Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Potreboval bych radu...

Protoze se v posledni dobe dost vrtam v penezich a politice, rad bych sel studovat neco k tematu. Takze hledam nejaky studijni obor jako ekonomie s durazem na makro, pripadne narodohospodarstvi apod. Idealne by mohli byt vyucujici priznivci rakouske skoly ;)

Prvni volba by byla narodohospodarska fakulta na VSE, jenomze tam je studium pouze prezencni.

Vite o nejake skole s pozadovanym zamerenim a mate s ni zkusenosti nebo aspon dobre reference?

Podminka je moznost kombinovaneho studia, rozumny dosah z Prahy nebo Lovosic, v pripade soukrome skoly skolne max. 23K za semestr.

Diky za jakykoliv tipy ;)

Odesláno

Jeden cas jsem delal vsem.cz. Prednasej tam lidi z VSE a ve vedeni jsou snad puvodni profesori. Mam ale pocit, ze skolny bylo 30 rocne.

Ja toho nechal, protoze jsem linej a nerozumim si s matikou :)

Odesláno
Jeden cas jsem delal vsem.cz. Prednasej tam lidi z VSE a ve vedeni jsou snad puvodni profesori. Mam ale pocit, ze skolny bylo 30 rocne.

Ja toho nechal, protoze jsem linej a nerozumim si s matikou :)

patrně jsi chtěl napsat, že školné bylo (je) 30k za semestr, tedy 60k ročně. studoval jsem všfs a snad ve všech oborech je ekonomie/ka, ale nic není specializovanýho, kromě oborů typu bankovnictví nebo řízení podniku, však mrkni a uvidíš sám. škola celkem slušná, jen jsem pak přešel na jinej obor (marketing) a tam byl nátřesk, že šla úroveň výuky hodně dolů.

a ještě ke školnému - do 23k asi nic nenajdeš, bohužel..

Odesláno
patrně jsi chtěl napsat, že školné bylo (je) 30k za semestr, tedy 60k ročně. studoval jsem všfs a snad ve všech oborech je ekonomie/ka, ale nic není specializovanýho, kromě oborů typu bankovnictví nebo řízení podniku, však mrkni a uvidíš sám. škola celkem slušná, jen jsem pak přešel na jinej obor (marketing) a tam byl nátřesk, že šla úroveň výuky hodně dolů.

a ještě ke školnému - do 23k asi nic nenajdeš, bohužel..

Skolne na VSEM je 30K/ROK, opravdu - ted na to koukam ;)

Jinak 23K/semestr je prumer - UNYP je drazsi, ale napr. VSMIE, BIBS, BIVS, ... tam se do 23K/semestr clovek vejde v pohode ;) VSFS je jen lehce nad...

Odesláno (upraveno)

Nevim, nevim, ale zdá se mi, že pokud tě zajímá rakouská škola, tak tě většina ekonomek zklame. Jestli nepotřebuješ titul, tak bych byl spíš pro samostudium.

Neříkám, že ti o tom na škole neřeknou nic, ale není to mainstream, takže se budeš většinu času učit něco jinýho nebo se nudit.

Toto asi znáš: www.libinst.cz

V případě, že tě můj studijní plán zaujal, tak mi prosím pošli peníze za 1. semest na účet :)

Upraveno uživatelem Jerryl
Odesláno
Potreboval bych radu...

Protoze se v posledni dobe dost vrtam v penezich a politice...

Kurňa, tak tos byl Ty, kdo to tak rozvrtal!

Odesláno
Nevim, nevim, ale zdá se mi, že pokud tě zajímá rakouská škola, tak tě většina ekonomek zklame. Jestli nepotřebuješ titul, tak bych byl spíš pro samostudium.

Neříkám, že ti o tom na škole neřeknou nic, ale není to mainstream, takže se budeš většinu času učit něco jinýho nebo se nudit.

To je to, co jsem psal o NHF - ten kamarad (asi pred mesicem obhajil praci, mimochodem... velmi zajimave tema: "Efektivita investicnich pobidek v usteckem kraji", dopadlo to... mno, rekneme ze s analyzou, kterou si nechal Czechinvest delat u Deloitte, se velmi rozchazi ;) ) rikal, ze tohle se mu na ty skole strasne libilo - bibli od Samuelsona, keynesiany a dalsi proste jen prolitli a venovali se nejvic Hayekovi a liberalum obecne. Jenze prave ze o ten titul mi jde taky. Nemam moc chut delat to na dvou frontach - sam si studovat liberaly a do toho stranou resit titul, navic, jak se znam, bych se studiem skoncil v momente, kdy by se vyucovana a zkousena latka zacla rozchazet s mymi nazory :D

Toto asi znáš: www.libinst.cz

V případě, že tě můj studijní plán zaujal, tak mi prosím pošli peníze za 1. semest na účet :)

Znam, aspon neco ;)

Edit: Btw, kdyz se koukam na akademickou radu LIBINST, tak je mi to s tou NHF jasny:

doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc., děkan Národohospodářské fakulty VŠE Predseda

doc. Ing. Josef Šíma, PhD., ved. katedry inst. ekonomie Národohospodářské fakulty VŠE Clen

Jinak studijni plan - vyhrady jsem napsal, takze smula :whistle:

Kurňa, tak tos byl Ty, kdo to tak rozvrtal!

Ale neee, to teprv prijde :)

Zatim se v tom vrtam na urovni pripravy par clanku pro jista periodika a hospodsky plky :)

Az to prijde ve velkym, tak to poznate :gunsmilie:

Odesláno
no to já nevím, jestli je správný přístup ke vzdělání ve stylu: je mi jedno, kde to bude, ale hlavně aby se tam učil marxismus etc.

Co ma rakouska skola spolecneho s marxismem, prosim pekne?

Odesláno
Skolne na VSEM je 30K/ROK, opravdu - ted na to koukam ;)

Jinak 23K/semestr je prumer - UNYP je drazsi, ale napr. VSMIE, BIBS, BIVS, ... tam se do 23K/semestr clovek vejde v pohode ;) VSFS je jen lehce nad...

Držím palce, ať ti to vyjde, dělám kombinovaně 5.ročník chemie.

Začal jsem 10 let po maturitě a bylo to dost husté.

Platím 100,- Kč za rok.

Odesláno
no to já nevím, jestli je správný přístup ke vzdělání ve stylu: je mi jedno, kde to bude, ale hlavně aby se tam učil marxismus etc.

Ty jsi me zase pobavil ;)

Ac mlad, nejsem studentik, co si chce prodlouzit leta flakani a proto hleda nejakou skolu, kam by se upichl, aby za nej stat platil soc-zdrav.

Mam pomerne jasnou vizi toho, co chci studovat, protoze uz si na sebe nejakej cas vydelavam a v teto oblasti uz nejaky rozhled mam. Nechci a nepotrebuju si do hlavy cpat Marxe, Keynese, Samuelsona, ... ve vetsi nez nutne mire. Samozrejme je na miste to znat, minimalne kvuli souvislostem, a nemam v planu chodit za skolu v hodinach, kdy se nebudou probirat liberalove. Ale protoze nejakej rozhled mam, tak vim, cim se chci primarne zabyvat.

A jeste... nepisu, ze by mi to bylo jedno. Kdyby bylo, tak se nepidim po doporucenich a referencich ;)

Odesláno
Potreboval bych radu...

Protoze se v posledni dobe dost vrtam v penezich a politice, rad bych sel studovat neco k tematu. Takze hledam nejaky studijni obor jako ekonomie s durazem na makro, pripadne narodohospodarstvi apod. Idealne by mohli byt vyucujici priznivci rakouske skoly ;)

Prvni volba by byla narodohospodarska fakulta na VSE, jenomze tam je studium pouze prezencni.

Vite o nejake skole s pozadovanym zamerenim a mate s ni zkusenosti nebo aspon dobre reference?

Podminka je moznost kombinovaneho studia, rozumny dosah z Prahy nebo Lovosic, v pripade soukrome skoly skolne max. 23K za semestr.

Diky za jakykoliv tipy ;)

pokud ti jde ciste o makro, tak vyborna ekonomie je na IES. ale pochybuju ze ji ted delaji i kombinovane. podivej se. drive to neslo. na vsechny ostatni soukrome co tu byli se vykasli. je to spis takova komedie, jen z tebe vytahnou penize a nic. je to obecne placani a kdyz si poridis kvalitni literaturu a urcity cas stravis na zahranicnich strankach, dovis se vice a usetris.

Odesláno (upraveno)
Ty jsi me zase pobavil ;)

Ac mlad, nejsem studentik, co si chce prodlouzit leta flakani a proto hleda nejakou skolu, kam by se upichl, aby za nej stat platil soc-zdrav.

Mam pomerne jasnou vizi toho, co chci studovat, protoze uz si na sebe nejakej cas vydelavam a v teto oblasti uz nejaky rozhled mam. Nechci a nepotrebuju si do hlavy cpat Marxe, Keynese, Samuelsona, ... ve vetsi nez nutne mire. Samozrejme je na miste to znat, minimalne kvuli souvislostem, a nemam v planu chodit za skolu v hodinach, kdy se nebudou probirat liberalove. Ale protoze nejakej rozhled mam, tak vim, cim se chci primarne zabyvat.

A jeste... nepisu, ze by mi to bylo jedno. Kdyby bylo, tak se nepidim po doporucenich a referencich ;)

K samostudiu doporučuji hlavně bibli rakouské školy - Ludwig v. Mises, Lidské jednání (Human action). Mohu i zapůjčit :) Potom cokoliv od Bastiata (na webu http://www.bastiat.kvalitne.cz/ ), skvělý je taky Hazlitt.

Mimo webu Liberálního institutu lze najít kvalitní články k tématu na http://sumavak.bloguje.cz/3_tema.php a potom na http://myego.cz/blog/ds .

Upraveno uživatelem Foundryman
Odesláno
je to spis takova komedie, jen z tebe vytahnou penize a nic. je to obecne placani a kdyz si poridis kvalitni literaturu a urcity cas stravis na zahranicnich strankach, dovis se vice a usetris.

Ano, je to komedie, ale bohužel titul je titul. Já jsem se kvůli své blbosti nechal vyhodit z VŠE dvě zkoušky před bakalářem a to z němčiny, která mě dneska živí (a ne špatně).

Dokázal jsem si "vydobýt své místo na slunci" i bez titulu a troufám si tvrdit že mám lepší příjmy i pozici než ledasjaký vysokoškolák (rozhodně lepší než profesoři, co mě učili :D ), ale s titulem by to bývalo bylo jednodušší, rychlejší a hlavně pohodlnější.

Myslím, že mám lepší znalosti z oblasti ekonomiky a financí než průměrný absolvent VŠE, ale bez titulu pro mě např. vůbec nemá smysl jít do státní správy (nějakej čerstvej absovent, co by nastoupil 5 let po mě by mi za další 2 roky šéfoval a o to nestojím).

Já jsem vlastně válčil jen s předměty které s ekonomikou až tak nesouvisí, s těmi ekonomickými jsem problém absolutně neměl, naopak mi přišlo, že na střední škole (Obchodní akademie) jsme to brali mnohem důkladněji. Celkem jsem obdivoval ty gymnazisty jak vůbec tímhle mohli projít a pochopit to z vysokoškolských skript. Spíš jsem je podezříval, že se jen nadrtili data a vzorečky bez toho aby vůbec chápali o čem mluví.

Takže pokud na to máš náladu/čas/chuť/peníze, tak do toho určitě jdi. I když se tam nic nenaučíš, budeš mít aspoň ten titul. V bance a pojišťovně je to velké plus, ve státní správě téměř nutnost a v politice velmi velká výhoda a slušný zdroj příjmů (dokážeš si představit, jak by si média smlsla, kdybys zasedl v dozorčí radě ČEZu bez titulu?).

Odesláno
Ano, je to komedie, ale bohužel titul je titul. Já jsem se kvůli své blbosti nechal vyhodit z VŠE dvě zkoušky před bakalářem a to z němčiny, která mě dneska živí (a ne špatně).

Dokázal jsem si "vydobýt své místo na slunci" i bez titulu a troufám si tvrdit že mám lepší příjmy i pozici než ledasjaký vysokoškolák (rozhodně lepší než profesoři, co mě učili :D ), ale s titulem by to bývalo bylo jednodušší, rychlejší a hlavně pohodlnější.

Myslím, že mám lepší znalosti z oblasti ekonomiky a financí než průměrný absolvent VŠE, ale bez titulu pro mě např. vůbec nemá smysl jít do státní správy (nějakej čerstvej absovent, co by nastoupil 5 let po mě by mi za další 2 roky šéfoval a o to nestojím).

Já jsem vlastně válčil jen s předměty které s ekonomikou až tak nesouvisí, s těmi ekonomickými jsem problém absolutně neměl, naopak mi přišlo, že na střední škole (Obchodní akademie) jsme to brali mnohem důkladněji. Celkem jsem obdivoval ty gymnazisty jak vůbec tímhle mohli projít a pochopit to z vysokoškolských skript. Spíš jsem je podezříval, že se jen nadrtili data a vzorečky bez toho aby vůbec chápali o čem mluví.

Takže pokud na to máš náladu/čas/chuť/peníze, tak do toho určitě jdi. I když se tam nic nenaučíš, budeš mít aspoň ten titul. V bance a pojišťovně je to velké plus, ve státní správě téměř nutnost a v politice velmi velká výhoda a slušný zdroj příjmů (dokážeš si představit, jak by si média smlsla, kdybys zasedl v dozorčí radě ČEZu bez titulu?).

co je ve statni sprave za pozici tak zajimavou, ze je lepe placena nez komercni sektor? pokud clovek potrebuje titul tak si proste zaplati nejakou VSEM, VSFS, nebo kdyz uz je vysoko postaveny a potrebuje neco kvuli nadrizenym tak si udela nejaky cesky MBA a je klid.

boobeek to chce asi zrejme jen kvuli tomu, ze ho to zajima a proto mu da vice "samostudium"

jinak na VSE meli lide z OA jedinou vyhodu a to bylo ucto. ostatni bylo pro OA a gymnazisty stejne nove.

jak ses mohl nechat vyhodit z nemciny a ted se tim zivit? :) to ses nastval a naucil se ji konecne?

Odesláno
co je ve statni sprave za pozici tak zajimavou, ze je lepe placena nez komercni sektor? pokud clovek potrebuje titul tak si proste zaplati nejakou VSEM, VSFS, nebo kdyz uz je vysoko postaveny a potrebuje neco kvuli nadrizenym tak si udela nejaky cesky MBA a je klid.

No minimálně je to slušná zašívárna :D Mě šlo spíš o ty banky, na některé místo se člověk bez titulu prostě nedostane a jít na léta na přepážku a doufat, že snad možná jednou, to nee.

jinak na VSE meli lide z OA jedinou vyhodu a to bylo ucto. ostatni bylo pro OA a gymnazisty stejne nove.

Kromě matematiky/statistiky, která "doléhala" i do ekonomických předmětů (hlavně makroekonomie) jsem ekonomii dělal víceméně z toho, co jsem si pamatoval ze střední. Asi jsme měli dobré učitele, nevím, ale fakt jsem se to vůbec nemusel učit. Možná to bylo tím, že mě to prostě bavilo a dodnes baví. Když jsem něčemu nerozumněl tak jsem stejně vytáhl středoškolské učebnice. Skripta jsem sice přečetl ale bez znalosti toho, co jsem se naučil na střední bych neměl šanci je pochopit.

jak ses mohl nechat vyhodit z nemciny a ted se tim zivit? :) to ses nastval a naucil se ji konecne?

Podle mě byl způsob prověřování znalostí u jazyků - řekněme - nevhodný. Musel se napsat test na určitý počet bodů a teprve pak mohl jít člověk k ústní zkoušce. Problém byl v tom, že se hodnotilo "tabulkově". Překlad musel být naprosto přesný - jak co se chyb v gramatice týče, tak přesnosti překladu (neuznávala se synonyma, nestačil pouze stejný význam věty).

Takže i když nemám problém číst německý článek nebo vést telefonický rozhovor v němčině, přes tohle jsme se prostě nedostal :(

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...