Přejít na obsah

Investice - akcie, ETF, měny, komodity

Doporučené příspěvky

V 20. 12. 2024 v 13:30, petr_cha napsal:

Obvykle snizeni sazeb Fedu snizuje uroceni (v bankach + dluhopisu), a tim spise prospiva akciim... a hup slo to dolu a usd zas nahoru (take obracne ke snizeni sazeb).. tudiz bych spis veril tem danovym optimalizacim na konci roku.. 🙂

..anebo se vybirali zisky na vanocni darky 🙂

.. dneska to zas trochu cervena na pre..

Snizeni sazeb bylo uz naceneno v trhu, ochlazeni bylo zpusobeno naslednym proslovem od Jeroma, levne penize, se kterymi trh uz pocital, nejsou tak jiste kvuli predpokladanemu vyvoji inflace.. Risk vzrostl.. Konecne proc by mely sazby porad padat, kdyz jsou trhy na rekordech a lamou jedno ATH za druhym.. FED by si jen vystrilel zbytecne naboje. Technicky byly trhy prekoupene, greed v maximech, korekce je normalni.. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdyz to prezenu, tak je to skoro jedno ne :-)) staci kdyz porovnas nakladovost fondu a objem spravovanych prostredku (aby to nebyl nejaky divny prcek).. koukni co nabizi tvuj broker, voni toho zas tak moc nenabizej..

Rozdil je v tom jak kopiruji ten index... jsou nejake metody jak to navazit, ale nakonec v tom baliku maj vsichni ve velkem microsoft, google a nvidii.. to je aktualni riziko, kdyz dneska velke firmy zabírají moc velkou vahu indexu..

.. ja skoro spis pokukuju po equal weight... kdy fond mechanicky koupi kazdou firmu z indexu stejne, ve stejne vaze.. to je asi nejvic rozlozene riziko.. tak rozložené az je to skoro nuda.. :-))

Napr tohle
https://finance.yahoo.com/quote/RSP

...stejne co se stane, az bude vetsinove investovani pasivni... to nakonec musi zkolabovat ne.. kdyz zmizi aktivita a aktivni vyhledavani neekonimicnosti... to pak bude jen jedno velke letadlo... :-))

Odkaz ke komentáři

Broker XTB, říkal jsem si, že po novém roce začnu někam pravidelně měsíčně posílat dlouhodobě finance.

No a ideal do etf, který kopiruje index s&p, tak mě zajímalo, který bude nejlepší. 

Účet mam v czk.

Odkaz ke komentáři

Broker XTB, říkal jsem si, že po novém roce začnu někam pravidelně měsíčně posílat dlouhodobě finance.
No a ideal do etf, který kopiruje index s&p, tak mě zajímalo, který bude nejlepší. 
Účet mam v czk.
A kdyz udelas filtr nabidek ETF z XTB, tak ti vyjede co?

* zvaz cenu, abys byl schopen dokupovat mesicne/kvartalne
* zvaz sp500 (USA) nebo cely svet
* zvaz velikost fondu
* zvaz usd nebo eur
* zvaz kumulacni nebo dividendovy
* zvaz nakladovost fondu

= nakonec ti vypadne jedna dve moznosti.. nebude toho prehrsel..
Odkaz ke komentáři

Ale to pak funguje stejne jako u akcii, ne? Ze pokud nakupujes dilci frakce, tak nejsi majitel, jen se spolupodilis a broker je majitel... a pokud broker krachne, tak mas smolika... nebo je to snad u etf jinak?

Co ja si koupil testovaci etf, tak cely kus a dostal jsem od RB uplne stejne potvrzeni na moje jmeno jako pri nakupu cele akcie...

Odkaz ke komentáři

A nějaký broker, kde jsi přímý vlastník existuje nebo je to příliš riskantní v případě krachu brokera? Jednoduše.

Mám se bát? Když to budu nakupovat u xtb? Pravidelně každý měsíc

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...