Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tchánek mi nechal sekyru ukout u kováře na Valašsku. Na první pohled je znát, že to je individuální výroba, ale sedí v ruce a dělá se s ní pocitově lépe, než s tuctovkou ze železářství.

Na velké špalky mi sedl kalač Zbirovia 3,5 kg. Pumelenice, rup a špalek vejpůl. Baví mě to!

• Like 3
  • Díky 1
  • po 2 týdnech...
Odesláno

Tady pod to se podepíšu. Fiskars. Kalač, klíny, malá i velká sekyra. Spokojenost. Ano, uznávám, že ručně ukutá sekyra má svou duši, a je hezčí, a možná i o něco lepší, než masová produkce. Jenže pro nás, křupany z města, kteří musí udělat XY metrů dřeva, aby byly jejich haciendy zajištěny na zimu, zkrátka ten Fiskars vyhrává.

• Dát hlas 1
Odesláno (upraveno)

Nerad se přu, ale ani s párou, silou a Fiskars hračkama nejde smysluplně naštípat uschlej kroucenej jasan. 

Tlouk sem je , nešlo to. Vůbec. 

Brácha byl u máti na obědě, říkam mu, : "heleď to je na štípáčku. " Jeho syn 115kg koncentrovaná svalova hmota, který mi při dřevě  asistuje moje slova potvrzoval : "nejde to, sekyrka se odráží, fakt se to nedá! "

Brácha: " protože ste oba dva chcípáci líný a nedaáte kloudnou ránu...  !!! "

Po jídle šel k hromadě, vzal si kalač, dal 4 rány s nulovým výsledkem a zachmuřeně děl: " de to blbě, to bude na štípačku." 

Upraveno uživatelem hopa26
  • Haha 2
  • Dát hlas 1
Odesláno
V 22. 11. 2025 v 8:27, Bert napsal:

Tady pod to se podepíšu. Fiskars. Kalač, klíny, malá i velká sekyra. Spokojenost. Ano, uznávám, že ručně ukutá sekyra má svou duši, a je hezčí, a možná i o něco lepší, než masová produkce. Jenže pro nás, křupany z města, kteří musí udělat XY metrů dřeva, aby byly jejich haciendy zajištěny na zimu, zkrátka ten Fiskars vyhrává.

Právě že ta moje, nevypadá "hezky". Prostě je na první podívání vidět, že to je individuální výroba - stopy po úderech kovářova kladiva, ale dělá se s ní dobře. Vyvážení, výdrž ostří, jak štípe, jak sedí toporo v ruce... Dojem je takový, že kovář věděl, jak co udělat, ale design, byť i průmyslový, nebyl priorita.

Odesláno
před 4 hodinami, hopa26 napsal:

Nerad se přu, ale ani s párou, silou a Fiskars hračkama nejde smysluplně naštípat uschlej kroucenej jasan. 

Brácha byl u máti na obědě, říkam mu, : "heleď to je na štípáčku. " Jeho syn 115kg koncentrovaná svalova hmota, který mi při dřevě  asistuje moje slova potvrzoval : "nejde to, sekyrka se odráží, fakt se to nedá! "

Po jídle šel k hromadě, vzal si kalač, dal 4 rány s nulovým výsledkem a zachmuřeně děl: " de to blbě, to bude na štípačku." 

Jasan je dřevo, které  se používá na vrtule a na luky. Pevný a pružný. Na štípání chvílemi tragedie a dle mého skromného názoru - na topení opravdová škoda. Kresbu má nádhernou (schody, dveře, obložkové futra, s epoxidem na stoly).. Škoda, aby prolétl komínem.

Odesláno (upraveno)
před 7 hodinami, hopa26 napsal:

Jasan se normálně dá štípat nožem, rovný léta, paráda. Učil jsem na něm štípat synka. Ale pokud se ti vyskytl takovejhle uzel a platí to i pro vidlici, hele, ja do toho jdu normálně pilou, dám to na půl a z boku doštípu polínka. :cool02:

Jinak já osobně jsem velkým zastáncem fiskarsu. Seker mám moc, a fiskars mám fakt rád. (takovej g-shock mezi sekerama):guitar:

Upraveno uživatelem morepower
Odesláno

Ad @hopa26 kroucený dřevo je zkrátka kroucený dřevo. Já kdysi v metrovým habrovým špalku utopil tři klíny. No, a pak jsem zahájil záchranné práce pilou 🙂

Odesláno
Před hodinou, morepower napsal:

Seker mám moc, a fiskars mám fakt rád. (takovej g-shock mezi sekerama):guitar:

Amen.

• Díky 1
Odesláno

Mohli bysme letos udělat nějakej sraz u mne štípací. Budu mít asi 30 metrů tvrdýho v kládách, ostatně jako každej rok. 

Kdo by chtěl, přijel by, ale nejlíp aby ho jeho žena, (dívka, milenka, dcera, polsuhovačka) přivezla společně se sekyrama, motorovkama, rukavicema. 

Aby se žencký nenudily, poslal bych je do staročeského muzea ve vedlejší vsi, šly by procházkou lesem, tam prohlídka a zas by šly back. Jejich hlavní role by byla řídit automobil a mít výlet. 

My muži bysme mezitím řezali, štípali, vedli řeči o současném teplém světě odkud se vytrácí poctivá práce jakou je bezesporu zpracování dřeva.  

Pili bysme u toho rum kterej není pro plebs, jedli rustikální jídlo, plivali sliny do trávy a vůbec měli hezky strávený den.

Kdyby byl zájem, mohl bych tuhle veselici zorganizovat. 

Mám s těmahle věcma bohatý zkušenosti, jen kdyby těch lidí bylo nějak víc, vyhrazuji si právo tuhle akci nějak limitovat.

A když nikdo nepřijede?  Zprocesuju to jako každej rok sám, jenom s Pajdou. 

Tvl já jen na to myslím, už se těším, až ty duby dovezou. 🙂

https://www.strojvedouci.com/2022/drevo-2022/

• Haha 2
Odesláno (upraveno)
před 40 minutami, hopa26 napsal:

Mohli bysme letos udělat nějakej sraz u mne štípací. Budu mít asi 30 metrů tvrdýho v kládách, ostatně jako každej rok. 

Kdo by chtěl, přijel by, ale nejlíp aby ho jeho žena, (dívka, milenka, dcera, polsuhovačka) přivezla společně se sekyrama, motorovkama, rukavicema. 

Aby se žencký nenudily, poslal bych je do staročeského muzea ve vedlejší vsi, šly by procházkou lesem, tam prohlídka a zas by šly back. Jejich hlavní role by byla řídit automobil a mít výlet. 

My muži bysme mezitím řezali, štípali, vedli řeči o současném teplém světě odkud se vytrácí poctivá práce jakou je bezesporu zpracování dřeva.  

Pili bysme u toho rum kterej není pro plebs, jedli rustikální jídlo, plivali sliny do trávy a vůbec měli hezky strávený den.

Mám s těmahle věcma bohatý zkušenosti, jen kdyby těch lidí bylo nějak víc, vyhrazuji si právo tuhle akci nějak limitovat.

Když to pojmenuješ třeba Hand work skills building level 1 a nastavíš jim pro začátek taxu 2990,- CZK bez DPH a vygeneruješ QR kód pro bezhotovostní platbu, tak se zájemci jen pohrnou 😂

Upraveno uživatelem juk
  • Haha 1
Odesláno

Jasně,ale nesmíš v rámci marketingu zapomenout na pozitivní motivaci klientů. Neznám na dané téma lepší motivační obrázek, než tento ....

comando-uproxx.jpg

• Haha 1
Odesláno
před 3 hodinami, hopa26 napsal:

Dej vedet termin, jestli budu moct, vezmu Kvetu i Alzbetu (obe sou sekyry) a dorazim. 

Odesláno

Hopo, a jestli máš nějaký tvrdý dřeva okolo průměru 30, i klidně ve větvení, nebo těsně nadkořenový části, tak já jich pár od Tebe vezmu. No a i když jsem chudý žid, tak Ti je dokonce i zaplatím 🙂

Nápověda: soustružení.

Odesláno

porucim si pri objednavce, ze chci tvrde drevo. kupuji primo od hajnyho kdyz se tezi. co doveze je to o nahode.

nekdy tam jsou pekny klady, jakoze rovny a nechalo by se z toho lecos uriznout. 

bracha jak je pracovitej a furt nevi co driv, tak se tim soustruzenim misek, vyrobou stolu dubovejch a dalsich vyrobku take bavi. vetsinou kdyz se slozi fura dostanu narizeno , na co nemam sahat a on si bud udela 3 nebo i 4 metrovy kus co protahnou katrem na fosny nebo nadelaji kolace a z nich kratke platy co prozene hoblovkou. 

ale ma usuenyho dreva na nekolik generaci dopredu.

kdyz tam letos neco bude, dam vedet.

kfl ti to muze vzit do auta do prahy, at proto nemusis litat, ma kombika.

dam mu pod ty spalky nejaky noviny.

piliny si pak vysaje na benzince. 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...