Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Chlapi (případně dámy), na tu řepu bacha. Nikdo tu zatím neřekl, že i červená řepa obsahuje až 10% cukru ve formě sacharózy, takže 1/ není to úpa klasická kaloricky neškodná zelenina a 2/ ti co mají problémy s krevním cukrem, by to mohli pěkně odskákat. Těm ostatním nestřídmá konzumace ŘEPY rozhodně negativně ovlivňuje hospodaření organismu s inzulinem a zatěžuje s tím spojené orgány. V tom, jestli je horší alkohol, uzený vepřový, cigára nebo mlíko se neorientuju, momentálně hulím Puebla, piju Portugal a připravuju slíbený a ideologicky nezávadný příběh dalšího mrtvého ptáka :wine:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kamile, Libe, se Vás zastanu. Trochu. Ochucovadlo typu žlutidla obsahují jako nej chuťovou přísadu glutasol. Do nedávné doby bylo dáno, že jeden ze smyslů, CHUŤ, rozeznává 4 odstíny: slaný, sladký, hořký a kyselý. Asiati přišli s chutí pátou, "umami", glutamátovou (je to něco jako osmá barva duhy v Úžasné zeměploše :) S ohledem na současnou globalizaci je tato chuť víceméně uznávaná, otázkou pouze je, na kolik patří do neasijské kuchyně. "Trendy" kuchaři ji v tomto kontextu neuznávájí, na druhou stranu je to jejich klasický konzervativní přístup k něčemu relativně novému. V každém případě pro tyto experimenty doporučuju klasický čistý glutamát bez žlutidla a ten zbytek tam dát z těch surovin.

 

Používání glutamátu částečně potlačuje množství použité soli (NaCl) v potravinách, která má prokazaný vliv na zvyšování krevního tlaku a tím zvyšuje riziko infartku myokardu, asiati tím skoro netrpí, není jedna z příčin právě tady? Myslím, že na toto téma žádný výzkum zatím neproběhl :worried_anim:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chvíli jsem tady nebyl, ale koukám, řepa je stále no.1 :-)

Jinak, Kalife, tím fotoseriálem jsi mi udělal peklo z dnešního večera. Mám teď děsný hlad, ale v 23.30 už se mi nic nechce kuchtit. Budu to muset nějak zaspat :-) Vlastně všichni, kteří sem dávají fotky, mi dělají chutě. Něco ukuchtím a taky to sem vrznu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě trošku opráším L'affaire de Vegeta.

 

Moje, tzv.Karvinská varianta, známé italské klasiky Sgaghetti Alio Oglio e Peperonccino v předvánoční mutaci.

 

Surovin na přípravu mám celkem dost, jen mám pořád dojem, že mi tam přece jen něco chybí. Něco na V?!

 

Dvě fota, příprava a výsledek.

post-500-090675800 1293111241.jpg

post-500-019990500 1293111252.jpg

Upraveno uživatelem marosh
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

marusjo kurwa jak jsi mohl vynechat řepu, polovinu věcí bych ti z toho pelmelu vyházel, přerážíš chutě, itálie je o jednoduchosti, ale ŘEPA!!! muší bejt, špatně agituju, budu se její propagaci v příštím roce více věnovat, ovšem tobě jí můžu maximálně omlátit o kebuli, páč jsi ztracený případ :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Suroviny:

1. uvarene testoviny

2. mekky nezrajici syr, idealne slany - fetta je fajn, ale pro me je cislo 1 cesky Balsyr, za cerstva je uzasne mekkej, dost tvarohovej

3. trochu bazalky

4. rajcatka - pouzivam maly cherry-soudkovy, nebo co to je, proste aby byly hodne vonavy a rajcatovy

5. olivovy olej (hodne hodne hodne)

6. parmezan

 

Postup:

1. na panvi rozehrat trochu oleje

2. prihodit testoviny, nechat chvilku byt

3. prihodit mekky syr, nejdriv pusti vodu, hodne michat, dokud se voda skoro neodpari, syr by mel byt rozmichany na testovinach. Pro to by mohly byt lepsi treba vrtulky nebo vretena.

4. prihodit bazalku (mel jsem jenom susenou, tu je lepsi nadrtit v dlani, pusti pak aspon trochu aroma)

5. prihodit rajcatka - krajel jsem je na ctvrtky, mozna by stacily i pulky

6. nechat na panvi, obcas zamichat

7. hotovo je ve chvili, kdy se rajcatka zacnou rozpadat

8. dat na talir, zasypat parmezanem, zakapnout olejem a je to.

 

Edit: Kurna, zapomnel jsem na repu :(

 

Foto:

post-1203-077185600 1293740271.jpg

post-1203-098390600 1293740288.jpg

Upraveno uživatelem boo-beek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vzhledem k naprosto fatální chuti kupovaných salátů (pařížský, pochoutkový, vlašák, atd.), vyjma podniků, kde je ještě vyrábějí sami a tedy jsou obvykle čerstvé, poctivé a nešizené (pokud ještě vůbec takový podnik existuje), jsem dnes vyrobil domácí vlašáček.

Výsledek nemá cenu fotit - všichni ho znáte, alespoň ti starší si ještě vzpomenou :-), prostě luxusní a fantasická chuť. Tak jsem se ho přež.al až mi je těžko a musím to ředit slivovicí (tu taky není nutno fotit) :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám rád jednoduché a rychlé recepty,proto sem jeden přidám:D

 

# # # Výbornej recept na # tresku:# # ## # # Potřebujeme:# # # tresku, > olivový olej, # papriku, > česnek, cibuli, sůl,pivo a ženu# # # Způsob > přípravy:# # # # postavíme ženu s ingrediencemi do kuchyně a > zavřeme za ní > dveře.# # # # Otevřeme pivo a za dvě hodiny je > jídlo hotové.# # # Je to chuťovka a > # nedá skoro žádnou práci!# # ## # ## # ## # ## # ## # # ## ##

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám rád jednoduché a rychlé recepty,proto sem jeden přidám:D

 

Výbornej recept na tresku: Potřebujeme: tresku, olivový olej, papriku, česnek, cibuli, sůl,pivo a ženu Způsob přípravy: postavíme ženu s ingrediencemi do kuchyně a zavřeme za ní dveře. Otevřeme pivo a za dvě hodiny je jídlo hotové. Je to chuťovka a nedá skoro žádnou práci!

 

Jestli můžu poprosit, než tady vložíš 10x přeposlaný e-mail, použij na něj tohle http://textmod.pavucina.com/. Nebo ty zahrádky jsou umělecký záměr? :) Upraveno uživatelem VS
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Posted Image

 

Vařený humr se zeleninou:

 

nikdy bych nevařil živýho, že prý jde slyšet jak pláče :crying_anim:

 

je to hodně jednoduché:

zmrzlého humra ponoříme do vroucí osolené vody s plátky cibule asi na 30min. Podává se na ledovém salátu nebo s oblohou dle vlastního výběru, ocas je vhodné polít máslem. K bílím masům se doporučuje bílé víno, ale mně se spíš osvědčilo červené.

 

Posted Image

Posted Image

 

post mortem

Posted Image

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

rozdil ve stravovani u nas doma...mlada-grilovany filet z lososa,maslove brambory,citronova majoneza....ja-domaci hovezi cisburgr s vyprazenou slaninou...pak nemam vypadat jak prase

 

odkud jsou ty žemle? Zrovna včera jsme náhodou měli dvojitý čtvrtlibráky se sejrem, jediný co se ještě nepodařilo vyladit jsou právě ty žemle, jinak je vše skoro jak z Burger King :D
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

odkud jsou ty žemle? Zrovna včera jsme náhodou měli dvojitý čtvrtlibráky se sejrem, jediný co se ještě nepodařilo vyladit jsou právě ty žemle, jinak je vše skoro jak z Burger King :D

 

Burger King??????????? to si snad delas p...l?????Dve tretiny teleciho rostence namlety s tretinou veprove kotlety je beznej pomer v nakym umastenym,cernosskym fastfudu???............housky sou z Makra-bohuzel ten kvelb nesnasim,ale u nas je jinde nemaj-jak sem je rozpejkal,trosku sem je pomuchlal,ale sou to ty maly mrzaci,ty poradne velky nemaj vubec nikde........................jinak Houmran dobrej,ale trosku se mi nezda ten pomer ceny-vykon....presel sem postupne na slusny upravy Langustin k velky spokojenosti,ale abych nekecal v cechach to moc nezeru,spis mi bavi na urlaubu si pro to po ranu zajet primo na trh-pak je to a samozrejme i jiny vyloveny mrchy,uplne jina liga
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...