Leviathann Odesláno 10. května Nahlásit Sdílet Odesláno 10. května Rozhodl jsem se překonat vrozenou lenost a sepsat několik postřehů o hodinkách, které nějakou dobu vlastním, před pár týdny se vrátily z „Onyxových lázní“ a aktuálně dlí na mém zápěstí. Jde o Omegy Speedmastery Mark II., hodinky s pohnutou a zajímavou historií, které jsou takovým mladším a opomíjeným bratříčkem starších Moonů. No a jak to v rodinách bývá, o někom se mluví, o někom se jenom ví a nikdo netuší, jaký potenciál se vlastně v tom ošklivém kačátku skrývá. Kde začít? Prameny tvrdí, že na počátku byl projet Alaska. Inženýr NASA James H. Ragan chtěl hodinky, které by vydržely teplo i chlad na povrchu Měsíce. Projekt vyústil v několik prototypů, které nejsou úplně předmětem našeho povídání. Nicméně projekt se nepodařilo dotáhnout do aktivní služby (z důvodu vysokých nákladů) a Omegu trochu tyto náklady dost trápily. Monochrome watches říká, že po prezentaci prototypů projektu Alaska (celkem jich bylo vyrobeno 5) NASA rozhodla, že model Omega Speedmaster "Moonwatch" 145.012 je stále pro službu dostatečný, takže projekt Alaska šel k ledu. Tento projekt však stál Omegu více než 1 milion švýcarských franků a to byl důvod k implementování některých prvků tohoto projektu do sériových hodinek. Toto rozhodnutí vedlo ke vzniku řady Speedmaster Mark Series. Nabídla proto posléze NASA model, ve kterém využila některé technická řešení, původně určené právě pro projekt Alaska. Co se ale nestalo – Moony se ukázaly jako plně vyhovující a tak NASA s díky odmítla. No ale co s tím? V Omeze dali hlavy dohromady a pak přišlo rozhodnutí pustit tento model na trh. V roce 1969 tak přichází Omega Speedmaster Mark II., 145.014. Moony však stále (jak dnes víme) zůstaly ve výrobě také. Od roku 1969 vyráběla společnost Omega celkem tři varianty hodinek Mark II - jednoduché černé rozložení ciferníku podobné známějším modelům Moonů, šedý "Racing Dial" s barevnou vnější stopou a pozlacenou verzi se zlatým ciferníkem a vínovým tachymetrickým prstencem. Výroba byla ukončena v roce 1972. Do kosmu se podle všeho nikdy nepodívaly, ač původně měly…. Speedmaster Mark II byl používán pouze během výcviku: astronaut Skylab-4 Edward Gibson měl na sobě svůj Speedmaster Mark II po zotavení v únoru 1974 (Foto: NASA). Tvar pouzdra byl v té době vnímán jako pokrokový a moderní, a měl nahradit stávající Moony. Šlo o tvar tonneau (my normální tomu říkáme soudkové pouzdro). V pouzdře se nachází téměř identický monochromatický ciferník se třemi charakteristickými subciferníky zakryté plochým sklíčkem, vystupujícím nad hranu samotného pouzdra. Kroužek tachymetru je natištěn uvnitř, pod sklem. Tento nový tvar pouzdra postrádal výstupky, ale umožňoval lepší integraci tlačítek a korunky, díky čemuž byl jednolitý a tím i odolnější vůči nárazům. Tachymetrická luneta svým umístněním byla také méně náchylná k poškození. Otázkou je vhodnost použití klasického skla, když Moony mají svůj hesalit (právě z důvodu pobytu v kosmu a zabránění rozptylu střípků při rozbití). I na ruských Šturmanskiích je dán plast, no asi to v Omeze vyhodnotili jako zbytečné a Marky II. mají sklo klasické. Myslím, že i výrobní cena byla možná nižší, díky tvarově jednoduššímu a symetrickému pouzdru. Ale to je jen domněnka. Dle tehdejších článků byla vodotěsnost hodinek zvednuta na 120m, což je překvapivé, vzhledem k tomu, že nemají šroubovací korunku a ani tlačítka. Možná najdu odvahu a zkusím to, protože máme přetěsněno. Uvidíme. Jak píší jiní autoři, Omega Speedmaster Mark II stále spoléhal se na základní, ale spolehlivý kalibr 861, vačkovou variantu historického kalibru 321. Toto cenově výhodnější pojetí kal. 321 bylo plně testováno v prostředí vesmíru (po roce 1969) a prokázalo, že je spolehlivým dříčem. No, a proč jsem si je vlastně pořídil? Ono, Moony (bože jak já jsem je chtěl a když jsem je koupil, zažil jsem pravou chrononirvánu) byly moje srdeční záležitost a jejich vzhled je něco, co mě nikdy neomrzí. Ale chtělo to ještě něco jiného. Marky II. jsou opravdu takové ošklivé káčátka. Na první dobrou jsem si říkal, že tohle nikdy nosit nebudu. Ale s přibývajícím věkem a zkušenostmi jsem zjistil, že na nich něco je. Omega se nebála jít do něčeho nového, nebyl to recyklát již použitého. Celá ta MARK řada (která si zaslouží vlastní článek) byla v mnoha ohledech nová a na mě dýchá dobou, kdy se Omega ještě neprofilovala jako luxusní značka, ale jako značka drahá, nicméně určená pro lidi, co chtějí kvalitní hodinky do nepříznivých podmínek. Není to stylovka na první dobrou, je to kus železa, který je funkční, má za sebou kus historie a hlavně pořád je to Omega, jako brand, který mi je ze všech asi nejbližší. Takže po nějaké době rozhoupávání se přišel čas na nákup. Jak se to nosí? Nejsou to Moony, to je třeba si uvědomit. Je to kus hodinek (na svou dobu vzniku), velikost je cca 41x45x14mm. Jsou pohodlné, ale poměrně vysoké a s košilí se občas musí trochu válčit. Mají cca. 135 gramů, což není žádná tragédie, takže si na sebe rychle zvyknete. Kartáčové pouzdro je magnet na škrábance, stačí zip od bundy, nebo kapsy batohu a je vymalováno. Nicméně to k nim nějak patří. Super detail je ta leštěná ploška po stranách pouzdra, která je posouvá designově na vyšší úroveň. Ale zase… je to leštěné, tudíž vlásečnice. S tím se holt musí počítat. Pokud u Moonů špatně snášíte to, že je nikdo nepozná a na ruce vypadají nenápadně, u Marků je to ještě markantnější. Nikdo o ně pohledem nezavadí. Pokud chcete něco, co přitáhne pohled a ocenění, běžte jinam. Tohle zaujme jen pošuky, co ví, na co se dívají. Na druhou stranu asi nebudu mít strach o to, že mi je někdo šlohne, protože nepůsobí draze (a cena zas tak úplně zanedbatelná není, vč. servisu, který bude nutný vždy). Trochu válčím s touhou dát na ně řemen. Mají rozpětí 20mm, což je v pohodě, ale pouzdro je širší a mě nedělá dobře tam mít u řemenu takový ten schod. Originální tah je plynule navazující na hranu pouzdra a tak se mi to líbí, nicméně mám rád i kůži a tak nevím, jak se s tím psychicky vypořádám. Musím zkusit a uvidím, nějaké to rallye jim asi bude slušet. Tah je super, lehký a pěkně se ohýbající, takže se nosí moc fajn. Spona je klasicky plechová, ale v době vzniku standard a drží pěkně. Co bych ještě zmínil je nutnost nemít úplně olšové ruce při výměně, protože na tahu jsou takové ty výřezy na stěžejky tvořené hranami plechu, ze kterého jsou koncovky a špatně se tam leze vystěžejkovačem. Ale to je jen takový můj povzdech člověka, kterého příroda obdařila „výjimečnou“ manuální zručností. Na Uncleseiko prodávají i tah, který je kompatibilní jak s vintage verzí Marků, tak i s novou reedicí, která je o fousek větší, je v automatu a je sice moc pěkná, ale nějak mě míjí. Nicméně pro ty, kteří nechtějí na zápěstí veterána, ale stroj technologicky odpovídající 21. století, má možnost. Co závěrem? Vyzdvihnul bych poměr cena/výkon. Za hodinky jsem dal řádově 2/3 ceny mých jetých Moonů, s tím, že strojovna je stejná, pořád Omega a nikdo kolem mě to nemá. Pro nás fanoušky, co máme rádi tuhle značku a jediným řešením je spoléhat se na movitější kolegy, že něco pustí v inzerci, je to ideální cesta ke kvalitnímu chronografu. Navíc mají za sebou příběh jsou pořád spojené s tím vesmírem, což je super. Na netu jsem se dočetl, že se jim přezdívá Daddy Watch, protože spousta lidí si je pamatuje ze zápěstí svých otců a přijdou jim hodně oldschool a usedlé. Já jsem fotr od tří dětí a naopak mě tahle spojitost těší. Sběratelé a fanoušci je pořád nějak přehlíží. Je to škoda a myslím, že přijde doba, kdy si na ně svět vzpomene a pak už budou za bambilion a kouzlo bude pryč. Jsem rád, že jsem to ještě stihnul. Tohle moje povídání je jen tak pro zábavu na koleně, proto pokud najdete nepřesnost, chybku či doplňující info, nekamenujte mě a pište do vlákna, aby i ostatní věděli. Ty hodinky si to zaslouží a já nejsem děd vševěd, takže se dopředu za možné nepřesnosti omlouvám... Obrázky jsou z hlubin netu, ale snad s právy nebude problém. Svoje foto budu postupně dodávat. Moje krásky.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vorel Odesláno 10. května Nahlásit Sdílet Odesláno 10. května Zajímavé čtení. Díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ctvrtek Odesláno 10. května Nahlásit Sdílet Odesláno 10. května Nádhera! Tyhle méně známé Omegy mají své kouzlo! O mark II jsem také přemýšlel a třeba je jednou pořídím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Seamaster Odesláno 10. května Nahlásit Sdílet Odesláno 10. května Asi bych si je poridil jedine v racing verzi, jinak me fakt nikdy nezaujaly Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Daemonultimate Odesláno 10. května Nahlásit Sdílet Odesláno 10. května Super čtení i fotky. Pro mne jsou dokonalý. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Leviathann Odesláno 10. května Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 10. května Racing cifr je super, jenže za to ty prachy nedám. Rozdíl jen v pár barvičkách a cena nesmysl. Jasně, je jich méně, ale i tak. Tady je neviditelná ruka trhu fakt krutá.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Seamaster Odesláno 11. května Nahlásit Sdílet Odesláno 11. května JA pred par lety malem koupil racing ve Francii za 1300 euro....bylo jich vyrobeno celkem dost, narozdil od racing moonu. Pred casem nekoho snad na WUS, nebo kde napadlo, ze to nacpe do moonwatch pouzdra....to vystrelilo cenu techdle Mk2 racing speedu nahoru... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tomak Odesláno 11. května Nahlásit Sdílet Odesláno 11. května Perfektně čtivá recenze zajímavého kousku Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Leviathann Odesláno 11. května Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 11. května před 21 minutami, Tomak napsal: Perfektně čtivá recenze zajímavého kousku Dík. Byl to takovej jako hec, že bych na forum mohl prospět i něčím jiným, než jen fotkama mého úžasného zápěstí. Jinak - racing Mk2 si asi nechám ujít (ačkoliv nikdy neříkat nikdy, že?) @Seamaster Ono kdyby radši do komba k nim Flightmastery, které mi utekly tady v inzerci (špatná konstelace času a zdrojů), to by bylo něco. Já rád ten "kosmír" jak říkají moje děti. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Campino Odesláno 11. května Nahlásit Sdílet Odesláno 11. května Skvelá recenzia skvelých hodiniektiež som jeden z tých čo Omega môže, alebo skôr musí, ale hoci po Mark II pokukujem dobrých 15 rokov, stále som sa nerozkýval na kúpu… Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Leviathann Odesláno 11. května Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 11. května Právě teď, Campino napsal: Skvelá recenzia skvelých hodiniektiež som jeden z tých čo Omega môže, alebo skôr musí, ale hoci po Mark II pokukujem dobrých 15 rokov, stále som sa nerozkýval na kúpu… Já bych neváhal. V rozumném stavu a za snesitelnou cenu mizí... Nejhorší je to vysvětlit doma, protože oni jako jedny Omegy nestačí? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Campino Odesláno 11. května Nahlásit Sdílet Odesláno 11. května před 2 minutami, Leviathann napsal: Já bych neváhal. V rozumném stavu a za snesitelnou cenu mizí... Nejhorší je to vysvětlit doma, protože oni jako jedny Omegy nestačí? Ono si to rozhodnutie musí na mňa počkaťsnáď už nebude neskoro a v automate sa ešte chvíľu budú dúfam vyrábať Omegy mám momentálne dvoje, a hoci som sa zapovedal že už dlhšie nič nekúpim, obávam sa že nejaké ešte pribudnú… Omegy nie je nikdy dosť Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Leviathann Odesláno 12. května Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 12. května Ta absence antireflexu, dnešní běžná věc, je na jednu stranu pěkně rozčilující, ale zase na druhou stranu ty odlesky na fotkách působí roztomile. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kdojinej Odesláno 21. května Nahlásit Sdílet Odesláno 21. května Diky za sepsani, bezva! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Leviathann Odesláno 26. května Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. května Díky,klucí, že se vám to líbí. Člověk má hned pocit, že se mu zas něco podařilo. Jak se zas zadaří, zase sem něco plácnu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
M-72 Odesláno 26. května Nahlásit Sdílet Odesláno 26. května Pěkně jsi to sepsal, zajímavé. Dík Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Leviathann Odesláno 22. června Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 22. června Zdar kolegové, tak mi dnes přestalo chronovat chrono. Tak jsem zvědav, co se přihodilo. Pěkně mě to nakrklo, ale na druhou stranu, asi je to věkem (ačkoliv servis byl). Tak budu mít zase co psát, co důchodkyně potkalo a na co si dát bacha. Pokračování příště... (po zprávě z Onyxu). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Leviathann Odesláno 7. července Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 7. července Tak jsou zase doma. Omega by mi za to PR co Markům dělám měla dát jako ambasadora... No, co jim bylo? Kravina, výsledek neodborneho zásahu v minulosti lych dobách, krátká neorigo nožka která zapricinila posun strojku a blok chrona o víko pouzdra. Takže jedem dal.... Moony jdou zase do boxu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Semishak Odesláno 30. října Nahlásit Sdílet Odesláno 30. října Zítra mi přijdou 4.5ky, tak se těším až budu v hlavě skládat příběhy co s nimi, kde nabírat info a tak..... Tobě každopádně díky za představení a třeba za dlouhého zimního večera přiložím taky ruku k dílu, po překonání té očividně běžné vlastnosti Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se