Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tak jsem zase koukal na fotky těch tvých krásných hodinek a pořád nechápu tu lunetu. Proč jde číselná řada obráceně, než je obvyklé?

Prim Sport I to měly jinak, takže pocta originálu to není.

Jedná se o hloupou chybu při výrobě, nebo záměr? Pokud záměr, jaký měl smysl? Přijde mi to nepraktické.

(Pokud jsi to tu už vysvětlovat, tak sorry, ale nenašel jsem to.)

• Odpovědi 72
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
  NIGHTinGALE napsal:
Tak jsem zase koukal na fotky těch tvých krásných hodinek a pořád nechápu tu lunetu. Proč jde číselná řada obráceně, než je obvyklé?

Jedná se o hloupou chybu při výrobě, nebo záměr? Pokud záměr, jaký měl smysl? Přijde mi to nepraktické.

Je to zamer. Luneta slouzi k odpoctu casu, tedy nikoliv jako stopky, ale jako minutka. Nastavis cas, ktery chces odpocitavat a minutova rucka skonci odpocet ve chvili, kdy mine pomyslnou nulu.

Odesláno
  NIGHTinGALE napsal:

Je to jak píše Skalis, byl to úmysl; dodám jen to, že jsem to chtěl tak, jak to bylo původně, ale nešlo to. Řekl bych, že lunety nedělá Elton, ale mají je již vyrobené. V praxi je to ale úplně jedno, protože stejně člověk používá většinou mozek a ten to dokáže zmáknout. Hlavní je, že můžeš nastavit něčím "nulu".

Odesláno
  M916 napsal:
Je to jak píše Skalis, byl to úmysl; dodám jen to, že jsem to chtěl tak, jak to bylo původně, ale nešlo to. Řekl bych, že lunety nedělá Elton, ale mají je již vyrobené. V praxi je to ale úplně jedno, protože stejně člověk používá většinou mozek a ten to dokáže zmáknout. Hlavní je, že můžeš nastavit něčím "nulu".

Nešlo to? Tzn. objednal sis solitér za nemálo desítek tisíc a nešla udělat luneta s logickým číslováním? Hmmm...

Ale asi máš pravdu, člověk si zvykne a nakonec to třeba začne brát jako zajímavost a výhodu. Navíc, když je luneta otočná obousměrně, tak to zas tak nevadí. Ale opticky mě to irituje :D

P.S.: By mě zajímalo, zda tak Elton ty lunety vážně plánoval a nebo zda šlo o omyl při výrobě :)

Odesláno
  skalis napsal:
Je to zamer. Luneta slouzi k odpoctu casu, tedy nikoliv jako stopky, ale jako minutka. Nastavis cas, ktery chces odpocitavat a minutova rucka skonci odpocet ve chvili, kdy mine pomyslnou nulu.

To je ale dost hloupý záměr, ne?

Pokud bych měl lunetu klasickou, mohu čas stopovat a zároveň si i odměřit určitý úsek (= tebou zmíněná minutka).

S touhle lunetou ale stopky nefungují a zbyla mi jen ta minutka.

Nebo to chápu špatně?

Odesláno
  NIGHTinGALE napsal:
To je ale dost hloupý záměr, ne?

Pokud bych měl lunetu klasickou, mohu čas stopovat a zároveň si i odměřit určitý úsek (= tebou zmíněná minutka).

S touhle lunetou ale stopky nefungují a zbyla mi jen ta minutka.

Nebo to chápu špatně?

Je to, jak pises. Kvuli o trochu vetsim komfortu pri odecitani jedne funkce (odpocet) se podle me dost zhorsi komfort odecitani stopek... Ale nekde jsem cetl, ze takhle je to cejchovani sppravne. Bohuzel uz si nepamatuju, kde to bylo, a zbezna prohlidka potapek ruznych firem odhalila, ze vetsinou je luneta cejchovana 0->45 a ne takto proismerne. Tak jsem trochu zmatenej.

Odesláno
  NIGHTinGALE napsal:
Nešlo to? Tzn. objednal sis solitér za nemálo desítek tisíc a nešla udělat luneta s logickým číslováním? Hmmm...

Ale asi máš pravdu, člověk si zvykne a nakonec to třeba začne brát jako zajímavost a výhodu. Navíc, když je luneta otočná obousměrně, tak to zas tak nevadí. Ale opticky mě to irituje :D

P.S.: By mě zajímalo, zda tak Elton ty lunety vážně plánoval a nebo zda šlo o omyl při výrobě :)

Abych se přiznal, opravdu mi to nevadí a ani jsem o tom nepřemýšlel. Asi kdybych na tom trval, tak lunetu udělali tak, jak bych chtěl, ale já se jen zeptal. Jako majitel těchto hodinek ale musím říct, že v praxi to nepřekáží a dokonce jsem zjistil, že daleko častěji potřebuji funkci odpočítávání než stopování. Možná bys k tomu nakonec došel taky ;) . Ale vzhledem k tomu, že tě to irituje, tak si je asi nekoupíš a tím pádem to nevyzkoušíš :D

Odesláno
  kibi napsal:
me se tohle usporadani velmi libi a je mi lito, ze se to na hodinkach tak malo vidi... :)

Ale čas od času jo... Třeba zde poměrně populární Breitling B-1. Používala to i Certina u některých DS, Fortis u Cosmonauts, Blancpain u FF.

Když tak o tom ale přemýšlí, nejčastěji lunetu používám pro registraci množství vypitých piv či paňáků. :cheers:

To však neplatí na srazu Chronomagu, protože každej šťoura mi s lunetou kroutí sem-tam a já pak nevím, co mám platit :oneeyed02:

Odesláno
  M916 napsal:
Když tak o tom ale přemýšlí, nejčastěji lunetu používám pro registraci množství vypitých piv či paňáků. :cheers:

Zajimave vyuziti. Vsichni pisou vareni vajicek a podobne, ale tohle tu snad jeste nebylo. Mozna by stalo za to uvazovat o soliteru, ktery by mel lunetu zcela prizpusobenou tomuto ucelu -- "pivetu".

Odesláno
  M916 napsal:

To však neplatí na srazu Chronomagu, protože každej šťoura mi s lunetou kroutí sem-tam a já pak nevím, co mám platit :oneeyed02:

Psal jsi, že je otočná obousměrně. To je velká výhoda! Při posunu zpět si tedy ta piva odečítáš :)

Odesláno (upraveno)
  NIGHTinGALE napsal:
Psal jsi, že je otočná obousměrně. To je velká výhoda! Při posunu zpět si tedy ta piva odečítáš :)

No jo, vidíš, to mně nedošlo. To mám kliku, protože kdyby byla jen jednosměrná, tak to by mi "každej šťoura" vždycky pár piv přidal!

Upraveno uživatelem M916
  • Po roku...
Odesláno

Ahoj M916,

líbí se mi recenze Tvýcch úžasných Primek. Moc k nim gratuluji. Jsem hodinářský začátečník a potřeboval bych vysvětlit asi zásadní nevědomost: Proč je na lunetě levostranný popis 10-20-30-40-50? Viděl jsem to i u Orlíků. Jakou to má funkci? Díky Michal

Odesláno
  michal85 napsal:
Ahoj M916,

líbí se mi recenze Tvýcch úžasných Primek. Moc k nim gratuluji. Jsem hodinářský začátečník a potřeboval bych vysvětlit asi zásadní nevědomost: Proč je na lunetě levostranný popis 10-20-30-40-50? Viděl jsem to i u Orlíků. Jakou to má funkci? Díky Michal

Čau, Michale, to jako že je apríla? :thumbsup_anim:

Přečti si příspěvky #43 - #55 na téhkle straně, tam se o ničem jiném nemluví :bangin:

• po měsících...
  • po měsících...
Odesláno (upraveno)

Když už se tato recenze dostala po čase na první místo mezi příspěvky, dovoluji si přidat pár zkušeností "z provozu":

Jak jsem psal ma začátku recenze, PRIM IGEN 45 byly za ta léta první hodinky (a dost možná i jediné), které mě oslovily, až když jsem si je dal na ruku. Dnes, když se na ně podívám, mám pořád ten pocit pohlazení, takové to nedefinovatelné teplo na duši, které neumím vysvětlit, protože zkrátka nevím proč to tak je. Dnes už je mám více jak dva roky, takže snad mohu říci, že jsem se tehdy nemýlil. Možná to nejsou hodinky na "celý život", kdo ví, ale každopádně je mám nejdéle za všech, které nosím.

Hodinky v podstatě nosím každý den, alespoň na chvilku, někdy na celý den, skoro vždycky na noc. Každopádně je denně natahuji a jejich strojek běží téměř nepřetržitě. Co mě však naprosto přestalo trápit, je jejich přesnost. Nevím, nesleduji to. Ale tipnul bych to tak na deset vteřin denně mínus. Nebo plus? No zkrátka cca jednou za týden je někam postrčím podle televize a seřídím. Strojek šlape bez problémů, bez výkyvů: jak jinak taky, vždyť je to stará dobrá léty prověřená šedesátosmička :-)

Jak jsem se již zmínil, téměř denně je nosím na noc. Jsou to zkrátka moje "noční hodinky". Proč? Jejich luminiscence je naprosto dokonalá. V recenzi jsem se o tom již zmiňoval a tehdy jsem se obával, jestli svítivost vydrží. Po dvou letech mohu potvrdit, že subjektivně je stále stejná a já stále nechápu, jak je to možné, když u renovací původních Igen tohle v Eltonu nedokáží. Nebo snad už jo?

Když jsem přemýšlel, co mě po čase přestalo na hodinkách ladit, zjistli jsem, že to je pásek. Hodinky SPORT a krokodýl? Vzpomněl jsem si, že v dobách, kdy jsem nosil také Breitling Chronomat Big Case, jsem si na ně objednal 22 mm tah od Watchadoo, jeden leštěný a jeden broušený. Vyštrachal jsem ten broušený, nasadil ho na IGEN 45 a hodinky dostaly pro mě nový rozměr.

Teď je mám vedle sebe na stole na stojánku, inspirativně na ně při psaní koukám a zase mám na srdci ten příjemný hřejivý pocit. Věřte mi (please - no flame!), že jsem na ně pyšný a jsem pyšný také na to, že byly vyrobeny v české fabrice.

(současné fotky jsou z výletu hodinek do Itálie, jiné momentálně nemám)

post-2687-048842500 1294073827.jpg

post-2687-090339900 1294073832.jpg

Upraveno uživatelem M916

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...