Patrik Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 Patrik napsal: Praktický příklad, budu mít kartu Visa zúčtovanou v USD (většina Visa karet u nás) a zaplatím 100 EUR. Obchodník pošle požadavek na úhradu 100 EUR karetní společnosti. Ta tuto částku převede na USD (zúčtovací měna karty) svým kurzem (oněch 0,5 % nad střed) a požadavek na úhradu této částky pošle bance, která vydala kartu a ta částku uhradí, dle dohody s bankou může být částka ze zúčtovací měny převedena na měnu národní přímo karetní společností (opět s 0,5 % poplatkem). Banka ovšem klientovi zpravidla naúčtuje kurz (devizy-prodej) dle měny ve které byl uskutečněn obchod a to z toho důvodu, že rozdíl mezi (jejím) nákupním a prodejním kurzem (spread) je větší, než poplatek, který si účtuje karetní společnost a banka tak na tom taky něco trhne. Ještě doplnění. Pokud je banka obzvláště nenažraná, tak počítá kurz devizy-prodej až ze zúčtovací měny. Tedy zaplatíš v EUR, ty se převedou na zúčtovací měnu USD (přirážka 0,5 %) a teprve tato částka se převádí kurzem deviza-prodej Banky v tomto případě těží z velmi velké nevědomosti obecného obyvatelstva - viz silně zakořeněný názor, že platby kartou se převádějí středovým kurzem
Milil Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 Patrik napsal: No a kdybys platil přes devizovou společnost tak je to rozdíl nejmíň další stovka Jak vůbec funguje platba přes devizovou společnost?
Patrik Odesláno 7. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2009 Milil napsal: Jak vůbec funguje platba přes devizovou společnost? Uzavřeš smlouvu s devizovou společností (e-mailem, faxem, poštou). Pak už stačí jen vyplnit formulář , podepsat a poslat mailem nebo faxem. Lze nahradit telefonním hovorem. Oni pošlou zpět konfirmaci, opět vytisknout, podepsat, nafaxovat (namailovat) a klasickým vnitrostátním převodem poslat koruny na jejich účet. Od chvíle kdy pošlu formulář, do chvíle, kdy má zahraniční příjemce peníze na svém účtě se pohodlně vejdu do týdne. O devizových společnostech jsem psal něco zde.
Penca Odesláno 8. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 8. ledna 2009 Platil jsem na E-Bay částku 254AUD,bohužel jsem na PayPAL zvolil kurzem banky,v první chvíli zablokováno 3311,-(PayPal 3410,-)finální odečet ČS 3490,-,takže je asi lepší použít PayPal.Ale bohužel transakci prodejce zrušil a bude mi platbu refundovat.Nevíte jak tuto refundaci vrací PayPal na účet?Pokud mi vracel již dříve při reklamaci jiný prodejce platbu normálně placenou kurzem PayPalu,tak mi byla vrácena celá částka v Kč,kterou jsem zaplatil i když kurz libry byl 32Kč a při vracení 27,50Kč.Teď pokud mi PayPal odečetl rovnou cizí měnu z mého účtu a bude ji tam vracet taky v AUD a banka to přepočítá kurzem nákup,tak jsem nic nekoupil a prodělal asi 400Kč,nebo je to jinak?
kubson Odesláno 8. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 8. ledna 2009 Penca napsal: Platil jsem na E-Bay částku 254AUD,bohužel jsem na PayPAL zvolil kurzem banky,v první chvíli zablokováno 3311,-(PayPal 3410,-)finální odečet ČS 3490,-,takže je asi lepší použít PayPal.Ale bohužel transakci prodejce zrušil a bude mi platbu refundovat.Nevíte jak tuto refundaci vrací PayPal na účet?Pokud mi vracel již dříve při reklamaci jiný prodejce platbu normálně placenou kurzem PayPalu,tak mi byla vrácena celá částka v Kč,kterou jsem zaplatil i když kurz libry byl 32Kč a při vracení 27,50Kč.Teď pokud mi PayPal odečetl rovnou cizí měnu z mého účtu a bude ji tam vracet taky v AUD a banka to přepočítá kurzem nákup,tak jsem nic nekoupil a prodělal asi 400Kč,nebo je to jinak? ano budou ti na kartu připisovat kredit v měně transakce - na tom jde vydělat i prodělat
lospedros Odesláno 9. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 9. ledna 2009 abbot napsal: No tak počítej 3-4 dny než ti přijde ten kód ... a platba samotná je pak naprosto okamžitá. Tak zatim porad vypis na internetovem bankovnictvi neprisel. A to uz je paty den... V blokacich karet je uvedeno 19,39 CZK, coz by odpovidalo 1USD. Myslel jsem ze paypal stahne 50CZK.
rorda Odesláno 11. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 11. ledna 2009 Traveller napsal: Kubson: mohl bys tu informaci nějak rozepsat? Nevšiml jsem si, že bych měl něco takového v PP na výběr. Jinak PP je podle mě hlavně při aukcích na ebayi výhodnější z pohledu ochrany nakupujícího. V případě splnění určitých podmínek (více u každé aukce) ebay ručí za vrácení peněz (tedy alespoň taková je teorie).Už to tu taky bylo ... Traveller napsal: Díky. Takže jestli tomi rozumím, při platbě se mi přepočítá částka podle kurzu PP a já se můžu podívat na kurzy třeba VISY a pokud by byl pro mě výhodnější, tak použít jeho? To by pak při horším kurzu PP tento přišel o část kšeftu - neb nejen že PP rýžuje na poplatcích od příjemce peněz, ale i na poměrně nevýhodných kurzech...VISA/ECMC jsou kartový asociace, kurzy vydávaj banky ... Aha, nedočetl jsem to do konce, už ti na to odpověděli ... Každopádně je jasný, že by si člověk při volbě, jakou konverzi zvolí, musel hlídat situaci, kdy koruna oslabuje/posiluje a raději přepočítat ... Při posilování CZK, ke kterýmu docházelo po větší část roku, byl kurz banky rozhodně lepší, pokud jste zrovna nenarazili na pár dnů, kdy zrovna oslabovala, takže to pak mohlo bejt i obráceně, viz. diskuze jinde ... V době, kdy jsem použil několikrát PayPal, tak při přepočítání mi vždy vyšel horší kurz PayPalu než mojí banky ... Jo a platby kartou jsou opravdu kurzem DEVIZA PRODEJ ...
lospedros Odesláno 12. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 12. ledna 2009 Tak se mi podarilo kartu uspesne verifikovat. Prevod z USD na CZK jsem po precteni prispevku nechal na bance a ne na paypalu. Dobre jsem udelal. Rozdil byl cca 300CZK Diky za rady
Penca Odesláno 13. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2009 lospedros napsal: Tak se mi podarilo kartu uspesne verifikovat. Prevod z USD na CZK jsem po precteni prispevku nechal na bance a ne na paypalu. Dobre jsem udelal. Rozdil byl cca 300CZK Diky za rady Tu částku už máš potvrzenou k odečtu,nebo je to jen předběžná blokace?Mě takto vypekla ČS,po platbě rezervace 3311,- druhý den 3488,- Zde je vyjádření k přepočtu ČS: Tázal jste se na výši kurzu, použitého pro autorizaci platby a následné zaúčtování na Váš účet - zaúčtováno 2. 1. 2009 ve výši 3.484,84 Kč. Požádala jsem o vyjádření kolegy z Kartového centra České spořitelny, a.s., kde se zpracovávají veškeré transakce platebními kartami. Dne 31. 12. 2008 byl systémem České spořitelny, a.s. schválen autorizační požadavek ve výši 254,48AUD (3.311,57CZK) vztahující se k Vaší platební kartě Pro přepočet platby při autorizaci požadavku vyčíslí částku přímo kartová asociace (v tomto případě VISA International), autorizační požadavek byl zaslán ve výši 3. 311,57 Kč, požadavek byl Českou spořitelnou v této výši přijat a schválen. Vlastní transkace byla v systému České spořitelny zpracována dne 1. 1. 2009 ve výši 254,48AUD (3.484,85CZK), na Váš účet pak byla zaúčtována k 2. 1. 2009. Způsob přepočtu zúčtovaných transakcí je popsán v Obch. podmínkách: Veškeré uskutečněné Transakce jsou účtovány v českých korunách. Částka mezinárodní Transakce uskutečněná Kartou společnosti Visa v jiné zahraniční měně než v EUR bude přepočtena na EUR dle platného kurzu Visa, v případě karet společnosti MasterCard bude přepočtena přes USD na EUR dle platných kurzů MasterCard, v den zpracování těmito společnostmi. Na vrub Účtu se zúčtuje částka v Kč přepočtená z částky v EUR kurzem Banky deviza prodej v den zpracování Bankou. přepočet z AUD na EUR: 254,48AUD=128,83EUR 128,83 x 27,050 (EUR - deviza prodej 01/01/09) = 3.484,85Kč.
lospedros Odesláno 13. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 13. ledna 2009 No je to pouze blokace.. tak doufam ze nebudu mit podobne "prekvapeni"... jestli jo tak smula..
Penca Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 Penca napsal: Platil jsem na E-Bay částku 254AUD,bohužel jsem na PayPAL zvolil kurzem banky,v první chvíli zablokováno 3311,-(PayPal 3410,-)finální odečet ČS 3490,-,takže je asi lepší použít PayPal.Ale bohužel transakci prodejce zrušil a bude mi platbu refundovat.Nevíte jak tuto refundaci vrací PayPal na účet?Pokud mi vracel již dříve při reklamaci jiný prodejce platbu normálně placenou kurzem PayPalu,tak mi byla vrácena celá částka v Kč,kterou jsem zaplatil i když kurz libry byl 32Kč a při vracení 27,50Kč.Teď pokud mi PayPal odečetl rovnou cizí měnu z mého účtu a bude ji tam vracet taky v AUD a banka to přepočítá kurzem nákup,tak jsem nic nekoupil a prodělal asi 400Kč,nebo je to jinak? Tak se mi podařilo vytlouct z čínského prodejce refundaci(asi po 14 dnech)a jsem naštěstí kvůli kurzu jen -50Kč,takže příště nebudu stresovat a dám kurz PayPal a ne banky už jen kvůli vracení plateb,což se mi stalo poslední dobou už dvakrát.
bromep Odesláno 10. února 2009 Nahlásit Odesláno 10. února 2009 dknespl napsal: Tak tam normalne zavolej do te banky, to se bojite chlapi zvednout telefon a rici si o to te operatorce? Nemohu čekat na papírový výpis (kod pro verifikaci) , int. banking nemám, tak jsem volal na callcentrum karet KB a tam se mnou zametli, že takovéto informace neposkytují. Odkazoval jsem se na fórum, že to lze takhle řešit - dokonce jsem jim i oznámil kde to číslo najít - tak jak jste tu psali - a oni na to že "NA FÓRU NEMLUVÍ PRAVDU". Je tu někdo, kdo to z KB fakt vydoloval po telefonu? A jestli napíšete že jo, jdu si připravit něco, čím budu třískat o zem
dknespl Odesláno 10. února 2009 Nahlásit Odesláno 10. února 2009 (upraveno) bromep napsal: Nemohu čekat na papírový výpis (kod pro verifikaci) , int. banking nemám, tak jsem volal na callcentrum karet KB a tam se mnou zametli, že takovéto informace neposkytují. Odkazoval jsem se na fórum, že to lze takhle řešit - dokonce jsem jim i oznámil kde to číslo najít - tak jak jste tu psali - a oni na to že "NA FÓRU NEMLUVÍ PRAVDU". Je tu někdo, kdo to z KB fakt vydoloval po telefonu? A jestli napíšete že jo, jdu si připravit něco, čím budu třískat o zem Ja to takto dostal od CITY a CS a.s., o KB nevim EDIT: mozna dobry okamzik zmenit banku Upraveno 10. února 2009 uživatelem dknespl
Patrik Odesláno 10. února 2009 Nahlásit Odesláno 10. února 2009 dknespl napsal: Ja to takto dostal od CITY a CS a.s., o KB nevim EDIT: mozna dobry okamzik zmenit banku Jestli jde o větší částku (cca nad 100 EUR), tak to pošli přes devizovou společnost. Včera jsem dostal kurz 28,05 (částka 110 EUR), dneska by možná mohl být ještě o něco lepší.
dknespl Odesláno 10. února 2009 Nahlásit Odesláno 10. února 2009 bromep napsal: Nemohu čekat na papírový výpis (kod pro verifikaci) , int. banking nemám, tak jsem volal na callcentrum karet KB a tam se mnou zametli, že takovéto informace neposkytují. Odkazoval jsem se na fórum, že to lze takhle řešit - dokonce jsem jim i oznámil kde to číslo najít - tak jak jste tu psali - a oni na to že "NA FÓRU NEMLUVÍ PRAVDU". Je tu někdo, kdo to z KB fakt vydoloval po telefonu? A jestli napíšete že jo, jdu si připravit něco, čím budu třískat o zem Jeste je otazka na co ses psal, nemusis ji v podstate o PayPal nic rikat, staci at ti prectou posledni transakce na te karte, ten verifikacni kod je uveden v popisu te transakce. Spis bych hadal, ze operatorka nevedela na co se ji ptas tak presla do utoku ;-)
bromep Odesláno 10. února 2009 Nahlásit Odesláno 10. února 2009 dknespl napsal: Jeste je otazka na co ses psal, nemusis ji v podstate o PayPal nic rikat, staci at ti prectou posledni transakce na te karte, ten verifikacni kod je uveden v popisu te transakce. Spis bych hadal, ze operatorka nevedela na co se ji ptas tak presla do utoku ;-) No takhle je to nám laikům jasné. Jde o to, jestli to tak jde fakt ve skutečnosti a konkrétně v KB. Teď jsem se vrátil od přepážky, vše tam vylíčil a po 15 minutách jejího telefonování (tam kam jsem volal předtím já) žádný výsledek. Neví si rady a jakoby o tom slyšeli poprvé. Víte co mi řekla? Jestli někdo z fóra, na které jsem se odkazoval tuto informaci takhle získal ať to prý vytisknu a přinesu. Přitom vůbec nedošly na moje personalie a můj účet, vše probíhalo v teoretické rovině. Navrhla to řešit změnou frekvencí zasílání výpisů, abych ho dostal dřív Takže moje prosba: Ozvěte se, pokud NĚKDO ZÍSKAL VERIFIKAČNÍ KÓD Z KOMERČKY PO TELEFONU. Teď už mi nejde o to, jak transakci zaplatit, ale konrétně o ZÍSKÁNÍ KODU PO TELEFONU. Mají počítače, ze kterých to za pár dní vyjede na papíře, prachy odešly 19. 1. tak ať mi ku*a neříkaj že to nejde vytáhnout
Patrik Odesláno 10. února 2009 Nahlásit Odesláno 10. února 2009 Někdy funguje vzít to z opačného konce. Tedy než se dožadovat podání určité informace, podat stížnost, že ti určitá informace nebyla podána. Žádné zdlouhavé vysvětlování, proč, nač, atd. Prostě jen sdělit, že jsi požadoval verifikační kód k proběhlé platbě a že ani po telefonu ani na lince ho nebyli ochotni ho sdělit. Čím sebevědoměji bude dopis znít, tím větší je šance na úspěch. Tedy ne ve smyslu "nešlo-by", ale jak to, že pracovnice přepážky ani infolinky neumí toto zjistit a kam se máš obrátit v případě, že se bude situace opakovat. Vyzkoušel bych toto: Dotazy a připomínky nám můžete zaslat elektronicky na e-mailovou adresu: mojebanka@kb.cz. Stejně tak můžeš vyzkoušet znova zavolat na infolinku a když ti to neřeknou tak chtít nadřízeného, popř. informaci, kde si můžeš na tuto věc stěžovat a že požaduješ písemné vyjádření k této stížnosti (ideálně ať to s tebou okamžitě sepíše ta pracovnice). Dělal jsem na infolince (jiná společnost) a člověk by se divil, co všechno šlo "vystěžovat si".
bromep Odesláno 10. února 2009 Nahlásit Odesláno 10. února 2009 Patriku díky. zkusil jsem poslat dotaz, tak uvidíme. Doufám, že mi neporadí, abych zavolal na infolinku....
Patrik Odesláno 10. února 2009 Nahlásit Odesláno 10. února 2009 bromep napsal: Patriku díky. zkusil jsem poslat dotaz, tak uvidíme. Doufám, že mi neporadí, abych zavolal na infolinku.... Jestli dotaz, tak je to chybně. Měl jsi to formulovat jako stížnost. Prostě nepřipustit že by to nešlo. Mělo z toho vyplývat, že poskytnutí této služby je stejná samozřejmost jako to, že ti doma teče z kohoutku teplá voda a pouze ty ženské na přepážce / infolince to neumí a oni je to mají naučit No uvidíme, stejně ti přeju, aby to vyšlo
bromep Odesláno 10. února 2009 Nahlásit Odesláno 10. února 2009 MÁM HO!!!!!!!! Díky všem. Podle rady dknespl v SZ jsem zkusil ještě jednou zavolat na call linku KB a nezatěžovat mladíka žádným vysvětlováním a řekl jsem "chci přečíst výpis z transakce platební kartou z (datum) na 50 kč". Nejprve se zeptal jak tomum má rozumět, že to bude na výpise, který on nemá. Já na to, že má ale počítač, takže mu nadiktuji své personálie a on to tam laskavě najde. Transakci našel, ale zrovna ten kód že mi říct nemůže, že to je v podmínkách společnosti PayPal -(světe div se! to slovo už evidentně někdy slyšel). Já na to opáčil, že dle fóra to jiné banky poskytují. On prý- co psali na tom fóru. Já - ať změním banku. No prostě jsem mu nedal jinou možnost a on nakonec že mi to teda řekne. Uf. Člověk fakt musí být víc hustej. Ještě jednou dík
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se