Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
před 25 minutami, junior300 napsal:

@Altrigo v prvom rade mi hadam majitel vlakna prepaci, ze mu ho "zasiram". V mojom pripade som nekomentoval, lebo som zatial o tomto vlakne nevedel. Som na fore uz nejaky ten rok, napriek tomu mam vyrazne medzery v prestudovani jeho obsahu. Dik za nasmerovanie.
Zatial som novy model v rukach nedrzal, takze moj pohlad moze a je menej fundovany ako martarov. Ale rovnako ako kolega by som nemenil. Konkretne k jednotlivym bodom.

Pouzdro se snížilo - Doteraz som nevnimal vysku starsieho modelu ako problemovu, ani z hladiska rozlozenia vahy ani opticky nevyvazenu. Ale verim, ze nizsie hodinky su vzdy menej na rane.

Ciferník a sklíčko se zvětšilo - Zvacsenie cifernika na ukor prave spominaneho kovoveho prstenca je pre mna jednoznacne minus a historicky to k tymto hodinkam patri. 

Sklíčko je nyní výrazně "double bubble domed" - Priklanam sa k plochejsiemu sklu povodneho modelu, ale ako som spominal nemam realnu skusenost s novou referenciou.

Ciferník nového modelu je řešen sendvičovou konstrukcí  - Sendvic hodnotim kladne. Co sa tyka popisov na cifri, tu zastavam opacny nazor. Novy mi pride prilis prazdny a posobi na mna trosku "lacno". Naopak povodny je idealne vyvazeny.

Luneta je nyní hliníková s anodizací - Tu nemam vyhrady ani k jednej verzii.

Korunka - Tvar novej korunky by mi vyslovene nevadil, napriek tomu preferujem povodny nerozsireny profil.

Vteřinová ručka - Mam vseobecne rad farebne odlisenu sekundovku, takze volba je jasna. Biela farba nazivo neposobi prilis kontrastne ani rusivo. Inak to asi vyznieva z fotiek, ktore su takmer v makro priblizeni. Co je vsak hlavna stopka, preco uprednostnujem starsi model a nie novy, je lollipop. Zatial sa s nim nekamaratim. Ale nikdy nehovor nikdy.

Změnil se i strojek - METAS by potesil.

NAIAD dýnko - Tuto vlastnost by som ako detailista urcite uvital. Teda dufam, ze som spravne pochopil NAIAD locking system.

Provedení tahu - Tah je pre mna najsilnejsi argument pre novy model. Vyraznejsie zuzenie a end-linky su jednoznacnym posunom k svetlejsim zajtrajskom. Co sa tyka reverznej konfiguracie lestenych a brusenych clankov tahu, tu sa vlastne neviem rozhodnut. Mam rad striedanie povrchovych uprav "lestene nozicky puzdra / brusene krajne clanky / lesteny stredny clanok" na starsej verzii a zaroven chapem navaznost vonkajsich lestenych clankov na puzdro po inovacii.

Aby som to zhrnul. Suhlasim s martarom, obe referencie su skvele a moje laicke pindanie na tom nic nezmeni. Inak povedane, ak by som mal novy model, bol by som rovnako spokojny parchant. Az na ten lollipop no. ;) 

Děkuji za rozbor rozdílů z Tvého pohledu. Je pro mne zajímavé a obohacující vědět, že třeba zúžení kovového prstence kolem sklíčka lze vnímat jako mínus s ohledem na úplně primární historický model 👍

IMG_8495.jpeg

Odesláno
před 3 hodinami, Tomak napsal:

Já bych na svých žádný prvek z původního modelu neměnil. Hlavně jsem rád za snížení celkové výšky, které je z mého pohledu ještě větší než na papíře, neboť já do ní pocitově nezahrnuji rozměry zvýšeného "double bubble domed" sklíčka, kdy jsem vždy chtěl hodinky s podobně klenutým sklem. I všechny další detaily pro mne znamenají plus - sandwich, lollipop, větší sklo, delší ručky, brus středních dílků tahu včetně jejich ergonomičtějšího napojení k pouzdru atd. Dokonce pro mne dává smysl i hliníková luneta, což bývá obvykle považováno za krok zpět. Samozřejmě se mi líbí i původní model, jen jsem opravdu nenašel nic, co bych z něj chtěl zaměnit do své verze.       

Chtěl jsem se proto zeptat, jaké konkrétní detaily Ti na původním modelu vyhovují víc? 

Junior 300 mě předběhnul a napsal to velmi pěkně, tak jen doplním pár detailů.

Subjektivní pocity:

- také nedávám lollipop vteřinovku, resp. skousnul bych ji na první Bond limitce, ale už ne na běžné produkci, pokud je k dispozici i ta původní. 

- nevyhovuje mi double domed safír. Jasně, vintage feeling, pocitově další snížení hodinek, to je fajn. Jenže pro mne je to minus - mám třistovky jako každodenní hodinky a vypouklý safír je z praktického hlediska cosi, co je křehké a mnohem víc na ráně. Na rozdíl od plastiku u historických hodinek není pružný a nezahojí se. Vadí mi ale hlavně esteticky ze stejného důvodu, pro který se tobě líbí - kvůli těm hrám světla na sluníčku. Za mne ten okraj safíru snižuje čitelnost, opticky příliš lomí a hází kružnicové prasátka na cifr. Proto jsem si nikdy nekoupil safírové speedmastery, zatímco hesalitové jsem měl jednu dobu dokonce dvoje najednou.

- hliníkovou lunetu osobně vnímám jako drobný krok zpět, matného dojmu mohla Omega dosáhnout s použitím trochu sofistikovanější technologie. Tvůj model je ve většině ohledů evolucí toho mého, to nepopírám, o to víc je toho hliníku škoda.

- sandwich čísla na cifru: v noci krása, ve dne hodně nečitelné, pokud se člověk na ciferník nedívá kolmo en face. Ta čisla jsou i přes použití otevřenějšího fontu příliš drobná pro sendvičovou technologii.

Teď ty objektivní poznámky: v úvodní recenzi ses podivoval nad podivně se odlišující bílou vteřinovkou. Ta ale spolu se silnějším prstencem kolem sklíčka odkazuje na původní Seamastery 300 z r. 1957. Bílá barva vteřinovky měla zřejmě usnadnit kontrolu, že potápky jsou v chodu (funkční). Vteřinovka je hned po minutovce nejdůležitější ručkou na diverech.

První model z r. 1957: - všimni si tvaru a barvy vteřinovky.

20240516_134750.thumb.jpg.025c5023873ac985ab06179a2a2ac7db.jpg

20240516_134559.thumb.jpg.f2a034e51e79a0df004ea4f02897b3a2.jpg

Model z r. 1959: Lollipop vteřinovka, ovšem šipka na ručkách je obráceně - na minutovce.

20240516_135212.thumb.jpg.c0d6dd6b1c41c42764938161292b3996.jpg

20240516_135334.thumb.jpg.8dbe896d192087392e94b11f04d75121.jpg

Já ty svoje vnimám přes všechny jejich nedostatky jako model, který šikovně mísí odkaz úplně původního designu (cifr s tištěnými čisílky a "radium" lumi, ručky, silný ráfek) s moderním provedením (silnější mírně vypouklý safír, liquidmetal luneta, dvoubarevná lumi, průhled, strojek).

Ty tvé jsou zas moc pěknou poctou modelu z r. 1959.

Btw k těm popiskům na cifru, oproti historickému modelu tam mam o jeden víc a ty zas o jeden míň :D ale ty tvé dva řádky se mi líbí víc :cheers:

Odesláno

Jinak ale jsou ty mé objektivní poznámky k historickemu modelu vlastně taky subjektivní - kdybych totiž tak lpěl na historické předloze, udělal bych asi totéž co @Seamaster a pořídil Seamastery 300 39mm anebo rovnou Trilogy :)

Odesláno
před 11 minutami, martar napsal:

Junior 300 mě předběhnul a napsal to velmi pěkně, tak jen doplním pár detailů.

Subjektivní pocity:

- také nedávám lollipop vteřinovku, resp. skousnul bych ji na první Bond limitce, ale už ne na běžné produkci, pokud je k dispozici i ta původní. 

- nevyhovuje mi double domed safír. Jasně, vintage feeling, pocitově další snížení hodinek, to je fajn. Jenže pro mne je to minus - mám třistovky jako každodenní hodinky a vypouklý safír je z praktického hlediska cosi, co je křehké a mnohem víc na ráně. Na rozdíl od plastiku u historických hodinek není pružný a nezahojí se. Vadí mi ale hlavně esteticky ze stejného důvodu, pro který se tobě líbí - kvůli těm hrám světla na sluníčku. Za mne ten okraj safíru snižuje čitelnost, opticky příliš lomí a hází kružnicové prasátka na cifr. Proto jsem si nikdy nekoupil safírové speedmastery, zatímco hesalitové jsem měl jednu dobu dokonce dvoje najednou.

- hliníkovou lunetu osobně vnímám jako drobný krok zpět, matného dojmu mohla Omega dosáhnout s použitím trochu sofistikovanější technologie. Tvůj model je ve většině ohledů evolucí toho mého, to nepopírám, o to víc je toho hliníku škoda.

- sandwich čísla na cifru: v noci krása, ve dne hodně nečitelné, pokud se člověk na ciferník nedívá kolmo en face. Ta čisla jsou i přes použití otevřenějšího fontu příliš drobná pro sendvičovou technologii.

Teď ty objektivní poznámky: v úvodní recenzi ses podivoval nad podivně se odlišující bílou vteřinovkou. Ta ale spolu se silnějším prstencem kolem sklíčka odkazuje na původní Seamastery 300 z r. 1957. Bílá barva vteřinovky měla zřejmě usnadnit kontrolu, že potápky jsou v chodu (funkční). Vteřinovka je hned po minutovce nejdůležitější ručkou na diverech.

První model z r. 1957: - všimni si tvaru a barvy vteřinovky.

20240516_134750.thumb.jpg.025c5023873ac985ab06179a2a2ac7db.jpg

20240516_134559.thumb.jpg.f2a034e51e79a0df004ea4f02897b3a2.jpg

Model z r. 1959: Lollipop vteřinovka, ovšem šipka na ručkách je obráceně - na minutovce.

20240516_135212.thumb.jpg.c0d6dd6b1c41c42764938161292b3996.jpg

20240516_135334.thumb.jpg.8dbe896d192087392e94b11f04d75121.jpg

Já ty svoje vnimám přes všechny jejich nedostatky jako model, který šikovně mísí odkaz úplně původního designu (cifr s tištěnými čisílky a "radium" lumi, ručky, silný ráfek) s moderním provedením (silnější mírně vypouklý safír, liquidmetal luneta, dvoubarevná lumi, průhled, strojek).

Ty tvé jsou zas moc pěknou poctou modelu z r. 1959.

Btw k těm popiskům na cifru, oproti historickému modelu tam mam o jeden víc a ty zas o jeden míň :D ale ty tvé dva řádky se mi líbí víc :cheers:

Díky moc za skvělé zhodnocení :notworthy: zrovna jsem si chtěl na podkladě argumentů Juniora 300 vyhledat více o historii modelu včetně fotek a zde mám vše hlavní shrnuto i s mně dosud neznámou variantou z roku 1959. Jsem rád, že mám tyto informace v tomto vlákně, určitě se k nim ještě v budoucnu vícekrát vrátím.  

Odesláno

Dakujem za tuto debatu, ktora ma prinutila (ako potencialnu cielovku) pozriet si dostupne info. A mozem kostatovat, ze ste mi do toho akurat tak hodili vidly... Tie Trilogy, ma ich niekto na fore? Pred casom tu mal kolega z Polska inzerat, ktory som si sice pozrel, ale viac-menej hlbsieho zaujmu. Teraz by som ho postudoval asi podrobnejsie.

Odesláno (upraveno)

No ja jsem poridil rovnou limitku Trilogy :)
Duvod proc prave tento model je, ze je to opicky temer 1:1 kopie prvnich Seamaster 300 z 1957. Zaroven pouzity moderni technologie a materialy, da se to nosit denne, presnost, wr....
Me na tech vsech ostatnich remake vlastne vzdycky neco chybi, nebo prebyva.... ale ja jsem konzerva.
Edit: Trilogy jsou tu tak 3-5 ks tusim,
IMG_1867.thumb.jpeg.aa2ac522e25f820b1ab872807505792a.jpeg

Upraveno uživatelem Seamaster
  • po 4 týdnech...
Odesláno
V 16. 4. 2023 v 17:11, Tomak napsal:

... Změnil se i strojek, a to zejména METAS certifikací, kdy už i původní model měl dva barely pro delší rezervu nátahu, ale hlavně pro držení přesnosti po celou dobu nátahu od plně natažených až téměř po zastavení. ...

Ahoj, čtu si různě na netu o svých vysněných hodinkách a narazil jsem na diskuzi ohledně METAS certifikace nové a staré verze SM300 Co-ax MCh. Stará verze z r.2014 se strojkem 8400 certifikaci METAS nemá ne proto, ze by nesplňovala parametry, ale proto, že v té době METAS prostě ještě nebyla, Omega ji právě připravovala na základě přesnosti nových strojků... hodně chronometrů z té doby s certifikací COSC by pravděpodobně METAS hravě zvládlo taky. On je to ale od Omegy stejně tak trochu trucmarketing 😀

• po 2 týdnech...
Odesláno
před 4 hodinami, junior300 napsal:

Vymenil si vlozku lunety alebo len vyzera taka tmava?? 🤔

Jen hra barev v závislosti na změně světla, luneta je stejná. Třeba zrovna teď při psaní tohoto příspěvku na umělém osvětlení vypadají celé černé, takže jako bych měl několik hodinek - modré, černé a někdy napůl, jak na té fotce 😉  

Odesláno
před 16 hodinami, junior300 napsal:

Fajn mat 3v1 🙂 Na druhej strane cierna luneta k modremu cifru by vobec nemusela byt zla, ked na to tak pozeram.

Možná i lepší než reálný počin od Tudoru s modrou lunetou k černému cifru 

IMG_8900.jpeg

• po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...