grafic v NOS stavu. Nejsou sice tak elegantní, jako ty Skalisovy, ale také mají něco do sebe. www.joseph-watches.com
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se