Kalifx Odesláno 4. února 2009 Nahlásit Odesláno 4. února 2009 Mám na vás prosbu. Budu posílat hodinky do Švýcarska na servis a tak jsem vznesl triviální dotaz na celní správu, který v podstatě zněl: jak mám prosím v tomto konkrétním docílit neplacení cla a DPH při návratu do ČR?" Chci to posílat ČP (respektive jejich EMS do zahraničí). Zpátky z opravy to budou posílat DHL nebo FedExem, protože holt maj tak zaběhanej postup a není s nima řeč. Ale v poho, náklady jsou rozumný. Ale chtěl jsem mít v ruce nějaký papír, ať můžu prokázat, že nejde o krácení cla a DPH, ale o návrat mého majetku po servisu... No a pan Vedoucí, který má mail "info1751" mně odpověděl toto: Při dočasném vývozu zboží na opravu je nutné, aby si vývozce, způsobem stanoveným předpisy, zajistil u příslušného celního úřadu propuštění zboží do celního režimu s ekonomickým účinkem - pasivního zušlechťovacího styku, v opačném případě nelze tuto okolnost při následném dovozu tohoto zboží uplatnit. Provádění celního režimu pasivního zušlechťovacího styku je upraveno čl. 84 až 90 a 145 až 160 nařízení Rady (EHS) č.2913/92, kterým se vydává celní kodex Společenství, ve znění pozdějších předpisů a dále články 496 až 523 a 585 až 592 nařízení Komise (EHS) č. 2454/93, kterým se provádí nařízení Rady (EHS) č.2913/92, kterým se vydává celní kodex Společenství, v platném znění. Osvobození od cla je konkrétně upraveno čl. 151 až 153 nařízení Rady (EHS) č.2913/92, kterým se vydává celní kodex Společenství, ve znění pozdějších předpisů. Písemné celní prohlášení se podává na formuláři Jednotný správní doklad. Po celním odbavení není zásilka předávána k přepravě u celního úřadu, nýbrž u příslušného přepravce např.České pošty, s.p. Právní předpisy a aktuální informace k celní problematice lze vyhledat na adrese internetových stránek celní správy http://www.cs.mfcr.cz. V případě potřeby informací k celní problematice je možno využít telefonní informační linku celního úřadu č. 257 019 256, která je v provozu každý pracovní den od 8.00 do 15.30. npor. Ing.Marcel Ptáček vedoucí detašovaného odd.025 Celní úřad Praha Ruzyně Celkem ochotně přiznám, že jsem čekal odpověď typu: Na poště si vezmete formulář číslo XXX (je to ten žlutej), vyplníte ho, zaplatíte kolek, odevzdáte řádně zabalený a adresou označený balík a je to.... Nevím, asi se do této doby nehodím... Stáhnul jsem si i onen dotyčný formulář č.2913/92 jak mně radí Společenství (to je jak z Pána prstenů), ale nakonec stejně nevím co mám přesně udělat. Nemáte někdo, prosím, konkrétní zkušenost jak na to? Děkuju.
911 Odesláno 4. února 2009 Nahlásit Odesláno 4. února 2009 bohuzel ti neporadim, ale cekal bych uplne to samy. precetl jsem si tem mail a vedel bych uplny hov**. jestli mas cas, tak by mozna stalo za to, zajit tam osobne a zeptat se. prines zensky u prepazky treba kafe a pomuze ti s tim. jinak nevim.
Duke650 Odesláno 4. února 2009 Nahlásit Odesláno 4. února 2009 ještě chvílu počkej, pohybují se tady kluci co se v tom celnickém žargonu vyznají a určit ti rádi písnou....mám pocit že tady máme buď celního deklaranta nebo přímo celníka
cody Odesláno 4. února 2009 Nahlásit Odesláno 4. února 2009 Je mi jasny ze vam to pripada strasne slozity, ale jinak to oficialne nejde a ani neslo driv. Zajdi na nejakou spedici, sikovnej deklarant to ma napsany za hodinu.
Kalifx Odesláno 4. února 2009 Autor Nahlásit Odesláno 4. února 2009 bohuzel ti neporadim, ale cekal bych uplne to samy. precetl jsem si tem mail a vedel bych uplny hov**. jestli mas cas, tak by mozna stalo za to, zajit tam osobne a zeptat se. prines zensky u prepazky treba kafe a pomuze ti s tim. jinak nevim. Jasně, máš recht. Přinejmenším ještě zkusím zítra zavolat na tu infolinku. A pak kdyžtak osobně. Víš, upřímně... asi mě nejvíc vytočilo to, že na triviální dotaz mně tohleto Společenství, Systém, Unie či co to je pošle tohle! K čemu je mně celá Evropská unie, když mně jako běžnýmu občanovi není nikdo schopnej odpovědět na běžnej dotaz?. Tohle přece nemůže být cíl lidský existence, nebo jo? Abych musel kvůli poslání jednoho podělanýho balíčku študovat hromadu blábolů, kterejm nerozumím. Já se hergot živím něčím jiným a tohle přece nemusím znát... Jsem ochotnej přiznat, že jsem natvrdlej a ostatní po nastudování těch různejch norem s pohvizdováním odejdou na poštu, tam vyplní dotazník číslo 526, v pozdějším znění předpisů vlastně č. 528/2006, elegantně jedním tahem odfafkujou i všechny položky na formuláři 985/2006 sb. tak, jak si to přeje a žádá Společenství a ještě stihnou medovník v cukrárně... Jenže já to prostě neumím... ještě chvílu počkej, pohybují se tady kluci co se v tom celnickém žargonu vyznají a určit ti rádi písnou....mám pocit že tady máme buď celního deklaranta nebo přímo celníka Počkám... podle vlákna "Čím se živíte", tu opravdu nějací jsou. Kdyžtak je zkusím kontaktovat přes SZ...
Návštěvník Tada Odesláno 4. února 2009 Nahlásit Odesláno 4. února 2009 Máš si zaplatit kurýra, profesionálnoh lotra, zabývajícího se porušováním nesmyslných nařízení EU
Kalifx Odesláno 4. února 2009 Autor Nahlásit Odesláno 4. února 2009 ...sikovnej deklarant to ma napsany za hodinu. Tak to bude asi fakt jednoduchý Podle toho co píšeš, bych to já psal zhruba tejden...
kubson Odesláno 4. února 2009 Nahlásit Odesláno 4. února 2009 buďto na celní deklaraci, nebo kurýrní služby to za tebe vyřídí...
Kalifx Odesláno 4. února 2009 Autor Nahlásit Odesláno 4. února 2009 Máš si zaplatit kurýra, profesionálnoh lotra, zabývajícího se porušováním nesmyslných nařízení EU No, to jsem zkoušel... Ale DHL nebo FedEx by mě přišel na zhruba 2500-3500 Kč bez DPH za jednu cestu. A to se mně zdá fakt hodně. Pošta za to chce cca 600 Kč....
babaq Odesláno 4. února 2009 Nahlásit Odesláno 4. února 2009 No tedy, "pasivní zušlechťovací styk" mě shodil ze židle...
spiderer Odesláno 4. února 2009 Nahlásit Odesláno 4. února 2009 Kalifx - Martine, nic si z toho nedelej, asi se do teto doby nehodi 99% lidi zde - tohle kdyby mi prislo tak by mi to asi rovnou smazal antispamovej nebo antidepresivni filtr v mailu, abych si nepripadal jak uplnej blb.. ale z toho Spolecenstvi mi az beha mraz po zadech
Kalifx Odesláno 4. února 2009 Autor Nahlásit Odesláno 4. února 2009 buďto na celní deklaraci, nebo kurýrní služby to za tebe vyřídí... Kubo, já právě chtěl na Celní poštu do Košíř. S tím jsem počítal. Jen jsem se chtěl zeptat předem mailem (ať tam třeba nemusím z práce znovu) co všechno bych měl vědět a jestli jim třeba nemusím ty hodinky ukázat rozbalený nebo co já vím...
Návštěvník Tada Odesláno 4. února 2009 Nahlásit Odesláno 4. února 2009 No, to jsem zkoušel... Ale DHL nebo FedEx by mě přišel na zhruba 2500-3500 Kč bez DPH za jednu cestu. A to se mně zdá fakt hodně. Pošta za to chce cca 600 Kč.... Nojoooo, ale to jsou slušňáci a ne lotři Proto jsou ještě docela levní
Kalifx Odesláno 4. února 2009 Autor Nahlásit Odesláno 4. února 2009 Kalifx - Martine, nic si z toho nedelej, asi se do teto doby nehodi 99% lidi zde - tohle kdyby mi prislo tak by mi to asi rovnou smazal antispamovej nebo antidepresivni filtr v mailu, abych si nepripadal jak uplnej blb.. ale z toho Spolecenstvi mi az beha mraz po zadech Společenství a Rada... tam už fakt chybí jen Bratrstvo. Ale já vím co udělám. Asi to budu muset všechno zaplatit. Co ušetřím na DHL/FedEx vrazím do chřtánu Celní správě nebo naopak všechno zaplatím i s chlupama jak Celní správě, tak kurýrním službám. A nakonec budeme všichni spokojení, ne? Já, exot a votrava, budu mít ty svoje cibule, DHL vovárek a Celní správa řádně vyplněnej formulář v souladu se směrnicí č.2913/92. A na světě bude pořádek, klid a mír.
cody Odesláno 4. února 2009 Nahlásit Odesláno 4. února 2009 Tak to bude asi fakt jednoduchý... Nejvic casu mu zabere najit cislo v cel.sazebniku. Chapu, ze te to netesi, ale promin... Prijde mi to jako kdyz se ti rozbije auto a ty zavolas do servisu jak se to opravuje a cekas ze ti poslou navod o trech vetach... Reknou ti jedte nekajm kde je napis Autoservis a tam vam pomohou. Kdyby kazdej delal vsechno, nemuseli by bejt profese jako lakyrnik, dlazdic, instalater apod. Proste obcas se musis obratit na odbornika co danemu problemu rozumi a zaplatit. Nedelej s toho vedu, fakt na tom nic nejni. Drzim palce.
911 Odesláno 4. února 2009 Nahlásit Odesláno 4. února 2009 Nejvic casu mu zabere najit cislo v cel.sazebniku. Chapu, ze te to netesi, ale promin... Prijde mi to jako kdyz se ti rozbije auto a ty zavolas do servisu jak se to opravuje a cekas ze ti poslou navod o trech vetach... Reknou ti jedte nekajm kde je napis Autoservis a tam vam pomohou. Kdyby kazdej delal vsechno, nemuseli by bejt profese jako lakyrnik, dlazdic, instalater apod. Proste obcas se musis obratit na odbornika co danemu problemu rozumi a zaplatit. Nedelej s toho vedu, fakt na tom nic nejni. Drzim palce. myslim, ze kalifx nema problem to zaplatit, jen si chtel usetrit cas a zeptat se, co je potreba. ze by si to pripravil a pak mel vse pri sobe. zname to vsichni. zavolas na urad co si mas prinest, prineses to a ta krava ti rekne ze tohle ji nezajima, ze ti chybi to a to. chapu, ze mu to ten typek preposlal, proste to zkopiroval, ale mohl pripojit osobni komentar. nevim, jak moc jsou hosi vytizeni a tak jen preposilaji. castecne to chapu. ale ten text je sodovka, Spolecenstvi jede
Kalifx Odesláno 4. února 2009 Autor Nahlásit Odesláno 4. února 2009 Nejvic casu mu zabere najit cislo v cel.sazebniku. Chapu, ze te to netesi, ale promin... Prijde mi to jako kdyz se ti rozbije auto a ty zavolas do servisu jak se to opravuje a cekas ze ti poslou navod o trech vetach... Reknou ti jedte nekajm kde je napis Autoservis a tam vam pomohou. Kdyby kazdej delal vsechno, nemuseli by bejt profese jako lakyrnik, dlazdic, instalater apod. Proste obcas se musis obratit na odbornika co danemu problemu rozumi a zaplatit. Nedelej s toho vedu, fakt na tom nic nejni. Drzim palce. Počkej, oprav mě jestli se pletu. Není náhodou celník placenej taky z mejch daní? Tudíž by příměr s autem asi postrádal smysl, ne? Nebo je automechanik taky státní úředník? A navíc - copak mě automechanik nutí číst nějaký žvásty o konstrukci mýho auta? A taky přirozeně nechci aby celník dělal třeba lakýrníka, dlaždice nebo nedejbůh instalatéra. Proč proboha? Chci aby mně srozumitelně poradil, jak poslat balíček mimo EU tak, abych se vyhnul placení daně a cla. A ano, já blbec naivně čekal, že mně pošlou návod o třech větách... Ale možná tvýmu příspěvku jen nerozumím...
kubson Odesláno 4. února 2009 Nahlásit Odesláno 4. února 2009 Kubo, já právě chtěl na Celní poštu do Košíř. S tím jsem počítal. Jen jsem se chtěl zeptat předem mailem (ať tam třeba nemusím z práce znovu) co všechno bych měl vědět a jestli jim třeba nemusím ty hodinky ukázat rozbalený nebo co já vím... zavolej těmhle třeba www.kama-eu.cz sedí taky přímo na poště a rovnou to můžeš vyřídit.. nějaký npor. Ing. máasi v popisu práce být nesrozumitelný, šak má razítko..
Kalifx Odesláno 4. února 2009 Autor Nahlásit Odesláno 4. února 2009 zavolej těmhle třeba www.kama-eu.cz sedí taky přímo na poště a rovnou to můžeš vyřídit.. nějaký npor. Ing. máasi v popisu práce být nesrozumitelný, šak má razítko.. OK, vyzkouším. Díky. Takže dá se celý můj problém vyřešit tak, že pořádně zabalím hodinky, odejdu na Celní správu nebo Celní poštu, s nějakým maníkem tam sepíšeme co je třeba, já případně zaplatím nějakej poplatek nebo něco a cestou domů hodím balík na poštu?
cody Odesláno 4. února 2009 Nahlásit Odesláno 4. února 2009 (upraveno) Nechtel jsem te nastvat. Ale uvedom si, ze rezimy s ekonomickym ucinkem jsou to nejslozitejsi z celni deklarace. A opravdu se to neda vysvetlit po telefonu. Me taky stve, ze jsem nemohl prijit k soudu a rict kvuli tomuhle se chci soudit, kde mam co podepsat, jste placeny z mych dani tak mi to ukazte... Baba mi rekla ze musim mit rovnou papir se vsema nalezitostma a protoze nevim s jakejma musel jsem vysolit litr pravnikovi co to mel napsany za pul hodky. Jinak celnik neni placeny za to aby za lidi vyplnoval dokumenty, ale je placenej za to aby ty dokumenty kontroloval a kdyz jsou v cajku tak je ostemploval. Bohuzel. Nic vic. edit: Udelej co ti radi Kubson, zajdi na spedici. Upraveno 4. února 2009 uživatelem cody
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se