Jump to content

DIGITÁLKY - komorní výstava v Technickém muzeu v Brně

accutron
 Share

Recommended Posts

Digitálky
7. 3. – 6. 6. 2023

Komorní výstava s názvem Digitálky představuje veřejnosti kolekci 264 kusů náramkových hodinek s elektrickým a elektronickým pohonem, quartzovým (křemíkovým) oscilátorem či řízených dálkovým signálem a zčásti také s využíváním digitálního ukazatele času, vyrobených v 50. až 90. letech 20. století. Tato kolekce, která je od roku 2020 součástí muzejní oborové sbírky Hodiny, je bezesporu minimálně v České republice nejucelenější a nejreprezentativnější hmotnou dokumentací moderní éry vývoje hodinek jako každodenního předmětu, který v nebývale hojném počtu doprovází lidstvo od sedmdesátých let 20. století.

Do kmenového fondu Technického muzea v Brně se kolekce dostala díky dlouhodobé spolupráci s inženýrem Liborem Hovorkou. Ve sbírce se podařilo soustředit hodinky z těchto zemí: USA, Německo (NDR i SRN), ČSSR, SSSR, Švýcarsko, Velká Británie, Polsko, Bulharsko, Japonsko, Taiwan, Čína, Hong Kong. Díky tomu mohou návštěvníci výstavy „Digitálky“ nejen obdivovat jednotlivé exponáty, ale získají i přehled o celosvětovém chronologickém vývoji tohoto segmentu náramkových hodinek.

Sbírka byla zpracována i do odborného katalogu, který je k dispozici v tištěné i elektronické podobě. Kromě vlastního zevrubného popisu jednotlivých muzejních sbírkových předmětů — katalogový položek — včetně vysvětlení principu, na kterém fungují, se zaměřuje i na patřičné názvosloví, metodiku popisu a stručné shrnutí zásad preventivní konzervace a vhodné péče o tyto předměty. Bude proto jistě důležitou pomůckou jak muzejním kurátorům a správcům sbírek, tak znalcům, sběratelům i obchodníkům se starožitnými hodinami. Cennou součástí publikace jsou i medailony a stručné vizitky nejdůležitějších světových i československých firem a výrobců. Tištěnou publikaci si můžete zakoupit na pokladně muzea, nebo si jej můžete objednat prostřednictvím eshopu: Digitálky, elektronickou verzi (pdf) si můžete stáhnout zde: Digitálky (e-book).

Fotky z vernisáže výstavy jsou od Evy Řezáčové.

digitalky_uvodni_03-scaled-e1675066432975.jpg

Digitálky 05, TMBa.jpg

08a.jpg

09a.jpg

07a.jpg

Já jsem také úplně blbej.

Zapomněl jsem pozvat na komentované prohlídky. Budou dvě.

První v pátek 28. dubna od 15:00 hodin a druhá v sobotu 29. 4. 2023 od 11:00 hodin.

Všichni zájemci jsou srdečně zváni.

Paráda ! Nevím jestli zvládnu termíny komentovaných prohlídek, ale určitě vyrazím sólo už v předstihu. Těším se a bojím, že mě to zase kopne do digitální vlny. 

EDIT: a díky za ten parádní e-katalog - pojedu tam už pořádně nachytřený z domu, když vím na co se budu moci těšit :D 

Edited by Snekofon

Dik za upozornenie. Urcite sa pridem pozriet a aj zakupit katalog. No a mohli ma oslovit a bola by o par sto kusov vacsia. 🙂

Edited by Gombo

Konečně jsem se rozhoupal a pořídil tritiovky, s těma nemám problém, ale ten náramek teda je hrůza, takovej jsem teda nečekal ani ve snu🤔

Tak zatim na hadrech který sice uplně nelaději ale 100x lepší než ten plechovej děs.

P.S. špatné vlákno, šoup jsem to do posledního přízpěvku a nekoukal už na název vlákna. Pardon🙏

IMG_20230319_110332_842.jpg

IMG_20230319_104801_570.jpg

Edited by Panchart
špatné vlákno